Aptauja: Latvijā tikai pusei strādājošo darbavietā tiek nodrošināti apstākļi, kas palīdz sabalansēt ģimenes dzīvi un darbu

Ilze Sarkanābola | 2023.10.31

Jaunākais pētījums, ko veica Sabiedrības integrācijas fonds kopā ar pētījumu centru SKDS, atklāj, ka attiecībā uz darbinieku darba un ģimenes dzīves līdzsvaru Latvijas darba devējiem joprojām ir lielas iespējas uzlabojumiem. Lai gan 51,5 % respondentu ir elastīgas darba iespējas un 49,3 % ‒ atbalstoša darba devēja attieksme, gandrīz 16 % respondentu apgalvo, ka viņu darbavietās trūkst jebkādu atbalsta mehānismu šajā jomā. Tādēļ darba devējiem būtu vērts sākt apzināties ieguvumus, ko var sniegt dažādu ģimeņu atbalstošu iniciatīvu ieviešana darbavietā.

Sabiedrības integrācijas fonds šī gada maijā kopā ar pētījumu centru SKDS veica Latvijas iedzīvotāju aptauju*, uzdodot dažādus jautājumus saistībā ar viņu uzskatiem par ģimeni. Cita starpā tika vaicāts, vai un kādā apjomā respondentu darba devēji domā par viņu kā darba ņēmēju ģimenes un darba līdzsvara iespējām.

Vai Jūsu darbavietā ir nodrošināti apstākļi, kas palīdz sabalansēt ģimeni un darbu?

Saņemtās atbildes iespējams interpretēt divējādi. No vienas puses, ieskatoties datu segmentā, kur aptuveni puse respondentu norāda uz elastīgām darba iespējām (51,5 %) un atbalstošu darba devēja attieksmi (49,3 %), šķiet, ka situācija darba tirgū ir samērā pozitīva. Lai gan pastāv iespējas uzlabojumiem, acīmredzot liela daļa darba devēju jau tagad zināmā mērā nodrošina atbalstu un elastību, lai veicinātu darbinieku labbūtību.

No otras puses, fakts, ka gandrīz 16 % (precīzāk, 15,9 %) respondentu apgalvo, ka viņu darbavietās trūkst jebkādu mehānismu darba un ģimenes dzīves līdzsvarošanai, ir būtisks iemesls satraukumam. Turklāt šo atbilžu segmentā dominē respondenti ar zemiem līdz vidēji zemiem ienākumiem vecuma grupā no 25 līdz 34 gadiem, kas potenciāli varētu būt jauno ģimeņu pārstāvji.

Tāpat interesanti, ka vēl arvien 61,2 % darba devēju būtu jāmotivē aktīvāk atbalstīt attālinātā darba priekšrocības, ņemot vērā mūsdienu tehnoloģiju un digitālās komunikācijas iespējas. Turklāt 75,3 % darba devēju vēl nav ieviesuši tik nozīmīgu priekšrocību kā papildu brīvdienas darbiniekiem, kuriem ir bērni.

Tādējādi jāsecina, ka darba devējiem joprojām ir daudz iespēju pilnveidei, lai nodrošinātu augstāku darbinieku labbūtības līmeni saistībā ar darba un ģimenes dzīves līdzsvaru. Šie dati skaidri parāda ‒ lai sasniegtu optimālu darba kultūru, Latvijas darba tirgū joprojām ir daudz darāmā.

Kādēļ darba devējiem tomēr būtu vērts apsvērt ģimenes atbalsta mehānismu ieviešanu savā uzņēmumā?

Lai veicinātu darba devēju izpratni, kādēļ būtu jāatbalsta savu darbinieku ģimenes un darba līdzsvars, ir svarīgi uzsvērt šādu iniciatīvu pozitīvo ietekmi gan uz uzņēmumu, gan tā darbiniekiem. Sabiedrības integrācijas fonds skaidro dažus no iemesliem, par ko ir vērts aizdomāties katram darba devējam.

    1. Ekonomiskais ieguvums

Aizvien vairāk pētījumu apstiprina, ka darbinieki, kuriem tiek nodrošināts līdzsvars starp darbu un ģimenes dzīvi, ir ne tikai laimīgāki un produktīvāki, bet arī lojālāki uzņēmumam ilgtermiņā. Tādejādi darbinieki, kuri ir apmierināti ar savu darbu un uzņēmuma attieksmi, retāk meklē citas darba iespējas. Savukārt zemāka darbinieku mainība nozīmē arī mazākus izdevumus uzņēmumam saistībā ar jaunu darbinieku piesaisti un apmācību.

    2. Uzņēmuma reputācijas stiprināšana

Uzņēmumi, kas aktīvi veicina darbinieku darba un ģimenes dzīves līdzsvaru, sabiedrībā aizvien biežāk iegūst iekārojamāka darba devēja tēlu. Tas ļauj vienkāršāk piesaistīt profesionālus darbiniekus. Turklāt sabiedrības un klientu pozitīva attieksme pret uzņēmumiem, kuri ir sociāli atbildīgi, veicina ilgtermiņa uzticēšanos un klientu lojalitāti.

    3. Darbinieku veselības veicināšana

Darbinieki, kuriem tiek nodrošināts labāks darba un ģimenes dzīves līdzsvars, izjūt mazāk stresa. Tas potenciāli samazina veselības problēmu risku, piemēram, pašizdegšanas, depresijas un citu ar mentālo veselību saistītu slimību riskus. Tādējādi uzņēmumi var izvairīties no ilgstošām darbinieku slimības lapām un lēna atveseļošanās procesa, kas galu galā ir ekonomiski izdevīgāk.

    4. Izpratne par demogrāfiskajām tendencēm

Arvien biežāk novērojams, ka jaunie vecāki vēlas ātrāk atgriezties darba gaitās. Tie uzņēmumi, kuri spēj reaģēt uz šādām demogrāfiskām izmaiņām un nodrošina jaunajiem vecākiem elastīgākas darba iespējas, piemēram, attālināto darbu, daļēji apmaksātus vecāku papildatvaļinājumus, elastīgu darba laiku vai atbalstu bērnu pieskatīšanā, var iegūt būtiskas konkurētspējas priekšrocības darba tirgū.

Noslēgumā jāuzsver – nevajadzētu piemirst, ka arī darba ņēmējiem ir iespējas veicināt darba devēju izpratni par darba un ģimenes dzīves līdzsvara iniciatīvu svarīgumu uzņēmumos. Jau sākot sarunas ar potenciālo darba devēju, ir vērts izteikt savas vēlmes par uzņēmuma kultūru attiecībā uz šo aspektu un uzdot konkrētus jautājumus. Savukārt diskusijās ar esošo darba devēju ir svarīgi šo tēmu risināt kā abpusēji izdevīgu partnerību, nevis uztvert to kā papildu slogu uzņēmumam.

Avots: Nordsporter.com


celojumubode - 3814
Pavasara stādu tirgus Šlokenbekas muižā

Pavasara stādu tirgus Šlokenbekas muižā

4. maijā plkst. 10.00–15.00 Šlokenbekas muižā Stādu, amatnieku un mājražotāju gadatirgus.

Tukuma TIC

Glika dienas Alūksnē

Glika dienas Alūksnē

Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”!

Alūksnes TIC

Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā

Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā

Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un apkārtnē!

Tukuma TIC

Iedvesmojies laivot Bauskas novadā!

Iedvesmojies laivot Bauskas novadā!

Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā!

Bauskas TIC

NBS orķestra koncerts TUMĒ

NBS orķestra koncerts TUMĒ

2. maijā plkst. 19.00 Tumes Kultūras namā Baltā galdauta svētku koncerts kopā ar Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra Estrādes ansambli.

Tukuma TIC

Laivojiens pa Gauju 25.maijā

Laivojiens pa Gauju 25.maijā

25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem.

Gulbenes novada TIC

Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos!

Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos!

Lejenieku muzeja atvēršanas svētki jau 1.maijā!

Bauskas TIC

Svini kāzas Jaunpils pilī!

Svini kāzas Jaunpils pilī!

Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām neaizmirstamus.

Tukuma TIC

Biznesa pusdienu piedāvājums

Biznesa pusdienu piedāvājums

Restorāns Hercogs Mārupē, Vītiņu ielā 4A aicina jūs uz biznesa pusdienām darba dienās no plkst. 11:30-15:00!

Hercogs Mārupe

Putnu draugu skola 2024

Putnu draugu skola 2024

Pavadi brīvdienas izglītojošās sarunās par putniem!

Bauskas TIC

Īpašs piedāvājums ģimenēm

Īpašs piedāvājums ģimenēm

Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā akcijā ģimenēm.

Gulbenes novada TIC

Golfa diena Madonā

Golfa diena Madonā

Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu.

Madonas TIC

Iepazīsti Bausku no skatu torņu augstumiem

Iepazīsti Bausku no skatu torņu augstumiem

Tūrisma Informācijas Centrs ir apkopojis apmeklētājiem pieejamos skatu torņus Bauskas novadā!

Bauskas TIC

Karogu brauciens | Tukumā

Karogu brauciens | Tukumā

Visi auto entuziasti, pasākumu apmeklētāji un aktīvās atpūtas cienītāji, sarosāmies! Tiekamies Tukumā 12.maijā plkst 12:00 Pauzera pļavā!

Tukuma TIC

MOSTIES DABĀ Cēsu novadā!

MOSTIES DABĀ Cēsu novadā!

Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā Cēsu novads!

Cēsu TIC

Tornī gleznu izstāde “Gaismas frekvences”

Tornī gleznu izstāde “Gaismas frekvences”

No 23. aprīļa līdz 26. maijam Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma gleznu izstāde “Gaismas frekvences”.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Uz Tukumu pēc literatūras!

Uz Tukumu pēc literatūras!

Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem.

Tukuma TIC

KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI

KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI

24.,25.MAIJĀ KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI 2024 "KARNEVĀLS KANDAVĀ".

Tukuma TIC

Rīko konferences un seminārus Bauskā!

Rīko konferences un seminārus Bauskā!

Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu!

Bauskas TIC

KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS

KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS

No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku tirdziņš U.C.

Tukuma TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -