Mežģīnes no koka: ielūkojamies Valmieras muzeja krātuvē

Zane Bulmeistare | 2021.04.16

Turpinot ielūkoties Valmieras muzeja krājumā, baltais mēbeļu pārsegs atklāj telpas vidū novietotu koka krēslu. Tā atzveltni rotā smalks, skaists un precīzs darbs – gluži kā koka mežģīnes. Krēslu pirms apmēram 50–60 gadiem darinājuši sieva un vīrs. Tiem laikiem ne tik ierasti, ka smalkie kokgriezumi ir tieši sievietes roku darbs. Marta Tērauda bija tautas daiļamata meistare kokgriešanā un izšūšanā, valmieriete.

“Kad satikāmies ar kundzi 2005.gadā, viņa bija zaudējusi acu gaismu. Arī par savu dzīvi daudz stāstīt negribēja. Taču divi tautas daiļamata meistara tituli ir diezgan unikāls raksturojums un pierāda izcilo meistarību. Marta Tērauda prata franču, vācu un krievu valodu, ar darbiem piedalījās dažādās izstādēs. Arī viņas izšuvumi ir izcili. Viņai padevās gan smalki aizkari tīkla darba tehnikā, gan perfekti izšūtas auduma sedziņas ar ļoti blīvu, līdz sīkumam izstrādātu rakstu. Kokgriešanai un izšūšanai princips ir līdzīgs – smalks darbs, raksti, skaitīšana, precizitāte. To var veikt ļoti pedantisks, ar milzu pacietību apveltīts cilvēks. Te mēs varam apskatīt, cik smalki kundzei bija kokgriešanai paredzētie instrumenti,” stāsta Valmieras muzeja Krājuma nodaļas vadītāja Indra Vīlistere.

Valmieras muzeja krājumā ir pāra gatavotais mēbeļu komplekts: galdiņš, krēsls ar roku balstiem un divi krēsli bez tiem. Tāpat ir arī galda lampa, aizkari, divas izšūtas sedziņas, dekoratīvie koka šķīvji un kausi.

“Krēsls ir no masīva koka, sēdeklis polsterēts un apvilkts ar ģeometriskiem rakstiem izšūtu blīvu audumu, uz sēdekļa virsmas izšūta ornamentu josla ar brūniem, dzelteniem un sarkanbrūniem diegiem – saulītes un krusti, arī Martas Tēraudas darbs. Krēsla atzveltne un kājas rotātas ar grieztu ģeometrisku ornamentu.” Domājams, ka šis krēsls un mēbeļu komplekts darināts pašu vajadzībām. Viesojoties pie kundzes viņas mājā Liepu ielā, uzmanību pievērsis iebūvēts grāmatplaukts, kura apmales rotātas ar smalkiem kokgriezumiem un kas stilistiski saderējis ar muzejam dāvināto mēbeļu komplektu. Arī mājas – tipveida sēnītes – iekštelpas bija neparastas, padomājot ne tikai par īpašām mēbelēm, bet arī izplānojot savdabīgu iekārtojumu. “Iedvesmas avots kokgriezumiem un izšuvumiem, manuprāt, bija 20.gadismta pirmās puses latviešu mākslinieku – Anša Cīruļa, Jūlija Madernieka u.c. – darbi, kuru attēli bija apskatāmi tā laika populāros žurnālos. Domāju, ka pārim bija daudz pasūtījumu. Tolaik bija modē dāvināt koka kausus un šķīvjus. Darbi ir ļoti mākslinieciski. Kāda koka kausa dizainu, iespējams, iedvesmoja kristāla trauki – musturs līdzīgs, tikai kokā griezts.”

Vienlīdz apbrīnas vērti ir Martas Tēraudas izšuvumi. “Jau viena tautas daiļamata meistara titula iegūšana prasa lielu ieguldījumu, prasmju nemitīgu uzlabošanu, dalību dažādās izstādēs. Bet Martai Tēraudai šādi tituli bija divi – izšūšanā un kokgriešanā. Tas ir ievērības cienīgs fakts.”

Šobrīd Valmieras muzeja krājumā ir 67203 vienību. Kad priekšmets nonāk muzejā (gan dāvinājums, gan pirkts, gan atradumi, kad muzeja darbinieki tiek pieaicināti apskatīties, piemēram, vecas mājas bēniņos esošās mantas, arī atrastais Valmierā veiktajos arheoloģiskajos izrakumos paliek Valmieras muzejā vai nonāk Latvijas Universitātes Vēstures institūtā), top pirmais apraksts. Tajā norādītas priekšmeta īpašības – kas tas ir, kādam nolūkam lietots, cik liels, kāds materiāls, krāsa u.tml. Pierakstīts arī cilvēka, kurš to atnesis, stāsts. Vēlāk daļai priekšmetu to īpašo stāstu turpina atklāt muzeja pētnieki.

Avots: Valmiera.lv


celojumubode - 3803
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas”

Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas”

No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga

Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga

Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju dīķiem, vērot putnus.

Madonas TIC

Lieldienas Tukuma novadā

Lieldienas Tukuma novadā

Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā!

Tukuma TIC

Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!

Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!

Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus!

Jēkabpils novada TIC

Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts

Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts

12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas skatīšanos.

EUR 18 | Valmieras TIC

Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”

Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”

31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem.

Valmieras TIC

Svini Lieldienas Bauskas novadā!

Svini Lieldienas Bauskas novadā!

Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss

Bauskas TIC

Zemgales pastalu izstāde

Zemgales pastalu izstāde

No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā

Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā

1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām aktivitātēm

Madonas TIC

Dziesmu cikls

Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi"

Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi" korim ar ērģelēm. Piedalās Rihards Dubra un sieviešu koris "Noktirne".

Tukuma TIC

Lieldienu brīvdienas Liepājā

Lieldienu brīvdienas Liepājā

Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem.

Liepājas reģiona TIB

Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts

Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts

28.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā senioru vīru kora “Baltie bērzi” 30 gadu jubilejas koncerts. Īpašais viesis: Zigfrīds Muktupāvels.

EUR 5 | Valmieras TIC

Ceļš uz sakārtotu ķermeni un prātu!

Ceļš uz sakārtotu ķermeni un prātu!

Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553

EUR 145 | Via Vitalité

Jautrās LIELDIENAS Kandavā

Jautrās LIELDIENAS Kandavā

31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu gatavošanu

Tukuma TIC

6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad

6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad

Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu.

EUR 79 | airBaltic

,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī

,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī

Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē.

Bauskas TIC

Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē

Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē

30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu!

Tukuma TIC

Pārgājiens Alūksnē

Pārgājiens Alūksnē

Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils stāsta atkl

EUR 12 | Alūksnes TIC

Pavasaris Lubānas mitrājā

Pavasaris Lubānas mitrājā

Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera

Madonas TIC

Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē

Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē

Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis!

Cēsu TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -