Zigmārs Vestfāls: Jāpieņem ESP ieteikumi ceļojumu ierobežošanas atcelšanai

Zigmārs Vestfāls | 2021.05.28

Latvijas Aviācijas asociācija rosina Latvijas valdību nevilcinoties pieņemt ESP ieteikumus ceļojumu ierobežojumu atcelšanai. Par šo jautājumu savu viedokli pauž Latvijas Aviācijas asociācijas valdes loceklis Zigmārs Vestfāls.

Ņemot vērā pagājušajā nedēļā publiskotos Eiropas Savienības Padomes (ESP) ieteikumus , kas aicina uz ceļojumu ierobežojumu atcelšanu vakcinētām personām, Latvijas Aviācijas asociācijas vārdā aicinām Latvijas valdību rīkoties un ieviest tos arī lokāli, lai Latvija stiprinātu savas konkurētspējas priekšrocības, nevis zaudētu tās.

Jau no Covid-19 krīzes sākuma 2020. gada martā Latvijas aviācijas nozares prioritāte ir bijusi iedzīvotāju drošība un veselība, tādēļ ieviesta virkne efektīvu noteikumu lidostās un pašos lidojumos, ierobežojot Covid-19 izplatību, bet tai pašā laikā – turpinot drošu darbību. Nozares darba grupa, kurā strādā lidosta Rīga, airBaltic, Civilās aviācijas aģentūra un Latvijas Gaisa satiksme, jau ilgstoši ir aktīvi iesaistījusies Covid-19 ierobežošanā, regulāri izstrādājot ieteikumus un priekšlikumus ne tikai drošai nozares darbībai, bet arī samērīgākiem ierobežojumiem. Latvijas aviācijas nozares pārstāvji, tostarp airBaltic, lidosta Rīga, Civilās aviācijas aģentūra, Latvija Gaisa satiksme un citi, ir un būs konstruktīvi partneri Latvijas valdībai Covid-19 krīzes pārvarēšanā.

Lai arī nozare šajā krīzē ir cietusi ļoti spēcīgi un saskārusies ar virkni izaicinājumu, aviācijas nozare ir pildījusi visas valdības noteiktās prasības un darījusi visu iespējamo, lai palīdzētu vīrusa izplatības ierobežošanā, tai pat laikā turpinot drošu, nepārtrauktu gaisa satiksmi.

Aviācijas nozares spēju strādāt vēl nekad nepieredzētos apstākļos un sasniegt vēlamo rezultātu apliecina arī Civilās aviācijas aģentūra (CAA) dati, kas norāda, ka šogad vien 0,15% no Latvijā atklātajiem Covid-19 saslimšanas gadījumiem ievesti ar gaisa kuģiem, kas ir četras reizes mazāk nekā ar aviāciju tika ievests 2020. gadā. Dati arī parāda, ka, neskatoties uz pieaugošo personu skaitu, kuri ieceļo Latvijā ar lidmašīnām, atklāto saslimšanas gadījumu skaits saglabājas nemainīgi zems.

Tieši tādēļ, ņemot vērā jaunos ESP ieteikumus, arvien pieaugošos vakcinācijas tempus un digitālo zaļo sertifikātu ieviešanas progresu, Latvijas valdībai ir steidzami jāpārskata ierobežojumi, kas attiecas uz cilvēku pārvietošanos, izmantojot aviosatiksmi. Latvijas aviācijas nozare jau sen ir ieviesusi visus nepieciešamos epidemioloģiskās drošības pasākumus un ir gatava nodrošināt jebkuras jaunas prasības.

ESP rekomendācijas paredz ceļošanas atvieglojumus gan ES, gan citu valstu pilsoņiem, kuri ir pabeiguši pilnu vakcinācijas kursu pret Covid-19 ar kādu no Eiropas Savienības (ES) apstiprinātajām Pasaules veselības organizācijas (PVO) ārkārtas lietojumu sarakstā iekļautajām vakcīnām. Gadījumos, ja plānots ceļot ar bērniem, kuriem vecuma dēļ vakcīnas vēl nav pieejamas, ESP ieteikumi rosina atļaut ceļot kopā ar vakcinētajiem vecākiem, bet pirms ieceļošanas valstī jāuzrāda negatīvs PCR jeb PĶR tests, kas veikts ne vairāk kā 72 stundas pirms tam. Tai pat laikā ESP arī paredz, ka dalībvalstis izveidotu mehānismu, lai spētu koordinēti pieņemt steidzamus pasākumus, ja parādās kāds jauns Covid-19 vīrusa variants trešajās valstīs.

Augstākie veselības drošības pasākumi ir apliecinājuši savu efektivitāti, pateicoties nozares neatlaidīgam darbam, kura pamatā ir apziņa, ka aviācijai ir jāspēj rādīt piemērs citiem un jāspēj arī pārdzīvot šo krīzi, lai jau tuvākajā nākotnē tā atkal spētu radīt neatsveramu pievienoto vērtību.

Jau šobrīd atzinīgi vērtējam Latvijas valdības pieņemto lēmumu, ka pilnībā vakcinētas personas ir atbrīvotas no pašizolācijas, bet ir jāsper solis tālāk. Pieņemot ESP rekomendācijas, kā arī pakāpeniski atceļot citus ceļošanas ierobežojumus (ceļošana būtisku iemeslu dēļ, testēšanu) vakcinētām personām, Latvija spētu atjaunot tik ļoti cietušās tūrisma un aviācijas nozares drošā un kontrolētā veidā.

Šādas strukturētas un pārdomātas pārmaiņas radītu ne tikai ekonomisko pievienoto vērtību, bet arī veicinātu cilvēku vēlmi vakcinēties un uzlabotu situāciju vairākās saistītajās nozarēs. Aviācija, kas veido teju 3% no Latvijas IKP, jau atkal spētu drīzumā ar drošu un brīvu ceļošanu vakcinētām personām radīt neatsveramu pievienoto vērtību ne tikai ceļotājiem, bet visiem Latvijas iedzīvotājiem un valsts ekonomikai kopumā.

Avots: Laa.aero


celojumubode - 3813
Rīgas Motormuzejam 35

Rīgas Motormuzejam 35

Par godu Rīgas Motormuzeja 35 gadu jubilejai aicinām uz ieskandināšanas svinībām 20. aprīlī.

Motormuzejs

Bērnu un jauniešu teātru festivāls

Bērnu un jauniešu teātru festivāls

19. un 20. aprīlī Valmieras Viestura vidusskolā notiks XVII Latvijas bērnu un jauniešu teātru festivāls “..un es iešu un iešu!”.

Valmieras TIC

Komandu rogaininga sacensības Liepājā

Komandu rogaininga sacensības Liepājā

Jau otro gadu Liepājā notiks komandu rogaininga sacensības – 20. aprīlī Jūrmalas parkā tiks dots starts sacensībām “Liepājas Dienvidu fortu rogainings”.

Liepājas reģiona TIB

Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi

Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi

Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija...

EUR 369 | Estravel Latvia

Ierobežots piedāvājuma - Hotel Jūrmala SPA

Ierobežots piedāvājuma - Hotel Jūrmala SPA

Esiet vieni no pirmajiem, kas bauda atpūtu Renovētajā Hotel Jūrmala SPA numurā un saņemiet dāvanu - neierobežotu Wellness Oasis apmeklējumju// līdz 31.05.

EUR 94 | Estravel Latvia

Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā

Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā

No 2024. gada 6. aprīļa līdz 29. maijam Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma tekstilmākslinieces Anitas Celmas personālizstāde “Atgriešanās”.

Valmieras TIC

Draugu piedāvājums - Stambula, 3 naktis

Draugu piedāvājums - Stambula, 3 naktis

Lidojums + bagāža + transfēri + 3 viesnīcā ar brokastīm // spēkā ceļojot sākot no 3 perosnām // Maijā // pārdošana līdz 19.04.!

EUR 350 | Estravel Latvia

Restorānu nedēļa aicina garšu ceļojumā

Restorānu nedēļa aicina garšu ceļojumā

Liepājas restorānu nedēļa norisināsies no 12. līdz 21. aprīlim un tajā īpašās ēdienkartes piedāvās 23 Liepājas restorāni un kafejnīcas.

Liepājas reģiona TIB

Putnu vērošanas pārgājiens Veclaicenē!

Putnu vērošanas pārgājiens Veclaicenē!

Vērosim putnus Peļļu dabas takā. Tikšanās vieta pie Ilgāja dabas mājas 27.aprīlī pulksten 10:00, šeit varēs atstāt arī auto. Koordinātes GPS 57.5903, 26.8627.

Alūksnes TIC

Liepājas restorānu nedēļa aicina

Liepājas restorānu nedēļa aicina

Liepājas ēdināšanas uzņēmumi visus ēdienu mīļotājus un gastronomijas entuziastus aicinās doties īpašā garšu ceļojumā Liepājas restorānu nedēļas ietvaros.

Liepājas reģiona TIB

MSC kruīzu izpārdošana līdz 23.04.

MSC kruīzu izpārdošana līdz 23.04.

Atlaide vairāk kā 200 kruīziem šajā pavasarī un vasarā! 7 naktis - Vidusjūra, Ziemeļeiropa un Karību salas // rezervējiet līdz 23.04.

EUR 547 | Estravel Latvia

Ballīte retro noskaņās

Ballīte retro noskaņās

19. aprīlī aicinām ikvienu ballēties gribētāju uz “View Restaurant – Saefood & Grill”, kur visu laiku karstākos deju hitus publikai piedāvās DJ Retro.

EUR 20 | Baltic Beach Hotel & SPA

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Trakai TIC

Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa

Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa

Vidusjūras kruīzs ar Costa / no Savonas uz Romu / 6 naktis / aprīlis - maijs / pilna ēdināšana

EUR 519 | Estravel Latvia

Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI”

Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI”

Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI”

Trakai TIC

Ekskursija Valmieras novadā

Ekskursija Valmieras novadā

5.maijā aicinām atklāt Valmieras novada stāstus pirmajā no Lielās Valmieras novada autobusu ekskursijām - "Uz saldējuma galvaspilsētu" Rūjienas pusē!

EUR 35 | Valmieras TIC

Aktuālās izstādes Liepājā

Aktuālās izstādes Liepājā

Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies!

Liepājas reģiona TIB

Izstāde

Izstāde "Laika dārzs" Valmieras muzejā

No 6. aprīļa līdz 29. maijam, Valmieras muzejā skatāma Birutas Jansones, Antras Galzones, Gitas Sirmās un Lailas Stradas mākslas darbu izstāde.

Valmieras TIC

Sama modināšanas svētki Koknesē

Sama modināšanas svētki Koknesē

Tradicionālie Sama modināšanas svētki Koknesē norisināsies 10. un 11.maijā.

Aizkraukles novada TIC

3 dienas Romā un Vidusjūras kruīzs

3 dienas Romā un Vidusjūras kruīzs

9 naktis - 2 naktis Romā un 7 nakšu kruīzs ar MSC Vidusjūrā // Īpašais piedāvājums

EUR 1058 | Estravel Latvia

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -