«Figure» Atalgojuma pētījums: Latvijā fiksēts straujākais algu pieaugums 15 gadu laikā

Marta Mackeviča | 2023.09.26

Vidējais mēneša pamatalgu pieaugums, tam pašam darbiniekam strādājot tajā pašā amatā, sasniedza +11,5%, salīdzinot ar periodu pirms gada, liecina atalgojuma pētījumu un vadības konsultāciju uzņēmuma “Figure Baltic Advisory” veiktais ikgadējais Vispārējais atalgojuma pētījums. Savukārt, kopējā atalgojuma, kas ietver arī darba samaksas mainīgās daļas, pieaugums bija +14,3%. Tas ir straujākais atalgojuma vidējais kāpums kopš pirmskrīzes laika 2008. gadā, kad arī pieredzējām algu kāpumu divciparu skaitļa apmērā. Pētījuma ietvaros aprēķināta arī vidējā summa, ko gadā tērē organizācijas, lai nodrošinātu dažādus papildu labumus darbiniekiem – veselības apdrošināšana, pasākumus, pabalstus u.c.

“Lai arī viens no atalgojuma pieauguma virzītājfaktoriem pagājušā gada nogalē un šī gada sākumā bija straujais inflācijas kāpums, kā arī zemākajos amatos – minimālās algas pieaugums, tas nav vienīgais aspekts, kas sekmē algu izmaiņas. Pamatalgu kāpumu joprojām būtiski ietekmē darbaspēka trūkums Latvijas darba tirgū, kā arī kvalificētu speciālistu nepietiekamība dažādās jomās. Atsākoties ekonomikas izaugsmei un palielinoties pieprasījumam pēc darbiniekiem, darbaspēka pieejamība atkal kļūs par būtiskāko atalgojuma izmaiņas ietekmējošo faktoru. Savukārt kopējā atalgojuma straujāku pieaugumu noteica arī tas, ka daudzas organizācijas sasniedza labus darbības rezultātus 2022. gadā un 2023. gada sākumā, līdz ar to izmaksājot dāsnākas prēmijas,” skaidro “Figure Baltic Advisory” vecākā konsultante Dace Tauriņa.

“Reģionos bija vērojams straujāks algu pieaugums, cenšoties panākt Rīgu, bet, runājot par nākotnes prognozēm, jāuzsver, ka tās būs ļoti atkarīgas gan no ekonomikas attīstības tempa izmaiņām Latvijā un reģionā, gan no pasaulē notiekošajiem procesiem. Tomēr ir sagaidāms, ka algu pieauguma temps mazināsies,” piebilst D.Tauriņa.

Pētījuma ietvaros noskaidroti arī populārākie papildu labumi, ko organizācijas piedāvā darbiniekiem – izplatītākais no tiem ir iespēja strādāt attālināti, ko vismaz daļai darbinieku piedāvā 96% no organizācijām, kas piedalījās pētījumā. Tam seko dažādi kopābūšanas pasākumi, piemēram, sporta svētki (95%), veselības apdrošināšana (93%), mobilais tālrunis gan darbam, gan personīgai lietošanai (90%), dāvanas Ziemassvētkos, dzimšanas dienās un citos svētkos (80%), pabalsti saistībā ar svarīgiem dzīves notikumiem (kāzām, bērna piedzimšanu u.c.) (80%), kā arī elastīgs darba laiks (79%).

“Domājot par labumiem, ko piedāvāt darbiniekiem, jāņem vērā, ka tie ne tikai palielina  organizāciju iespējas piesaistīt un noturēt darbiniekus, bet arī sniedz iespēju pateikt darbiniekam, ka viņš ir svarīgs un novērtēts. Vienlaikus jāatzīmē, ka šī brīža tendence ir labumu individualizēšana, pielāgojot tos darbinieku vajadzībām un darba specifikai. Lai arī tas rada papildu administratīvo slogu, tādejādi ir iespējams izvairīties no situācijas, kad darbiniekam tiek piedāvāts labums, ko viņš neizmanto. Esam aprēķinājuši arī vidējo summu, kas gadā tiek  paredzēta labumu nodrošināšanai vienam darbiniekam – 996 EUR (strādniekiem - 887 EUR, speciālistiem - 1 016 EUR un vadītājiem - 1 084 EUR),” stāsta “Figure Baltic Advisory” vecākā konsultante Kristiāna Boša.

Pētījuma dati liecina, ka 90% organizāciju piedāvā īstermiņa (mainīgās) prēmijas vismaz vienai darbinieku grupai organizācijā, 47% piedāvā pārdošanas prēmijas un 14% piedāvā ilgtermiņa prēmijas.

Pētījumā analizētas arī darbinieku skaita izmaiņas organizācijās – vairāk nekā puse (60%) iepriekšējo 12 mēnešu laikā ir palielinājušas darbinieku skaitu, savukārt – 27% samazinājušas un 13% darbinieku skaitu nav mainījušas. Vidējā brīvprātīgi aizgājušo darbinieku mainība bija 14%, savukārt, kopējā darbinieku mainība sasniedza vidēji 20%. Dati liecina, ka 61% organizāciju līdz gada beigām plāno palielināt darbinieku skaitu, 28% neplāno mainīt, bet 11% izskata iespēju samazināt darbinieku skaitu.

2023. gada Vispārējais atalgojuma pētījums atspoguļo atalgojuma tendences darba tirgū Latvijā. Pētījums iekļauj informāciju par atalgojuma noteikšanas praksi Latvijas organizācijās, kā arī datus par atalgojumu un tā komponentēm dažādos amatos, kas ļauj izvērtēt organizācijas atalgojuma konkurētspēju darba tirgū. Pētījuma mērķis ir sniegt objektīvu informāciju par atalgojumu un tā apjomu dažādās pozīcijās. Šogad pētījumā piedalījās 396 organizācijas no dažādām nozarēm, sniedzot datus par 82 089 amatu pozīcijām. Pētījuma ietvaros tiek analizētas arī atalgojuma izmaiņas salīdzinoši ar iepriekšējiem gadiem un raksturots, ko organizācijas var sagaidīt attiecībā uz darbinieku atalgojumu nākamajā periodā.

“Figure Baltic Advisory” ir darba tirgus izpētes un vadības konsultāciju uzņēmums Baltijā. Kopš 2007. gada uzņēmums veic atalgojuma pētījumus un ar to saistītos jautājumos konsultē savus klientus visā Baltijā. Agrāk “Figure Baltic Advisory” Igaunijā un Latvijā bija pazīstams kā “Fontes”, bet Lietuvā aptaujas tika veiktas ar nosaukumu “Baltic Salary Survey”.

Avots: Miltton.com


celojumubode - 3814
Putnu draugu skola 2024

Putnu draugu skola 2024

Pavadi brīvdienas izglītojošās sarunās par putniem!

Bauskas TIC

KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS

KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS

No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku tirdziņš U.C.

Tukuma TIC

Tornī gleznu izstāde “Gaismas frekvences”

Tornī gleznu izstāde “Gaismas frekvences”

No 23. aprīļa līdz 26. maijam Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma gleznu izstāde “Gaismas frekvences”.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

NBS orķestra koncerts TUMĒ

NBS orķestra koncerts TUMĒ

2. maijā plkst. 19.00 Tumes Kultūras namā Baltā galdauta svētku koncerts kopā ar Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra Estrādes ansambli.

Tukuma TIC

MOSTIES DABĀ Cēsu novadā!

MOSTIES DABĀ Cēsu novadā!

Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā Cēsu novads!

Cēsu TIC

Golfa diena Madonā

Golfa diena Madonā

Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu.

Madonas TIC

Glika dienas Alūksnē

Glika dienas Alūksnē

Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”!

Alūksnes TIC

Biznesa pusdienu piedāvājums

Biznesa pusdienu piedāvājums

Restorāns Hercogs Mārupē, Vītiņu ielā 4A aicina jūs uz biznesa pusdienām darba dienās no plkst. 11:30-15:00!

Hercogs Mārupe

Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos!

Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos!

Lejenieku muzeja atvēršanas svētki jau 1.maijā!

Bauskas TIC

Uz Tukumu pēc literatūras!

Uz Tukumu pēc literatūras!

Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem.

Tukuma TIC

KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI

KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI

24.,25.MAIJĀ KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI 2024 "KARNEVĀLS KANDAVĀ".

Tukuma TIC

Iepazīsti Bausku no skatu torņu augstumiem

Iepazīsti Bausku no skatu torņu augstumiem

Tūrisma Informācijas Centrs ir apkopojis apmeklētājiem pieejamos skatu torņus Bauskas novadā!

Bauskas TIC

Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā

Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā

Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un apkārtnē!

Tukuma TIC

Rīko konferences un seminārus Bauskā!

Rīko konferences un seminārus Bauskā!

Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu!

Bauskas TIC

NBS orķestra DŽEZA DIENA Tukumā

NBS orķestra DŽEZA DIENA Tukumā

30. aprīlī plkst. 19.00 Tukuma pilsētas Kultūras namā Latvijas Nacionālo bruņoto spēku Jūras spēku orķestra “Džeza dienas koncerts”. Ieeja bez maksas.

Tukuma TIC

Īpašs piedāvājums ģimenēm

Īpašs piedāvājums ģimenēm

Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā akcijā ģimenēm.

Gulbenes novada TIC

Pavasara stādu tirgus Šlokenbekas muižā

Pavasara stādu tirgus Šlokenbekas muižā

4. maijā plkst. 10.00–15.00 Šlokenbekas muižā Stādu, amatnieku un mājražotāju gadatirgus.

Tukuma TIC

Karogu brauciens | Tukumā

Karogu brauciens | Tukumā

Visi auto entuziasti, pasākumu apmeklētāji un aktīvās atpūtas cienītāji, sarosāmies! Tiekamies Tukumā 12.maijā plkst 12:00 Pauzera pļavā!

Tukuma TIC

Svini kāzas Jaunpils pilī!

Svini kāzas Jaunpils pilī!

Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām neaizmirstamus.

Tukuma TIC

Laivojiens pa Gauju 25.maijā

Laivojiens pa Gauju 25.maijā

25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem.

Gulbenes novada TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -