Elastība, ilgtspēja un ekonomija – galvenie virzītājspēki jauniem auto lietošanas paradumiem

Katrīna Antmane | 2023.11.29

Piedzīvojot strauju mobilitātes paradumu mainību – elastība, ilgtspēja un ekonomija kļūst par galvenajiem virzītājspēkiem auto lietošanas jaunajā realitātē. Kādi ir šie pārmaiņu izraisītie izaicinājumi un iespējas ikdienas dzīvē, kā arī, vai mēs, Latvijas sabiedrība, esam kļuvuši par daļu no jaunās mobilitātes revolūcijas, skaidro Arnis Jaudzems, “SIXT” vadītājs Baltijas valstīs.

Pakāpeniski atsakāmies no auto īpašumtiesībām

Automašīna, ar kuru pārvietoties ikdienā, sniedz rīcības brīvību, komfortu un nepieciešamo elastīgumu, ļaujot cilvēkiem plānot savu laiku un maršrutus neatkarīgi no sabiedriskā transporta grafikiem vai citiem ierobežojumiem. Tiesa gan regulārie izdevumi, kas saistīti ar automašīnas uzturēšanu un apkopi, riepu maiņu, remonta izdevumiem vai pat kredīta maksājumiem par, iespējams, vecu jauno auto – rada vien nevajadzīgas raizes.

Eiropas auto un mobilites barometrs1, kurā tika aptaujāti 6000 respondentu no Beļģijas, Francijas, Vācijas, Itālijas, Portugāles un Spānijas – atklāj, ka trešdaļa (32%) aptaujāto auto īpašnieku varētu apsvērt iespēju nākotnē neizmantot personīgo automašīnu, savukārt 8% ir gatavi no tās pilnībā atteikties. Cilvēkiem nepieciešamas plašas mobilitātes iespējas un ērtības, ko nodrošina personīgais auto, taču nepieciešamība pēc auto īpašumtiesībām gadu laikā pakāpeniski samazināsies. Šādu tendenci jau varam novērot arī Latvijā.

Gads kopš auto abonēšanas – kas mainījies?

Automašīnu abonēšana īsā laika posmā ir piedzīvojusi strauju pieprasījuma kāpumu, iezīmējot jaunu un būtisku soli mobilitātes iespēju paplašināšanā Latvijā. Tas ir viens no veidiem kā iegūt plašas mobilitātes iespējas un visas personīgās automašīnas piedāvātās ērtības, saglabājot kontroli par savu budžetu. Abonējot automašīnu, ik mēnesi jāveic fiksēts mēneša maksājums un pašam jāsatraucas vien par degvielas un logu šķidruma uzpildi.

Gada laikā, kopš pakalpojums ir pieejams Baltijā, "SIXT+" automašīnu abonēšanas pieprasījums ir strauji audzis un to ir izmantojuši jau vairāk nekā 500 klientu. Papildu tam, Norstat veiktais pētījums atklāj, ka interese par auto abonēšanu un pārliecinoša vēlme to izmēģināt ir 40% aptaujāto. No visiem klientiem, vairāk nekā puse ir mazie un vidējie uzņēmumi, kuri nav gatavi ilgtermiņā uzņemties finanšu saistības par automašīnas iegādes un uzturēšanas izmaksām, nevēlas auto iegādāties savā īpašumā. Vienlaikus tiek atzinīgi novērtēta iespēja mainīt automašīnu pēc nepieciešamības, jo piedāvājumā ir auto kas ikdienā piemēroti pilsētai, ietilpīgi auto lielākām ģimenēm, savukārt rudens un ziemas sezonā īpaši pieprasīti ir SUV tipa auto.

Pieprasījums pēc elektroauto – palielinās

Latvija uzrāda pārliecinošu elektroauto pieprasījuma izaugsmi šī gada pirmo sešu mēnešu laikā. Salīdzinot jauniegādāto elektroauto skaitu pirmajā pusgadā ar to pašu laiku aizvadītajā gadā, pieprasījuma pieaugums ir 119% jeb kopējais elektroauto skaits ir palielinājies par 901, liecina elektroauto uzlādes tīkla “Eleport” apkopotie dati2. Elektroauto iegāde nenoliedzami ir praktiska un tālredzīga izvēle, ja runa ir par investīcijām ilgtspējīgākā nākotnē. Ne mazāk būtiski ir arī atvieglojumi un priekšrocības, kas pieejamas to īpašniekiem. Finansiālais atbalsts no valsts elektro auto iegādei, zemākas automašīnas uzturēšanas un apkopju izmaksas, transportlīdzekļa ekspluatācijas izmaksas 0 EUR apmērā – ir tikai dažas no priekšrocībām, kas veicina iekšdedzes dzinēja auto aizstāšanu ar elektroauto. Pirms pieņemt lēmumu par personīgā elektroauto iegādi, ap 10% no visiem “SIXT+” klientiem izvēlas to abonēt, lai pārliecinātos par ieguvumiem un gatavību dzīvei ar elektroauto. Papildu tam, auto abonēšana daudziem ir arī kā lielisks veids, lai notestētu kādu konkrētu auto modeli pirms tā iegādes.  

Līdz ar elektroauto pieprasījuma izaugsmi Latvijā, mēs novērojam būtisku pārmaiņu mobilitātes ainā. Elektromobiļu straujā popularitāte liecina par sabiedrības pieaugošo interesi par ilgtspējīgākām un videi draudzīgām transporta alternatīvām. Šī tendence iet roku rokā ar mūsdienīgiem risinājumiem un atvieglojumiem, kas piedāvāti elektroauto īpašniekiem, padarot šos transportlīdzekļus par vērtīgu un perspektīvu mobilitātes līdzekli Baltijas valstīs.

Avots: SIXT.lv


celojumubode - 3813
Orientēšanās sezona sākas jau 16.aprīlī!

Orientēšanās sezona sākas jau 16.aprīlī!

Orientēšanās pasākumam HORIZONTS šogad lieli svētki - uzsākta 40.jubilejas sezona. Tiekamies jau otrdien, takās kas bija tik populāras!

EUR 2.00 | Alūksnes TIC

Sezonas atklāšanas Grill ballīte pludmalē

Sezonas atklāšanas Grill ballīte pludmalē

18. maijā, atklājot sezonu, aicinām visus uz garšīgu un smaržīgu Grill ballīti pludmalē. Plašs grilēdienu klāsts, muzikāli priekšnesumi un izklaides bērniem.

Baltic Beach Hotel & SPA

Lielais plosts 2024

Lielais plosts 2024

Šī gada 25. maijā Dabas parka “Daugavas loki” teritorijā norisināsies ikgadējs Vislatvijas ūdens tūristu saiets “Lielais plosts”.

TAKA

-35% kruīziem ar Tallink līdz 08.05.

-35% kruīziem ar Tallink līdz 08.05.

Vēl tikai dažas dienas rezervējiet kruīzu Tallina - Stokholma - Tallina par lielisku cenu ar atlaidi līdz 35%. Nenokavējiet, jo vietu skaits ir ierobežots

EUR 33 | Estravel Latvia

Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā

Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā

No 2024. gada 6. aprīļa līdz 29. maijam Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma tekstilmākslinieces Anitas Celmas personālizstāde “Atgriešanās”.

Valmieras TIC

Atlaides auto nomai Ungārijā

Atlaides auto nomai Ungārijā

Nomā auto ar Europcar Budapeštā un saņem atlaidi! Izbaudi Budapeštas daudzveidību.

Europcar

Ekskursiju piedāvājums. Grieķija

Ekskursiju piedāvājums. Grieķija

Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 2-3* viesnīcās, puspansija un ekskursiju programma // Kavala - Soloniki - Janica - Meteora - Joana - Delfi - Atēnas -...

EUR 1099 | Estravel Latvia

Ekskursija Valmieras novadā

Ekskursija Valmieras novadā

5.maijā aicinām atklāt Valmieras novada stāstus pirmajā no Lielās Valmieras novada autobusu ekskursijām - "Uz saldējuma galvaspilsētu" Rūjienas pusē!

EUR 35 | Valmieras TIC

Sala ar unikālu skaistumu!

Sala ar unikālu skaistumu!

Korfu pludmales ir vienas no labākajām un tīrākajām, aptuveni 30 no tām piešķirts Zilais karogs.

EUR 469.00 | Latvia Tours

Balkānu pērle 𝐌𝐄𝐋𝐍𝐊𝐀𝐋𝐍𝐄!

Balkānu pērle 𝐌𝐄𝐋𝐍𝐊𝐀𝐋𝐍𝐄!

Burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras ūdens, neskaitāmas senas pilsētiņas, un, protams, melnkalniešu viesmīlība.

EUR 367 | Latvia Tours

Dzīvas mūzikas vakars

Dzīvas mūzikas vakars

04.05.2024 plkst.20:00 Nobaudi vakaru restorānā "Plaza" ar grupu "Nostalgie"!

Park Hotel Latgola

“ŠEFA UZKODAS” pasākumu mājas Dvietē

“ŠEFA UZKODAS” pasākumu mājas Dvietē

Dvietē atrodas pasākumu māja, kuru var rezervēt un rīkot pilnīgi jebko!

TAKA

Ēģipte skolēnu RUDENS brīvlaikā

Ēģipte skolēnu RUDENS brīvlaikā

Esiet tālredzīgi un gudri! iegādājieties ceļojumu skolenu RUDENS brīvlaikam jau tagad! Hurgada vai Šarm-el-Šeiha

EUR 685 | Estravel Latvia

4.maija Brīvības svētki Rēzeknē!

4.maija Brīvības svētki Rēzeknē!

Svinēsim svētkus kopā!

Rēzeknes pilsētas TIC

SUP airēšanas maratons – Salaca 100

SUP airēšanas maratons – Salaca 100

4. maijā Latvijā pirmo reizi notiks SUP airēšanas maratons. Starts tiks dots 4. maijā pl.7.00 Vecatē – vietā, kur Salaca iztek no Burtnieku ezera.

Valmieras novada Tūrisma pārvalde

4 personām - aktīva atpūta Igaunijā

4 personām - aktīva atpūta Igaunijā

1 nakts 4 personām aktīvās atpūtas kūrorta viesu mājā, brokastis un atpūtas piedāvājums

EUR 370 | Estravel Latvia

Larnaka, Kipra. Aviobiļetes

Larnaka, Kipra. Aviobiļetes

Lidojums Rīga - Larnaka - Rīga // 1 x nedēļā // 7 naktis Kiprā // Pēdējā brīža cenas meklējiet ŠEIT

EUR 199 | Estravel Latvia

4.maija svētki Alūksnē

4.maija svētki Alūksnē

Atzīmējot Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienu, š.g. 4.maijā Bānīša zemē svinēs jaudīgi jeb kā saka vietējie “ar pilnu tvaiku”.

Alūksnes TIC

Tautas deju koncerts “Jaunieši Valmierai”

Tautas deju koncerts “Jaunieši Valmierai”

4.maijā pl.17.00 Valmieras KC jauniešu deju kolektīvs “Sadancis” aicina uz svētku koncertu “Jaunieši Valmierai"Valmieras Kultūras centrā.

EUR 5 | Valmieras novada Tūrisma pārvalde

Brauc ar klasi Alūksni!

Brauc ar klasi Alūksni!

Skolēniem viens no gaidītākajiem notikumiem neatkarīgi no mācību mēneša un gadalaika, ir klases ekskursijas kopā draugiem un saviem skolotājiem!

EUR 3.00 | Alūksnes TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -