Rimi Rīgas maratons un Pasaules čempionāts skriešanā 2023. gadā valsts ekonomikai pienesis 12 miljonus eiro

Inese Ķīkule | 2024.01.12

Pētījumā, kurā analizēta Baltijas nozīmīgāko skriešanas notikumu – Rimi Rīgas maratona un Pasaules čempionāta skriešanā Rīgā – ietekme uz Latvijas ekonomiku, noskaidrots, ka abi sporta dižpasākumi 2023. gadā radījuši 11 803 000 eiro lielu ekonomisko aktivitāti, valsts ekonomikai piesaistot ārvalstu naudas līdzekļus 7 516 000 eiro apmērā, kā arī radot nodokļus 2 078 000 eiro apmērā. Ārvalstu skrējējiem un apmeklētājiem ģenerējot 47 735 Rīgā un Latvijā pavadītas naktis, maratons un pasaules čempionāts naktsmītņu un ēdināšanas sektoram 2023. gadā piesaistījis 3 961 000 eiro, palīdzot ieņemt 1 170 400 eiro lielus nodokļu ienākumus tikai no ārvalstu naudas līdzekļiem vien. Katrs Rīgas pašvaldības Rimi Rīgas maratonā 2023. līdzfinansētais eiro valstī atpakaļ nesis 46 eiro, bet katrs valsts un pašvaldības Pasaules čempionātā skriešanā ieguldītais eiro Latvijai atpakaļ nesis 7 eiro tikai no piesaistītajiem ārvalstu naudas līdzekļiem.

Abi nozīmīgie skriešanas notikumi – Rimi Rīgas maratons un Pasaules skriešanas čempionāts, pirmoreiz kopš pandēmijas Latvijas galvaspilsētā kopā pulcēja rekordskaitu jeb 38 660 skrējēju no vairāk nekā 100 valstīm. Katram no 5 899 ārvalstu dalībniekiem uz Latviju līdzi atvelkot vidēji 1,6 līdzbraucējus, kopējais abu skriešanas dižpasākumu ārvalstu apmeklētāju skaits 2023. gadā pārsniedzis 15 tūkstošus. Visvairāk Rīgu apmeklēja Lielbritānijas, Igaunijas un Lietuvas maraton-tūristi, bet Top 10 valstu grupā iekļāvušas arī tādas maraton-tūrisma lielvalstis kā Vācija, Polija, Somija, Norvēģija, ASV, Francija un Itālija.

“Neskatoties uz blīvo skriešanas un sporta kalendāru Eiropā un pasaulē, 2023. gada lielie skriešanas notikumi, kas Rīgai nodrošinājuši 12 miljonu eiro vērto ekonomisko pienesumu, arī turpmāk palīdzēs Rīgai ieņemt vietu blakus pasaules skriešanas metropolēm. Uzskatam, ka trīs pasaules rekordi Rīgā un globālo ziņu aģentūru virsraksti, Rīga no “putna lidojuma” pasaules tiešraidē trīs stundu garumā, ģeogrāfiskā pārstāvniecība ar dalībniekiem no vairāk nekā 100 valstīm, kā arī plašā bērnu iesaiste Rimi Bērnu dienā, kas bija jaunums Pasaules čempionātos, arī turpmākajos gados turpinās nest “dividendes”, palīdzot uz Rīgu vilināt pasaules maraton-tūristus”, komentē Aigars Nords, Rimi Rīgas maratona un Pasaules čempionāta organizatoru komandas vadītājs.

Ārvalstu skrējēji un viesi Rīgā vidēji pavadīja 3,9 dienas Rimi Rīgas maratonā un 4 dienas Pasaules čempionātā skriešanā, Rīgā ik dienu tērējoties no nepilniem 271 eiro (Baltijas valstu iedzīvotāji) līdz pat 514 eiro (ceļotāji no ārpus Eiropas) dienā. Tēriņu analīze vēlreiz apstiprinājusi iepriekšējo gadu novērojumus, ka “jo tālāk skrējēji brauc uz skriešanas pasākumu Rīgā, jo ilgāk uzturas Latvijā, jo vairāk tērē”.

Pasaules čempionāta skriešanā ietvaros Rīga uzņēma arī trīs starptautiskas konferences, piemēram, Pasaules vieglatlētikas savienības un Rimi Rīgas maratona komandas organizēto Global Running Conference, kas pulcēja skriešanas pasākumu organizatorus, federāciju pārstāvjus, skrējēju aģentus un ražotājus no nozīmīgākajiem skriešanas tirgiem, tādējādi vēl vairojot Rīgas skriešanas pasākumu ekonomisko pienesumu.

Augsta atdeve Rīgas un valsts budžeta ieguldījumam

Gan Rimi Rīgas maratona, gan Pasaules čempionāta skriešanā radītā kopējā ekonomiskā ietekme, t.sk. pasākumu rezultātā valstij un Rīgai piesaistītais ārvalstu naudas līdzekļu un radīto nodokļu apjoms, ļauj secināt, ka Rīgas pašvaldības līdzfinansējumam Rimi Rīgas maratonam (80 000 eiro) un Pasaules čempionātam (300 000 eiro), kā arī valsts (Izglītības un zinātnes ministrijas) līdzfinansējumam Pasaules čempionātam (250 000 eiro) bijusi ļoti augsta atdeve. Katrs Rīgas pašvaldības Rimi Rīgas maratonā 2023. līdzfinansētais eiro valstī atpakaļ nesis 46 eiro, bet katrs valsts un pašvaldības Pasaules čempionātā skriešanā ieguldītais eiro Latvijai atpakaļ nesis 7 eiro tikai no piesaistītajiem ārvalstu naudas līdzekļiem.

Īsumā par 2023. gada Rimi Rīgas maratona ekonomisko atdevi

Rimi Rīgas maratons 2023. gada pirmajā maija nedēļas nogalē pulcēja vairāk nekā 23 000 dalībnieku no 76 valstīm. Salīdzinot ar 2022. gadu, 2023. gadā ārvalstu dalībnieku skaits Rimi Rīgas maratonā pieauga par 40%, sasniedzot 2 704 skrējējus. Katram skrējējam līdzi brauca vidēji 1,5 līdzbraucēji, tādējādi, kopējais ārvalstu maraton-tūristu skaits pārsniedza 6 500. Maraton-tūristu vidējais uzturēšanās laiks Rīgā – 3,9 dienas. TOP 5 visvairāk pārstāvētās ārvalstis Rimi Rīgas maratonā bija Lietuva, Igaunija, Vācija, Lielbritānija un Somija. 2023. gada Rimi Rīgas maratona ekonomiskās ietekmes pētījums apstiprina, ka apmeklētāji no tālākām valstīm Rīgā uzturas ilgāk nekā tuvāko un kaimiņvalstu viesi. Vidējie dienas tēriņi dalībniekiem no Baltijas valstīm sastāda 271 eiro, Ziemeļvalstīm - 352 eiro, pārējām Eiropas valstīm - 298 eiro, bet citām pasaules valstīm - 514 eiro. Ārvalstu viesi Rīgas naktsmītņu, restorānu un kafejnīcu sektoram piesaistīja 1 649 000 EUR, kopējais ārvalstu naudas pienesums lēšams 3 690 000 EUR apmērā, savukārt visu Rimi Rīgas maratona dalībnieku ekonomiskais pienesums sastāda 5 423 000 EUR lielu apmēru. Papildu radītie PVN ienākumi mērāmi 884 600 EUR apmērā.

Īsumā par Pasaules čempionāts skriešanā Rīgā ekonomisko atdevi

Pasaules vēsturē pirmais Pasaules čempionāts skriešanā, kas vienlaikus bija arī pirmais World Athletics Series jeb augstākā ranga vieglatlētikas notikums Baltijā Rīgā norisinājās 2023. gada 1. oktobrī. Čempionāts pulcēja 13 330 dalībniekus no vairāk nekā 100 valstīm. Dalībnieku vidū bija gan pasaules čempioni, gan pasaules un nacionālie rekordisti no 56 dalībvalstu izlasēm, gan arī skriešanas baudītāji un maraton-tūristi. Starptautiskajā skriešanas konferencē, lielākajā no trim konferencēm Pasaules čempionāta laikā, piedalījās 620 skriešanas nozares pārstāvju no visas pasaules. Pasaules čempionātā skriešanā Rīgā viesojās 3 195 ārvalstu dalībnieku, un no tiem katram līdzi bija vismaz 1,6 līdzbraucēji, kopā sastādot aptuveni 8 300 ārvalstu viesu, kuri vidēji Rīgā uzturējās 4,7 dienas. TOP 5 visvairāk pārstāvētās ārvalstis Pasaules čempionātā skriešanā bija Igaunija, Lielbritānija, Vācija, Polija un Lietuva. Pasaules čempionāts skriešanā un starptautisko konferenču organizēšana radīja kopēja ekonomisko aktivitāti 4 669 000 EUR apmērā, ekonomikai piesaistot ārvalstu naudas līdzekļus 3 826 000 EUR apmērā, valsts budžetam PVN pienesot 586 700 EUR apmērā. Rīgas naktsmītņu, restorānu un kafejnīcu sektoram tika piesaistīti 1 843  000 EUR tikai no ārvalstu naudas līdzekļiem, PVN pienesot 879 400 EUR. 

Pētījumu izstrādāja Elmārs Kehris ar uzņēmumu KEKonsultācijas saskaņā ar starptautisko praksi, kā arī Izglītības un zinātnes ministrijā apstiprināto metodoloģiju. Ekonomiskās ietekmes pētījuma rezultāti un atziņas balstīti uz informāciju, kas iegūta, anketējot un analizējot maratona un pasaules čempionāta dalībniekus, līdzbraucējus un apmeklētājus.

Avots: Rimirigamarathon.com


celojumubode - 3815
Pavasara stādu tirgus Šlokenbekas muižā

Pavasara stādu tirgus Šlokenbekas muižā

4. maijā plkst. 10.00–15.00 Šlokenbekas muižā Stādu, amatnieku un mājražotāju gadatirgus.

Tukuma TIC

Laivojiens pa Gauju 25.maijā

Laivojiens pa Gauju 25.maijā

25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem.

Gulbenes novada TIC

Karogu brauciens | Tukumā

Karogu brauciens | Tukumā

Visi auto entuziasti, pasākumu apmeklētāji un aktīvās atpūtas cienītāji, sarosāmies! Tiekamies Tukumā 12.maijā plkst 12:00 Pauzera pļavā!

Tukuma TIC

Strūklakas modināšana TUKUMĀ

Strūklakas modināšana TUKUMĀ

Kā katru gadu arī šoreiz pulcēsimies 1. maijā, lai modinātu strūklaku, kopā priecātos un sagaidītu silto pavasari.

Tukuma TIC

Tornī gleznu izstāde “Gaismas frekvences”

Tornī gleznu izstāde “Gaismas frekvences”

No 23. aprīļa līdz 26. maijam Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma gleznu izstāde “Gaismas frekvences”.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Svini kāzas Jaunpils pilī!

Svini kāzas Jaunpils pilī!

Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām neaizmirstamus.

Tukuma TIC

Iepazīsti Bausku no skatu torņu augstumiem

Iepazīsti Bausku no skatu torņu augstumiem

Tūrisma Informācijas Centrs ir apkopojis apmeklētājiem pieejamos skatu torņus Bauskas novadā!

Bauskas TIC

Rīko konferences un seminārus Bauskā!

Rīko konferences un seminārus Bauskā!

Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu!

Bauskas TIC

Iedvesmojies laivot Bauskas novadā!

Iedvesmojies laivot Bauskas novadā!

Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā!

Bauskas TIC

KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI

KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI

24.,25.MAIJĀ KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI 2024 "KARNEVĀLS KANDAVĀ".

Tukuma TIC

NBS orķestra koncerts TUMĒ

NBS orķestra koncerts TUMĒ

2. maijā plkst. 19.00 Tumes Kultūras namā Baltā galdauta svētku koncerts kopā ar Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra Estrādes ansambli.

Tukuma TIC

MOSTIES DABĀ Cēsu novadā!

MOSTIES DABĀ Cēsu novadā!

Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā Cēsu novads!

Cēsu TIC

Īpašs piedāvājums ģimenēm

Īpašs piedāvājums ģimenēm

Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā akcijā ģimenēm.

Gulbenes novada TIC

Glika dienas Alūksnē

Glika dienas Alūksnē

Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”!

Alūksnes TIC

Putnu draugu skola 2024

Putnu draugu skola 2024

Pavadi brīvdienas izglītojošās sarunās par putniem!

Bauskas TIC

Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos!

Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos!

Lejenieku muzeja atvēršanas svētki jau 1.maijā!

Bauskas TIC

Golfa diena Madonā

Golfa diena Madonā

Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu.

Madonas TIC

KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS

KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS

No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku tirdziņš U.C.

Tukuma TIC

Sējas svētki Ausekļu dzirnavās!

Sējas svētki Ausekļu dzirnavās!

Baudi notikumiem bagātu dienu Ausekļu dzirnavās!

Bauskas TIC

Uz Tukumu pēc literatūras!

Uz Tukumu pēc literatūras!

Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem.

Tukuma TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -