Inga Supe | 2023.12.28
Svētku laiks rit pilnā sparā, un neatņemama tā sastāvdaļa ir bagātīgi klāti galdi – roka tā vien stiepjas pēc papildporcijas, un pagatavotais cienasts nereti tiek baudīts pat vairākas dienas pēc kārtas. Tomēr, lai svinības noritētu bez raizēm, pret ēdienu nedrīkst izturēties vieglprātīgi – ar vienlīdz lielu rūpību jāpievēršas ne vien ēdienu pagatavošanai, bet arī pareizai to uzglabāšanai. Lai arī cik gards neizskatītos aizvakar pagatavotais rasols un lai cik kārdinoši nesmaržotu aizvadīto Ziemassvētku pīrāgi, šos ēdienus uzturā lietot, visdrīzāk, vairs nav droši. Kādi ir biežākie cēloņi, kāpēc notiek saindēšanās ar pārtiku jeb uztura toksikoinfekcija, un kā rīkoties, ja tomēr notikusi saindēšanās, stāsta aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Laila Zālīte.
„Kā Ziemassvētku, tā Jaunā gada atzīmēšana parasti notiek vairākas dienas, un, gādājot cienastu, nereti gadās aizrauties – tiek pagatavots pārlieku daudz ēdiena, kas galdā tiek celts atkārtoti, tostarp laikā pēc svētkiem, kad gatavot bieži vien nav nedz vaļas, nedz entuziasma. Ja tādi ēdieni kā, piemēram, salāti vai gaļas produkti ilgstoši ir atradušies siltā telpā, tie strauji zaudē savu kvalitāti un to apēšanas sekas var būt bēdīgas. To apliecina arī novērojumi – svētku laikā aptiekās bieži vien vēršas pēc palīdzības, meklējot preparātus, kas ļautu novērst saindēšanās simptomus. Biežākie iemesli, kāpēc notiek saindēšanās ar pārtiku jeb uztura toksikoinfekcija, ir ne vien higiēnas trūkums, nepareiza sastāvdaļu uzglabāšana un neuzmanīga pārtikas pagatavošana, bet arī nepareiza pagatavoto ēdienu uzglabāšana, proti, tie pārlieku ilgi atradušies siltumā uz svētku galda, kā rezultātā ēdienā savairojušās kaitīgās baktērijas,” stāsta Apotheka farmaceite Laila Zālīte.
Ieskandināsim vasaru, pavadot kopā burvīgu vakaru un izbaudot priekpilnu gaisotni
Bauskas TIC
Biežākie saindēšanās vaininieki – stafilakoki un salmonellas
Stafilakoka baktērijas var attīstīties un vairoties nepietiekami termiski apstrādātā pārtikā – tā kā šie toksīni ir termostabili, proti, karstumizturīgi, tos noārdīt iespējams vien tad, ja produkti tiek vismaz pusotru divas stundas karsēti 100 °C temperatūrā. Tāpat pārtiku var inficēt arī cilvēks, kam uz ādas ir stafilakoku izraisīta infekcija, tobrīd ir augšējo elpceļu saslimšana vai angīna – šķaudot vai klepojot, baktērijas nonāk uz pārtikas produktiem. Istabas temperatūrā stafilakoki strauji vairojas, un tādos pārtikas produktos kā kūkas, krēmi vai konservi jau pēc 6–10 stundām ir izveidojies tik daudz toksīnu, ka iespējama pārtikas saindēšanās.
Stafilakoka izraisītas saindēšanās simptomi: saindēšanās pazīmes parasti parādās aptuveni divu līdz sešu stundu laikā pēc inficētās pārtikas uzņemšanas. Novērojama slikta dūša, vemšana, caureja, vēdersāpes un vispārējs organisma vājums. Spēcīgākas saindēšanās gadījumā iespējama arī paaugstināta temperatūra, drudzis, arī sirds vājums un šoka pazīmes.
Stafilakoka saindēšanās ārstēšana: organismu nepieciešams pēc iespējas ātrāk atbrīvot no saindēšanās ierosinātāja, jālieto daudz šķidruma, var taisīt klizmas. Palīdzēs melno ogli saturoši preparāti, kas darbosies kā absorbents, kā arī specializēts kuņģa-zarnu trakta gels, kas atvieglos nepatīkamos simptomus. Ja šķiet, ka saindēšanās ir nopietnāka, nekavējoties jāmeklē medicīniskā palīdzība – smagākos gadījumos nepieciešama kuņģa skalošana. Noteikti jāierobežo ēdienkarte, uzturā nedrīkst lietot neko saldu, treknu vai rūgstošu. Atkarībā no organisma jutīguma atlabšana notiek vienu līdz piecas dienas.
Salmonellas baktērijas dzīvo un vairojas cilvēku un dzīvnieku zarnu traktā, bet apkārtējā vidē izdalās ar izkārnījumiem. Šīs baktērijas intensīvi vairojas mitrumā un siltumā (no +5 līdz +45 °C), īpaši tādos pārtikas produktos kā gaļa, olas, piena produkti, konditorejas izstrādājumi un salāti. Salmonellas parasti iet bojā, tās piecas līdz desmit minūtes karsējot 70 °C, taču, gatavojot gaļu, šis laiks būs ilgāks, bet, vārot olas, – īsāks, aptuveni četras minūtes. Lai inficētos ar salmonellu, nepieciešams vien pavisam neliels daudzums baktēriju. Saindēšanās visbiežāk notiek, lietojot uzturā nepietiekami apstrādātus dzīvnieku valsts produktus vai jūras veltes, kā arī ēdienus, kuru pagatavošanā šie produkti izmantoti. Tāpat salmonellas baktērijas tiek pārnēsātas, inficētajai pārtikai saskaroties ar citu pārtiku, produktus iespējams inficēt ar rokām vai virtuves priekšmetiem, piemēram, nazi, dēlīti vai traukiem.
Salmonellas izraisītas saindēšanās simptomi: pirmās saindēšanās pazīmes parasti parādās pēc 12 līdz 72 stundām. Biežākās toksikoinfekcijas pazīmes ir vemšana, slikta dūša un bieža caureja – divas līdz pat 15 reizes diennaktī. Fēcēm var būt zaļgana nokrāsa, gļotu piemaisījums, retāk – arī asiņu piejaukums. Tāpat slimniekam var būt paaugstināta ķermeņa temperatūra – no 38 līdz 40 °C.
Salmonellas saindēšanās ārstēšana: tāpat kā citu saindēšanās izraisītāju gadījumā organismu nepieciešams atbrīvot no toksīniem, lietojot daudz šķidruma un absorbentus. Tā kā viens no šīs saindēšanās simptomiem ir šķidra vēdera izeja, nepieciešams arī atjaunot zaudētos sāļus. Šim nolūkam noderēs aptiekā nopērkamie pulverīši šķidruma pagatavošanai, kas ļaus efektīvi atjaunot minerālvielu un sāļu līdzsvaru organismā. Salmonellas izraisīta saindēšanās parasti ilgst piecas līdz septiņas dienas. Līdz ar apetītes atjaunošanos pirmajās dienās nepieciešams rūpīgi sekot līdzi ēdienkartei, lietojot uzturā viegli sagremojamus produktus. Ja trīs dienu laikā pēc saindēšanās nav novērojami uzlabojumi, jāvēršas pie ārsta – iespējams, nepieciešama kuņģa skalošana.
Kā atšķirt saindēšanos ar pārtiku no vēdera vīrusa?
„Vēdera vīrusiem, piemēram, norovīrusam vai rotavīrusam, primārais simptoms lielākoties ir izteikta un ūdeņaina caureja. Tā novērojama daudz biežāk nekā vemšana, slikta dūša, vēdersāpes, drudzis un paaugstināta temperatūra. Lai saprastu, vai pie vainas ir vēdera vīruss vai saindēšanās ar pārtiku, bieži vien atliek tikai hronoloģiski pārskatīt dienas gaitas un noteikt sūdzību sākuma laiku. Ja kādam no paziņām vai ģimenes lokā ir bijuši līdzīgi simptomi pirms dažām dienām, visdrīzāk, pie vainas ir vēdera vīruss. Savukārt saindēšanās parasti skar tos, kuri sēdējuši pie viena galda, ēduši vienu pārtiku un sasirguši aptuveni vienā laika nogrieznī,” uzsver Apotheka sertificētā farmaceite Laila Zālīte.
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”.
Liepājas reģiona TIB
1 nakts 4 personām aktīvās atpūtas kūrorta viesu mājā, brokastis un atpūtas piedāvājums
EUR 370 | Estravel Latvia
No 6. aprīļa līdz 29. maijam, Valmieras muzejā skatāma Birutas Jansones, Antras Galzones, Gitas Sirmās un Lailas Stradas mākslas darbu izstāde.
Valmieras TIC
Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 2-3* viesnīcās, puspansija un ekskursiju programma // Kavala - Soloniki - Janica - Meteora - Joana - Delfi - Atēnas -...
EUR 1099 | Estravel Latvia
19.maijā pl.16.00 aicinām uz Stāstnieku Pēcpusdienu Akustikā kopā ar mūziķi Māru Upmani-Holšteini un aktieri Aigaru Apini.
EUR 40 | Valmieras TIC
Saules un jūras baudītājiem piemērotākais laiks ir pavasaris un rudens, jo tieši tad var iegūt lielisku iedegumu, bet vakaros atvēsināties kādā patīkamā restorā
EUR 736.00 | Latvia Tours
Persijas līča debeszilajos ūdeņos atrodas apslēpts dārgakmens, kas gaida izpēti — Bahreina. Nepalaid garām, rezervē tūlīt un saņem 20% atlaidi.
Europcar
12.maijā pl.16.00 Kultūrtelpa Akustika ielūdz uz māmiņdienai veltītu koncertu kopā ar dziesminieci Antu Eņģeli!
EUR 15 | Valmieras novada Tūrisma pārvalde
Skolēniem viens no gaidītākajiem notikumiem neatkarīgi no mācību mēneša un gadalaika, ir klases ekskursijas kopā draugiem un saviem skolotājiem!
EUR 3.00 | Alūksnes TIC
Apvieno savu futbola braucienu ar apskates ekskursiju pa Vāciju! Mēs piedāvājam ekskluzīvu atlaidi visiem faniem, kas ceļo uz Vāciju, lai atbalstītu savas koman
Europcar
Ceļo uz pasakaino Rodas salu Grieķijā! Izbaudi vēsturiskas ainavas un krāšņu kultūru. Rezervē ceļojumu jau tagad!
EUR 485 | Latvia Tours
Fantastiskas košas dabas ainavas, saules pielietas pludmales, daudzveidīga virtuve un nesteidzīgs dzīvesstils. Izbaudiet vasaras brīvdienu pilnību Krētas salā!
EUR 243 | Latvia Tours
2 naktis 2 personām, brokastis un 1 vakariņas, kā arī atpūtas piedāvājums - atpūta vienā no labākajām Igaunijas viesnīcām
EUR 335 | Estravel Latvia
Šī gada 12. maijā visi tiek laipni aicināti piedalīties ikgadējā Tūrisma triatlonā, kurš šogad pirmo reizi norisināsies Višķos.
TAKA
18. maijā, atklājot sezonu, aicinām visus uz garšīgu un smaržīgu Grill ballīti pludmalē. Plašs grilēdienu klāsts, muzikāli priekšnesumi un izklaides bērniem.
Baltic Beach Hotel & SPA
Sestdien, 18. maijā, no plkst. 19 līdz 01 ikviens liepājnieks un vēju pilsētas viesis ir aicināts ļauties Eiropas Muzeju nakts Liepājā rosībai.
Liepājas reģiona TIB
25. maijā Dabas parka “Daugavas loki” teritorijā norisināsies ikgadējs Vislatvijas ūdens tūristu saiets “Lielais plosts”.
TAKA
Orientēšanās pasākumam HORIZONTS šogad lieli svētki - uzsākta 40.jubilejas sezona. Tiekamies jau otrdien, takās kas bija tik populāras!
EUR 2.00 | Alūksnes TIC