Marta Mackeviča | 2024.01.07
Ziemas jeb Ziemassvētku alus (Christmas beers) ir īpašs, oficiāli atzīts alus veids, kas no klasiska alus atšķiras gan ar dažādu garšvielu piedevām, gan augstāku alkohola saturu. Vienlaikus tendences liecina, ka ziemas laikā, kad temperatūra aiz loga būtiski krītas, alus baudītāji mēdz izvēlēties dažādus alus veidus, kam raksturīgs augstāks alkohola daudzums, piemēram, porteri. Tieši no portera iespējams gatavot arī t.s. karstalu – uzsildītu (ne uzvārītu) alu, kam pievienotas dažādas garšvielas, un baudīt to aukstajos ziemas vakaros kopā ar draugiem. Viedokli pauž “Mežpils alus” vēstnesis Edgars Magons.
Aukstāks laiks – augstāks alkohola daudzums alū
Tas brīdis ir pienācis! Jauno sezonu uzsācis Jurmala Golf Club & Hotel mājīgais restorāns! Ar lielāko prieku uzņemsim un parūpēsimies par tavām garšas kārpiņām.
EUR 6.50 | Jurmala Golf Club & Hotel
Ziemassvētku alus ir īpaša alus kategorija, kurā ietilpst eili (Ale), taču retos gadījumos arī lager tipa ali. Šiem aliem jau darīšanas procesā tiek pievienotas dažādas garšvielas, piemēram, kanēlis, krustnagliņas, pipari, žāvētas apelsīna miziņas un dzērvenes. Patiesībā tam var pievienot pilnīgi jebko, kas piederas ziemas laikam, pēc darītāja ieskatiem. Ziemassvētku ali visbiežāk ir tumši un ar nedaudz augstāku alkohola saturu – virs 6%. Kā jau vēsta nosaukums, šis alus veids ir sezonas tendence – kaut kas īpašs, ko likt galdā, tuvojoties Ziemassvētkiem, nevis baudīt visu gadu.
Porteri biežāk izvēlas rudenī un ziemā
Ja runājam par to, kāds alus ir populārāks ziemā kopumā, tad jāmin porteri un stauti (Stout), piemēram, “Mežpils” Klasiskais Baltijas Porteris, ko raksturo ļoti bagātīgs aromāts un saldena garša ar iesala dominanci un apiņu rūgtumu. Gada aukstākajā laikā mēdzam izvēlēties alu, kas ir tumšāks, ar augstāku alkohola saturu, attiecīgi – arī sildošāks. Analizējot Latvijas alus cienītāju izvēles, jāsecina, ka portera baudītāji ir ļoti lojāli šim alus veidam – tā baudītāju skaits ir nemainīgs jau vairākus gadus, un uzticīgākie tā cienītāji iegādājas šo alu arī vasarā. Kopumā lielākie alus ražotāji pievērš papildus uzmanību porterim tieši ziemā, kad, baudot alu, ir lielāka vēlme sajust sildošo sajūtu un pilnīgāku alus ķermeni.
Viskija vai citu stipro dzērienu mucās nogatavināts alus
Dažu alus darītavu piedāvājumā var pamanīt arī imperiālos porterus – tas nozīmē, ka alus būs stiprāks, varenāks un brangāks, salīdzinājumā ar citiem aliem, kā radīts baudīšanai sniegotā ziemā. Pēdējo gadu laikā ļoti populārs kļuvis arī mucās nogatavinātais alus. Absolūti lielākajā daļā gadījumu tās būs darinātas no ozolkoka un visbiežāk tieši viskija mucas, pateicoties amerikāņu viskija veidam – burbonam. Burbona noturēšanai izmanto svaigas koka mucas, kurās pirms tam nav briedināts alkohols, tāpēc tās var izmantot tikai vienu reizi. Pēc tam tās nereti nonāk tajās alus darītavās, kurās gatavo nogatavināto alu. Šādam nogatavināšanas veidam parasti tiek izmantoti tieši porteri un stauti. Šādā veidā alu var nogatavināt no viena gada līdz pat 5 un 6 gadiem un tādejādi alus iegūst tā dzēriena nianses, kam sākotnēji tika izmantotas mucas, bagātinot tā garšu un aromātu.
Uzsildīts alus ar garšvielām jeb karstalus
Runājot par alus baudīšanu ziemā, nereti nākas atbildēt arī uz jautājumu par to, vai un kā var gatavot karstalu. Pavisam noteikti var, tikai svarīgi to karsēt samērīgi, nepārcenšoties un neuzvārot dzērienu. Lai pagatavotu karstalu, ieteicams izvēlēties porteri. Šāda dzēriena garšai rezultātā vajadzētu būt saldai, lai rūgtums nebūtu dominējošais. Tieši tumšāks alus ar augstāku alkohola daudzumu palīdzēs sasniegt vēlamo rezultātu.
Šādām dzērienam var pievienot jebkuras garšvielas, kas mums asociējas ar Ziemassvētkiem - anīsa zvaigzni, koriandru, krustnagliņas, kanēli u.c. Es ieteiktu pamēģināt arī jau gatavo Ziemassvētku garšvielu maisījumu, kas paredzēts karstvīniem. Svarīgi gan piebilst, ja vēlamies pareizi uzsildīt alu, vislabāk to sildīt tieši mikroviļņu krāsnī un traukā, no kura plānojam arī dzert. Ja vispirms pārliesim alu katliņā, lai sildītu uz plīts, bet pēc tam vēlreiz glāzē, lai baudītu, alus zaudēs ļoti lielu daļu no karbonizācijas un nebūs baudāms. Karbonizācija gan zūd abos gadījumos, tomēr, sildot alu katliņā, pilnībā var pazust alus garša, mainīties tā konsistence, tekstūra un ķermenis. Svarīgi arī nepārcensties ar karsēšanu, jo pie 78,4 grādiem alkohols izgaro. Kopumā ieteicams sildīt tikai līdz pirmajiem tvaikiem, nekādā gadījumā negaidiet līdz dzēriens sāk burbuļot un vārīties.
Lieliski sader gan ar svētku kūku, gan cepeti
Jāpiezīmē, ka porteris lieliski sader ar šokolādes desertiem, kā arī ar brangākiem gaļas ēdieniem. Tumšajā alū ir diezgan daudz dedzinātā iesala un karameļu iesala, tāpēc tas lieliski sader tieši ar ceptiem ēdieniem, piemēram, ar Ziemassvētku cūkgaļas cepeti. Neraugoties uz to, kāds alus tiek celts Ziemassvētku galdā, ieteicams to baudīt tikai no glāzes – tā būs daudz garšīgāk, aromātiskāk un arī vizuāli pievilcīgāk.
Pērciet līdz 02.05. - Ceļojiet maijā // Tokija, Bali, Bangkoka, Honkonga, Deli, Maurīcija...
EUR 709 | SKY24.LV
2 naktis 2 personām, brokastis un 1 vakariņas, kā arī atpūtas piedāvājums - atpūta vienā no labākajām Igaunijas viesnīcām
EUR 335 | Estravel Latvia
No 4. līdz 11. maijam Liepājā norisināsies starptautiskās tenisa federācijas “ITF World Tennis Tour Juniors” J60 kategorijas tenisa turnīrs.
Liepājas reģiona TIB
4. maijā Karostas ūdenstornī, Ģenerāļa Baloža ielā 29, Liepājā, notiks vienas dienas mūzikas, mākslas un laikmetīgā teātra festivāls „ziedonis Ūdenstornī”.
Liepājas reģiona TIB
Orientēšanās pasākumam HORIZONTS šogad lieli svētki - uzsākta 40.jubilejas sezona. Tiekamies jau otrdien, takās kas bija tik populāras!
EUR 2.00 | Alūksnes TIC
“Izpēdo Dienvidkurzemi” ir aizraujošs pārgājienu seriāls, kas piedāvā neaizmirstamu piedzīvojumu un brīnišķīgu laika pavadīšanu svaigā gaisā.
Liepājas reģiona TIB
Iedvesmojies populārākajām laulību slēgšanas vietām Bauskas novadā!
Bauskas TIC
Burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras ūdens, neskaitāmas senas pilsētiņas, un, protams, melnkalniešu viesmīlība.
EUR 367 | Latvia Tours
1 nakts 2 personām, brokastis un vakariņas Michelin ceļvedī ieteiktā restorānā, kā arī spa piedāvājums // līdz 31.05.
EUR 225 | Estravel Latvia
Dvietē atrodas pasākumu māja, kuru var rezervēt un rīkot pilnīgi jebko!
TAKA
Pēc jaukā brauciena, tiem, kas Grieķijā vēlas uzturēties ilgāk, iesakām pagarināt savu atpūtu vienā no piedāvātajām Tasas salas viesnīcām.
EUR 1089 | Latvia Tours
Vidusjūras kruīzs ar Costa / no Savonas uz Romu / 6 naktis / aprīlis - maijs / pilna ēdināšana
EUR 519 | Estravel Latvia
Esiet vieni no pirmajiem, kas bauda atpūtu Renovētajā Hotel Jūrmala SPA numurā un saņemiet dāvanu - neierobežotu Wellness Oasis apmeklējumju// līdz 31.05.
EUR 94 | Estravel Latvia
Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 3* viesnīcā, puspansija un ekskursiju programma // 24.05.-31.05.2024. // Vietu skaits ierobežots
EUR 1299 | Estravel Latvia
Tas brīdis ir pienācis! Jauno sezonu uzsācis Jurmala Golf Club & Hotel mājīgais restorāns! Ar lielāko prieku uzņemsim un parūpēsimies par tavām garšas kārpiņām.
EUR 6.50 | Jurmala Golf Club & Hotel
Sestdien, 18. maijā, no plkst. 19 līdz 01 ikviens liepājnieks un vēju pilsētas viesis ir aicināts ļauties Eiropas Muzeju nakts Liepājā rosībai.
Liepājas reģiona TIB
Persijas līča debeszilajos ūdeņos atrodas apslēpts dārgakmens, kas gaida izpēti — Bahreina. Nepalaid garām, rezervē tūlīt un saņem 20% atlaidi.
Europcar
Lai 4. maijā kopā atzīmētu Brīvības svētkus, ikviens liepājnieks un pilsētas viesis plkst. 15.00 Jāņa Čakstes laukumā būs gaidīts uz svētku koncertu.
Liepājas reģiona TIB
ptuveni 30km velo tūre “Zudušais un atklātais Bānīša ceļā” piemērota gan draugu kompānijām, gan ģimenēm ar bērniem. Apļveida brauciens stars pulksten 11:30
Alūksnes TIC