3 interesantas lietas par asinsdesām

Daina Vārpiņa | 2021.12.10

Asinsdesas ir tradicionāls ēdiens Latvijas un citās Eiropas virtuvēs, kā arī tās pazīst Amerikā, Āzijā un pat Āfrikā. Gada nogalē asinsdesas ir viens no pieprasītākajiem produktiem, atzīst gaļas pārstrādes uzņēmuma NOO Cepeškungs pārdošanas vadītājs Juris Grīnbergs. Lielā mērā tas saistīts ar tradīciju, ka rudenī un īsi pirms Ziemas saulgriežiem jau izsenis tika gatavotas asinsdesas.

“Agrāk asinsdesas un putraimdesas prata pagatavot gandrīz katrā mājā, bet mainoties dzīvesveidam, tagad pārsvarā gandrīz visu patēriņam nepieciešamo daudzumu nodrošinām mēs – gaļas pārstrādātāji. Tomēr, ja saņemam atsauksmi, ka asinsdesa ir pildīta ar grūbām un pagatavota tieši tā, kā vecmāmiņa kādreiz gatavoja mājās – tikai no dabīgām un svaigām izejvielām, tas mums ir lielākais kompliments! Asinsdesām izmantojot kvalitatīvas izejvielas, tiek iegūtas tiešām garšīgas asinsdesiņas, kas pēc cepšanas kārdinoši smaržo un arī labi garšo. Mūsu vērojumi liecina, ka steidzīgajā dzīves ritmā cilvēki aizvien lielāku vērību pievērš tam, lai pagatavotu ātri, tomēr viņiem ir arī svarīgi, lai ēdiens labi garšotu. Viens no šādiem ēdieniem ir tieši asinsdesas, ko var likt galdā jau pēc 15-20 minūtēm!” novērojis NOO Cepeškungs pārdošanas vadītājs Juris Grīnbergs.

Pazīst visā pasaulē

Atkarībā no reģiona, dažāda izmēra asinsdesu desu pagatavošanā izmanto cūku, liellopa, aitu, pīļu un kazu asinis, kā arī maizi, taukus, kartupeļus, sīpolus, miežu putraimus, auzas. Asinsdesu pildījumā Spānijā, Portugālē un Āzijas valstīs kartupeļi bieži tiek aizstāti ar rīsiem. Apvienotajā Karalistē asinsdesas ir pazīstamas ar nosaukumu “Black pudding”, ir populāras un uzskatāmas par delikatesi. Piemēram, pat viesnīcā Londonā tradicionālās angļu brokastis var tikt papildinātas ar asinsdesas šķēli.

Ziemas saulgriežos gandrīz uz katra galda

Arī Latvijā, asinsdesas ir iemīļots un zināms kārums, it sevišķi aukstajos ziemas mēnešos – jo īpaši Ziemas saulgriežu svētku galdā. Gaļas pārstrādāji ir papildinājuši esošās un izveidojuši arī dažādas jaunas asinsdesu receptes, līdz ar to sortimentā to ir daudz un dažādas. Tievās un mazās desiņas ir pagatavojamas visātrāk un lieliski sader kopā ar brūkleņu mērci. Savukārt putraimdesas arī mūsdienās vēl aizvien tradicionāli gatavo pēc senām receptēm, ko daudzu gadu garumā pilnveidojušas mūsu vecmāmiņas un vecvecmāmiņas. Produkts ir diezgan specifisks, bet pagatavots ar dažādu pildījumu, pasniegts ar skābo krējumu, brūkleņu ievārījumu, vai kādu savai gaumei atbilstošu čatniju, mērci iegūst aizvien jaunus cienītājus.

Cep uz pannas un cepeškrāsnī

Asinsdesas uz pannas var izcept ātrāk (var iedurt pāris vietās ar dakšiņu, lai neplaisā apvalks), toties cepeškrāsnī ceptajām vienmērīgi veidojas kraukšķīgāka dabīgā apvalka garoziņa. Cepot uz pannas, kad tā silta, asinsdesu sadursta ar dakšiņu un liek cepties uz pannas. Cep no katras puses aptuveni 10 minūtes, ik pa laikam apgriežot uz otru pusi. Cepšanas metodes var būt dažādas – var, piemēram, izmantot cepšanai paredzēto stikla trauku, tajā ielejot nedaudz eļļu vai pievienojot kādu citu cepšanai paredzēto taukvielu. Var cept arī bez taukvielām, cepešpannā ieklājot cepampapīru.

Avots: Prkonsultacijas.lv


celojumubode - 3815
TUNISIJA no 295 EUR/pers!

TUNISIJA no 295 EUR/pers!

Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks SPA un talasoterapijas procedūrām, siltiem saules stariem, pastaigām un ekskursijām!

EUR 295 | Latvia Tours

Maroka - Āfrikas eksotika

Maroka - Āfrikas eksotika

Krāsu, aromātu un iespaidu pilna - eksotiskā Maroka. Piedzīvojumu ceļojums - no Kasablankas līdz Marakešai // -20% ekskursiju tūrei, rezervējot aprīlī

EUR 559 | Estravel Latvia

Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa

Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa

Vidusjūras kruīzs ar Costa / no Savonas uz Romu / 6 naktis / aprīlis - maijs / pilna ēdināšana

EUR 519 | Estravel Latvia

3 dienas Romā un Vidusjūras kruīzs

3 dienas Romā un Vidusjūras kruīzs

9 naktis - 2 naktis Romā un 7 nakšu kruīzs ar MSC Vidusjūrā // Īpašais piedāvājums

EUR 1058 | Estravel Latvia

 Jāņa Šipkēvica koncerts

Jāņa Šipkēvica koncerts

3. maijā, 22:00 ielūdzam uz SHIPSEA | Jāņa Šipkēvica koncertu balsij, klavierēm un neredzamam korim.

EUR 25 | Valmieras TIC

Brokastu ēdienkarte visas dienas laikā!

Brokastu ēdienkarte visas dienas laikā!

Tas brīdis ir pienācis! Jauno sezonu uzsācis Jurmala Golf Club & Hotel mājīgais restorāns! Ar lielāko prieku uzņemsim un parūpēsimies par tavām garšas kārpiņām.

EUR 6.50 | Jurmala Golf Club & Hotel

𝐌𝐞𝐥𝐧𝐤𝐚𝐥𝐧𝐞 būs lieliska izvēle!

𝐌𝐞𝐥𝐧𝐤𝐚𝐥𝐧𝐞 būs lieliska izvēle!

Ceļojums piemērots visiem, kurus valdzina krāšņa, masu tūrisma neizpostīta daba un jūtams vietējās kultūras piesitiens.

EUR 369 | Latvia Tours

Aktuālās izstādes Liepājā

Aktuālās izstādes Liepājā

Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies!

Liepājas reģiona TIB

Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā

Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā

Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”.

Liepājas reģiona TIB

Zudušais un atklātais Bānīša ceļā!

Zudušais un atklātais Bānīša ceļā!

ptuveni 30km velo tūre “Zudušais un atklātais Bānīša ceļā” piemērota gan draugu kompānijām, gan ģimenēm ar bērniem. Apļveida brauciens stars pulksten 11:30

Alūksnes TIC

Brauc ar klasi Alūksni!

Brauc ar klasi Alūksni!

Skolēniem viens no gaidītākajiem notikumiem neatkarīgi no mācību mēneša un gadalaika, ir klases ekskursijas kopā draugiem un saviem skolotājiem!

EUR 3.00 | Alūksnes TIC

Svinēt ziedoni ūdenstornī

Svinēt ziedoni ūdenstornī

4. maijā Karostas ūdenstornī, Ģenerāļa Baloža ielā 29, Liepājā, notiks vienas dienas mūzikas, mākslas un laikmetīgā teātra festivāls „ziedonis Ūdenstornī”.

Liepājas reģiona TIB

Jāņa Šipkēvica koncerts Akustikā

Jāņa Šipkēvica koncerts Akustikā

3. maijā kultūrtelpā AKUSTIKA 22:00 ielūdzam uz SHIPSEA | Jāņa Šipkēvica koncertu balsij, klavierēm un neredzamam korim!

EUR 25 | Valmieras novada Tūrisma pārvalde

Larnaka, Kipra. Aviobiļetes

Larnaka, Kipra. Aviobiļetes

Lidojums Rīga - Larnaka - Rīga // 1 x nedēļā // 7 naktis Kiprā // Pēdējā brīža cenas meklējiet ŠEIT

EUR 199 | Estravel Latvia

Sezonas atklāšanas Grill ballīte pludmalē

Sezonas atklāšanas Grill ballīte pludmalē

18. maijā, atklājot sezonu, aicinām visus uz garšīgu un smaržīgu Grill ballīti pludmalē. Plašs grilēdienu klāsts, muzikāli priekšnesumi un izklaides bērniem.

Baltic Beach Hotel & SPA

Nāc un mācies golfu - zaļās kartes kurss !

Nāc un mācies golfu - zaļās kartes kurss !

Jau sen esi vēlējies apgūt golfa spēles pamatus, etiķeti un noteikumus, bet visu laiku gaidi īsto brīdi! Īstais brīdis ir pienācis!Iegūsti zaļo karti jau tagad.

EUR 180 | Jurmala Golf Club & Hotel

Iedvesmojies savam sapņu ceļojumam!

Iedvesmojies savam sapņu ceļojumam!

NORĀDI VĒLMES -> SAŅEM PIEDĀVĀJUMU ČARTERCEĻOJUMAM 30 MIN LAIKĀ MĒS PALĪDZĒSIM SAPŅIEM ĪSTENOTIES! ;)

Latvia Tours

25.maijā norisināsies Lielais plosts

25.maijā norisināsies Lielais plosts

25. maijā Dabas parka “Daugavas loki” teritorijā norisināsies ikgadējs Vislatvijas ūdens tūristu saiets “Lielais plosts”.

TAKA

Ekskursiju piedāvājums. Grieķija

Ekskursiju piedāvājums. Grieķija

Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 2-3* viesnīcās, puspansija un ekskursiju programma // Kavala - Soloniki - Janica - Meteora - Joana - Delfi - Atēnas -...

EUR 1099 | Estravel Latvia

Izstāde

Izstāde "Laika dārzs" Valmieras muzejā

No 6. aprīļa līdz 29. maijam, Valmieras muzejā skatāma Birutas Jansones, Antras Galzones, Gitas Sirmās un Lailas Stradas mākslas darbu izstāde.

Valmieras TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -