Kā tehnoloģijas palīdz lidostās kontrolēt Covid-19 izplatību?

Vineta Pilāte | 2020.09.14

Stājoties spēkā ar Covid-19 saistītiem ceļošanas nosacījumu atvieglojumiem, ar šo nedēļu avio satiksmē gaidāma ilgi nebijusi rosība un tas nozīmē vienu – lidostās atkal būs vērojama aktīvāka cilvēku plūsma.

Lai nepieļautu, ka slimība strauji uzliesmo, lidostās ļoti nozīmīgi ir rūpēties par drošības pasākumu ievērošanu, bet šim uzdevumam ne vienmēr pietiek ar cilvēku darbaspēku – talkā jāņem arī tehnoloģiju iespējas, piemēram, bezkontakta temperatūras pārbaudes un video tehnoloģiju masku nēsāšanas fiksēšanai.

Lidostu jaunā ikdiena – pastiprināta piesardzība un video uzraudzība

Covid-19 ietekmē Latvijas lidostās apkalpoto pasažieru skaits ir būtiski samazinājies. Taču, kā norāda SIA "Aviasabiedrība "Liepāja"" valdes loceklis Agris Sprūds, tuvākajā laikā Liepājas lidostā paredzama situācijas uzlabošanās, turpinot ievērot pastiprinātus drošības pasākumus. "Covid-19 vīrusa izplatības ierobežošanas nolūkos ir ieviesti virkne drošības pasākumu. Lidostas telpās ir izvietota informācija par preventīvajiem drošības pasākumiem, pieejami roku dezinfekcijas līdzekļi un pasažieri ir aicināti ievērot drošu savstarpēju distanci. Papildus šim ieeja lidostas terminālī ir atļauta tikai pasažieriem maskās, uzrādot iekāpšanas karti vai rezervācijas apstiprinājumu, tādējādi neveicinot lieku drūzmēšanos lidostas publiskajās telpās," stāsta Liepājas lidostas pārstāvis.

Tāpat jaunajiem apstākļiem nācies pielāgot Liepājas lidostas infrastruktūru, piemēram, aprīkojot pasažieru apkalpošanas galdus ar aizsargstikliem un veicot pastiprinātu telpu un virsmu dezinfekciju. A. Sprūds gan uzsver – mūsdienas bez tehnoloģiju izmantošanas nav iedomājamas. "Liepājas lidostā papildus ikdienas funkcijām video novērošana tiek izmantota arī, lai uzraudzītu, ka pasažieri ievēro iekšējos kārtības noteikumus un visā uzturēšanās laikā lidostā lieto sejas masku. Šobrīd uzraudzību veic lidostas darbinieki, taču video novērošanas ieviešana ar automātisku iespēju identificēt pasažierus, kuri atrodas lidostas terminālā bez maskas būtu labs palīgs ikdienas darbā," viņš atzīst.

Pasažieru pārvadājumu jomas nākotnes ieceres saistās ar tehnoloģiju plašāku izmantošanu. "Liepājas lidostas attīstības prioritāte ir jauna pasažieru termināla būvniecības iecere," stāsta Agris Sprūds. "Tehnoloģiju integrēšana aviācijas un sabiedrības veselības drošības nodrošināšanā jābūt dienaskārtības pirmajos punktos, plānojot jauna termināla būvniecību." Ar interesi novērojot, kādas pārmaiņas tehnoloģijas ienes Latvijas iedzīvotāju ceļošanas paradumos, citu valstu pieredze iezīmē aktuālākās nākotnes tendences.

Inteliģenti patruļas roboti un masku kontrole – milzīgās Šeņdženas lidostas pieeja

Lai ierobežotu Covid-19 izplatību, Šeņdženas lidosta Ķīnā jau esošos risinājumus papildināja ar jaunāko tehnoloģiju iespējām, kas tika izstrādātas jaunajiem pandēmijas apstākļiem. Lai sekotu līdzi lidostas noteikumu ievērošanai, tika izstrādāti viedi patruļas roboti, kas zibenīgi atpazīst cilvēku bez sejas maskas un atskaņo paziņojumu par maskas valkāšanas nepieciešamību. Tāpat īpaši lidostas vajadzībām tika izstrādāta arī sejas atpazīšanas sistēma, kas ļauj pasažieriem izmantot lidostas viedo lidojumu informācijas displeja sistēmu, nenovelkot sejas masku. Šos risinājumus Šeņdženas lidostai izstrādāja un uzstādīja tehnoloģiju uzņēmums Huawei.

"Pandēmijas sākumposmā Šeņdženas lidostas darbinieki izmantoja tikai videonovērošanu, lai pārbaudītu, vai pasažieri un citi darbinieki nēsā maskas. Lai atvieglotu personāla ikdienu, Huawei izstrādāja inteliģentos robotus, kas darbojas uz mākslīgā intelekta algoritma pamata. Jau martā šie roboti sāka darbu drošības pārbaudes zonās. Tie ar 98% precizitāti spēja identificēt tos pasažierus un lidostas darbiniekus, kas nav uzvilkuši maskas un tiem atskaņoja atgādinošu paziņojumu," stāsta Rikijs Čens, Huawei Technologies vadītājs Baltijā.

Lai efektīvāk kontrolētu masku valkāšanu lidostā, Huawei vienotā digitālā platforma tika pielāgota lidostas informācijas displeju sistēmai. Tas tika paveikts ļoti ātri – vien trīs dienās, ļaujot lidostas darbiniekiem nekavējoties pievērsties citiem darbiem. Iespējams, arī Latvijā jau tuvākajā laikā lidostās par mūsu drošību rūpēsies patruļas roboti, ieviešot jaunākās tehnoloģijas arī ceļošanas un pasažieru pārvadājumu jomā.

Avots: vilands.lv


celojumubode - 3814
Liepājas pēdas Latvijā

Liepājas pēdas Latvijā

Lai aktīvi un erudīti atzīmētu Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu, liepājnieki un pilsētas viesi aicināti pieteikties orientēšanās spēlēm.

Liepājas reģiona TIB

Larnaka, Kipra. Aviobiļetes

Larnaka, Kipra. Aviobiļetes

Lidojums Rīga - Larnaka - Rīga // 1 x nedēļā // 7 naktis Kiprā // Pēdējā brīža cenas meklējiet ŠEIT

EUR 199 | Estravel Latvia

Brokastu ēdienkarte visas dienas laikā!

Brokastu ēdienkarte visas dienas laikā!

Tas brīdis ir pienācis! Jauno sezonu uzsācis Jurmala Golf Club & Hotel mājīgais restorāns! Ar lielāko prieku uzņemsim un parūpēsimies par tavām garšas kārpiņām.

EUR 6.50 | Jurmala Golf Club & Hotel

3 dienas Romā un Vidusjūras kruīzs

3 dienas Romā un Vidusjūras kruīzs

9 naktis - 2 naktis Romā un 7 nakšu kruīzs ar MSC Vidusjūrā // Īpašais piedāvājums

EUR 1058 | Estravel Latvia

Ekskursiju tūre Itālijā - no Rīgas

Ekskursiju tūre Itālijā - no Rīgas

Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 3* viesnīcā, puspansija un ekskursiju programma // 24.05.-31.05.2024. // Vietu skaits ierobežots

EUR 1299 | Estravel Latvia

Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa

Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa

Vidusjūras kruīzs ar Costa / no Savonas uz Romu / 6 naktis / aprīlis - maijs / pilna ēdināšana

EUR 519 | Estravel Latvia

Nāc un mācies golfu - zaļās kartes kurss !

Nāc un mācies golfu - zaļās kartes kurss !

Jau sen esi vēlējies apgūt golfa spēles pamatus, etiķeti un noteikumus, bet visu laiku gaidi īsto brīdi! Īstais brīdis ir pienācis!Iegūsti zaļo karti jau tagad.

EUR 180 | Jurmala Golf Club & Hotel

Sezonas atklāšanas Grill ballīte pludmalē

Sezonas atklāšanas Grill ballīte pludmalē

18. maijā, atklājot sezonu, aicinām visus uz garšīgu un smaržīgu Grill ballīti pludmalē. Plašs grilēdienu klāsts, muzikāli priekšnesumi un izklaides bērniem.

Baltic Beach Hotel & SPA

Atlaides auto nomai Igaunijā

Atlaides auto nomai Igaunijā

Vai esi gatavs piedzīvot neaizmirstamas brīvdienas Igaunijā? Tagad ir lieliska iespēja iegūt izdevīgu auto nomas piedāvājumu!

Europcar

Aktuālās izstādes Liepājā

Aktuālās izstādes Liepājā

Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies!

Liepājas reģiona TIB

Plāno kāzas Bauskas novadā!

Plāno kāzas Bauskas novadā!

Iedvesmojies populārākajām laulību slēgšanas vietām Bauskas novadā!

Bauskas TIC

Maroka - Āfrikas eksotika

Maroka - Āfrikas eksotika

Krāsu, aromātu un iespaidu pilna - eksotiskā Maroka. Piedzīvojumu ceļojums - no Kasablankas līdz Marakešai // -20% ekskursiju tūrei, rezervējot aprīlī

EUR 559 | Estravel Latvia

TUNISIJA no 295 EUR/pers!

TUNISIJA no 295 EUR/pers!

Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks SPA un talasoterapijas procedūrām, siltiem saules stariem, pastaigām un ekskursijām!

EUR 295 | Latvia Tours

Svinam Vācijas futbola vasaru

Svinam Vācijas futbola vasaru

Apvieno savu futbola braucienu ar apskates ekskursiju pa Vāciju! Mēs piedāvājam ekskluzīvu atlaidi visiem faniem, kas ceļo uz Vāciju, lai atbalstītu savas koman

Europcar

Pavasara brīvdienas TURCIJĀ

Pavasara brīvdienas TURCIJĀ

Pieejamās cenas, lielisks serviss, siltā jūra, grezna dabas vide - viss jums un jūsu komfortam.

EUR 425 | Atlantic Travel

4 personām - aktīva atpūta Igaunijā

4 personām - aktīva atpūta Igaunijā

1 nakts 4 personām aktīvās atpūtas kūrorta viesu mājā, brokastis un atpūtas piedāvājums

EUR 370 | Estravel Latvia

Saulaina atpūta Kosta Blanka

Saulaina atpūta Kosta Blanka

Kā par saulainu atpūtu pašā Kosta Blankas sirdī ar baltām smilšu pludmalēm un kristāldzidru jūru? JAAĀ! Tiešie lidojumi no Rīgas uz Alikanti no 31/05 - 30/09

EUR 715 | Atlantic Travel

Ekskursiju piedāvājums. Grieķija

Ekskursiju piedāvājums. Grieķija

Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 2-3* viesnīcās, puspansija un ekskursiju programma // Kavala - Soloniki - Janica - Meteora - Joana - Delfi - Atēnas -...

EUR 1099 | Estravel Latvia

TŪRISMA TRIATLONS VIŠĶOS 12.MAIJĀ

TŪRISMA TRIATLONS VIŠĶOS 12.MAIJĀ

Šī gada 12. maijā visi tiek laipni aicināti piedalīties ikgadējā Tūrisma triatlonā, kurš šogad pirmo reizi norisināsies Višķos.

TAKA

Aktuālās izstādes Liepājā

Aktuālās izstādes Liepājā

Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies!

Liepājas reģiona TIB

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -