Ieteikumi atvaļinājumam – kā atpūsties finansiāli apdomīgi?

Ieteikumi atvaļinājumam – kā a

Foto: Luminorgroup.com | Autors: Inese Kronberga | 2024.04.27

Ikvienam laiku pa laikam ir nepieciešama atpūta. Vai tas būtu tuvāks vai tālāks ceļojums, aktīvās atpūtas piedzīvojumi vai kultūras izklaides ar draugiem – jebkurš atvaļinājums ir saistīts ar zināmiem naudas tēriņiem. Kā atpūsties, lai pēc tam nebūtu jāraizējas par iztērētajiem naudas līdzekļiem, skaidro Luminor bankas finanšu eksperte Jekaterina Ziniča.

Plāno savu atvaļinājumu

Lai gan nereti atvaļinājumi ir saistīti ar spontānām idejām, ir svarīgi veltīt laiku savu brīvdienu plānošanai. Lai pēc iespējas vairāk taupītu līdzekļus, noderīgi ir noteikt savu atvaļinājuma budžetu. “Nenoliedzami, dodoties atvaļinājumā cilvēki mēdz ļauties spontāniem un neapdomātiem pirkumiem, tāpēc ļoti svarīga ir savu tēriņu plānošana. Visefektīvāk ir noteikt budžetu katrai atpūtas dienai, tādējādi ieliekot savus tēriņus konkrētos rāmjos,“ uzsver Luminor bankas finanšu eksperte Jekaterina Ziniča. Ērts veids, kā atvaļinājuma laikā sekot līdzi iztērētajiem naudas līdzekļiem – norēķiniem izmantot bankas norēķinu karti. Tādējādi visa informācija par veiktajiem maksājumiem jebkurā brīdī būs viegli pieejama un sniegs kontroles sajūtu, kā arī papildu drošību.

Meklē veidus, kā ietaupīt

Lai arī kur jūs pavadītu savu atvaļinājumu, meklējiet iespējas, kur un kā samazināt savus tēriņus. Viens no veidiem, kā ievērojami ietaupīt – gatavojiet pats maltītes. Luminor eksperte norāda, ka līdzekļi, kas tiek tērēti dažādās kafejnīcās un restorānos, veido būtisku atvaļinājuma tēriņu daļu. “Lai ietaupītu, noteikti jāapsver variants ēdienu gatavot pašam. Tā būs iespēja ne tikai būtiski samazināt tēriņus, bet arī labs veids, kā lietderīgi pavadīt laiku ar saviem tuvākajiem – pašu gatavotas vakariņas varētu būt jauka atvaļinājuma sastāvdaļa, kas ļautu iepazīt arī vietējos produktus,” iesaka eksperte.

Izvairies no nevajadzīgiem maksājumiem

Ja atvaļinājumu plānojat pavadīt ārvalstīs, ieteicams savlaicīgi noskaidrot, kāda ir norēķinu valūta izvēlētajā galamērķī. Ja nepieciešams veikt valūtas maiņu, eksperte iesaka to darīt pirms atvaļinājuma, kas ļauj labāk plānot savu budžetu. Dodoties ceļojumā jārēķinās, ka, izņemot skaidru naudu no bankomātiem ārvalstīs, nereti tiek piemērota komisijas maksa. “Mūsdienu kredītkartes nodrošina iespēju veikt bezmaksas skaidras naudas izņemšanu vairāku simtu apmērā ik mēnesi no bankomātiem visā pasaulē. Tomēr, ja savlaicīgi zināms, ka atvaļinājumā būs nepieciešami lieli skaidras naudas apjomi, ērtāk valūtas maiņu veikt pirms ceļojuma, tādējādi ietaupot un nemaksājot komisijas maksas,” atgādina Luminor bankas finanšu eksperte.

Pārvietojies maciņam un videi draudzīgi

Ja atvaļinājumā ir mērķis nedaudz ietaupīt, priekšroku dodiet ekonomiskākiem pārvietošanās veidiem, piemēram, sabiedriskajam transportam vai velosipēdam. Izvairoties no maksas par degvielu vai autostāvvietu nomu, iespējams atvēlēt līdzekļus citām aktivitātēm atvaļinājuma laikā. “Ja plānojat atvaļinājuma laikā ceļot, tad pārvietošanās, piemēram, ar velosipēdu, būs iespēja kā lieliski pavadīt laiku, iepazīstot savu ceļojuma galamērķi. Tas ir veids, kā ne tikai ietaupīt, bet arī iespēja saudzēt vidi, izvēloties tai draudzīgākus pārvietošanās veidus,” norāda eksperte.

Izvēlies sev piemērotāko atpūtas veidu

Jebkura atvaļinājuma mērķis ir atpūsties, labi pavadīt laiku, gūt dažādas pieredzes un iespaidus, un to nereti ir iespējams īstenot arī bez lieliem naudas tēriņiem. Bez maksas ir iespējams apmeklēt dažādus muzejus, koncertus un citus pasākumus, kas ir lielisks veids, kā atpūsties no ikdienas steigas. Tiem, kuriem tuvāka ir atpūta dabā – pārgājiens, vakariņas saulrietā vai rīta pelde saullēktā ir iespējas, kā bez liekiem tēriņiem piedzīvot ko aizraujošu un pavadīt kvalitatīvi laiku.

“Jebkurā atvaļinājumā svarīgi ir atpūsties no ikdienas darbiem un pienākumiem. Kādam to ir iespējams īstenot, dodoties pārgājienā tepat Latvijā, kas neprasa lielus tēriņus, tomēr cits dod priekšroku aizceļot uz kādu tālu galamērķi. Lai arī kādu atvaļinājumu jūs izvēlētos, ieteicams tam finansiāli sagatavoties jau savlaicīgi – katru mēnesi ieplānotajai atpūtai atliekot konkrētu naudas summu,” atgādina Luminor eksperte.

Avots: Luminorgroup.com


celojumubode - 3814
Jaunas akcijas Piedzīvojumu ceļojumiem

Jaunas akcijas Piedzīvojumu ceļojumiem

Jauns mēnesis un Maija atlaides ir klāt! Piedzīvojumu ceļojumi visā pasaulē - dažādām gaumēm un budžetam. Jūsu sapņu galamērķis jau gaida Jūs!

EUR 367 | Estravel Latvia

Orientēšanās sezona sākas jau 16.aprīlī!

Orientēšanās sezona sākas jau 16.aprīlī!

Orientēšanās pasākumam HORIZONTS šogad lieli svētki - uzsākta 40.jubilejas sezona. Tiekamies jau otrdien, takās kas bija tik populāras!

EUR 2.00 | Alūksnes TIC

Māra Upmane-Holšteine un Aigars Apinis

Māra Upmane-Holšteine un Aigars Apinis

19.maijā pl.16.00 aicinām uz Stāstnieku Pēcpusdienu Akustikā kopā ar mūziķi Māru Upmani-Holšteini un aktieri Aigaru Apini.

EUR 40 | Valmieras TIC

Padastes muiža - romantiska atpūta

Padastes muiža - romantiska atpūta

2 naktis 2 personām, brokastis un 1 vakariņas, kā arī atpūtas piedāvājums - atpūta vienā no labākajām Igaunijas viesnīcām

EUR 335 | Estravel Latvia

Svētku koncerts J. Čakstes laukumā

Svētku koncerts J. Čakstes laukumā

Lai 4. maijā kopā atzīmētu Brīvības svētkus, ikviens liepājnieks un pilsētas viesis plkst. 15.00 Jāņa Čakstes laukumā būs gaidīts uz svētku koncertu.

Liepājas reģiona TIB

Ekskursija Valmieras novadā

Ekskursija Valmieras novadā

5.maijā aicinām atklāt Valmieras novada stāstus pirmajā no Lielās Valmieras novada autobusu ekskursijām - "Uz saldējuma galvaspilsētu" Rūjienas pusē!

EUR 35 | Valmieras TIC

Luksus klases piedāvājumi - Taizeme

Luksus klases piedāvājumi - Taizeme

Esat pelnījuši - izbaudīt unikālu pieredzi, augstākās klases apkalpošanu un ņemt no dzīves vairāk! Dažādi Luksus piedāvājumi atpūtai Taizemē. Sviniet dzīvi!

EUR 610 | Estravel Latvia

-35% kruīziem ar Tallink līdz 08.05.

-35% kruīziem ar Tallink līdz 08.05.

Vēl tikai dažas dienas rezervējiet kruīzu Tallina - Stokholma - Tallina par lielisku cenu ar atlaidi līdz 35%. Nenokavējiet, jo vietu skaits ir ierobežots

EUR 33 | Estravel Latvia

“ŠEFA UZKODAS” pasākumu mājas Dvietē

“ŠEFA UZKODAS” pasākumu mājas Dvietē

Dvietē atrodas pasākumu māja, kuru var rezervēt un rīkot pilnīgi jebko!

TAKA

Brokastu ēdienkarte visas dienas garumā!

Brokastu ēdienkarte visas dienas garumā!

Tas brīdis ir pienācis! Jauno sezonu uzsācis Jurmala Golf Club & Hotel mājīgais restorāns! Ar lielāko prieku uzņemsim un parūpēsimies par tavām garšas kārpiņām.

EUR 6.50 | Jurmala Golf Club & Hotel

Atlaide auto nomai Bahreinā

Atlaide auto nomai Bahreinā

Persijas līča debeszilajos ūdeņos atrodas apslēpts dārgakmens, kas gaida izpēti — Bahreina. Nepalaid garām, rezervē tūlīt un saņem 20% atlaidi.

Europcar

Svinam Vācijas futbola vasaru

Svinam Vācijas futbola vasaru

Apvieno savu futbola braucienu ar apskates ekskursiju pa Vāciju! Mēs piedāvājam ekskluzīvu atlaidi visiem faniem, kas ceļo uz Vāciju, lai atbalstītu savas koman

Europcar

25.maijā norisināsies Lielais plosts

25.maijā norisināsies Lielais plosts

25. maijā Dabas parka “Daugavas loki” teritorijā norisināsies ikgadējs Vislatvijas ūdens tūristu saiets “Lielais plosts”.

TAKA

Sala ar unikālu skaistumu!

Sala ar unikālu skaistumu!

Korfu pludmales ir vienas no labākajām un tīrākajām, aptuveni 30 no tām piešķirts Zilais karogs.

EUR 469.00 | Latvia Tours

Brauc ar klasi Alūksni!

Brauc ar klasi Alūksni!

Skolēniem viens no gaidītākajiem notikumiem neatkarīgi no mācību mēneša un gadalaika, ir klases ekskursijas kopā draugiem un saviem skolotājiem!

EUR 3.00 | Alūksnes TIC

4 personām - aktīva atpūta Igaunijā

4 personām - aktīva atpūta Igaunijā

1 nakts 4 personām aktīvās atpūtas kūrorta viesu mājā, brokastis un atpūtas piedāvājums

EUR 370 | Estravel Latvia

Eiropas Muzeju nakts Liepājā

Eiropas Muzeju nakts Liepājā

Sestdien, 18. maijā, no plkst. 19 līdz 01 ikviens liepājnieks un vēju pilsētas viesis ir aicināts ļauties Eiropas Muzeju nakts Liepājā rosībai.

Liepājas reģiona TIB

🇬🇷 JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀

🇬🇷 JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀

Ceļotāji izvēlas Eviju, lai izvairītos no tūristu burzmas un izbaudītu vietējo kultūru. Šeit tūristiem tiek sniegta autentiska grieķu pieredze.

EUR 979 | Latvia Tours

Skrējiensoļojums Rīga – Valmiera 2024

Skrējiensoļojums Rīga – Valmiera 2024

Ar startu pusnaktī uz 4.maiju pie Brīvības pieminekļa zem Mildas zvaigznēm, bet finišu– pie Sv. Sīmaņa baznīcas Valmierā notiks tradicionālais skrējiensoļojums.

Valmieras novada Tūrisma pārvalde

Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā

Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā

1 nakts 2 personām, brokastis un vakariņas Michelin ceļvedī ieteiktā restorānā, kā arī spa piedāvājums // līdz 31.05.

EUR 225 | Estravel Latvia

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -