Pētījums: pandēmija izmainījusi Latvijas iedzīvotāju priekšstatu par to, kas ir labs mājoklis

Sanita Pakalna | 2021.01.19

Mūsu ierasto dzīvi 2020. gads pārvērta līdz nepazīšanai. Ierobežojumu dēļ samazinājās mūsu pieeja ārējai pasaulei un bijām spiesti vairāk paļauties uz savu mājokli, cerībā, ka tas apmierinās visas mūsu vajadzības. Mājās sākām darīt to, ko līdz šim darījām citur vai citādi. Pētījuma rezultāti liecina, ka vairāki jaunie paradumi varētu būt aktuāli arī tad, kad pandēmija beidzot būs aiz muguras. Speciālisti skaidro, kā šis pavērsiens izmainīs mūsu turpmāko dzīvi mājās.

Daudziem mājoklis kļuva par patvērumu

Šogad daudzi cilvēki visā pasaulē savā dzīvesvietā pavadīja vairāk laika nekā jebkad. Nodarbēm, kuru dēļ parasti devāmies ārpus mājām, pēkšņi varējām ļauties tikai savā mājoklī, un daudziem tas bija īsts izaicinājums, jo bija jārod vieta ģimenes locekļu atšķirīgajām interesēm un vajadzībām. Lai gan dažiem bija grūti mājās strādāt, rūpēties par ģimenes pavardu, nodoties hobijiem un atpūtai, tomēr daudziem mājoklis šajā laikā bija patvērums. IKEA ikgadējā pētījumā “Dzīve mājās”* atklājās, ka 73 % Latvijas iedzīvotāju piekrīt šim apgalvojumam.

“Pār cilvēkiem valda pieraduma spēks, un mums ir svarīga stabilitātes sajūta, tāpēc negaidītas izmaiņas rada neapmierinātību. Tas izskaidro, kāpēc pandēmijas sākumā daudziem bija tik grūti pieņemt ierobežojumus - cilvēku emocionālā pašsajūta pasliktinājās. Šajā laikā daudzi bija spiesti pārveidot savu mājokli, padarot to piemērotu darbam, mācībām un sportam. Taču, aprodot ar situāciju, mājas kļuva par tādu kā atbalsta punktu vai vietu, kur patverties no neziņas pilnās ārpasaules, un pavēra bezgalīgas iespējas, pat neizejot pa mājas durvīm. Daudziem šajā laikā bija jāmaina mājokļa iekārtojums, lai ērti būtu visiem mājiniekiem. Pirms pandēmijas ierobežojumiem daļa cilvēku neapzinājās sava mājokļa daudzās priekšrocības,” stāsta psihoterapeits Artūrs Miksons.

Jaunas prioritātes

Karantīnas laikā atklājām jaunus veidus, kā izbaudīt mājās pavadīto laiku, un pētījuma rezultāti liecina, ka dažas šajā laikā aizsāktās nodarbes būs aktuālas arī pēc pandēmijas beigām.

“Pavadot tik daudz laika mājās, daudzi bija spiesti biežāk gatavot ēdienus, un 24 % respondentu atzina, ka to darīja ar prieku un labprāt to darītu arī turpmāk. Cilvēki atklāja jaunus veidus, kā pavadīt laiku kopā ar ģimeni, un viņiem patika gan tas, gan darbs mājās. Attiecīgi 36 % un 21 % respondentu plāno to darīt arī tad, kad pandēmija jau būs pagātne,” stāsta IKEA interjera dizaina nodaļas vadītājs Darius Rimkus.

Psihoterapeits uzsver, ka ierobežojumi izgaismoja to, kā mums katram pietrūka vai tieši pretēji – kur tērējām pārāk daudz laika, naudas, pūliņu un enerģijas. “Daudziem bija vairāk laika netraucēti ieklausīties sevī, izvērtēt savu dienas ritumu, citiem vairāk laika pavadīt kopā ar saviem mīļajiem, pat tad, ja pirms pandēmijas labprāt daudz darbojās atsevišķi, katrs savā mājas galā. Tādām ģimenēm šī bija iespēja radīt jaunas kopīgas tradīcijas,” saka A. Miksons.

Nākotnes mājoklis

Mājoklis bija jāpielāgo jaunajiem apstākļiem. Ierobežojumu rezultātā savu mājokli pārveidoja 34 % aptaujāto. Vēl vairāk – 42 % respondentu apsvērtu iespēju pārvākties dzīvot tālāk no savas darbavietas, ja mājās apstākļi uzlabotos, proti, ja būtu vairāk brīva vietas un piekļuve ārtelpai. Mājokļa atrašanās vietas nozīme mazinās; tātad mainās prioritātes un viedoklis par to, kas uzskatāms par labu mājokli.

“Pavadot šo laiku mājās, daudziem ir mainījušās prioritātes un radusies vēlme būt tuvāk dabai – 35 % aptaujāto sapņo par savu dārzu vai zaļo stūrīti mājās. Atskatoties uz dzīvi mājās 2020. gadā, daudziem tagad svarīgāka ir ērta darbavieta vai vieta savam hobijam. Attiecīgi 25 % un 37 % pētījuma dalībnieku vēlas to iekārtot vai uzlabot. Turpmāk dzīvesvieta pildīs vairākas funkcijas, tāpēc tai jāspēj pielāgoties mainīgiem apstākļiem,” skaidro IKEA interjera dizainers.

Viņš iesaka mājās atvēlēt vietu darbam, sportam, atpūtai, un vairāk vietas jāizbrīvē arī virtuvē ēdienu glabāšanai, jo tagad mājās gatavo biežāk, bet iepērkas – retāk.

“Apkārtējā vide ietekmē mūsu noskaņojumu un spēju koncentrēties. Dzīve pandēmijas laikā mudina aizdomāties par savas dzīvesvietas nozīmi un to, kādas ir tās funkcijas. Jāmācās plānot: jāizvērtē, vai ir visas nepieciešamās mēbeles, vieta hobijam un darbam. Ir mainījies priekšstats par dzīvi mājās, jo ir mainījušās mūsu vajadzības. Lai mājās justos labi, mums ir jāpielāgojas. Līdz ar valsts robežu slēgšanu, atklājām, cik skaista ir mūsu pašu zeme. Ja uztveram to kā metaforu, to var attiecināt arī uz savu mājokli. Saprotot, ka pašreizējos dzīves apstākļus var uzlabot, pilnveidot un pielāgot savām vajadzībām, veidosies skaidrāka izpratne, ko frāze “laba dzīve mājās” nozīmē katram no mums,” aicina aizdomāties A. Miksons.  

* IKEA pētījums “Dzīve mājās” ir starptautiska aptauja, ko veic reizi gadā, lai noskaidrotu, kā cilvēki dzīvo mājās un ar kādiem izaicinājumiem viņi sastopas ikdienā. Pētījums “Dzīve mājās 2020” tika veikts 2020. gada jūlijā un augustā. Latvijā šajā pētījumā piedalījās 1000 iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem.

Avots: Ka.lv


celojumubode - 3812
3 dienas Romā un Vidusjūras kruīzs

3 dienas Romā un Vidusjūras kruīzs

9 naktis - 2 naktis Romā un 7 nakšu kruīzs ar MSC Vidusjūrā // Īpašais piedāvājums

EUR 1058 | Estravel Latvia

ĒĢIPTE tikai no 339 EUR/personai!

ĒĢIPTE tikai no 339 EUR/personai!

Kamēr ziema aiz loga vēl mēģina izspēlēt aprīļa jokus, aicinām siltā piedzīvojumā uz saulaino Hurgadu vai Šarmelšeihu!

EUR 339 | Latvia Tours

Saulaina atpūta Kosta Blanka

Saulaina atpūta Kosta Blanka

Kā par saulainu atpūtu pašā Kosta Blankas sirdī ar baltām smilšu pludmalēm un kristāldzidru jūru? JAAĀ! Tiešie lidojumi no Rīgas uz Alikanti no 31/05 - 30/09

EUR 715 | Atlantic Travel

Aktuālās izstādes Liepājā

Aktuālās izstādes Liepājā

Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies!

Liepājas reģiona TIB

Nāc un sāc spēlēt golfu!

Nāc un sāc spēlēt golfu!

Jau sen esi vēlējies apgūt golfa spēles pamatus, etiķeti un noteikumus, bet visu laiku gaidi īsto brīdi! Īstais brīdis ir pienācis!Iegūsti zaļo karti jau tagad.

EUR 180 | Jurmala Golf Club & Hotel

Atlaides auto nomai Ungārijā

Atlaides auto nomai Ungārijā

Nomā auto ar Europcar Budapeštā un saņem atlaidi! Izbaudi Budapeštas daudzveidību.

Europcar

Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa

Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa

Vidusjūras kruīzs ar Costa / no Savonas uz Romu / 6 naktis / aprīlis - maijs / pilna ēdināšana

EUR 519 | Estravel Latvia

Ekskursiju ceļojums - 𝐆𝐑𝐈𝐄𝐊̧𝐈𝐉𝐀!

Ekskursiju ceļojums - 𝐆𝐑𝐈𝐄𝐊̧𝐈𝐉𝐀!

Pēc jaukā brauciena, tiem, kas Grieķijā vēlas uzturēties ilgāk, iesakām pagarināt savu atpūtu vienā no piedāvātajām Tasas salas viesnīcām.

EUR 1089 | Latvia Tours

Rallistu ielas stāsti

Rallistu ielas stāsti

25.aprīlī plkst. 18.00 bijušā PMK aktu zālē neformālā gaisotnē aicināti tikties visi rallija cienītāji, lai dalītos ar saviem stāstiem par ralliju Valdemārpilī.

Talsu novada TIC

TUNISIJA no 295 EUR/pers!

TUNISIJA no 295 EUR/pers!

Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks SPA un talasoterapijas procedūrām, siltiem saules stariem, pastaigām un ekskursijām!

EUR 295 | Latvia Tours

GeLux - Āzijas piedzīvojumu ceļojums

GeLux - Āzijas piedzīvojumu ceļojums

Jauna izpratne par Luksu - piedzīvojumu ceļojumā Taizemē un Kambodžā // Unikāla pieredze, vairāk iekļautu pakalpojumu // 10% atlaide, rezervējot aprīlī

EUR 2519 | Estravel Latvia

Lux Express

Lux Express

"Lux Express" no 2. maija uzsāks pasažieru komercpārvadājumus maršrutā Rīga-Liepāja.

Liepājas reģiona TIB

Atlaides auto nomai Reunion salā

Atlaides auto nomai Reunion salā

Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā!

Europcar

Ekskursiju tūre Itālijā - no Rīgas

Ekskursiju tūre Itālijā - no Rīgas

Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 3* viesnīcā, puspansija un ekskursiju programma // 24.05.-31.05.2024. // Vietu skaits ierobežots

EUR 1299 | Estravel Latvia

Izstāde

Izstāde "Laika dārzs" Valmieras muzejā

No 6. aprīļa līdz 29. maijam, Valmieras muzejā skatāma Birutas Jansones, Antras Galzones, Gitas Sirmās un Lailas Stradas mākslas darbu izstāde.

Valmieras TIC

Pavasara brīvdienas TURCIJĀ

Pavasara brīvdienas TURCIJĀ

Pieejamās cenas, lielisks serviss, siltā jūra, grezna dabas vide - viss jums un jūsu komfortam.

EUR 425 | Atlantic Travel

️Tunisija😲 Neticamas cenas!

️Tunisija😲 Neticamas cenas!

Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks atpūtai spa un talasoterapijai, siltas saules baudīšanai, aizraujošām ekskursijām un pastaigām gar silto jūras krastu.

EUR 295 | Atlantic Travel

Plāno kāzas Bauskas novadā!

Plāno kāzas Bauskas novadā!

Iedvesmojies populārākajām laulību slēgšanas vietām Bauskas novadā!

Bauskas TIC

Augšdaugava.Tūrisma sezonas atklāšana.

Augšdaugava.Tūrisma sezonas atklāšana.

Augšdaugavas novada pašvaldības iestāde ‘’TAKA’’ aicina 26. aprīlī plkst. 10.00 apmeklēt tūrisma sezonas atklāšanas pasākumu.

TAKA

Tet Rally Latvia

Tet Rally Latvia

Liepājā notiks pilsētas ātrumposms, Tet Rally Latvia uzvarētāju noskaidros Dienvidkurzemes novada Vecpils autotrasē.

Liepājas reģiona TIB

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -