BalticTravelnews.com | 2022.04.17
Lieldienas mūs priecē ar četrām brīvām dienām. Un brīvdienām piestāv saldumi! Šoreiz piedāvājam iepazīties ar izslavētu gardēžu – itāļu iecienītajiem gardumiem. Mēģināsim ko līdzīgu atrast arī pie mums, vai vēl labāk – pagatavosim paši, baudīsim un iztēlosimies Lieldienu svinētāju priecīgās čalas svētku pārņemtajā Romā!
Tiramisu jeb "paņem mani līdz" – pasaulē pazīstama Itālijas "firmas zīme". Klasiskajā variantā slāņos tiek kārtoti kafijā izmērcēti "dāmu pirkstiņu" (itāliski – savoiradi) cepumi un maskarpones siera un olu dzeltenumu krēms, tas viss papildināts ar liķieri vai brendiju, un pārkaisīts ar kakao. Eksistē neskaitāmas šīs receptes variācijas un atvasinājumi. Pārsteidzoši, ka izrādās, šis populārais deserts itāļu virtuvē ir jaunpienācējs – pirmo reizi minēts rakstos tikai 20.gs. 80tajos gados!
Vasaras gaidītākais notikums Višķu estrādē – festivāls Līgo Višķos 2025, kuru vairāk nekā 10 gadus Augšdaugavas novada pašvaldība rīko Luknas ezera krastā.
TAKA
Panna cotta – šis gardais saldā krējuma, piena un cukura krēms ar želatīnu nāk no Piedmontas reģiona Itālijas ziemeļos, šodien tiek ēsts ne tikai visā Itālijā bet arī daudz kur Eiropā un pasaulē. Lieliski garšo kopā ar ogām, karameļu vai šokolādes mērci.
Zabaione – gaisīgās putās sakults krēms no olu dzeltenumiem, cukura un saldā Marsalas vīna. Precīza izcelsme ir neskaidra, taču ziņas par līdzīga ēdiena patērēšanu parādās pat jau 9.gadsimtā.
Cannoli – tipisks Sicīlijas virtuves deserts – eļļā ceptas mīklas trupiņas ar rikotas un maskarpones sieru pildījumu, kas papildināts ar citronu miziņu, sukādēm, šokolādes drumstalām. Līdz ar lielo itāļu emigrācijas vilni no Itālijas uz ASV 19.-20.gadsmitos, cannoli tika aizvesti arī uz otru okeānu krastu un tur atzīti par labiem esam.
Casata – vēl viens gards "sicīlietis". Ar augļu sulām vai liķieri piesūcināta biskvīta slāņu torte, ar cannoli līdzīgu rikotas siera pildījumu, un biezu marcipāna glazūru tam visam pāri. Kā saka pavārgrāmatas, pagatavošana diezgan sarežģīta, bet ir tā vērts!
Pandoro jeb pan d’oro – "zelta maize" – idejiski varētu būt viens no senākajiem itāļu gardumiem – salds raudzētas sviesta olu mīklas kēkss augstas piramīdas formā, pārkaisīts ar pūdercukuru, nāk no Veronas reģiona. Nosaukums – zelta maize – nāk no viduslaikiem, kad baltmaizes ēšana ikdienā bija bagāto augstmaņu privilēģija. Šodien pandoro ēšana ir Ziemassvētku un Jaungada perioda tradīcija.
Ricciarelli – tradicionāli ovālas formas itāļu cepumi no mandeļu miltiem, olas baltuma cukura un medus. Leģenda vēsta, ka to recepti uz savu pili netālu no Volterras (Toskānā) no Krusta karagājiena pārvedis bruņinieks Ricciardetto.
Glazētie kastaņi – cukura glazūrā ietērpto kastaņu ēšanas tradīcija nāk no Francijas dienvidu un Itālijas ziemeļu reģioniem, kur ēdamie kastaņi ir bieži sastopams produkts. Runā, ka paņēmiens iecukurot kastaņus ieradies Eiropas dienvidos līdz ar krustnešu atgriešanos no austrumu karagājieniem, līdzi atvedot līdz tam nepazīstamo cukuru. Atklājās, ka ar cukuru konditorijā var izdarīt daudz ko tādu, ko nevarēja ar medu. Senākā pierakstītā glazēto kastaņu recepte nāk no Versaļas galma piezīmēm Luija XIV laikā 17.gadsimtā.
Gelato – saldējums! Jā, protams, saldējums ir lielā cieņā arī visās iepriekš minētajās zemēs, un ne tikai tur vien, taču nekur citur pasaulē nav izdevies atrast tādu saldējumu – tik piesātinātu garšas, daudzveidības un kafejnīcu atmosfēras ziņā! Teikšu tā – lai kur pasaulē jūs būtu, ja gribat baudīt vislabāko saldējumu, meklējiet kafejnīcu, kur saimnieko itālis!
Muižas veidošanu 19.gs. sākumā sāka grāfs Boļeslavs Plāters-Zībergs. Līdz mūsdienām no muižas apbūves saglabājusies klēts, pārvaldnieka māja un stallis.
TAKA
Bebrenes muižas ansamblis ir viens no nedaudzajiem Sēlijā, kurā pilnībā ir saglabājušies visi 19. gs.
TAKA
Lauku māja “Gaišā” piedāvā naktsmītnes, pirti, banketu zāli, kamīnzāli, sporta laukumu ar volejbola tīklu, telšu vietas, ugunskura vietu.
TAKA
Moderna klīnika vietējiem iedzīvotājiem un ārvalstu ceļotājiem, kas nodrošina speciālistu konsultācijas apvienojumā ar USG un laboratoriskiem izmeklējumiem
Republikas laukuma klīnika
Vaboles parks ir veidots kā ainavu jeb angļu stila grāfu Plāteru-Zībergu pusmuižas parks (19. gs.).
TAKA
Sākam vasaras sezonas populārākos braucienus- Delfinārijs un dinozauru parks. Priecāsies gan bērni, gan pieaugušie. Smaidiem piepildīta diena!
EUR 40 | Nikos Travel
22. jūnijā plkst. 20.00 Strenču brīvdabas estrādē Jāņu LIELIZRĀDE – R.Blaumaņa komēdija “SKRODERDIENAS SILMAČOS”.
EUR 7 | Valmieras novada Tūrisma pārvalde
19. jūlijā Medzes pagastā norisināsies vērienīgi svētki, aizsākot jaunu tradīciju – Dienvidkurzemes novada mednieku svētkus.
Dienvidkurzemes novada tūrisma centrs
Aicinām uz neaizmirstamu svētku balli Jaunpils parka estrādē, kur par dzirkstošu noskaņu rūpēsies īsti svētku meistari – ''Ziņģes brāļi''! Ieeja – bez maksas!
Jaunpils pils
14.jūnijā 18:00 Oleru muižā aicinām uz senās mūzikas koncertprogrammu “Baroka pērles”!
Valmieras novada Tūrisma pārvalde
Atpūtas komplekss “Beļmonti” piedāvā naktsmītnes 3 viesu mājās (kopā 20 guļvietas), pirti, ugunskura vietas, labiekārtotas peldēšanas vietas.
TAKA
Ģimenei vai nelielai kompānijai iespēja baudīt dabas burvību, senas Latgales viensētas mieru un saimnieku viesmīlību.
TAKA
Sporta klubs “Beibuks” piedāvā atpūtas un izmitināšanas pakalpojumus līdz 40 personām Daugavas krastā, Daugavas loku teritorijā.
TAKA
Lidojums no Rīgas, brokastis, 7 naktis viesnīcā un atpūtas piedāvājums // Piemērotas ģimenēm un pāriem mierpilnai atpūtai!
EUR 1330 | Estravel Latvia
15. jūnijā plkst.15.00 parkā pie Plāņu Tautas nama Līgo ieskaņu koncertprogramma “Cauri laikiem” kopā ar Rīgas Doma kora skolas un JVLMA audzēkņiem.
EUR 3 | Valmieras novada Tūrisma pārvalde