Renata Dante | 2023.12.26
Zviedri Ziemassvētkos klāj bagātīgu mielasta galdu, kam ir pat īpašs vārds – Julbord, kas no zviedru valodas nozīmē “Ziemassvētku galds”. Visbiežāk Julbord ir bufete, kur katrs var paņemt sev to, kas garšo vislabāk – visbiežāk tiek pasniegti zivju ēdieni, siltie ēdieni un deserti. Šefpavārs Oļegs Soročins dalās ar receptēm visās trīs kategorijās.
Tradicionāls Ziemassvētku sacepums Janssons frestelse ar kartupeļiem un ķilavām
Aicinām baudīt teātra, dzejas un kino sarunu vakaru Kandavas vīna namā kopā ar Kasparu Znotiņu 10.05.2024 19:00
EUR 7 | Tukuma TIC
Klasisks zviedru Ziemassvētku ēdiens ir Janssons frestelse, kas tiešā tulkojumā nozīmē “Jansona kārdinājums”. Tas ir krēmīgs un viegli pagatavojams kartupeļu un ķilavu sacepums.
Sastāvdaļas
• 9–10 vidēja lieluma kartupeļi
• 2 ēdamkarotes sviesta
• 1 smalki sagriezts sīpols
• apmēram 20 konservētas ķilavu filejas
• sāls un pipari
• 150 ml saldā krējuma
• 150 ml pilnpiena
• 1 ēdamkarote rīvmaizes
Pagatavošana
• Uzkarsē cepeškrāsni aptuveni līdz 200 °C.
• Nomizo kartupeļus un sagriež salmiņos. Salmiņiem jābūt mazliet smalkākiem nekā frī kartupeļiem.
• Katliņā izkausē sviestu, pievieno sīpolu un cep, kamēr mīksts. Jācep uzmanīgi, lai sīpols nepiedegtu.
• Pievieno kartupeļus un turpina cept dažas minūtes.
• Pusi no kartupeļiem liek cepamtraukā, virs tiem vienmērīgi izkārto 10 ķilavu filejas. Pārkaisa ar sāli un pipariem.
• Liek virsū vēl vienu slāni kartupeļu un vēl 10 ķilavu filejas. Apslaka ar ķilavu konservējumu.
• Pārlej ⅔ piena un krējuma, pārkaisa ar rīvmaizi. Vēlreiz pārkaisa garšvielas.
• Cep aptuveni 45 minūtes vai līdz kartupeļi ir gatavi. Kad gatavošanas laiks ir pusē, pielej atlikušo pienu un krējumu. Ja sacepums šķiet sauss, var pieliet vēl pienu. Sacepumam ir jābūt krēmīgam.
Gingravad lax – džinā marinēts lasis
Tradicionālo marinēto lasi Zviedrijā sauc par gravad lax, un tas ir klasisks svētku ēdiens. Parasti lasi iemarinē ar sāli un cukuru, papildinot garšu buķeti ar dillēm un baltajiem pipariem, bet šajā receptē pievienots vēl džins un kadiķogas – salikums, kas piedos tradicionālajai uzkodai izsmalcinātāku raksturu. Lasi var likt aukstajā galdā vai arī pasniegt kā uzkodu pirms galvenā ēdiena.
Sastāvdaļas
• 1,2 kg laša filejas (2 gabali ar ādu)
• 2 ēdamkarotes balto piparu graudu
• 2 ēdamkarotes kadiķogu
• 60 g rupjā jūras sāls
• 10 g gaišā muscovado cukura
• 30 g cukura
• 25 g rupji sakapātu diļļu
• 3 ēdamkarotes džina
Pagatavošana
• Ar pinceti izņem laša filejai asakas.
• Piestā rupji sasmalcina piparu graudus un kadiķogas.
• Pagatavo maisījumu no sāls, cukura, pipariem un kadiķogām.
• Uzber daļu garšvielu maisījuma un diļļu uz pārtikas plēves (tai jābūt pietiekami lielai abiem laša gabaliem). Uzliek laša fileju ar ādu uz leju.
• Ar atlikušo garšvielu maisījumu ierīvē abas filejas, pārlej tās ar džinu un pārkaisa ar atlikušajām dillēm.
• Saliek abus laša gabalus kopā tā, lai āda paliktu ārpusē. Kārtīgi ietin plēvē un ieliek atkārtoti aizveramā maisiņā, pēc iespējas izspiežot gaisu. Liek aizvērto maisiņu šķīvī, uzliek slogu (piemēram, nelielu cepamformu vai šķīvi ar pāris konservu bundžām svaram) un uz 48 stundām atstāj ledusskapī marinēties, reizi 12 stundās apgrozot.
• Iztin zivi no plēves, noņem dilles un ātri noskalo lasi aukstā, tekošā ūdenī. Pārliek tīrā maisiņā un vēl uz 24 stundām ieliek ledusskapī, lai marināde ievilktos vienmērīgi.
• Ar asu nazi sagriež lasi šķēlītēs.
• Izlieto 2–3 dienu laikā vai noglabā ledusskapī vēlākai lietošanai.
• Plānās šķēlītēs sagrieztu lasi pasniedz uz rudzu maizes, garnējot ar gabaliņu citrona, vai arī kārto uz liela šķīvja un rotā ar kadiķogām un dillēm. Pirms pasniegšanas apslaka ar džinu.
Ris à la Malta jeb rīsu pudiņš ir iecienīts Ziemassvētku deserts. Pudiņam ir dažādi varianti. Šoreiz IKEA šefpavārs piedāvā versiju ar marinētiem apelsīniem.
Sastāvdaļas (4–6 porcijas)
Marinēti apelsīni
• 100 ml ūdens
• 90 g cukura
• 2 krustnagliņas
• mazliet kardamona sēklu
• 1–2 ēdamkarotes tumšā ruma
• 2–3 apelsīni
Rīsu pudiņš
• 90 g apaļgraudu rīsu (nevārītu)
• 200 ml ūdens
• ¼ tējkarotes sāls pārslu
• 500 ml piena
• 1 kanēļa standziņa
• 150 ml saldā krējuma (35 %)
• ½ tējkarotes maltas vaniļas pāksts
• 1–2 ēdamkarotes pūdercukura
Pagatavošana
Marinēti apelsīni
• Katliņā sajauc ūdeni, cukuru, krustnagliņas un kardamonu. Uzvāra un karsē uz lēnas uguns 6–8 minūtes, laiku pa laikam pakratot katliņu, līdz sīrups viegli sabiezē. Noņem no plīts un iemaisa rumu. Atdzesē.
• Nogriež apelsīniem galus un tad malas, lai noņemtu mizu un baltumu. Sagriež apelsīnus plānās šķēlītēs un ieliek bļodā.
• Pārlej apelsīnus ar sīrupu, apsedz bļodu un vismaz uz divām stundām ieliek ledusskapī. Pirms pasniegšanas izņem krustnagliņas un kardamonu.
Rīsu pudiņš
• Rīsus ber katlā, pievieno ūdeni un sāli. Uzvāra un 10 minūtes karsē uz lēnas uguns. Pievieno pienu un kanēļa standziņu, uzliek vāku un turpina karsēt uz lēnas uguns aptuveni 30–35 minūtes, līdz rīsi sabiezē. Karsējot laiku pa laikam apmaisa, lai rīsi nepiedegtu. Kad tie sabiezējuši, noņemt no plīts, izņemt kanēļa standziņu un pilnībā atdzesēt.
• Saputo krējumu ar vaniļu un cukuru un iemaisa rīsos.
• Pasniedz Ris à la Malta ar apelsīnu šķēlītēm un sīrupu
Korfu pludmales ir vienas no labākajām un tīrākajām, aptuveni 30 no tām piešķirts Zilais karogs.
EUR 469.00 | Latvia Tours
Lidojums Rīga - Larnaka - Rīga // 1 x nedēļā // 7 naktis Kiprā // Pēdējā brīža cenas meklējiet ŠEIT
EUR 199 | Estravel Latvia
Pēc jaukā brauciena, tiem, kas Grieķijā vēlas uzturēties ilgāk, iesakām pagarināt savu atpūtu vienā no piedāvātajām Tasas salas viesnīcām.
EUR 1089 | Latvia Tours
Vēl tikai dažas dienas rezervējiet kruīzu Tallina - Stokholma - Tallina par lielisku cenu ar atlaidi līdz 35%. Nenokavējiet, jo vietu skaits ir ierobežots
EUR 33 | Estravel Latvia
“Izpēdo Dienvidkurzemi” ir aizraujošs pārgājienu seriāls, kas piedāvā neaizmirstamu piedzīvojumu un brīnišķīgu laika pavadīšanu svaigā gaisā.
Liepājas reģiona TIB
04.05.2024 plkst.20:00 Nobaudi vakaru restorānā "Plaza" ar grupu "Nostalgie"!
Park Hotel Latgola
NORĀDI VĒLMES -> SAŅEM PIEDĀVĀJUMU ČARTERCEĻOJUMAM 30 MIN LAIKĀ MĒS PALĪDZĒSIM SAPŅIEM ĪSTENOTIES! ;)
Latvia Tours
Orientēšanās pasākumam HORIZONTS šogad lieli svētki - uzsākta 40.jubilejas sezona. Tiekamies jau otrdien, takās kas bija tik populāras!
EUR 2.00 | Alūksnes TIC
ptuveni 30km velo tūre “Zudušais un atklātais Bānīša ceļā” piemērota gan draugu kompānijām, gan ģimenēm ar bērniem. Apļveida brauciens stars pulksten 11:30
Alūksnes TIC
No 4. līdz 11. maijam Liepājā norisināsies starptautiskās tenisa federācijas “ITF World Tennis Tour Juniors” J60 kategorijas tenisa turnīrs.
Liepājas reģiona TIB
Burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras ūdens, neskaitāmas senas pilsētiņas, un, protams, melnkalniešu viesmīlība.
EUR 367 | Latvia Tours
3. maijā kultūrtelpā AKUSTIKA 22:00 ielūdzam uz SHIPSEA | Jāņa Šipkēvica koncertu balsij, klavierēm un neredzamam korim!
EUR 25 | Valmieras novada Tūrisma pārvalde
18. maijā, atklājot sezonu, aicinām visus uz garšīgu un smaržīgu Grill ballīti pludmalē. Plašs grilēdienu klāsts, muzikāli priekšnesumi un izklaides bērniem.
Baltic Beach Hotel & SPA
No 2024. gada 6. aprīļa līdz 29. maijam Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma tekstilmākslinieces Anitas Celmas personālizstāde “Atgriešanās”.
Valmieras TIC
No 6. aprīļa līdz 29. maijam, Valmieras muzejā skatāma Birutas Jansones, Antras Galzones, Gitas Sirmās un Lailas Stradas mākslas darbu izstāde.
Valmieras TIC
Dvietē atrodas pasākumu māja, kuru var rezervēt un rīkot pilnīgi jebko!
TAKA
Jauns mēnesis un Maija atlaides ir klāt! Piedzīvojumu ceļojumi visā pasaulē - dažādām gaumēm un budžetam. Jūsu sapņu galamērķis jau gaida Jūs!
EUR 367 | Estravel Latvia
3. maijā plkst. 19.00 Valmiermuižas alus virtuvē aicinām uz gardēžu vakariņām “Alus garšu precināšana”.
Valmieras novada Tūrisma pārvalde
Sestdien, 18. maijā, no plkst. 19 līdz 01 ikviens liepājnieks un vēju pilsētas viesis ir aicināts ļauties Eiropas Muzeju nakts Liepājā rosībai.
Liepājas reģiona TIB