Pētījums: 41% Latvijas iedzīvotāju pandēmijas iespaidā ir mainījis savus ikdienas ēšanas paradumus

Maija Avota | 2020.10.21

Covid-19 pandēmijas un ar to saistītās ārkārtas situācijas ietekmē Latvijas iedzīvotāji ir mainījuši savus līdz šim ierastos ēšanas paradumus, iegādāto produktu daudzveidību un to izcelsmes valsti, liecina AS “Putnu fabrika Ķekava” veiktais pētījums. Saskaņā ar pētījumā iegūtajiem datiem, jauniegūtie paradumi tiks saglabāti arī turpmāk teju katram piektajam aptaujas dalībniekam.

Teju puse iedzīvotāju mainījuši ēšanas paradumus un arvien vairāk izvēlas vietējo produkciju

41% Latvijas iedzīvotāju pandēmijas iespaidā ir mainījis savus ikdienas ēšanas paradumus, vairumā gadījumu biežāk izvēloties ēst mājās gatavotu ēdienu (30%) un savā ēdienkartē vairāk iekļaujot veselīgus pārtikas produktus (12%). Netrūkst arī tādu, kas tagad ēd mazāk veselīgi kā pirms pandēmijas uzliesmojuma šī gada pavasarī – 6% sākuši ēst vairāk un salīdzinoši biežāk, 5% vairāk uzturā lieto dažāda veida našķus.

“Aptaujā iegūtie dati liecina, ka 59% Latvijas iedzīvotāju pārtikas iegādē dod priekšroku tieši vietējā ražojuma pārtikas produktiem. Pandēmijas ietekmē patērētāju īpatsvars, kam ir svarīgi iegādāties pašmājās ražotu pārtiku, audzis par 10%. Tas apliecina, ka mūsu patērētājam ir būtiski tas, ko viņš vai viņa ēd. Izvēloties vietējo produkciju, kas ir izsekojama, sertificēta, patērētājs var būt drošs par produkta kvalitāti sākot no izejvielām un ražošanas procesa, un beidzot ar gatavo produkciju, kas nonāk uz šķīvja. Mēs, “Putnu fabrika Ķekava”, esam gandarīti, ka pieaug to iedzīvotāju skaits, kuriem ir būtiski ēst drošu, kvalitatīvu un veselīgu pārtiku no vietējiem ražotājiem, kuriem šis ārkārtas stāvoklis ir jaunu izaicinājumu pilns ikdienas darbībā,” komentē Andrius Pranckevičius, A/S “Putnu fabrika Ķekava” valdes priekšsēdētājs.

Trešdaļa vīriešu sākuši vairāk gatavot mājās

Pētot sieviešu un vīriešu atšķirības pārtikas iegādes un ēšanas paradumu maiņā, redzams, ka vīrieši vairāk nekā sievietes pandēmijas laikā sākuši biežāk gatavot mājās – šādam apgalvojumam piekrita trešdaļa aptaujāto vīriešu. Savukārt citas būtiskas atšķirības ēšanas paradumu izmaiņās starp dzimumiem nav vērojamas. Tā piemēram, veselīgākam uzturam pievērsās 12% vīriešu un 13% sieviešu. Tāpat vienlīdz liels skaits (6%) ir to, kuri ārkārtas situācijas laikā izmantoja ēdienu piegādi uz mājām, kā arī biežāk ēda pusfabrikātus vai rūpnieciski apstrādātus pārtikas produktus.

Ēšanas paradumus kūtrāk mainīja seniori un rīdzinieki

Visstabilāk pie saviem līdzšinējiem ēšanas paradumiem pieturējās iedzīvotāji vecumā no 60 līdz 74 gadiem (70%). Interesanti, ka ēšanas paradumus saglabāja ne tikai seniori, bet arī rīdzinieki. Pētījums atklāj, ka Rīgas iedzīvotāji 58% gadījumu nav mainījuši savus ēšanas paradumus.

Savukārt gados jaunāku iedzīvotāju vidū (18-29 gadi) tikai 43% atzina, ka viņu ēšanas paradumi nav mainījušies. Jauniešu respondentu grupā 44% atzina, ka biežāk gatavo mājās,  22% rūpējās par veselīgāku un pārdomātāku pārtiku, vienlaikus 11% šīs auditorijas daļas ārkārtas situācijas laikā ļāvās kārdinājumam ēst vairāk un biežāk, kā arī 14% priekšroku biežāk dod neveselīgai pārtikai un dažāda veida našķiem.

Pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai Latvijas iedzīvotājiem Covid-19 pandēmijas ietekmē ir mainījušies pārtikas iegādes paradumi. Pētījums tika veikts 2020. gada vasarā sadarbībā ar “Snapshots” un tajā piedalījās 702 respondenti no visas Latvijas vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Par AS "Putnu fabrika Ķekava"

AS "Putnu fabrika Ķekava" ir daļa no LINAS AGRO GROUP Latvijas putnkopības uzņēmumiem, kurā ietilpst SIA "Lielzeltiņi", SIA "Broileks", SIA "Cerova" un SIA "PFK Trader".

AS "Putnu fabrika Ķekava" ir Latvijā vadošais putnu gaļas ražotājs ar vairāk nekā 50 gadu pieredzi. Pilnā ražošanas ciklā AS "Putnu fabrika Ķekava" un saistītie uzņēmumi ražo putnu gaļas produktus no Latvijā audzētām vistām. Uzņēmumi nodarbina 1100 darbiniekus un apgrozījums 2018./2019. finanšu gadā sasniedza 74 miljonus eiro.

AS "Putnu fabrika Ķekava" ir pirmais gaļas ražotājs Baltijā un viens no retajiem uzņēmumiem Eiropā, kas ieviesis ražošanas modeli, kurš ļauj tam audzēt veselīgus putnus bez slimībām, tādējādi izvairoties no antibiotiku lietošanas. Fakts, ka putni nesaņem medikamentus, pircējiem tiek apstiprināts ar norādi "Audzēts bez antibiotikām".

AS "Putnu fabrika Ķekava" kopumā eksportē 50% savas produkcijas, nozīmīgākais eksporta tirgus ir  Zviedrija, kas veido 49% no kopējā eksporta apgrozījuma.

Avots: Vistas.lv


celojumubode - 3815
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS

KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS

No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku tirdziņš U.C.

Tukuma TIC

Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam

Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam

Apskates objektu un muzeju darba laika un cenu apkopojums 2024.gadam.

Bauskas TIC

Ar vilcienu uz Madonu, Cesvaini un Gulbeni

Ar vilcienu uz Madonu, Cesvaini un Gulbeni

Kāp Rīgā vilcienā un, vērojot ainavas aiz loga, brauc uz Vidzemi, kur tevi sagaidīs bagātīgs tūrisma maršruts visas dienas garumā.

EUR 17 | Madonas TIC

UFO stāstīs jokus Tukumā

UFO stāstīs jokus Tukumā

Ja meklē iespēju aizmirst ikdienas rūpes, nāc 26.aprīlī pulksten 19:00 uz Tukuma pilsētas Kultūras namu!

Tukuma TIC

Rīko konferences un seminārus Bauskā!

Rīko konferences un seminārus Bauskā!

Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu!

Bauskas TIC

Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā!

Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā!

Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā!

Cēsu TIC

MOSTIES DABĀ Cēsu novadā!

MOSTIES DABĀ Cēsu novadā!

Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā Cēsu novads!

Cēsu TIC

27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā

27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā

Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un laukos.

Madonas TIC

Īpašs piedāvājums ģimenēm

Īpašs piedāvājums ģimenēm

Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā akcijā ģimenēm.

Gulbenes novada TIC

Nāc copēt vimbas un pavasara sauli Bauskā!

Nāc copēt vimbas un pavasara sauli Bauskā!

Bauskas TIC

Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā

Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā

Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā.

Tukuma TIC

Jauna dabas taka Ērgļos.

Jauna dabas taka Ērgļos.

Atklāšanas pasākums Ērgļu "Dabas Spēka Takai" ar izzinošiem elementiem un uzdevumiem. 20.aprīlī (sestdiena) 10.00 iesim PĀRGĀJIENĀ!

Madonas TIC

Aktīvās tūrisma sezonas atklāšana Jelgavā

Aktīvās tūrisma sezonas atklāšana Jelgavā

20.aprīlī 12 - 17 ikviens aicināts uz aktīvās tūrisma sezonas atklāšanas pasākumu Dzīvesziņas un arodu sētā.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Satiec savu meistaru Bauskā 20.un 21.04!

Satiec savu meistaru Bauskā 20.un 21.04!

Ielūkojies, kādi pasākumi paredzēti Bauskā, pasākuma "Satiec savu meistaru" ietvaros!

Bauskas TIC

Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu!

Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu!

Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi!

Bauskas TIC

Svini kāzas Jaunpils pilī!

Svini kāzas Jaunpils pilī!

Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām neaizmirstamus.

Tukuma TIC

Satiec savu meistaru Tukuma pusē

Satiec savu meistaru Tukuma pusē

Tukuma pusē no 13.aprīļa līdz 21.aprīlim varēs iepazīt 12 meistaru stāstus tuvplānā!

Tukuma TIC

Kandavā tikšanās ar

Kandavā tikšanās ar "Nelūgtajiem viesiem"

Sarunu vakars ar Leldi Kovaļovu un Andri Daugaviņu - Kandavas vīna namā 20.aprīlī.

Tukuma TIC

Pilnvērtīgs laiks sev!

Pilnvērtīgs laiks sev!

Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553

EUR 145 | Via Vitalité

Zemgales pastalu izstāde

Zemgales pastalu izstāde

No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -