Signe Meirāne: Vai sācies Latvijas pārtikas produktu «zelta laikmets»?

Signe Meirāne | 2021.05.12

“Rimi Gardēde”, izsmalcinātu garšu eksperte Signe Meirāne pauž viedokli par to, kādēļ izvēlēties vietējo ražojumu.

Ja pirms 30 gadiem ar sajūsmu uztvērām visu, kas Latvijā ieplūda no ārzemēm, šobrīd daudzi ar līdzīgu entuziasmu pievēršas vietējā ražojuma produktiem. Tāpat kā melnā krāsa, kas nekad neiziet no modes, vietējais ražojums ir vienmēr aktuāls, taču reizēm nepelnīti piemirsts. Es ieteiktu būt godīgiem pret savām garšas kārpiņām un iegādāties to, kas patiešām sagādā visvairāk prieka, bet vienlaikus ļauties atklājēja garam un varbūt pielikt tikai nedaudz pūļu, lai ierastā importa produkta vietā atklātu izcilu Latvijā audzētu vai ražotu alternatīvu.

Vietējo produktu izcilību uz ievesto labumu fona, manuprāt, nosaka vairāki aspekti. Viens – pērkot vietējo, es atbalstu vietējos ražotājus. Tas ir būtiski jebkuras valsts ekonomiskajā dzīvē, bet vēl jo vairāk Covid-19 apstākļos, kad vienam otru atbalstīt ir vēl svarīgāk. Nākamais – vietējie produkti, sevišķi dārzeņi, augļi un ogas, mudina ievērot sezonālo principu: Latvijā ziemā dabiski nav pieejami svaigi tomāti, toties ir selerijas, rutki, kāļi, un sezonalitātes princips ļauj izcelt šos nepelnīti piemirstos gardumus mūsu ēdienkartē. Trešais – jo īsāks produkta ceļš no ražotāja vai audzētāja līdz manam galdam, it īpaši domājot par svaigajiem produktiem, jo lielāka tā uzturvērtība. Un visbeidzot – katrs no mums piedzimst tur, kur piedzimst, un tieši šai vietai raksturīgie produkti ir mums visvairāk piemēroti. Ēdot vietējo, mēs dzīvojam labākā saskaņā ar savu organismu.

Neesmu no tiem, kuri ceļ vai debesīs pilnīgi visus Latvijas produktus – neatkarīgi no sezonas itāļu tomāts garšo labāk tikai tāpēc, ka tam ticis vairāk saules, citāds klimats un augsne. Taču es arī apzinos, ka katrai valstij ir savi unikālie un vislabākie produkti, par kuriem ne velti jūsmo visā pasaulē. Mēs nekad nevarēsim piedāvāt līdzvērtīgu konkurentu izcilam parmezānam, un tas arī nav jādara, jo tās ir gadsimtiem senas tradīcijas. Toties itāļi nekādi nevar sacensties ar mūsu rupjmaizi, kuras cepšanā savukārt gadsimtiem senas tradīcijas ir mums. Mēs, visticamāk, zaudēsim sacensībā par labāko prošuto šķiņķi, bet mūsu žāvētā vista paliks nepārspēta. Tiesa, līdz ar klimata pārmaiņām vismaz tomātu kategorijā mēs jau drīzumā varētu iegūt papildu punktus: šobrīd Latvijā ar lieliskiem panākumiem var audzēt to, kas vēl pirms dažiem gadiem šķita neiespējams, piemēram, izcili garšīgas vīnogas vai aprikozes.

Ja nu tomēr jāizceļ Latvijas produkti, kuriem līdzīgu neatkarīgi no sezonalitātes nav nekur pasaulē, kā pirmo es viennozīmīgi minētu zemenes. Dievinu zemenes, esmu nogaršojusi visas iespējamās, bet tieši mūsu augsne, klimats un lēnais nogatavošanās laiks padara Latvijas zemenes ideālas un ne ar ko nesalīdzināmas. Arī citi produkti, kas pazīstami daudzviet pasaulē, pie mums garšo daudz labāk. Piemēram, mani paziņas Vašingtonā tirgo pēc Latvijas receptes ceptu rupjmaizi, tomēr tā garšo pilnīgi citādi, jo rudzi ASV nav tādi paši kā Latvijā. Mums ir izcils ķimeņu siers un biezpiens, kam nelīdzinās ne angļiem zināmais cottage cheese, ne franču fromage frais – tie ir biezpienveidīgi izstrādājumi, kam tomēr ir pilnīgi cita konsistence un garša. Tas pats sakāms par kūpinātu gaļu – visā pasaulē dažādos veidos žāvē un vītina gaļu, bet mūsu tradīcijas un garšas izjūta radījusi unikālus produktus. Varbūt speķis vai kūpināts cauraudzītis nav visveselīgākais produkts, bet otra tāda nav.

Savukārt unikālas Latvijas garšas meklējumos es laikam izceltu divus produktus, kas mums šķiet pašsaprotami, bet ārzemniekiem rada neaizmirstamus iespaidus. Ik pa laikam labprāt lutinu ārvalstu viesus ar Latvijas garšām, piedāvājot degustēt produktus, no kuriem daudzus mūsu viesi nogaršo pirmo reizi. Tas, kas izraisa visvairāk neviltotu emociju, ir žāvēta vista. Cenšos piedāvāt klasisku, mājās žāvētu vistiņu. Var redzēt, ka cilvēki ne vienmēr uzreiz saprot, kā uz to reaģēt, jo viņi nekad neko līdzīgu nav ēduši. Otrs tāds produkts ir kaņepju sviests, ko ārzmenieki uzlūko ar lielām aizdomām, bažījoties, vai šādai degustācijai nebūs reibinošu seku.

Diemžēl mēs paši savus izcilos produktus ne vienmēr pienācīgi novērtējam. 90. gados līdz ar ārzemēs ražotu preču ieplūšanu Latvijā sākās īsts importa kults, uzskatot, ka viss, kas nācis no ārzemēm, ir daudz labāks – tāpat kā eiroremonts, kura spiedienu tajā laikā neizturēja daudz unikālu, vēsturisku un skaistu elementu. Diemžēl šis bums ir laidis dziļas saknes mūsdienu sabiedrībā. Viens būtisks iemesls – mūsu izcilos produktus ir daudz grūtāk atrast. Labs Jaunzēlandes jērs gaida pircējus daudzu veikalu saldētavās, bet ļoti labs vietējais jērs ir jāpameklē. Tā ir ar daudziem Latvijas produktiem, tāpēc cilvēki izvēlas no ārzemēm ievestos – tas vienkārši ir vieglāk. Turklāt ne vienmēr izšķiroša nozīme ir cenai. Man ir svarīgi bio un eko principi un augsta kvalitāte, bet man ir arī limits, līdz kuram esmu gatava maksāt. Taču, ja man veikalā jāizvēlas no Latvijas govs piena ražota burrata vai itāļu bifeļa piena burrata, es izvēlēšos vietējo, jo tas ir fantastiski garšīgs un turklāt lētāks. Protams, ir gadījumi, kad Latvijas produkti maksā vairāk, taču arī labam ārzemju produktam ir sava cena. Tāpēc tas ir stāsts par mūsu izvēli – vai dodam priekšroku kvalitātei un garšai, vai kvantitātei un cenai.

Arī es pati savā dārzā labrāt audzēju dārzeņus un garšaugus – mana aizraušanās ir seno un mūsdienās reti sastopamo šķirņu audzēšana, pērn ap 40 dažādu šķirņu, šogad plānoju jau ap 70. Tāpēc zinu, cik daudz mīlestības, enerģijas un spēka prasa šis darbs. Un tāpēc kopā ar Rimi kampaņu “Audzē Latviju” vēlos aicināt ikvienu izvēlēties vietējo un atbalstīt savējos. Mēs bieži esam gatavi drīzāk pirkt no sveša nekā no kaimiņa – tā teikt, ja pašam nav, lai nav arī kaimiņam. Bet tas ir aplam. Ir tikai jāieskatās, jo Latvijas audzētājiem un ražotājiem ir daudz patiešām lielisku produktu, ko piedāvāt. Es, piemēram, šopavasar plānoju pirmo reizi izmēģināt Latvijā ražotus cūku pupu miltus. Un kas būs jūsu sezonas atklājums?

Avots: Deepwhite.lv



Latvijas labumi - ābolu sidrs un steiks!

Latvijas labumi - ābolu sidrs un steiks!

Aicinām - ceturtdien, 12. jūnijā no plkst. 14.00 līdz 19.00, garšu ballīte Āgenskalna tirgū!

Lauku Ceļotājs

Iegūsti padziļinātas zināšanas viesmīlībā!

Iegūsti padziļinātas zināšanas viesmīlībā!

Turība piedāvā studiju programmu “Viesnīcu pakalpojumu organizators”, kur nepieciešamās zināšanas var iegūt īsā laikā - tikai 2,3 gados!

Biznesa augstskola Turība

Brīvvalsts dārgumu nams: Nauda kā māksla!

Brīvvalsts dārgumu nams: Nauda kā māksla!

Atklāj Jāņa Strupuļa monētu, medaļu un zīmējumu pasauli – izseko īsta dārguma tapšanai no idejas līdz mākslas darbam!

Rēzeknes pilsētas TIC

✈️ TENERIFE, ĒĢIPTE & AAE

✈️ TENERIFE, ĒĢIPTE & AAE

Šķiet, ka karstā vasara ir vēl tālu? Mēs zinām vietu, kur tā ir cauru gadu! Īpašs piedāvajums ceļojumiem rudens/ziemas sezonā!

Coral Travel Latvia

Naktsmītnes Tavām brīvdienām

Naktsmītnes Tavām brīvdienām

Gaujas Nacionālajā parkā: no dabas ieskautiem kempingiem līdz brīvdienu mājām, no elegantām viesnīcām līdz karaliskām pilīm, muižām

EnterGauja

ROŽU SVĒTKI TUKUMĀ 2025

ROŽU SVĒTKI TUKUMĀ 2025

Atkal kopā veidosim lielo rožu vainagu, būs floristu izstāde baznīcā, koncerti, svētku Smukumtirdziņš, Rožu vāģu parāde un citas tradicionālās svētku vērtības.

Tukuma TIC

DĀRZA SVĒTKI | Sēd uz sliekšņa pasaciņa

DĀRZA SVĒTKI | Sēd uz sliekšņa pasaciņa

Kalnmuižas pils dārzā arī šovasar uzplauks dārza svētku burvība – vakars, kurā savijas mūzika, dzeja un gardas maltītes.

Tukuma TIC

Mājas kafejnīcu dienas Gulbenes novadā

Mājas kafejnīcu dienas Gulbenes novadā

Gulbenes novads aicina izbaudīt sirsnīgas un garšām bagātas Mājas kafejnīcu dienas, kas norisināsies 2025.gada 12. un 13.jūlijā.

Gulbenes novada TIC

Ieelpo pavasari Riebiņu muižas parkā

Ieelpo pavasari Riebiņu muižas parkā

Riebiņu muižas vēsture iesniedzas 16. gadsimtā. Senāk lēņu īpašumus apkaimē sauca par Krevmuižu, iespējams, ka šīs muižas centrs saucās par Krevi

Preiļu novada TIC

"Vasara uz jumta – kino ar skatu. GORS"

Izbaudi vasaras maģiju Rēzeknē – GORS Jumta terasē, kur satriecošs skats uz pilsētu, labs kino un izsmalcinātas garšas saplūst neaizmirstamos vakaros!

Rēzeknes pilsētas TIC

Dziesmu spēle

Dziesmu spēle "Īsa pamācība mīlēšanā"

Teatrāls, dzīvespriecīgs, labdabīgi ironisks uzvedums, R.Paula mūzika, spilgti raksturi, asprātīgi dialogi, negaidītas situāciju maiņas.

Tukuma TIC

"Rožlejas – vīns ar dvēseli"

Baudi vīnu, māksliniecisku vidi un sarunas, kas paliek atmiņā. Degustē, iedvesmojies un paņem līdzi garšu mājās!

Rēzeknes pilsētas TIC

Vasaras atpūta pie ūdeņiem Ziemeļlatgalē

Vasaras atpūta pie ūdeņiem Ziemeļlatgalē

Baudi vasaras sajūtas pie ūdeņiem - te būs idejas atpūtai Balvu novadā!

Balvu TIC

Gaisa balonu festivāls Kandavā

Gaisa balonu festivāls Kandavā

Pasākums visai ģimenei ar dažādām atrakcijām un protams gaisa baloniem.

Tukuma TIC

"Mājas kafejnīcu dienas" Preiļu novadā

26. un 27. jūlijā norisināsies “Mājas kafejnīcu dienas” Preiļu novadā. Arī šogad Preiļu novads kuplā skaitā piedalās tradicionālajā vislatvijas garšu akcijā

Preiļu novada TIC

Brīvdabas koncerti Kāla ezera krastā

Brīvdabas koncerti Kāla ezera krastā

Heisā hopsā, esam sarūpējuši vasarai piecus - absolūti kapitālus koncertus. Tiekamies ezera krastā pie Madonas!

Madonas TIC

Smukums Tukuma apkārtnes dārzos.

Smukums Tukuma apkārtnes dārzos.

Tukuma pusē dārzu ir ne viens vien – gan rožu dārzs, gan peoniju dārzi, īrisu un košumdārzi. Čadīgākie saimnieki atver savu dārzu vārtus apmeklētājiem.

Tukuma TIC

Skati maršrutu:Bauska-Brukna-Vecumnieki

Skati maršrutu:Bauska-Brukna-Vecumnieki

Dodoties virzienā no Bauskas uz Vecumniekiem ir iespējams atklāt novada daudzveidību, pat neveltot ilgstošu laiku ceļā!

Bauskas TIC

DEJAS FESTIVĀLS |

DEJAS FESTIVĀLS | "Atspulgs kustībā 2025"

Jau ceturto gadu pēc kārtas Tukumā norisināsies neparastais un aizraujošais laikmetīgās dejas festivāls "Atspulgs kustībā".

Tukuma TIC

Vīngliemežu audzētavu

Vīngliemežu audzētavu "Ošu mājas"

Apmeklējuma laikā būs iespēja iepazīties ar vīngliemežu dzīves ciklu, to fizioloģiju, audzēšanas un pārstrādes niansēm aizraujošā un izsmeļošā stāstījumā.

Preiļu novada TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -