Sporta nozare mudina saglabāt veselību, dodoties pārgājienos

Kristaps Zaļkalns | 2020.10.19

Latvijas Sporta federāciju padome (LSFP) augstu novērtē Latvijas valdības un mediķu ieguldījumu, ierobežojot COVID-19 izplatību Latvijā. Vienlaikus nevar piekrist valdības pēdējam lēmumam, kas, mūsuprāt, nosaka nesamērīgus ierobežojumus sportošanai iekštelpās, ja to salīdzina ar izklaides nozari.

Pašlaik neviens nevar prognozēt COVID-19 kopējo ietekmi uz sabiedrības veselību un Latvijas ekonomiku. Taču ir skaidrs – vitāli svarīgi ir nodrošināt ne vien iedzīvotāju drošības apstākļus, bet arī fizisko aktivitāti kā sabiedrības profilaksi, lai stātos pretī COVID-19 saslimstības riskiem, iespēju robežās atbalstot sporta nozari. Aizvien vairāk pasaules un Latvijas veselības speciālisti izceļ COVID-19 ierobežojumu ietekmes sekas ne vien uz cilvēka fizisko, bet arī mentālo veselību. Turklāt mentālas problēmas sākas tieši fiziskas aktivitātes trūkuma dēļ.

Jaunākie grozījumi epidemioloģiskajos drošības pasākumos paredz, ka sākot ar 17. oktobri sabiedriskās izklaides vietās iekštelpās vienlaicīgi varēs pulcēties 30 cilvēki un lietot alkoholu, bet kopīgi sportot iekštelpās sabiedrībai būs aizliegts. Latvijas sporta federācijas, klubi, treneri ir pauduši neizpratni par šādu lēmumu, kas pieņemts vienpusēji, ignorējot sporta organizāciju viedokli, un vērtē kā nesamērīgu.

“Nekādā veidā neapšaubot ierobežojumu nepieciešamību ar mērķi nodrošināt sabiedrības kopīgo veselību, sporta nozare kopš pavasara pandēmijas ir pierādījusi, ka tā spēj pielāgoties jauniem apstākļiem un radoši rast veidus, kā būt fiziski aktīviem, ievērojot drošības pasākumus. To ievērojot, LSFP aicina valdību ņemt vērā ikdienas sportošanas nozīmi ikviena cilvēka fiziskās un garīgās veselības nodrošināšanā un izsaka gatavību līdzdarboties turpmāko COVID-19 ierobežojošo nosacījumu izstrādē,” norāda LSFP prezidents Einars Fogelis.

Veselības ministrijas pārstāvji, pamatojot pieņemtos lēmumus, publiskajā telpā ir skaidrojuši, ka “tā ir izšķiršanās – absolūti visu aizliedzam vai ļaujam attīstīties ekonomikai, saglabājam darbavietas un ļaujam cilvēkiem pelnīt” un "tur ir apakšā cilvēki un bizness". Šai sakarā LSFP vēlas uzsvērt, ka arī sports kā nozare veido nozīmīgu daļu no Latvijas tautsaimniecības, arī sporta sabiedrība un aktivitātes ir saistītas ar darba vietu saglabāšanu. Šādi ierobežojumi pakļauj sporta sektoru ekonomiskam kraham. Sporta organizāciju dīkstāves gadījumā valsts ekonomiskais slogs tiek palielināts divkārši – (1) ar sporta speciālistiem, kurus valstij jāatbalsta sociāli, neesošiem nodokļu ienākumiem un (2) mazkustīgāku sabiedrību, kura ierobežojumu dēļ vairāk slimo un rada papildu slogu veselības sistēmai, mazina ģimeņu ekonomisko produktivitāti.

Kustības ievērojami uzlabo imunitāti, samazina saslimstību ar elpceļu slimībām. Cilvēka imūnsistēmas aktivitāte aizsargā organismu pret daudzām citām saslimšanām, kas pandēmijas apstākļos ir būtiski. Sportošana primāri ir svarīga daļa no sabiedrības veselības un ekonomikas, nevis izklaides industrija.

Sporta zinātnes doktore Ieva Zvīgule paudusi, ka jaunākie ierobežojumi būtībā cilvēkiem atņem labsajūtu un dzīvesprieku. “Daudz vairāk būtu jārunā par sabiedrības imunitātes stiprināšanu. Ieguvums būtu ļoti liels. Jau pēc pirmajiem aizliegumiem martā cilvēki sašļuka – vairāk mentāli,” praksē pārliecinājusies speciāliste.

Sporta ārste Laila Ušacka rekomendē: “Ikvienam, kurš sevī atradis motivāciju sportot, saglabāt to arī rudenī ir divtik svarīgi – ejiet pārgājienos, pastaigās, brauciet ar riteni, skrieniet, dariet jebko aktīvu, neraugoties uz laikapstākļiem. Sportošana var palīdzēt mazināt depresijas un nomāktības riskus, kas palielinās līdz ar diennakts tumšās puses pagarināšanos.”

LSFP pauž gatavību ciešāk iesaistīties lēmumu pieņemšanas procesā, pārstāvot sporta federāciju kopīgās intereses. Uz sabiedrības veselību nepieciešams raudzīties ilgtermiņā un rast optimālu risinājumu. Esam aicinājuši valdības pārstāvjus uz kopīgu tikšanos, lai izdiskutētu iespējamos risinājumus situācijas pilnveidošanai.


Avots: Latvijas Sporta federāciju padome


celojumubode - 3801
Ceļš uz sakārtotu ķermeni un prātu!

Ceļš uz sakārtotu ķermeni un prātu!

Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553

EUR 145 | Via Vitalité

Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”

Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”

31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem.

Valmieras TIC

Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā

Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā

Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai ģimenei.

Tukuma TIC

Zemgales pastalu izstāde

Zemgales pastalu izstāde

No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!

Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!

Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus!

Jēkabpils novada TIC

Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts

Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts

28.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā senioru vīru kora “Baltie bērzi” 30 gadu jubilejas koncerts. Īpašais viesis: Zigfrīds Muktupāvels.

EUR 5 | Valmieras TIC

Medus nokrāsās Bauskas novadā

Medus nokrāsās Bauskas novadā

Iepazīsti medu un atklāj tā daudzveidīgās īpašības radošajās meistarklasēs!

Bauskas TIC

Dziesmu cikls

Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi"

Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi" korim ar ērģelēm. Piedalās Rihards Dubra un sieviešu koris "Noktirne".

Tukuma TIC

Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas”

Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas”

No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Lieldienu brīvdienas Liepājā

Lieldienu brīvdienas Liepājā

Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem.

Liepājas reģiona TIB

Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē

Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē

30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu!

Tukuma TIC

Svini Lieldienas Bauskas novadā!

Svini Lieldienas Bauskas novadā!

Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss

Bauskas TIC

Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga

Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga

Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju dīķiem, vērot putnus.

Madonas TIC

Jautrās LIELDIENAS Kandavā

Jautrās LIELDIENAS Kandavā

31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu gatavošanu

Tukuma TIC

Skolēnu pavasara ceļvedis

Skolēnu pavasara ceļvedis

Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī

Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī!

Bauskas TIC

“Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies!

“Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies!

Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"!

Tukuma TIC

Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās!

Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās!

Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos.

Bauskas TIC

Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā

Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā

1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām aktivitātēm

Madonas TIC

Lielās piektdienas pārgājiens Līgatnē!

Lielās piektdienas pārgājiens Līgatnē!

Aicinām pieteikties atraktīvajam Lielās piektdienas pārgājienam caur Līgatnes mežiem! Gaidāmi pārsteigumi un atrakcijas!

EUR 3 | Cēsu TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -