11. jūnijs vēsturē: Tiek iekarota un nodedzināta Troja

Jānis Peteris Bērziņš | 2023.06.11

Troja un karš pār šo pilsētu, kas šobrīd atrodas mūsdienu Turcijā, ir viens no mūsdienu vēsturē pazīstamākajiem vēsturiskajiem notikumiem. Kā nu ne - arī mūsdienās bieži varam dzirdēt mītus un leģendas, kas sacerēti par šo pilsētu. Tomēr stāsti par Troju nav tikai rakstiskas leģendas un Trojas karš patiešam notika.

Kā liela daļa karu, arī Trojas karš, lielā mērā, izcēlās kādas sievietes dēļ - tajos laikos slavenā grieķu karavadoņa Agamemnona brāļa Menelāja sieva Helēna aizmuka uz Troju pie tās prinča Parisa. Tieši šis mīlestības stāsts bija pēdējais piliens Agamemnonam, kas jau sen vēlējās iekarot Troju. Protams, Agamemnonam pievienojās viņa brālis, kas tīkoja atriebību pret savu sievu un tās mīļāko. Tomēr Troja bija ļoti spēcīga pilsēta ar arkārtīgiem nocietinājumiem - par kuriem stāstīja leģendas. Lai vispār varētu cerēt to iekarot, Agamemnonam bija jāapvieno arī visi grieķi, radot ilūziju, ka Trojas iekarošana nesīs mūžīgu slavu.

Lai arī dažādos avotos ir minēti dažādi datumi, tiek uzskatīts, ka Trojas karš norisinājās laika posmā starp 1194. un 1184.gadu pirms mūsu ēras. Karš bija ilgs, tas norisinājās visus šos gadus - aptuveni desmit. Protams, grieķiem atrodototies aplenkumā un negūstot īpašus panākumus, motivācija un vēlme pēc "mūžīgās slavas", kas tika piesolīta, pamazām noplaka. Grieķu karotāji bija noguruši un noilgojušies pēc mājām.

Šeit parādījās Odisejs, kas bija Itakas valdītājs, kurš ieteica Troju uzvarēt ar prātu, nevis spēku - jo ar spēku, to, visdrīzāk, nemaz nevarētu izdarīt. Viņš pierunāja grieķus notēlot savu kapitulāciju, pametot ierakumus un uzbūvēt slaveno Trojas zirgu - ar tukšu vidu. Šajā zirgā tad paslēpās pāris grieķu karavīru, kam bija uzdevums iekļūstot aiz Trojas vaļņiem, naktī nogalināt sargus un atvērt pilsētas vārtus.

Trojieši, būdami lepni un pašpārliecināti, arī noticēja, ka grieķi pametuši mūsdienu Turcijas teritoriju (jo grieķi arī sēdās savās laivās un kuģoja - visticamāk, līdz kādam tuvākajam līcim vai salām) un uzskatīja, ka atstātāis zirgs ir dāvana par viņu kara spējām. Lai arī izskanēja daudz runu par to, ka šādas dāvanas vajag uzreiz nodedzināt, vietējie priesteri apgalvoja, ka ienaidnieku dāvanas nevar nepieņemt un tā būtu zaimošana, kā arī savas veiksmes izaicināšana. Trojas valdniieks Priams pavēlēja zirgu ievilkt pilsētā un uzsākt dzīres. Trojieši pat īsti nepārbaudīja zirgu, jo tas likās ļoti veiksmīgi izgatavots.

Pienāca 11.jūnija rīts - pēc visas nakts dzīrošanas, vietējos iestājās pagurums un katrs pakrita, kur sagadījās. Šajā brīdī no zirga izkāpa grieķi, ar Odiseju priekšgalā - un par grieķu uzbrukumu vēstīja vien gaiļu ķērcieni. Grieķi ātri vien atvēra pilsētas vārtus un pa tiem pilsētā iebrāzās pārējie grieķi, kas ar kuģiem bija atgriezušies. Lai arī desmit gadus Troja bija spējusi turēties pretī grieķiem un likās, ka tā karā uzvarēs, vienas nakts laikā Troja bija kritusi.

Grieķi saprata, ka Troju nevarēs ilgi noturēt savā īpašumā, tāpēc pēc tam, kad pilsēta tika izlaupīta, to nodedzināja. Tika nogalināti visi augstdzimušie un piesmieta visa tur atrodamā kultūra, arī dievu statujas. Trojas karš bija beidzies un arī pilsēta vairs šāda nekad kartē nebija atrodama.

Avots: Baltictravelnews.com/history.com/Wikipedia


celojumubode - 3813
️Tunisija😲 Neticamas cenas!

️Tunisija😲 Neticamas cenas!

Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks atpūtai spa un talasoterapijai, siltas saules baudīšanai, aizraujošām ekskursijām un pastaigām gar silto jūras krastu.

EUR 295 | Atlantic Travel

Balkānu pērle 𝐌𝐄𝐋𝐍𝐊𝐀𝐋𝐍𝐄!

Balkānu pērle 𝐌𝐄𝐋𝐍𝐊𝐀𝐋𝐍𝐄!

Burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras ūdens, neskaitāmas senas pilsētiņas, un, protams, melnkalniešu viesmīlība.

EUR 367 | Latvia Tours

Dzīvas mūzikas vakars restorānā PLAZA

Dzīvas mūzikas vakars restorānā PLAZA

Nobaudi vakaru restorānā "Plaza" ar grupu "Nostalgie"! Dzīva mūzika un Daugavpils ainava no viesnīcas 10. stāva papildinās nesteidzīgo atpūtas vakara atmosfēru! Galdiņu rezervācija +371 65404912 Esat mīļi gaidīti!

Park Hotel Latgola

Larnaka, Kipra. Aviobiļetes

Larnaka, Kipra. Aviobiļetes

Lidojums Rīga - Larnaka - Rīga // 1 x nedēļā // 7 naktis Kiprā // Pēdējā brīža cenas meklējiet ŠEIT

EUR 199 | Estravel Latvia

 Vislatvijas golfa diena 5.maijā!

Vislatvijas golfa diena 5.maijā!

Vislatvijas Golfa Dienas – atklāj golfa spēles burvību! Aicināts ir ikviens pie mums Jurmala Golf Club & Hotel!

Jurmala Golf Club & Hotel

Luksus klases piedāvājumi - Taizeme

Luksus klases piedāvājumi - Taizeme

Esat pelnījuši - izbaudīt unikālu pieredzi, augstākās klases apkalpošanu un ņemt no dzīves vairāk! Dažādi Luksus piedāvājumi atpūtai Taizemē. Sviniet dzīvi!

EUR 610 | Estravel Latvia

Ekskursija Valmieras novadā

Ekskursija Valmieras novadā

5.maijā aicinām atklāt Valmieras novada stāstus pirmajā no Lielās Valmieras novada autobusu ekskursijām - "Uz saldējuma galvaspilsētu" Rūjienas pusē!

EUR 35 | Valmieras TIC

Plāno kāzas Bauskas novadā!

Plāno kāzas Bauskas novadā!

Iedvesmojies populārākajām laulību slēgšanas vietām Bauskas novadā!

Bauskas TIC

Sezonas atklāšanas Grill ballīte pludmalē

Sezonas atklāšanas Grill ballīte pludmalē

18. maijā, atklājot sezonu, aicinām visus uz garšīgu un smaržīgu Grill ballīti pludmalē. Plašs grilēdienu klāsts, muzikāli priekšnesumi un izklaides bērniem.

Baltic Beach Hotel & SPA

MOTIVĒJOŠIE BRAUCIENI!

MOTIVĒJOŠIE BRAUCIENI!

👉VEIDOJIET POZITĪVA UZŅĒMUMA TĒLU. 👉APBALVOJIET LOJĀLOS KLIENTUS, DARBINIEKUS. 👉MOTIVĒJIET JAUNIEM PANĀKUMIEM. 👉SALIEDĒJIET KOLEKTĪVU, SADARBĪBAS PARTNERUS

Latvia Tours

Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā

Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā

Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”.

Liepājas reģiona TIB

Maroka - Āfrikas eksotika

Maroka - Āfrikas eksotika

Krāsu, aromātu un iespaidu pilna - eksotiskā Maroka. Piedzīvojumu ceļojums - no Kasablankas līdz Marakešai // -20% ekskursiju tūrei, rezervējot aprīlī

EUR 559 | Estravel Latvia

Āzija un salas. Aviobiļešu akcija

Āzija un salas. Aviobiļešu akcija

Pērciet līdz 02.05. - Ceļojiet maijā // Tokija, Bali, Bangkoka, Honkonga, Deli, Maurīcija...

EUR 709 | SKY24.LV

Atpūtas ceļojumi uz Maljorku

Atpūtas ceļojumi uz Maljorku

Brīnišķīga vieta ar saviem ģimenes kūrortiem un klubiem 😎, klusām pilsētiņām un modernām viesnīcām 🌴, patīkamu subtropu klimatu un plašām smilšainām pludmalēm

EUR 692 | Atlantic Travel

Brokastu ēdienkarte visas dienas laikā!

Brokastu ēdienkarte visas dienas laikā!

Tas brīdis ir pienācis! Jauno sezonu uzsācis Jurmala Golf Club & Hotel mājīgais restorāns! Ar lielāko prieku uzņemsim un parūpēsimies par tavām garšas kārpiņām.

EUR 6.50 | Jurmala Golf Club & Hotel

Zudušais un atklātais Bānīša ceļā!

Zudušais un atklātais Bānīša ceļā!

ptuveni 30km velo tūre “Zudušais un atklātais Bānīša ceļā” piemērota gan draugu kompānijām, gan ģimenēm ar bērniem. Apļveida brauciens stars pulksten 11:30

Alūksnes TIC

Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā

Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā

No 2024. gada 6. aprīļa līdz 29. maijam Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma tekstilmākslinieces Anitas Celmas personālizstāde “Atgriešanās”.

Valmieras TIC

Aktuālās izstādes Liepājā

Aktuālās izstādes Liepājā

Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies!

Liepājas reģiona TIB

Sala ar unikālu skaistumu!

Sala ar unikālu skaistumu!

Korfu pludmales ir vienas no labākajām un tīrākajām, aptuveni 30 no tām piešķirts Zilais karogs.

EUR 469.00 | Latvia Tours

TŪRISMA TRIATLONS VIŠĶOS 12.MAIJĀ

TŪRISMA TRIATLONS VIŠĶOS 12.MAIJĀ

Šī gada 12. maijā visi tiek laipni aicināti piedalīties ikgadējā Tūrisma triatlonā, kurš šogad pirmo reizi norisināsies Višķos.

TAKA

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -