Strādā pie vadlīniju aktualizēšanas kultūrvietu, muzeju un bibliotēku darbības atsākšanai

Lita Kokale | 2021.05.07

Balstoties secinājumos, kas iegūti Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (LNMM) nule īstenotajā pilotprojektā un ministrijas iepriekš izstrādātajās vadlīnijās darbam ārkārtējās situācijas apstākļos, Kultūras ministrija (KM) strādā pie vadlīniju aktualizēšanas kultūrvietu, muzeju un bibliotēku darbības atsākšanai, kad epidemioloģiskie rādītāji* to atkal atļaus. KM atgādina, ka klātienes darbu muzeju telpās un bibliotēku lasītavās paredzēts atsākt Covid-19 saslimstības kumulatīvajam rādītājam 14 dienu laikā uz 100 000 iedzīvotājiem noslīdot līdz 320, savukārt muzeju āra ekspozīcijas aizvien ir atvērtas un turpina apmeklētāju uzņemšanu.

LNMM īstenotajā pirmajā pilotprojektā pēc iepriekš izstrādātām vadlīnijām tika pārbaudīta epidemioloģiski droša muzeja izstādes atvēršana apmeklētājiem un darbiniekiem - starptautiski novērtētu izstādi “Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstu mākslā” laikā no 21. aprīļa līdz 4. maijam apmeklēja 4 040 pilotprojekta dalībnieki.

Atbilstoši pilotprojekta epidemioloģiskās drošības vadlīnijām LNMM bija pieejams tikai individuāliem apmeklētājiem vai vienas mājsaimniecības locekļiem. Tika noteikts maksimālais skatītāju skaits, kas vienlaicīgi varēja atrasties izstāžu zālē, kā arī apmeklējums bija iespējams tikai ar iepriekšēju reģistrāciju. Muzejā pastāvīgi tika nodrošināta vienmērīga apmeklētāju plūsma. Apmeklētāji un darbinieki tika aicināti ievērot 2 m distanci. Tika veikta regulāra telpu un virsmu tīrīšana un dezinfekcija. Pēc vērienīgās rekonstrukcijas un restaurācijas ēkā darbojas mūsdienīga klimata un ventilācijas regulējošā sistēma, kas veic nepārtrauktu gaisa kvalitātes monitoringu. Muzeja darbinieki tika nodrošināti ar individuālajiem aizsardzības līdzekļiem, turklāt reizi nedēļā muzeja darbiniekiem tika veikts Covid-19 tests. Ikvienam brīvi bija pieejami spirtu saturoši roku dezinfekcijas līdzekļi, muzeja labierīcībās – viss nepieciešamais roku higiēnai. Plānojot muzeja apmeklējumu, interesentiem bija pieejama informācija muzeja mājaslapā, tai skaitā atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem, savukārt ēkā bija izvietotas pamanāmas norādes un audio paziņojumi par droša apmeklējuma nosacījumiem.

Pilotprojekta izstrāde un īstenošana notika ciešā LNMM sadarbībā ar KM, Veselības ministriju (VM) un Slimību un profilakses kontroles centru (SPKC). Īstenotā pilotprojekta scenārijs nodots arī izvērtēšanai Latvijas Muzeju biedrībai – lielākajai nevalstiskajai organizācijai, kura apvieno vairāk nekā 115 Latvijas muzejus kā institucionālos biedrus, kā arī Latvijas Darba devēju konfederācijai, kura uzsākusi strādāt pie drošas muzeju darba vides un nozarē strādājošo kompetences paaugstināšanas jautājumiem.

Jau ziņots, ka valdība 20. aprīlī lēma īstenot pilotprojektus pakāpeniskai un epidemioloģiski drošai kultūrvietu publiskās darbības atsākšanai, pirmo pilotprojektu paredzot muzeju nozarē - LNMM. Pilotprojektu mērķis – pēc iepriekš izstrādātām vadlīnijām pārbaudīt epidemioloģiski drošu kultūras pasākumu norises iespējamību gan kultūrvietu apmeklētājiem, gan to darbiniekiem. Pilotprojektu izstrādi un īstenošanu KM veiks ciešā sadarbībā ar kultūras norišu, pasākumu rīkotājiem un VM, SPKC pārstāvjiem.

Avots: Km.gov.lv


celojumubode - 3801
Svini Lieldienas Bauskas novadā!

Svini Lieldienas Bauskas novadā!

Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss

Bauskas TIC

Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās!

Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās!

Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos.

Bauskas TIC

Labi būt pavasarī - Bauskas novadā!

Labi būt pavasarī - Bauskas novadā!

Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām!

Bauskas TIC

Lielās Piektdienas tirdziņš  Engurē

Lielās Piektdienas tirdziņš Engurē

Visu Lieldienu svētku galdam nepieciešamo, kā arī kaut ko sevis un savu mīļo palutināšanai varēs atrast Lielās Piektdienas tirdziņā Engurē 29.martā no 9:00.

Tukuma TIC

Pārgājiens Alūksnē

Pārgājiens Alūksnē

Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils stāsta atkl

EUR 12 | Alūksnes TIC

Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”

Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”

31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem.

Valmieras TIC

"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī

Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī!

Bauskas TIC

Ceļš uz sakārtotu ķermeni un prātu!

Ceļš uz sakārtotu ķermeni un prātu!

Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553

EUR 145 | Via Vitalité

Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts

Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts

12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas skatīšanos.

EUR 18 | Valmieras TIC

Lieldienu brīvdienas Liepājā

Lieldienu brīvdienas Liepājā

Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem.

Liepājas reģiona TIB

“Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies!

“Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies!

Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"!

Tukuma TIC

Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts

Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts

28.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā senioru vīru kora “Baltie bērzi” 30 gadu jubilejas koncerts. Īpašais viesis: Zigfrīds Muktupāvels.

EUR 5 | Valmieras TIC

Skolēnu pavasara ceļvedis

Skolēnu pavasara ceļvedis

Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Jautrās LIELDIENAS Kandavā

Jautrās LIELDIENAS Kandavā

31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu gatavošanu

Tukuma TIC

Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē

Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē

30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu!

Tukuma TIC

Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas”

Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas”

No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī

,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī

Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē.

Bauskas TIC

Lieldienas Rīgas Motormuzejā

Lieldienas Rīgas Motormuzejā

Aicinām apmeklēt Rīgas Motormuzeju Lieldienu brīvdienās! 29. martā būs iespēja piedalīties Lieldienu aktivitātēs - olu meklēšanā muzeja ekspozīcijā, balonu aut

Motormuzejs

Zemgales pastalu izstāde

Zemgales pastalu izstāde

No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā

Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā

1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām aktivitātēm

Madonas TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -