Kas ir Helovīns un kādas ir šo svētku tradīcijas?

Jānis Pēteris Bērziņš | 2022.10.31

Halovīns (Halloween) ir Visu svēto dienas priekšvakars. Tas tradicionāli tiek atzīmēts 31. oktobrī, taču svētku noskaņas daudzas pasaules valstis pārņem jau nedēļas nogalē pirms šī datuma.

Helovīns liturģiskajā gadā ievada trīs dienu ciklu, kuru veido ne tikai Helovīns, bet arī Visu svēto diena (1. novembris) un Visu dvēseļu diena (2. novembris). Helovīnā sāk pieminēt mirušos, svētos, mocekļus un dvēseles, kas vēl atrodas šķīstītavās. Šo svētku un tiem raksturīgās izdarības piekopuši arī senie ķelti un balti vēl pirms mūsu ēras - viņi uzskatīja, ka šis ir laiks, kad atveras vārti uz viņsauli un dzīvos apciemot nāk mirušie. Taču, izmantojot izdevību, līdz ar tuvinieku gariem pie cilvēkiem no elles nākot arī dažādi mošķi, aktivizējas raganas un citas spocīgas būtnes. Šā iemesla dēļ senie priesteri ģērbušies biedējošā apģērbā, zvērādās un maskās, lai ļaunos spēkus aizbaidītu.

Helovīna vakarā bērni un pieaugušie pārģērbjas par spokiem, raganām, miroņiem un citiem mošķiem un dodas ciemoties uz citām mājām, prasot saldumus. Tā ir amerikāņu tradīcija, taču globalizācijas rezultātā izplatījusies arī citās valstīs, arī Latvijā. Latvijā tradīcijai nav vēsturiska pamatojuma un tā balstās uz bērnu vēlmi iegūt saldumus.

Viens no Helovīna simboliem ir izgrebts ķirbis, kura tukšais vidus tiek pildīts ar svecīti. Šo tradīciju ieviesuši īri 20. gadsimta sākumā. Ķirbja grebšanas tradīcijas pamatā ir īru leģenda par kādu vīru vārdā Džeks, kurš aizrāvies ar uzdzīvi un apmānījis arī pašu velnu. Savu dvēseli viņš paturējis, taču vīra grēki bijuši tik lieli, ka viņš neticis uzņemts debesīs. Šī iemesla dēļ viņš visu mūžību esot spiests klīst pa ēnainām un tumšām vietām uz zemes. Lai atrastu ceļu tumsā, viņam bijusi atļauts paturēt tikai vienu ogles gabaliņu, kuru viņš ievietojis izgrebtā rācenī. Amerikas Savienotajās Valstīs leģenda nedaudz tika pārveidota un rāceņa vietā tiek izmantots izgrebts ķirbis. Vēsturnieki norāda, ka Amerikā Helovīna svinēšanas tradīcija ieviesusies tieši no tur ieceļojušajiem īriem.

Kā šos svētkus svin citviet pasaulē:

Haiti: Haiti šajā dienā svin budistu svētkus jeb Senču dienu, kurā tiek veidoti altāri mirušajiem, izmantojot augļus, fotogrāfijas. Cilvēki, godinot mirušo aizvadītās dzīves, dzer čili rumu.

Meksika: Meksikā 3 dienas, sākot no 31. oktobra, svin "El Dia de los Muertos" jeb mirušo dienu. Tajā tiek godināti aizgājušie draugi, radi, senči. Pilsētās tiek rīkotas parādes, iedzīvotāji pārģērbjas par skeletiem, bet ģimenes mājās veido altārus saviem mirušajiem radiniekiem, kur novieto saldumus, ūdeni, puķes, fotogrāfijas un radinieku iecienītākos ēdienus. 2. novembrī ģimenes locekļi dodas kopīgā piknikā, kurā atceras par aizgājušajiem.

Īrija: Īrijā Helovīna laikā tiek cepts kēkss "barm brack", kura ēdāji 31. oktobrī spēj paredzēt nākotnes notikumus. Kēksa gatavošanas laikā tajā tiek ieceptas monētas, žagari, auduma gabali.

Austrija: Šajā laikā veselu nedēļu kādā telpā tiek atstāta ieslēgta gaisma, kā arī tiek izlikta svaiga maize un ūdens izsalkušajiem gariem.

Kambodža: Šajā laikā mirušo garus godina, tempļos novietojot rīsus un pupiņas, ko ietin banānu lapās.

Avots: Baltictravelnews.com/history.com


celojumubode - 3812
Māra Upmane-Holšteine un Aigars Apinis

Māra Upmane-Holšteine un Aigars Apinis

19.maijā pl.16.00 aicinām uz Stāstnieku Pēcpusdienu Akustikā kopā ar mūziķi Māru Upmani-Holšteini un aktieri Aigaru Apini.

EUR 40 | Valmieras TIC

Ernsta Glika vārds mūsdienu Alūksnē

Ernsta Glika vārds mūsdienu Alūksnē

Atzīmējot mācītāja un skolotāja Ernsta Glika 370.gadadienu, aicinām doties aptuveni 4 kilometrus garā pastaigā iepazīstot vietas Alūksnē.

Alūksnes TIC

Māmiņai, sieviņai miļajai...

Māmiņai, sieviņai miļajai...

Lutinošais SPA piedāvājums - atpūta Siguldā // Pārsteidziet, ieprieciniet - uzdāviniet atpūtu // Dienas SPA

EUR 115 | Estravel Latvia

AAE - Dubaija!

AAE - Dubaija!

Saules un jūras baudītājiem piemērotākais laiks ir pavasaris un rudens, jo tieši tad var iegūt lielisku iedegumu, bet vakaros atvēsināties kādā patīkamā restorā

EUR 736.00 | Latvia Tours

Muzeju nakts  kara muzejā Medumos!

Muzeju nakts kara muzejā Medumos!

Programma sāksies jau no pulksten 13, savukārt muzeju būs iespēja apmeklēt no pulksten 15 līdz 21!Pa ceļam ir iespēja apskatīt Raiņa māju Berķenelē.

TAKA

👉EKSKURSIJU CEĻOJUMI JEBKURAI GAUMEI!

👉EKSKURSIJU CEĻOJUMI JEBKURAI GAUMEI!

Brīnišķīga iespēja skatīt unikālus dabas, vēstures un mākslas pieminekļus, piedalīties vietējos svētkos, fiestās un festivālos, iepazīties ar tradīcijām..

EUR 53.00 | Latvia Tours

️Tunisija😲 Neticamas cenas!

️Tunisija😲 Neticamas cenas!

Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks atpūtai spa un talasoterapijai, siltas saules baudīšanai, aizraujošām ekskursijām un pastaigām gar silto jūras krastu.

EUR 295 | Atlantic Travel

MOTIVĒJOŠIE BRAUCIENI!

MOTIVĒJOŠIE BRAUCIENI!

👉VEIDOJIET POZITĪVA UZŅĒMUMA TĒLU. 👉APBALVOJIET LOJĀLOS KLIENTUS, DARBINIEKUS. 👉MOTIVĒJIET JAUNIEM PANĀKUMIEM. 👉SALIEDĒJIET KOLEKTĪVU, SADARBĪBAS PARTNERUS

Latvia Tours

Ekskursiju tūre Itālijā - no Rīgas

Ekskursiju tūre Itālijā - no Rīgas

Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 3* viesnīcā, puspansija un ekskursiju programma // 24.05.-31.05.2024. // Vietu skaits ierobežots

EUR 1299 | Estravel Latvia

Pavasara ziedi Pakrojā!

Pavasara ziedi Pakrojā!

Pavasaris pašā plaukumā. Laiks doties ekskursijā uz Pakroju, kur krāšņi jo krāšņi zied narcises un tulpes... Pa ceļam ZS Līcīši un Šauļi

EUR 35 | Nikos Travel

Delfinārijs un dinozauru parks-25.05.24

Delfinārijs un dinozauru parks-25.05.24

Sākam vasaras sezonas populārākos braucienus- Delfinārijs un dinozauru parks. Priecāsies gan bērni, gan pieaugušie. Smaidiem piepildīta diena!

EUR 35 | Nikos Travel

Piedzīvojumu, atpūtas un garšas oāze!

Piedzīvojumu, atpūtas un garšas oāze!

Tās ir baltas, bezgalīgas smilšu pludmales, komfortablas viesnīcas, tūkstošgadu sena kultūra, spilgta un daudzveidīga dzīve.

EUR 325.00 | Latvia Tours

Pavasara brīvdienas TURCIJĀ

Pavasara brīvdienas TURCIJĀ

Pieejamās cenas, lielisks serviss, siltā jūra, grezna dabas vide - viss jums un jūsu komfortam.

EUR 425 | Atlantic Travel

🇨🇾 Atpūtas ceļojums uz Kipru

🇨🇾 Atpūtas ceļojums uz Kipru

340 saulainu dienu gadā, silta smaragdzila jūra, garšīgi ēdieni un daudzas izklaides!

EUR 299 | Latvia Tours

Iepazīsti dabas takas un parkus Bauskā

Iepazīsti dabas takas un parkus Bauskā

Iepazīsti Bauskas apkārtnes dabas takas un parkus!

Bauskas TIC

Larnaka, Kipra. Aviobiļetes

Larnaka, Kipra. Aviobiļetes

Lidojums Rīga - Larnaka - Rīga // 1 x nedēļā // 7 naktis Kiprā // Pēdējā brīža cenas meklējiet ŠEIT

EUR 199 | Estravel Latvia

50% atlaide kurīziem 2025. gadā - Nenokavē

50% atlaide kurīziem 2025. gadā - Nenokavē

AGRĀ IZPĀRDOŠANA - 50%. // Iepazīstiet grieķu kultūru un salas kruīza ceļojumā ar Celestyal Cruises. 21.03., 28.03., 31.10., 07.11. un 14.11.2025. //

EUR 249 | Estravel Latvia

Jaunas akcijas Piedzīvojumu ceļojumiem

Jaunas akcijas Piedzīvojumu ceļojumiem

Jauns mēnesis un Maija atlaides ir klāt! Piedzīvojumu ceļojumi visā pasaulē - dažādām gaumēm un budžetam. Jūsu sapņu galamērķis jau gaida Jūs!

EUR 367 | Estravel Latvia

Dienvidu saule un šarms Maljorkā!

Dienvidu saule un šarms Maljorkā!

Ceļojums piemērots visiem, kas ilgojas pēc saules un siltuma, mīl neparastus dabasskatus un patīk gozēties lieliskās pludmalēs Vidusjūras krastā.

EUR 576.00 | Latvia Tours

Lielais plosts 2024

Lielais plosts 2024

Šī gada 25. maijā Dabas parka “Daugavas loki” teritorijā norisināsies ikgadējs Vislatvijas ūdens tūristu saiets “Lielais plosts”.

TAKA

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -