21. marts vēsturē: Persija tiek pārdēvēta par Irānu

21. marts vēsturē: Persija tie

Foto: Pixabay.com | Autors: Jānis Pēteris Bērziņš | 2024.03.21

Lai arī vēstures grāmatās Persijas nosaukums izskan visai bieži, mūsdienās, izņemot Persijas līci, šis vārds kartē vairs nav atrodams. Persija nav valstisks vai ģeogrāfisks veidojums, kā agrāk - līdz pat 1935. gadam, kad Persija savu nosaukumu nomainīja uz Irānu. Un tieši Irānā ir meklējamas saknes agrākajai impērijai, kas arī devusi vārdu un iedvesmu dažādiem popkultūras projektiem - piemēram, filmai "Persijas princis" u.c.

Jau pirms mūsu ēras, mūsdienu Irānas teritorijā izveidojās Persijas impērija (jeb Senā Persija), kas bija apzīmējums persiešu lielvalstij un civilizācijai senajos laikos Centrālāzijā laikā posmā no 6. gadsimta p.m.ē. līdz 7. gadsimtam mūsu ērā. Vēl pirms Persijas impērijas, te pastāvēja Pirmā persiešu impērija, kuru visai drīz iekaroja Maķedonijas Aleksandrs Lielais (pirms tam Persiju novājinājušas bija cīņas ar grieķiem). Pārdzīvojuši Aleksandra Lielā laikus, persieši izveidoja jau minēto Persijas impēriju. Persijas impērija meta izaicinājumu Romai - un daudzus gadsimtus tā bija spēcīgākais Romas impērijas politiskais un ekonomiskais sāncensis. Sasanīdu valdnieki, tāpat kā romieši, tiecās pēc pasaules kundzības. Pēc Romas republikas sagrāves, tieši Persijas impērija uz laiku bija viens no galvenajiem politiskajiem spēlētājiem pasaulē.

Arī pēc tam kari par teritoriju un ietekmi neapstājās un zeme redzējusi ļoti daudz dažādus valdniekus.

1906. gadā tika pieņemta pirmā Persijas konstitūcija un valsts kļuva par konstitucionālu monarhiju. 1925. gadā Persijas aizsardzības ministrs Rezā hans gāza no troņa šahu Ahmadu un tika pasludināts par Rezā šahu Pehlevī. Tieši viņš 1935. gada 21.martā vērsās pie Rietumvalstīm ar prasību, lai Persijas valsts tiktu oficiāli saukta par Irānas imperiālo valsti. Tā bija spiesta piedalīties arī Otrajā Pasaules karā, kad daļu tās teritoriju okupēja PSRS. 1953. gadā notika ASV un Lielbritānijas atbalstīts valsts apvērsums, pēc kura pieauga šaha vara un Irāna kļuva par ciešu rietumuvalstu sabiedroto. Valsts iedzīvotāji gan ar Rietumu kultūras ietekmi nebija apmierināti un 1979. gadā notika revolūcija - tās laikā no varas gāza tā brīža šahu. Pēc tam tika nodibināta teokrātiska islāma republika, kas iestājās pret iepriekšējā vadītāja korumpēto un represīvo režīmu. Revolūcijas rezultātā tika iznīdēta Rietumu ietekme un valstī ieviesti stingri islāma likumi, kas valda vēl arvien.

Lepnā persiete Irāna vilināt vilina ziņkārīgos ceļotājus, bet ne visus laiž sev klāt. Par Irānu dzirdēti dažādi viedokļi. Vieniem tā ir zeme, kurā valda radikāls islāma režīms, citiem tā asociējas ar kara izpostīto Irāku, vēl citiem - ar kaut ko noslēgtu un mistisku. Taču Irānas patiesā seja atklājas, tikai klātienē tiekoties un vieglītēm pieskaroties - tad tā uzdzirkstī un patiesi pārsteidz.

Zem plīvuru plīvuriem atklājas zeme, kurā mīt viesmīlīga tauta ar senām tradīcijām un neparastu kultūras mantojumu. Krāšņas pilis un izsmalcinātas relikvijas, karaliski dārzi, milzu mošejas un modernas lielpilsētas. Uguns tempļi, kuros liesma nenodzisusi deg vairāk nekā tūkstoš gadu, un senā zīda ceļa leģendas. Tie, kas reiz bijuši Irānā, allaž glabās sirdī tās tīro un patieso pieskārienu.

Avots: BalticTravelnews.com/History.com/Wikipedia/Jekaba.lv


celojumubode - 3815
Liepājas restorānu nedēļa aicina

Liepājas restorānu nedēļa aicina

Liepājas ēdināšanas uzņēmumi visus ēdienu mīļotājus un gastronomijas entuziastus aicinās doties īpašā garšu ceļojumā Liepājas restorānu nedēļas ietvaros.

Liepājas reģiona TIB

Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā

Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā

No 2024. gada 6. aprīļa līdz 29. maijam Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma tekstilmākslinieces Anitas Celmas personālizstāde “Atgriešanās”.

Valmieras TIC

TUNISIJA no 295 EUR/pers!

TUNISIJA no 295 EUR/pers!

Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks SPA un talasoterapijas procedūrām, siltiem saules stariem, pastaigām un ekskursijām!

EUR 295 | Latvia Tours

Ekskursiju tūre Itālijā - no Rīgas

Ekskursiju tūre Itālijā - no Rīgas

Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 3* viesnīcā, puspansija un ekskursiju programma // 24.05.-31.05.2024. // Vietu skaits ierobežots

EUR 1299 | Estravel Latvia

Ierobežots piedāvājuma - Hotel Jūrmala SPA

Ierobežots piedāvājuma - Hotel Jūrmala SPA

Esiet vieni no pirmajiem, kas bauda atpūtu Renovētajā Hotel Jūrmala SPA numurā un saņemiet dāvanu - neierobežotu Wellness Oasis apmeklējumju// līdz 31.05.

EUR 94 | Estravel Latvia

Grieķijas valdzinājums!

Grieķijas valdzinājums!

Ekskursiju ceļojums "GRIEĶIJAS VALDZINĀJUMS" 12 dienas! Atpūta un pelde Jonijas jūras Korintas līcī, Vuliagmeni ezerā, termālajos baseinos

EUR 689 | Latvia Tours

Viesu nams “BALTIŅI”

Viesu nams “BALTIŅI”

Lieliska vieta atpūtai, kur paslēpties no pilsētas burzmas un trokšņiem. Ir iespēja baudīt spāņu virtuvi. Visus ēdienus gatavo spāņu šefpavārs!

TAKA

Aplūko idejas brīvdienām Rēzeknē!

Aplūko idejas brīvdienām Rēzeknē!

Trūkst ideju brīvdienām? Ieskaties mūsu 2 dienu piedāvājumā un izvēlies sev tīkamo!

Rēzeknes pilsētas TIC

Balle ar grupu “Džentlmeņu špagats”

Balle ar grupu “Džentlmeņu špagats”

20.aprīlī pl.21.00 aicinām piedzīvot pavasara izjūtas un ļauties dejām Pavasara ballē kopā ar grupu “Džentlmeņu špagats” Kocēnu Kultūras namā.

Valmieras TIC

Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa

Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa

Vidusjūras kruīzs ar Costa / no Savonas uz Romu / 6 naktis / aprīlis - maijs / pilna ēdināšana

EUR 519 | Estravel Latvia

Atlaides auto nomai Ungārijā

Atlaides auto nomai Ungārijā

Nomā auto ar Europcar Budapeštā un saņem atlaidi! Izbaudi Budapeštas daudzveidību.

Europcar

Būsim pazīstami Latgale, Sēlija!

Būsim pazīstami Latgale, Sēlija!

Skolēnu ekskursijas Augšdaugavas novadā!

TAKA

ALBĀNIJA jau no 30.05.

ALBĀNIJA jau no 30.05.

Klimats ir ideāli piemērots tiem, kam patīk siltums un saule, bet kas nevēlas karstumu. Temperatūra vasarā svārstās no 25 līdz 28 grādiem pēc Celsija

EUR 589 | Latvia Tours

Nāc un sāc spēlēt golfu!

Nāc un sāc spēlēt golfu!

Jau sen esi vēlējies apgūt golfa spēles pamatus, etiķeti un noteikumus, bet visu laiku gaidi īsto brīdi! Īstais brīdis ir pienācis!Iegūsti zaļo karti jau tagad.

EUR 180 | Jurmala Golf Club & Hotel

Taizeme - dažādām gaumēm

Taizeme - dažādām gaumēm

Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides!

EUR 367 | Estravel Latvia

Putnu vērošanas pārgājiens Veclaicenē!

Putnu vērošanas pārgājiens Veclaicenē!

Vērosim putnus Peļļu dabas takā. Tikšanās vieta pie Ilgāja dabas mājas 27.aprīlī pulksten 10:00, šeit varēs atstāt arī auto. Koordinātes GPS 57.5903, 26.8627.

Alūksnes TIC

Dzīvas mūzikas vakars

Dzīvas mūzikas vakars

Nobaudi vakaru restorānā "Plaza" ar grupu "Nostalgie"! Dzīva mūzika un Daugavpils ainava no viesnīcas 10. stāva papildinās nesteidzīgo atpūtas vakara atmosfēru!

Park Hotel Latgola

Ekskursija Valmieras novadā

Ekskursija Valmieras novadā

5.maijā aicinām atklāt Valmieras novada stāstus pirmajā no Lielās Valmieras novada autobusu ekskursijām - "Uz saldējuma galvaspilsētu" Rūjienas pusē!

EUR 35 | Valmieras TIC

Atlaides auto nomai Reunion salā

Atlaides auto nomai Reunion salā

Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā!

Europcar

Restorānu nedēļa aicina garšu ceļojumā

Restorānu nedēļa aicina garšu ceļojumā

Liepājas restorānu nedēļa norisināsies no 12. līdz 21. aprīlim un tajā īpašās ēdienkartes piedāvās 23 Liepājas restorāni un kafejnīcas.

Liepājas reģiona TIB

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -