Biežāk pārvietoties ar vilcienu mudina laika un naudas ietaupījums

Baiba Ābelniece | 2021.06.01

Lielākā daļa jeb 68 % Latvijas iedzīvotāju atbalsta Satiksmes ministrijas konceptu veidot dzelzceļu kā sabiedriskā transporta mugurkaulu. Tas secināts “Eiropas dzelzceļa līniju” veiktajā pētījumā par iedzīvotāju pārvietošanās paradumiem.

Ātrums un izdevīgums tiek minēts kā vilciena izmantošanas galvenās priekšrocības. Iedzīvotāji, kuri ar vilcienu pārvietojas vismaz reizi nedēļā, novērtē iespēju ātrāk nokļūt galamērķī (atzina 65 % respondentu), tas ir lētāk un izdevīgāk nekā ar citu transporta veidu (61 %), un biļeti var iegādāties ne tikai kasēs, bet arī pie konduktora vai lietotnē (47 %). Pasažieri novērtē arī iespēju strādāt brauciena laikā un izmantot bezvadu internetu. Tāpat tiek atzīts, ka vilciens ir drošākais un ērtākais transporta veids.

Saistībā ar dzelzceļa staciju infrastruktūru, aptaujātie uzsvēruši, ka viņiem ir svarīgs dzelzceļa savienojums ar citiem sabiedriskā transporta veidiem, kā arī ar biļetēm saistītus jautājumus - biļešu iegādes veidu daudzveidību, kases darba laiku un vienotās biļetes. Iedzīvotājiem, kuri ar vilcienu pārvietojas reizi mēnesī vai retāk, kā arī tiem, kuri pašlaik vilcienu izmanto brīvdienu braucieniem, svarīgi ir savienojumi ar citiem vilcieniem.

Kā būtiskākos faktorus, lai braucienam biežāk izvēlētos vilcienu, iedzīvotāji nosaukuši izdevīgumu gan laika, gan naudas ziņā: to norādījuši attiecīgi 43 % un 41 % respondentu. Tāpat iedzīvotājiem būtu svarīgi, lai vilciens kursētu biežāk (31 %), lai būtu vairāk galamērķu (32 %), ērtu savienojumu ar citiem sabiedriskā transporta veidiem (28 %) un tiktu piedāvātas vienotās sabiedriskā transporta biļetes (26 %).

Dzelzceļš kā sabiedriskās transporta mugurkauls

“Dzelzceļu attīstām tā, lai mudinātu Latvijas iedzīvotājus ikdienas un atpūtas braucieniem biežāk izmantot vilcienu,” saka satiksmes ministrs Tālis Linkaits. “Jaunie elektrovilcieni sāks kursēt nākamajā gadā. Ir uzsākts dzelzceļa staciju modernizācijas projekts, kas paredz iedzīvotājiem ērtāku, paaugstinātu peronu izbūvi. “Latvijas dzelzceļš” strādā pie braukšanas ātruma palielināšanas. Jaunā dzelzceļa līnija “Rail Baltica” būtiski papildinās jau esošo dzelzceļa tīklu Latvijā. Ar Eiropas Savienības Atveseļošanas fonda finansējumu plānojam dzelzceļa satiksmes attīstību Rīgā un Pierīgā. Rīgas pilsētvidē paredzēts integrēt sešas dzelzceļa pieturas, veidojot pilsētas sabiedriskā transporta savienojumus ar dzelzceļu jeb mobilitātes punktus – Bolderāja, Šķirotava, Zemitāni, Sarkandaugava, Dauderi, Ziemeļblāzma. Savukārt Pierīgā - divus mobilitātes punktus Carnikavā un Saulkrastos. Attīstīsim pasažieru pārvadājumus dzelzceļa līnijā uz Bolderāju. Tāpat Satiksmes ministrija strādā pie jauna bateriju vilcienu iepirkuma izmantošanai Rīgas un Pierīgas satiksmē.”

“Vilciens sabiedriskā transporta sistēmā ieņem arvien lielāku un nozīmīgāku lomu, tāpēc vilcienu satiksme nepārtraukti tiek attīstīta un pilnveidota,” saka “Autotransporta direkcijas” valdes priekšsēdētājs Kristiāns Godiņš. “Nodrošinot ērtāku un ātrāku vilciena satiksmi, ir ieviesti ekspreša vilcienu reisi katru dienu Cēsu, Valmieras un Krāslavas virzienā, kā arī vairākos autobusa un vilciena savienojumos darbojas vienotā biļete. Šobrīd norit darbs pie Vienotās sabiedriskā transporta biļešu sistēmas, kas nodrošinās vienotās biļetes iegādi arī citos savienojumos, biļetes iegādi attālināti un konkrētos reisos iespēju rezervēt vēlamo sēdvietu. Vienlaikus tiek meklēti jauni virzieni, kur vilciena pārvadājumus veidot intensīvākus: vasarā vilciens līdz Madonai kursēs katru dienu un līdz Gulbenei – nedēļas nogalēs; 2022. gadā plānots papildu vilciens līdz Daugavpilij un ekspresis katru dienu līdz Rēzeknei. Tāpat būtisku lomu reģionālajos savienojumos ieņems arī “Rail Baltica”, jo no 16 vietām līdz vēlamajam galamērķim varēs nokļūt daudz ātrāk nekā līdz šim.”

“Rail Baltica” reģionālās pieturas attīstīs kā mobilitātes punktus

Pētījuma rezultāti atklāj, ka iedzīvotāji atzinīgi vērtē “Rail Baltica” projektu un kā lielāko ieguvumu uzskata iespēju īsākā laikā nokļūt nepieciešamajā galamērķī – gan pārvietojoties starp Latvijas pilsētām, gan ceļojot uz ārzemēm.

“Eiropas Dzelzceļa līnijas” Infrastruktūras pārvaldības departamenta direktors Artūrs Caune: “Mums jāveic būtisks apvērsums iedzīvotāju transporta lietošanas paradumu maiņā. Panākumu atslēga tam ir iedzīvotāju vēlēšanās dzīvot ekoloģiski tīrā vidē, zaļās pilsētās. “Rail Baltica” pieturas būs mobilitātes punkti, kuros funkcionēs citu transporta veidu savienojumi, auto un velo stāvvietas, kā arī būs ērti pieejami mikromobilitātes rīki, sākot ar velosipēdiem un beidzot ar skrejriteņiem, kā arī elektrouzlādes vietas un ēdināšana steidzīgajiem.  Būs nepieciešams ievērojams pašvaldību ieguldījums, lai uzdevumu veiktu.”

“Šobrīd “Rail Baltica” projekta ietvaros ielikti stabili pamati, lai varētu turpināties darbs pie reģionālo staciju jeb mobilitātes punktu turpmākas attīstības. Lai arī līdz šim visos projekta posmos esam aktīvi sadarbojušies ar pašvaldībām, redzam, ka nākotnē darbs pie iespējamu sinerģiju identificēšanas, vietējo uzņēmēju iesaistes un vēl aktīvākas pašvaldību iedzīvotāju vajadzību izzināšanas un kopdarbs, būs īpaši svarīgs, lai reģionu mobilitāte nozīmētu ne tikai modernus un mūsdienīgus multimobilitātes punktus, bet kopēju apkārtesošo reģionu un pašvaldību attīstību un izaugsmi,” saka Ģirts Bramans, “RB Rail AS” Sadarbības ar stratēģiskajiem partneriem un komunikācijas departamenta vadītājs.

Avots: Sam.gov.lv


celojumubode - 3808
Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam

Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam

Apskates objektu un muzeju darba laika un cenu apkopojums 2024.gadam.

Bauskas TIC

Svini kāzas Jaunpils pilī!

Svini kāzas Jaunpils pilī!

Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām neaizmirstamus.

Tukuma TIC

Pilnvērtīgs laiks sev!

Pilnvērtīgs laiks sev!

Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553

EUR 145 | Via Vitalité

Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā!

Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā!

Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā!

Cēsu TIC

Zemgales pastalu izstāde

Zemgales pastalu izstāde

No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Nāc copēt vimbas un pavasara sauli Bauskā!

Nāc copēt vimbas un pavasara sauli Bauskā!

Bauskas TIC

Satiec savu meistaru Tukuma pusē

Satiec savu meistaru Tukuma pusē

Tukuma pusē no 13.aprīļa līdz 21.aprīlim varēs iepazīt 12 meistaru stāstus tuvplānā!

Tukuma TIC

Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā

Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā

Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un apkārtnē!

Tukuma TIC

Ar vilcienu uz Gulbeni

Ar vilcienu uz Gulbeni

Kāpiet vilcienā un dodieties uz Vidzemes ziemeļaustrumiem– uz Gulbeni, kur sagaidīs aizrautīgi tūrisma speciālisti un uzņēmēji, ļaujot izbaudīt lielisku atpūtu!

Gulbenes novada TIC

Jaunmoku pils aicina uz Putnu dienu

Jaunmoku pils aicina uz Putnu dienu

Jaunmoku pils aicina skolēnus uz ikgadējo Putnu dienu 18.aprīlī. No pulksten 10:00 dabas izzinātājiem būs iespēja vērot putnus pils parkā, klausīties stāstos.

Tukuma TIC

MOSTIES DABĀ Cēsu novadā!

MOSTIES DABĀ Cēsu novadā!

Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā Cēsu novads!

Cēsu TIC

Radi Tukku Magi TALKA TUKUMĀ

Radi Tukku Magi TALKA TUKUMĀ

20. aprīlī aktīvie tukumnieki un viesi aicināti uz Tukku Magi pagalma sakopšanas talku no pulksten 9:00 Pasta ielā 26.

Tukuma TIC

Skulptūru stāsti Cēsīs!

Skulptūru stāsti Cēsīs!

Piesakies ekskursijai Cēsīs! Izzini skulptūru ceļu no Cēsu vecpilsētas līdz pat Meža kapiem un atpakaļ, tēlnieka Matiasa Jansona pavadībā!

EUR 6 | Cēsu TIC

Sama modināšanas svētki Koknesē

Sama modināšanas svētki Koknesē

Koknesē modinās diženo Daugavas iemītnieku - Samu. Svētki Koknesē norisināsies 10. un 11.maijā.

Aizkraukles novada TIC

Apgūsti Bonsai koka mākslu Bauskas pusē

Apgūsti Bonsai koka mākslu Bauskas pusē

Bauskas TIC

Golfa diena Madonā

Golfa diena Madonā

Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu.

Madonas TIC

Uz Tukumu pēc literatūras!

Uz Tukumu pēc literatūras!

Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem.

Tukuma TIC

27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā

27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā

Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un laukos.

Madonas TIC

Īpašs piedāvājums ģimenēm

Īpašs piedāvājums ģimenēm

Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā akcijā ģimenēm.

Gulbenes novada TIC

Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu!

Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu!

Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi!

Bauskas TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -