Gruzīnu tradicionālā virtuve – bez piemērota vīna neiztikt

Zanda Kočāne | 2021.05.03

Tagad, kad pasaules iepazīšana joprojām ir ierobežota, mēs varam ļauties ceļojumam garšas pasaulē. Viena no virtuvēm, kas pēdējos gados kļuvusi populārāka arī Baltijas valstīs, ir Gruzijas. Viņu virtuvē neatņemams garšas pastiprinātājs ir gruzīnu vīns. Par to, kā izvēlēties vīnu, pie iecienītākajiem gruzīnu ēdieniem, un arī otrādāk: kā savam iecienītajam vīnam piemeklēt vakariņas, raksta turpinājumā.

Ģeogrāfiskā novietojuma dēļ Gruzijas daba un klimats ir ļoti daudzveidīgs, tāpēc tradicionālajā virtuvē ir atrodams plašs gaļas, kā arī veģetāro ēdienu klāsts. Iepazīstot Gruzijas virtuvi, visbiežāk gaļas ēdienos tiek izmantota liellopa vai jēra gaļa, kas tiek papildināta ar garšvielām, nevis speciālām marinādēm. Gruzijā iecienītas garšvielas ir koriandrs, safrāns, baziliks, kā arī valrieksti, tos izmanto, lai paspilgtinātu un akcentētu ēdiena nianses. Tāpēc, baudot Gruzijas virtuves ēdienus, tiem raksturīga tīra un atsvaidzinoša garša. Arī ēdiena pasniegšanas tradīcijas Gruzijā ir tradīcijām bagātas - vienas ēdienreizes laikā tiek pasniegti vairāki ēdieni, bet pirms maltītes uzsākšanas, tie visi tiek novietoti uz galda. Tas ļauj pilnvērtīgi izbaudīt ēdienreizi, jo pēc vietu ieņemšanas pie galda, vairs netiek pasniegts papildu ēdiens, un ēdienu visi kombinē pēc saviem ieskatiem un gaumes.

Arī Latvijā gruzīnu tradicionālie ēdieni kļuvuši arvien populārāki. Turklāt tos ir iespējams pagatavot arī mājās. Viens no atpazīstamākajiem gruzīnu ēdieniem ir hačapuri jeb ar sieru pildīts plācenis. Šis tradicionālais ēdiens bieži vien ir brokastu un starp maltīšu sastāvdaļa. Savukārt, iecienīts gaļas ēdiens ir khinkaļi – gruzīnu pelmeņi, kas izplatīti Kaukāza kalnu daļās. Parasti mīklas pildījumā tiek ievietota maltā gaļa, kas sagatavota kopā ar garšaugiem. Pieņemts, ka hinkaļus vienmēr ēd ar rokām, atstājot gaļas sainīša galu uz šķīvja. Tāpat iecienīts ēdiens ir šašliks, kuru Gruzijā cep uz sadedzinātiem vīnogulājiem, uzskatot, ka garšu papildina to dūmi. Taču no vistas ēdieniem populārākā maltīte ir sulīgais sautējums: čahohbili. Šajā kultūrā iecienītas ir arī harčo zupas, kurā svarīga piedeva ir valrieksti, kas rada savdabīgu un tieši Gruzijai raksturīgu garšu. Tomēr, ņemot vērā senās gruzīnu vīna darīšanas tradīcijas, bez vīna nav iedomājama teju neviena maltīte.

“Ikvienā gruzīnu ģimenē tiek piekoptas tradīcijas – gan ēdiena pasniegšanā, gan vīna baudīšanā. Viena no tām – vīna pasniegšana pie ēdienreizēm. Tāpēc arī baudot mājās gatavotu gruzīnu ēdienu, vīna glāze iederēsies. Runājot par to, kādu vīnu izvēlēties, ja gatavojam gruzīnu virtuvei atbilstošas receptes, svarīgākais likums, lai izvēlētais vīns garšotu. Taču, ja vēlamies vīnu pielāgot pēc reģionālās saderības, pie šašlika vai gaļas ēdieniem piestāvēs Gruzijas Saperavi vai Dzelhavi. Jāpiebilst, ka galdā celtais ēdiens papildinās vīna garšu, veģetāriem ēdieniem piestāv kvevros neizturēts Rkatsiteli vai Tsolikouri vīnogu šķirņu baltvīns, savukārt, pie desertiem, piemēram, čurčelas, būtu jāizvēlas saldāks vīns – kvalitatīvs Ojaleshi vai Kindzmarauli. Izvēloties piemērotu vīnu ēdienam, der atcerēties, ka sarkanvīns vairāk piestāvēs gaļas ēdieniem, baltvīns noteikti saderēs ar zivju un veģetārajiem, bet Gruzijas oranžais vīns lieliski papildinās visus iepriekšminētā tipa ēdienus.” iesaka Latvijas Vīnziņu asociācijas prezidents Jānis Kaļķis.

Gūstot Gruzijas Zemkopības ministrijas atbalstu, Latvija 2020. gada pavasarī kļuva par pirmo Baltijas valsti, kurā tika realizēts projekts “Izgaršo Gruzijas vīnus”, lai lauztu stereotipus un iepazīstinātu sabiedrību ar Gruzijas vīnu plašo daudzveidību, kā arī stiprinātu Latvijas un Gruzijas savstarpējo ekonomisko sadarbību. Plašāk par Gruzijas vīnu vēsturi, vīna darīšanas tradīcijām iespējams iepazīties: www.gruzijasvini.lv.

Avots: Gruzijasvini.lv


celojumubode - 3801
Taizeme - dažādām gaumēm

Taizeme - dažādām gaumēm

Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides!

EUR 367 | Estravel Latvia

Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā

Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā

‘’Mājas kafejnīcu dienas 2024’’ Augšdaugavas novadā šogad notiks 27.- 28.jūlijā

TAKA

Aktuālās izstādes Liepājā

Aktuālās izstādes Liepājā

Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies!

Liepājas reģiona TIB

Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei

Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei

Ģimenes atpūta Ēģiptē - 7 naktis, lidojums, transfēri, AI // 2 pieaugušajiem un 2 bērniem //

EUR 1700 | Estravel Latvia

Pilna Servisa Līzings Passat

Pilna Servisa Līzings Passat

Pilna Servisa Līzinga piedāvājums VW Passat Variant MY24 Elegance.

Europcar

Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos

Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos

6.aprīlī pulksten 11:00 atvērtā ekskursija Kodolraķešu bāzē Zeltiņos ar gidu.

EUR 2.00 | Alūksnes TIC

Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu

Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu

6.aprīlī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies Danču vakars kopā ar Tautas mūzikas kopu.

EUR 5 | Valmieras TIC

ZIEDOŠĀ HOLANDE! Vēl 10 vietas!

ZIEDOŠĀ HOLANDE! Vēl 10 vietas!

🌷🌷🌷VISSKAISTĀKAIS PAVASARIS IR TUR, KUR IR ZIEDI! Hildesheima, Amsterdama, Keukenhofas ziedu dārzs, Volendama

EUR 350 | Latvia Tours

Lieldienu brīvdienas outlet ciematā

Lieldienu brīvdienas outlet ciematā

Lieldienu atrakcijas visai ģimenei ar animatoriem. Pasākuma vadītājs - Lieldienu zaķis. Putnu būrīšu meistarklase. Olu krāsošanas darbnīca.

ViaJurmala

Programma ANTISTRESS

Programma ANTISTRESS

Ieelpot. Izelpot. Un ļauties, lai procedūrām bagātā programma ANTISTRESS Jūs ved 10 dienu ceļojumā prom no stresa atstātajām sekām - tuvāk harmonijai un mieram

EUR 700 | Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri

Lieldienu prieki lieliem un maziem

Lieldienu prieki lieliem un maziem

Lieldienu svētdienā, 31. martā, aicinām apmeklēt ģimenes branču un nobaudīt plašo svētku gardumu klāstu. Mazos Lieldienu svinētājus gaida tematiskas izklaides.

Baltic Beach Hotel & SPA

Kemperu noma Eiropā

Kemperu noma Eiropā

Plānojot atvaļinājumu - Kemperu noma Eiropā! Jauns un aizraujošs ģimenes ceļojumam!

EUR 71 | Estravel Latvia

Lieldienu pasākumi Alūksnē!

Lieldienu pasākumi Alūksnē!

Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot un ripināt olas

Alūksnes TIC

Kļūsti par sesto spēlētāju!

Kļūsti par sesto spēlētāju!

Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību!

EUR 180 | SKY24.LV

Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā!

Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā!

Gaidām apmeklētājus mūsu dabas objektos Augšdaugavas novadā.

TAKA

Riga Reggae Acoustic

Riga Reggae Acoustic

6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae Acoustic!

EUR 15 | Valmieras TIC

Pavasara tirgus Lietuvā

Pavasara tirgus Lietuvā

20.aprīlī no plkst.8. Ignalinas Laisves laukumā notiks pavasara gadatirgus!

Ignalinos rajono TIC

Ģimenes Lieldienu atpūta Jūrmalā!

Ģimenes Lieldienu atpūta Jūrmalā!

Pēdējās vietas! - rezervējiet atpūtu pavasara svētkos un izvēlieties DĀVANU no viesnīcas! // 2 naktis ģimenei + atpūtas piedāvājums + izvēlētā dāvana //

EUR 450 | Estravel Latvia

Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas

Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas

Pirmatnīgā un neatkārtojamā - Gotlandes sala // Vietu skaits ierobežots, kruīzs no Tallinas // 2 naktis //

EUR 121 | Estravel Latvia

Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā

Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā

Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”.

Liepājas reģiona TIB

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -