27. jūlijs vēsturē: Uz Eiropu tiek atvesta pirmā tabaka

Jānis Pēteris Bērziņš | 2023.07.27

Lai arī tabaka Eiropā, nelielos daudzumos – vairāk lai atrādītu, ka tāda ārpus Eiropas aug, tika ievesta jau pāris gadus iepriekš – pēc tam, kad Amerikas atklājējs Kristofers Kolumbs ar savu komandu bija redzējis vietējos pīpējam dažādas zālītes, par tabakas importētāju Eiropā tiek uzskatīts brits - sers Valters Reilijs, kas tabaku uz Eiropu atveda 1578.gadā.

Viņš pats arī bija aktīvs pīpētājs un šīs kultūras izplatītājs. Par Reiliju arī zināms tas, ka reiz kāds viņa kalps, kas nav zinājis, ko viņa saimnieks dara, ieraugot dūmus, uzlējis saimniekam virsū spaini ūdens – jo domājis, ka tas aizdedzies.

Savas dzīves laikā Valters Reilijs bija atpazīstams kā rakstnieks, dzejnieks, atklājējs, politiķis un arī spiegs. Viņš arī tika apsūdzēts par nodevību pret Anglijas kroni pēc karalienes Elizabetes nāves un, lai arī viņam tika plānots izpildīt nāvessodu, tika apžēlots un ieslodzīts Londonas Tauerā. Reilija – un citu nodevības plānotāju mērķis bija par valdnieku virzīt citu karaliskās ģimenes pārstāvi. 1616.gadā viņš tika atbrīvots un devās jaunā piedzīvojumā – ar kuģi uz Gviānu – tomēr ar vienu nosacījumu – neiesaistīties nekādos militāros konfliktos ar Spāniju. Pretēji Reilija pavēlēm, viņa draugs ar saviem vīriem uzbruka Spānijas karavīriem Gviānā un uzbrukuma laikā bojā gāja Reilija dēls. Kad Reilijs atgriezās Anglijā, Spānijas vēstnieks pieprasījuma viņam izpildīt nāvessodu, kas arī tika darīts – jo Anglijas karalim nebija izvēles –tas vēlējās saglabāt pamieru ar Spāniju.

Tomēr, runājot par tabaku – jau Kolumba laikā, 1492.gadā, vietējie iedzīvotāji zemē, ko Kolumbs nodēvēja par Sansalvadoru, starp dāvanām, ko pasniedza Kolumbam, bija arī auga "petum" sausās lapas. Sansalvadoras iedzīvotāji šīs saulē izkaltētās un caurulītēs satītās lapas smēķēja. Ar smēķēšanu Kolumbs sastapās arī tālākos savos ceļojumos – jo Kubas piekrastē iedzīvotāji smēķēja tam laikam improvizētus cigārus. Pie tam nekaltētu tabaku iezemieši ne tikai smēķēja, bet arī ēda, un dzēra tabakas sulu.

Vēlākos gados, ar eiropiešu arvien regulārāku ierašanos Amerikā tabaka kļuva par vienu no primārajām peļņas precēm. Teritorijas palielināšana tabakas audzēšanai, vēloties palielināt tabakas produkciju, bija viens no cēloņiem eiropiešu konfliktiem ar indiāņiem, un arī iemesls, lai ievestu un izmantotu darbaspēku no Āfrikas. Pirmais, kas sāka izmantot tabaku komerciāliem nolūkiem Amerikas dienvidu štatos bija Džons Rolfe. Ap 1609. gadu sākās tabakas audzēšanas uzplaukums Virdžīnijas štatā. Nicotiana rustica eiropiešiem ne īpaši patika, bet uzņēmīgais fermeris bija atvedis arī tabakas auga sēklas ar augstu nikotīna koncentrāciju lapās no Bermudu salām. Kaut gan lielākā daļa kolonistu nevēlējās pirkt tabakas ražu, Rolfe bija spējīgs labi nopelnīt sagatavojot tabaku eksportam.

Jau 1620. gadā apmēram 40000 mārciņu tabakas tika pārvestas uz Angliju. Pieminētā kolonija, lai spētu turpināt tabakas audzēšanu pietiekamā apjomā, bija spiesta ievest pirmos melnādainos vergus 1619. gadā. Jau pēc četriem gadiem šī kolonija uz Angliju aizveda 119000 mārciņas tabakas. Tabakas importēšanai uz Eiropu bija daudzi pretinieki. 1672. gadā Anglijas karalis Džeimss publicēja eseju, kurā viņš apsūdzēja tabakas lietošanu nosaucot to par "riebeklību acij, ļaunu degunam, kaitīgu smadzenēm un bīstamu plaušām". Tabakas audzēšanas attīstību Amerikā apliecina fakts, ka līdz 1883. gadam tabakas akcīzes nodoklis bija apmēram viena trešdaļa no Amerikas Savienoto Valstu ievāktajiem iekšējiem nodokļiem.

Avots: BalticTravelnews.com/History.com/Laimei.lv


celojumubode - 3803
Klasiskās indiešu dejas koncerts

Klasiskās indiešu dejas koncerts

6.aprīlī plkst. 18.00 Līga Saukante aicina uz klasiskās indiešu dejas solokoncertu “Samvadita – Harmonija” Kocēnu Kultūras namā.

EUR 10 | Valmieras TIC

Lieldienu brīvdienas outlet ciematā

Lieldienu brīvdienas outlet ciematā

Lieldienu atrakcijas visai ģimenei ar animatoriem. Pasākuma vadītājs - Lieldienu zaķis. Putnu būrīšu meistarklase. Olu krāsošanas darbnīca.

ViaJurmala

Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi

Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi

Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija...

EUR 369 | Estravel Latvia

Riga Reggae Acoustic

Riga Reggae Acoustic

6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae Acoustic!

EUR 15 | Valmieras TIC

Lieldienu prieki lieliem un maziem

Lieldienu prieki lieliem un maziem

Lieldienu svētdienā, 31. martā, aicinām apmeklēt ģimenes branču un nobaudīt plašo svētku gardumu klāstu. Mazos Lieldienu svinētājus gaida tematiskas izklaides.

Baltic Beach Hotel & SPA

Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā

Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā

Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”.

Liepājas reģiona TIB

Liepājas restorānu nedēļa

Liepājas restorānu nedēļa

Liepājas restorānu nedēļa norisināsies desmit dienas, divas nedēļas nogales – no 12. līdz 21. aprīlim un tajā piedalīsies 23 Liepājas ēdināšanas uzņēmumi.

Liepājas reģiona TIB

Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu

Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu

6.aprīlī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies Danču vakars kopā ar Tautas mūzikas kopu.

EUR 5 | Valmieras TIC

Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā

Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā

‘’Mājas kafejnīcu dienas 2024’’ Augšdaugavas novadā šogad notiks 27.- 28.jūlijā

TAKA

Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī!

Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī!

Debesskrāpji un koloniālā stila savrupmājas, lielveikali un ielu tirdziņi, krāšņi Rietumu modes apģērbi un tradicionālās sarongas, ātri sporta auto un motorikša

EUR 757 | Latvia Tours

Lieldienas Augšdaugavas novadā.

Lieldienas Augšdaugavas novadā.

Augšdaugavas novada tūrisma objektu darba laiks Lieldienās.

TAKA

DENISS PASHKEVICH TRIO

DENISS PASHKEVICH TRIO

29. martā pl.19:00 kultūrtelpā Akustika viesosies Deniss Paškevičs, Kaspars Rolšteins un Arkādijs Gotesmans festivāla “JAZZ ROOM FEST ’24” ietvaros.

EUR 20 | Valmieras TIC

 Populārākais Itālijas pludmales kūrorts

Populārākais Itālijas pludmales kūrorts

Pludmales kūrortā ir smilšu, platas un lēzenas, jūra silta un, turklāt, nav dziļa. Brīnišķīgi attīstīta infrastruktūra ar tradicionāli sirsnīgu itāļu viesmīlību

EUR 495 | Latvia Tours

Kemperu noma Eiropā

Kemperu noma Eiropā

Plānojot atvaļinājumu - Kemperu noma Eiropā! Jauns un aizraujošs ģimenes ceļojumam!

EUR 71 | Estravel Latvia

Lieldienas Valmierā “Zaķim pa pēdām”

Lieldienas Valmierā “Zaķim pa pēdām”

1.aprīlī no pl.11-16 ar prieku gaidīsim ikvienu – mazus un lielus uz Lieldienu svinēšanu Valmierā!

Valmieras TIC

Ottes Lieldienas

Ottes Lieldienas

30. martā, 11:00 aicināti uz OTTES LIELDIENAS, – Viktora Ķirpa muzejā “Vidzemes lauku sēta”. Olas nodrošina Alūksnes Putnu fabrika

Alūksnes TIC

Taizeme - dažādām gaumēm

Taizeme - dažādām gaumēm

Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides!

EUR 367 | Estravel Latvia

Programma ANTISTRESS

Programma ANTISTRESS

Ieelpot. Izelpot. Un ļauties, lai procedūrām bagātā programma ANTISTRESS Jūs ved 10 dienu ceļojumā prom no stresa atstātajām sekām - tuvāk harmonijai un mieram

EUR 700 | Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri

Aktuālās izstādes Liepājā

Aktuālās izstādes Liepājā

Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies!

Liepājas reģiona TIB

Pavasara tirgus Lietuvā

Pavasara tirgus Lietuvā

20.aprīlī no plkst.8. Ignalinas Laisves laukumā notiks pavasara gadatirgus!

Ignalinos rajono TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -