Kā pārslēgt savu domāšanu no parastā patērētāja uz gudro enerģijas taupītāju?

Līga Bite | 2023.10.25

Iestājoties rudenim ātrāk paliek tumšs, kas nozīmē, ka vairāk laika esam mājām un vairāk patērējam elektrību. Tā kā enerģijas cenas visā Eiropā pieaug, 72% Eiropas iedzīvotāju ir nobažījušies par izmaksām1, kas saistītas ar mājoklī esošo iekārtu enerģijas patēriņu. Vairāk nekā trīs ceturtdaļas (77%) aptaujāto apgalvo, ka meklē tehnoloģijas, kas ne tikai ietaupītu naudu, bet arī veicinātu videi draudzīgu dzīvesveidu. Dalāmies ar dažiem ieteikumiem, kā ietaupīt enerģiju savā mājā.

Tehnoloģiju ražotājs Samsung nesen laidis klajā jauno OLED televizoru, šis ir vēl viens solis pretī zaļākai domāšanai. Ne tikai televizora iepakojumu var izmantot otrreizējā pārstrādē, no kastes izveidot galdiņu vai grāmatu plauktu un televizoram ir pults ar saules baterijām, bet televizorā iestrādātās sistēmas īpaši pielāgotas, lai enerģijas taupīšana būtu maksimāli vienkārša.

Maziem soļiem liela nozīme

Septiņi no desmit patērētājiem (71%)2 piekrīt apgalvojumam, ka tehnoloģijas pozitīvi ietekmē viņu ikdienas dzīvi. Tomēr, bieži neaizdomājamies, ka pat mazākā ierīce mūsu mājā patērē enerģiju. Turklāt, rudens vakaros gribas ieslēgt kādu papildus lampu mājīgākai atmosfērai, vairāk laika pavadām pie televizora skatoties filmas vai seriālus un izmantojam video spēļu iespējas, tas viss, protams, manāmi ietekmē mūsu rēķinus. Divas trešdaļas (67%) aptaujāto uzskata, ka ir svarīgi, lai viņu nākamo ierīci būtu iespējams savienot ar lietotni, kas ļauj uzraudzīt un samazināt tās enerģijas patēriņu, tādēļ elektropreču ražotāji domā par to, lai patērētājam enerģijas taupīšana būtu aizvien pieejamāka un vieglāk izmantojama ikdienā., Piemēram, Samsung SmartThings aplikācijā aktivizējot AI Energy režīmu mākslīgais intelekts optimizē iekārtu enerģijas patēriņu atbilstoši vajadzībām un ērti pārskata visu mājā esošo SmartThings ierīču enerģijas patēriņu. Kā arī regulē televizora spilgtumu atbilstoši telpā esošajai gaismai un piedāvā aktivizēt jau ierīcēs iestrādāto eko režīmu, kas taupa enerģiju. Tomēr, mājai nav jābūt aprīkotai ar viedajām tehnoloģijām, lai ikdienā varētu taupīt elektrību, jo tik mazs solis, kā izslēgt gaismu, kad izej no istabas mēneša laikā var manāmi ietaupīt elektrību.

Seko līdzi marķējumam

Viens no labākajiem veidiem, kā taupīt enerģiju, ir pievērst uzmanību  energoefektivitātes marķējumam. Tas ir Eiropas savienības ieviests standarts, kas lietotājiem parāda, cik elektroenerģijas ierīce orientējoši patērē gada laikā. Televizori, datora ekrāni un citi displeji tiek klasificēti pēc energoefektivitātes skalas A-G: jo augstāka klase, jo zemāks enerģijas patēriņš.

Enerģijas taupīšanas režīms

“Skatoties televizoru un izvēloties AI Energy režīmu lietotnē SmartThings Energy jums dos iespēju uzraudzīt un samazināt televizora enerģijas patēriņu, OLED televizoram līdz pat 13%. Pateicoties mākslīgajam intelektam, OLED televizors  automātiski samazina spilgtumu, ja ilgāk kā 2 stundas tam priekšā neviens nav pakustējies. Jaunais televizors analizē arī istabā esošo gaismu un ekrāna spilgtumu regulē atbilstoši tai. Jāsaka, ka mēs Samsung komandā esam īpaši lepni par šo jauno televizoru, jo tas iet roku rokā ar mūsu iekšējo apziņu – piedāvāt patērētājiem kvalitatīvu skatīšanās pieredzi, neaizmirstot par ekoloģisku dzīvesveidu un dabai draudzīgākām izvēlēm,” stāsta Samsung Electronics Baltics produktu treneris Eduards Krumovics.

Kā vēl ietaupīt?

Ir daudz un dažādi viedi, lai ietaupītu elektroenerģiju, piemēram, regulāri notīrot spuldzītes no putekļiem, tās patērēs mazāk enerģijas. Tāpat mazgājot veļu vai traukus ar trauku mazgājamo mašīnu piepildi to līdz atļautajam lielumam. Piemēram, ja dzīvo viens – traukus mazgā dienas beigās, kad sakrājušies vairāk netīrie trauki, lai nesanāk lieki tērēt ūdeni un elektrību. Veļas mašīnu darbini nedēļas nogalēs, kad veļas kaste jau pilna, tādejādi ne tikai ietaupīsi elektrību, bet arī ūdeni.

Avots: Samsung.com


celojumubode - 3813
WOW cena! 𝐌𝐀𝐋𝐃𝐈̄𝐕𝐔 𝐒𝐀𝐋𝐀𝐒!

WOW cena! 𝐌𝐀𝐋𝐃𝐈̄𝐕𝐔 𝐒𝐀𝐋𝐀𝐒!

🔥 ĪPAŠAIS PIEDĀVĀJUMS individuālam ceļojumam 𝐧𝐨 𝟐𝟏/𝟎𝟓/𝟐𝟎𝟐𝟒, ar 7 nakšu atpūtu All Inclusive kūrortā CLUB MED KANI.

EUR 2331 | Latvia Tours

Izbaudi aktīvās atpūtas iespējas Bauskā!

Izbaudi aktīvās atpūtas iespējas Bauskā!

Izbaudi aktīvās atpūtas iespējas-dodoties pa Mēmeli, Mūsu, Lielupi ar laivām vai SUP, iegūstot labus lomus kādā no makšķerēšanas vietām vai dodies izjādē!

Bauskas TIC

Brauc ar klasi Alūksni!

Brauc ar klasi Alūksni!

Skolēniem viens no gaidītākajiem notikumiem neatkarīgi no mācību mēneša un gadalaika, ir klases ekskursijas kopā draugiem un saviem skolotājiem!

EUR 3.00 | Alūksnes TIC

👉EKSKURSIJU CEĻOJUMI JEBKURAI GAUMEI!

👉EKSKURSIJU CEĻOJUMI JEBKURAI GAUMEI!

Brīnišķīga iespēja skatīt unikālus dabas, vēstures un mākslas pieminekļus, piedalīties vietējos svētkos, fiestās un festivālos, iepazīties ar tradīcijām..

EUR 53.00 | Latvia Tours

-100 € - Apvienoto Arābu Emirātu kūrorti

-100 € - Apvienoto Arābu Emirātu kūrorti

Līdz 31.05. - rezervējiet atpūtu 2024/2025 gada Ziemas sezonai AAE par lielisku cenu // Ietaupiet 100 € par rezervāciju

EUR 726 | Estravel Latvia

Muzeju nakts Rēzeknē!

Muzeju nakts Rēzeknē!

Muzeju naktī Rēzeknē norisināsies daudzveidīgi dinamiski, iesaistoši un izzinoši pasākumi sešās pilsētas kultūrvietās.

Rēzeknes pilsētas TIC

Igo, Ainis Zavackis un Jānis Strazds

Igo, Ainis Zavackis un Jānis Strazds

24. maijā plkst. 20.00 aicinām uz skaistu un sirsnīgu koncertu Mujānu biedrības namā, kurā muzicēs Igo, Ainis Zavackis un Jānis Strazds!

EUR 20 | Valmieras novada Tūrisma pārvalde

Saulaina atpūta Kosta Blanka

Saulaina atpūta Kosta Blanka

Kā par saulainu atpūtu pašā Kosta Blankas sirdī ar baltām smilšu pludmalēm un kristāldzidru jūru? JAAĀ! Tiešie lidojumi no Rīgas uz Alikanti no 31/05 - 30/09

EUR 715 | Atlantic Travel

𝐑𝐎𝐃𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀

𝐑𝐎𝐃𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀

Ceļo uz pasakaino Rodas salu Grieķijā! Izbaudi vēsturiskas ainavas un krāšņu kultūru. Rezervē ceļojumu jau tagad!

EUR 485 | Latvia Tours

Lielais plosts 2024

Lielais plosts 2024

Šī gada 25. maijā Dabas parka “Daugavas loki” teritorijā norisināsies ikgadējs Vislatvijas ūdens tūristu saiets “Lielais plosts”.

TAKA

🇹🇷 𝐓𝐔𝐑𝐂𝐈𝐉𝐀!

🇹🇷 𝐓𝐔𝐑𝐂𝐈𝐉𝐀!

Izdevīgākie ceļojumu piedāvājumi un labākās cenas atpūtai Turcijā. Sāc plānot savu sapņu ceļojumu uz Turciju un veic rezervāciju jau šodien!

EUR 305.00 | Latvia Tours

Piedzīvojumu, atpūtas un garšas oāze!

Piedzīvojumu, atpūtas un garšas oāze!

Tās ir baltas, bezgalīgas smilšu pludmales, komfortablas viesnīcas, tūkstošgadu sena kultūra, spilgta un daudzveidīga dzīve.

EUR 325.00 | Latvia Tours

🇬🇷 KRĒTA tikai no 243 EUR/pers.!

🇬🇷 KRĒTA tikai no 243 EUR/pers.!

Fantastiskas košas dabas ainavas, saules pielietas pludmales, daudzveidīga virtuve un nesteidzīgs dzīvesstils. Izbaudiet vasaras brīvdienu pilnību Krētas salā!

EUR 243 | Latvia Tours

Pavasara brīvdienas TURCIJĀ

Pavasara brīvdienas TURCIJĀ

Pieejamās cenas, lielisks serviss, siltā jūra, grezna dabas vide - viss jums un jūsu komfortam.

EUR 425 | Atlantic Travel

Iedvesmojies savam sapņu ceļojumam!

Iedvesmojies savam sapņu ceļojumam!

NORĀDI VĒLMES -> SAŅEM PIEDĀVĀJUMU ČARTERCEĻOJUMAM 30 MIN LAIKĀ MĒS PALĪDZĒSIM SAPŅIEM ĪSTENOTIES! ;)

Latvia Tours

Ēģipte skolēnu RUDENS brīvlaikā

Ēģipte skolēnu RUDENS brīvlaikā

Esiet tālredzīgi un gudri! iegādājieties ceļojumu skolenu RUDENS brīvlaikam jau tagad! Hurgada vai Šarm-el-Šeiha

EUR 685 | Estravel Latvia

Larnaka, Kipra. Aviobiļetes

Larnaka, Kipra. Aviobiļetes

Lidojums Rīga - Larnaka - Rīga // 1 x nedēļā // 7 naktis Kiprā // Pēdējā brīža cenas meklējiet ŠEIT

EUR 199 | Estravel Latvia

Atpūtas ceļojumi uz Maljorku

Atpūtas ceļojumi uz Maljorku

Brīnišķīga vieta ar saviem ģimenes kūrortiem un klubiem 😎, klusām pilsētiņām un modernām viesnīcām 🌴, patīkamu subtropu klimatu un plašām smilšainām pludmalēm

EUR 692 | Atlantic Travel

"Ragakrasts" holiday houses in Mersrags

Well-furnished cottages near the sea with fireplace, sauna in Mersrags.

Tukuma TIC

50% atlaide kurīziem 2025. gadā - Nenokavē

50% atlaide kurīziem 2025. gadā - Nenokavē

AGRĀ IZPĀRDOŠANA - 50%. // Iepazīstiet grieķu kultūru un salas kruīza ceļojumā ar Celestyal Cruises. 21.03., 28.03., 31.10., 07.11. un 14.11.2025. //

EUR 249 | Estravel Latvia

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -