Profesore Maija Rozīte: Latvija bija un būs tūristu un tūrisma zeme!

Maija Rozīte | 2021.02.25

Biznesa augstskolas ''Turība'' Starptautiskā tūrisma fakultātes profesore dr. Maija Rozīte: Piedaloties jaunas grāmatas izveidē par Turisma vēsturi Latvijā no tā pirmsākumiem līdz mūsdienām, biju patiesi pārsteigta, cik bagāta ir mūsu tūrisma vēsture, cik aktīvi tajā ir iesaistījušies tūrisma attīstības entuziasti un ceļotāji, cik daudzveidīgi tūrisma produkti veidoti, cik radošas ir bijušas mārketinga aktivitātes un cik lieliski cilvēki ir darbojušies šajā jomā!

Tāpēc, meklējot atbildes uz jautājumiem, kā darboties turpmāk, ir pārliecība, ka visi kopā atradīsim labākos soļus un rīcības, lai atgūtu nozares zaudēto jaudu un tempu. Pārskatot vadošo organizāciju, zinātnieku prognozes un ieteikumus, domāju, ka uzmanību vajadzētu pievērst vairākiem aspektiem.

Pirmkārt, nepieciešams saglabāt skaidru tūrisma attīstības stratēģisko mērķi, kā tas ir minēts Pasaules Tūrisma organizācijas deklarācijā “Rīcības ilgtspējīgai tūrisma atjaunošanai”, tas ir - jārada tāds tūrisms, kas dod labumu cilvēkiem, planētai un veicina labklājību (ANO PTO, Tbilisi deklarācija, 2020).

Otrkārt, jāveido mūsdienīgāki tūrisma produkti un pakalpojumi, kas sniedz autentisku un jēgpilnu pieredzi ceļotājiem. Jaunie izsmalcinātie tūristi meklēs tematiskus, viņu speciālām interesēm atbilstošus, personalizētus un viedus pakalpojumus, pašiem iesaistoties pakalpojuma radīšanā un gūstot neaizmirstamu pieredzējumu. Ceļotāju vidū pieaugs tā saukto digitālo nomadu skaits, kuri turpinās strādāt ceļojuma laikā, kuru brīvais laiks būs saplūdis ar darba laiku. Ir jāpārvērtē esošie resursi un ieguldījumi un jāsaprot, ka modernu un pieprasītu tūrisma produktu mēs varēsim radīt tikai tad, ja līdztekus tradicionāliem resursiem ieviesīsim un izmantosim jaunās tehnoloģijas un informācijas sistēmas, ieskaitot virtuālo un papildināto realitāti, digitālos pavadoņus, mākslīgo intelektu, robotus, hibrīdas komunikācijas formas, kriptovalūtu un citas inovācijas. Bornmutas universitātes profesors Dimitrios Buhalis topošās Tūrisma menedžmenta un mārketinga enciklopēdijas ievadā (Buhalis, 2021) ir licis tehnoloģijas un info-struktūru tūrisma sistēmas piramīdas pamatā.

Treškārt, runājot par tūrisma teritorijām un to pārvaldību, tiek uzsvērts, ka tūristi var neatpazīt reklamētos tūrisma reģionus, ka tūrisma vietu viņi interpretēs subjektīvi, balstoties uz savu izvēlēto maršrutu, kultūras bagāžu, ceļojuma motīvu, izglītības līmeni un iepriekšējo pieredzi. Tādēļ Latvijas nelielajā teritorijā mazākiem novadiem, pilsētām jāapvienojas, lai kopā veidotu tūrisma vietas nepieciešamo minimumu – tūrisma piesaistes (objektus), aktivitātes, tūrisma infrastruktūru, kompleksus ceļojumu pakalpojumus, nepieciešamos papildus pakalpojumus un nodrošinot informācijas pieejamību. Jāveido elastīga, efektīva, optimāla tūrisma vietu pārvaldība.

Ceturtkārt jāatceras, ka tūrisms tiek izmantots iekļaujošas sabiedrības veidošanai. Tas ir “tūrisms visiem” vai tūrisms, kas nodrošina fizisko, informatīvo, finansiālo, emocionālo pieejamību objektiem un aktivitātēm visiem daudzveidīgās sabiedrības locekļiem, ievēro cilvēktiesības un sociālo taisnīgumu. “Pēckovida” atlabšanas fāzē ir jāatceras, ka tūristiem ir tāds pašas prasības kā vietējiem, un viņus nedrīkst uzskatīt par augstāka riska grupu.

Salīdzinot šīs globālās nostādnes ar pirmskrīzes izstrādāto tūrisma attīstības rīcības plānu (LR EM, Priekšlikumi Latvijas tūrisma attīstības rīcības plānam (Rīcības plāna projekts), 2019), ir jāatzīst, ka definētie rīcības virzieni ir joprojām aktuāli, ka simt nosaukto aktivitāšu un rīcību izklāstā ir minētas arī tās, kuras, nedaudz mainot akcentus vai prioritātes ir jāiekļauj atbildīgo institūciju/ organizāciju dienas kārtībā.

Kā aktuālākā tuvākajā laikā ir īstenojama 2. prioritāte - vietējā tūrisma veicināšana vietējo vērtību un dzīvesveida kontekstā. Lemjot par pieejamo finanšu izmatošanu un valsts atbalstu, tas jāizmanto pirmām kārtām mikroklasteru un tūrisma tematisko, ģeogrāfisko puduru atbalstam; viedo risinājumu ieviešanai dabas objektos un ceļojumu galamērķos; tūrisma produktu tehnoloģiskām inovācijām un digitālo risinājumiem; velo infrastruktūras attīstīšanai; tematisko maršrutu izveidošanai un uzturēšanai, tai skaitā publiskās infrastruktūras standarta nodrošināšanai (WC + ūdens + atpūtas vietas + tūrisma informācija + apmeklētāja plūsmas mērīšana); vienotas tūrisma informācijas sistēmas izveidei viedo ceļojumu galamērķa kontekstā.

No pirmās prioritātes, kas paredz starptautiskās konkurētspējas stiprināšanu un eksporta veicināšanu, un ņemot vērā pieprasījuma prognozes, tuvākajā laikā ir jākoncentrējas uz Baltijas valstu sadarbību tūrisma jomā; Eiropas līmeņa kājāmgājēju maršrutu infrastruktūras attīstīšanu; jahtu ostu, jahtu piestātņu, kempingu, glempingu, kemperu vietu attīstīšanu un labiekārtošanu. Tuvākajā laikā Eiropas tirgū pieprasītākie būs dažādi dabas, veselības, labjūtes tūrisma produkti, kas nodrošinās prasību pēc distancēšanās.

Manai paaudzei ir labi pazīstams tā sauktais atliktais tūrisma pieprasījums, kad padomju laikos sapņojām, bet nevarējām ceļot uz ārvalstīm. Cik maz laika vajadzēja, lai ceļotāji no Latvijas iekļautos pasaules tūristu saimē. Tikpat ātri mēs atsāksim ceļojumus arī pēc šīs krīzes, būsim paplašinājuši un atjaunojuši piedāvājumu mūsu valstī, būsim moderni, viedi un viesmīlīgi!

Avots: Maija Rozīte


celojumubode - 3803
Apvienotie Arābu Emirtāti - kūrorti

Apvienotie Arābu Emirtāti - kūrorti

Pēdējās vietas atpūta Dubaijas kūrortos. 24.03. un 31.03. // 8 nakrtis viesnīcā, brokastis

EUR 605 | Estravel Latvia

6 trending travel destinations for 2024

6 trending travel destinations for 2024

Venture beyond the ordinary and enjoy the picturesque views, historical sights, and pristine nature of the Balkans.

EUR 79 | airBaltic

Lieldienas Valmierā “Zaķim pa pēdām”

Lieldienas Valmierā “Zaķim pa pēdām”

1.aprīlī no pl.11-16 ar prieku gaidīsim ikvienu – mazus un lielus uz Lieldienu svinēšanu Valmierā!

Valmieras TIC

Taizeme - dažādām gaumēm

Taizeme - dažādām gaumēm

Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides!

EUR 367 | Estravel Latvia

Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos

Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos

6.aprīlī pulksten 11:00 atvērtā ekskursija Kodolraķešu bāzē Zeltiņos ar gidu.

EUR 2.00 | Alūksnes TIC

Lieldienu brīvdienas outlet ciematā

Lieldienu brīvdienas outlet ciematā

Lieldienu atrakcijas visai ģimenei ar animatoriem. Pasākuma vadītājs - Lieldienu zaķis. Putnu būrīšu meistarklase. Olu krāsošanas darbnīca.

ViaJurmala

Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā

Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā

Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”.

Liepājas reģiona TIB

Pilna Servisa Līzings Passat

Pilna Servisa Līzings Passat

Pilna Servisa Līzinga piedāvājums VW Passat Variant MY24 Elegance.

Europcar

Zaķim šodien Liela diena

Zaķim šodien Liela diena

30. martā no 11:00 – 15:00 Liepājas Latviešu biedrības nama lielajā zālē ģimenes aicinātas bez maksas apmeklēt Lieldienu pasākumu un aplūkot sīkdzīvniekus.

Liepājas reģiona TIB

Lieldienu pasākumi Alūksnē!

Lieldienu pasākumi Alūksnē!

Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot un ripināt olas

Alūksnes TIC

 Populārākais Itālijas pludmales kūrorts

Populārākais Itālijas pludmales kūrorts

Pludmales kūrortā ir smilšu, platas un lēzenas, jūra silta un, turklāt, nav dziļa. Brīnišķīgi attīstīta infrastruktūra ar tradicionāli sirsnīgu itāļu viesmīlību

EUR 495 | Latvia Tours

Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā

Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā

‘’Mājas kafejnīcu dienas 2024’’ Augšdaugavas novadā šogad notiks 27.- 28.jūlijā

TAKA

Riga Reggae Acoustic

Riga Reggae Acoustic

6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae Acoustic!

EUR 15 | Valmieras TIC

Ottes Lieldienas

Ottes Lieldienas

30. martā, 11:00 aicināti uz OTTES LIELDIENAS, – Viktora Ķirpa muzejā “Vidzemes lauku sēta”. Olas nodrošina Alūksnes Putnu fabrika

Alūksnes TIC

LIELDIENU IZPĀRDOŠANA

LIELDIENU IZPĀRDOŠANA

Ķer savu ceļojumu ar izdevīgu cenu! Ceļo ar ģimeni vai draugiem un saņem atlaidi!

Novatours

Jautrās Lieldienas Katiņkalnā

Jautrās Lieldienas Katiņkalnā

1. aprīlī 14.00 Veclaicenes pagasta “Katiņkalnā” Jautrās Lieldienas – April, april! Ripināsim, krāsosim olas un brauksim ar Pupsikbāni!

Alūksnes TIC

Lieldienu pasākums mini ZOO

Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši"

Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem.

Talsu novada TIC

Daiļslidošanas sacensības

Daiļslidošanas sacensības

No 6. līdz 7. aprīlim Valmieras Olimpiskā centra ledus hallē notiks starptautiskas daiļslidošanas sacensības “Wolmar Spring Cup 2024”.

Valmieras TIC

Ostrava. Hokeja čempionāts

Ostrava. Hokeja čempionāts

Aviobiļetes un viesnīca. // Nenokavējiet aviobiļešu iegādi uz Otavu - Hokeja Pasaules čempionāts jau drīz! Vietu skaits ierobežots

EUR 545 | Estravel Latvia

Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas

Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas

Pirmatnīgā un neatkārtojamā - Gotlandes sala // Vietu skaits ierobežots, kruīzs no Tallinas // 2 naktis //

EUR 121 | Estravel Latvia

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -