Arī Covid-19 pandēmijas laikā gaisa satiksme ir viens no drošākajiem pārvietošanās veidiem

Aivis Vincevs | 2020.10.05

Pēc starptautisko lidojumu atsākšanas uz katriem 8 tūkstošiem pasažieru vēlāk vienam tiek konstatēta Covid-19 saslimšana, liecina valsts aģentūras “Civilās aviācijas aģentūra” (CAA) dati. Tas apliecina, ka gaisa satiksme ir viens no drošākajiem pārvietošanās veidiem arī Covid-19 pandēmijas laikā.

Starptautiskās Civilās aviācijas organizācijas (ICAO) pētījumos konstatēti vien atsevišķi gadījumi, kad slimības pārnese notikusi lidostā vai gaisa kuģī. Zemie saslimšanas riski skaidrojami ar gaisa plūsmu lidmašīnās, augstas kvalitātes gaisa filtriem un drošības pasākumiem, kas ieviesti aviācijas jomā. Piemēram, lidostās un gaisa kuģī pastāvīgi jāizmanto sejas maska, pasažieri tiek izsēdināti atstatus viens no otra. Bez tam aviācijas personāls ir īpaši apmācīts rīcībai situācijā, ja gaisa kuģī iespējams atrodas ar Covid-19 saslimusi persona. Aviācija ir arī viena no stingrāk kontrolētajām un uzraudzītajām nozarēm, tādēļ ievestos gadījumus var izsekot, operatīvi konstatējot visas kontaktpersonas.

Arī Slimību profilakses un kontroles centrs atzinīgi novērtējis sadarbību ar aviācijas nozari, jo epidemioloģiskās izmeklēšanas laikā operatīvi iespējams saņemt visu izmeklēšanai nepieciešamo informāciju.

Laika posmā no šī gada 10. līdz 39. nedēļai (ieskaitot) starptautiskajā lidostā “Rīga” ielidojuši 391 812 pasažieri, no kuriem 143 vēlāk konstatēta saslimšana ar Covid-19. Analizējot no marta līdz septembrim ar gaisa transportu ievesto gadījumu īpatsvaru, vien 12,9% no visiem atklātajiem Covid-19 saslimšanas gadījumiem ir ievesti ar lidmašīnām.

Pēc ārkārtējās situācijas beigām, laikā no 25. līdz 39. nedēļai, ar gaisa transportu vidēji tiek ievests viens pozitīvais gadījums uz katriem 8 tūkstošiem pasažieru. Ievesto gadījumu īpatsvaru pasliktina 37. un 38. nedēļa, kad viens pozitīvais gadījums tika konstatēts attiecīgi pret 1353 un 906 pasažieriem, jo šajās nedēļās tika konstatēti vienkopus vairāki saslimšanas gadījumi divos čarterreisos. Jānorāda, ka šajos gadījumos ar čarterreisiem lidojošās personas nekontaktējās ar citiem lidostā esošiem pasažieriem vai lidostas darbiniekiem, bet tika apkalpoti atsevišķi pastiprinātas drošības apstākļos.

Vienlaikus pēdējās nedēļās ielidojošo pasažieru skaita īpatsvars pret vienu pozitīvo Covid-19 saslimšanas gadījumu samazinās, kas skaidrojams gan ar kopējo saslimstības pieaugumu, gan ar ielidojošo pasažieru skaita samazinājumu. Piemēram, ja šī gada 34. nedēļā Latvijā ielidoja vairāk nekā 18,4 tūkstoši pasažieru, tad pagājušajā nedēļā vairs tikai 12,7 tūkstoši pasažieru. 39. nedēļā ievesto pasažieru skaits ir par 84,7% mazāk nekā attiecīgajā nedēļā 2019. gadā.

Ar gaisa transportu ievesto Covid-19 gadījumu augsts īpatsvars bija vērojams gada sākumā pirms ārkārtējās situācijas izsludināšanas, kad 10. nedēļā visi 3 ievestie gadījumi bijuši ar gaisa transportu jeb viens pozitīvais gadījums uz 18 tūkstošiem pasažieru. Līdz ar starptautisko pasažieru pārvadāšanas ierobežojumu spēkā stāšanos ar gaisa satiksmi ievesto gadījumu skaits būtiski saruka, šī gada 12., 13. un 14. nedēļā sasniedzot attiecīgi 34,9%, 3,8% un 2.2% pret apstiprināto gadījumu skaitu. Vienlaikus šajā laikā saglabājās augsts ievesto gadījumu skaits – attiecīgi 44,3%, 29,4% un 11.8% –, kas liecina, ka iedzīvotāji ieceļoja Latvijā, aktīvi izmantojot citas pārvietošanās iespējas.

CAA dati liecina, ka visvairāk ar gaisa kuģiem ievestie Covid-19 pozitīvie gadījumi bijuši no Lielbritānijas, Spānijas un Itālijas.

Avots: caa.gov.lv


celojumubode - 3813
Svinam Vācijas futbola vasaru

Svinam Vācijas futbola vasaru

Apvieno savu futbola braucienu ar apskates ekskursiju pa Vāciju! Mēs piedāvājam ekskluzīvu atlaidi visiem faniem, kas ceļo uz Vāciju, lai atbalstītu savas koman

Europcar

Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI”

Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI”

Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI”

Trakai TIC

Atlaide auto nomai Bahreinā

Atlaide auto nomai Bahreinā

Persijas līča debeszilajos ūdeņos atrodas apslēpts dārgakmens, kas gaida izpēti — Bahreina. Nepalaid garām, rezervē tūlīt un saņem 20% atlaidi.

Europcar

Ierobežots piedāvājuma - Hotel Jūrmala SPA

Ierobežots piedāvājuma - Hotel Jūrmala SPA

Esiet vieni no pirmajiem, kas bauda atpūtu Renovētajā Hotel Jūrmala SPA numurā un saņemiet dāvanu - neierobežotu Wellness Oasis apmeklējumju// līdz 31.05.

EUR 94 | Estravel Latvia

Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā

Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā

Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”.

Liepājas reģiona TIB

Brokastu ēdienkarte visas dienas laikā!

Brokastu ēdienkarte visas dienas laikā!

Tas brīdis ir pienācis! Jauno sezonu uzsācis Jurmala Golf Club & Hotel mājīgais restorāns! Ar lielāko prieku uzņemsim un parūpēsimies par tavām garšas kārpiņām.

EUR 6.50 | Jurmala Golf Club & Hotel

3 dienas Romā un Vidusjūras kruīzs

3 dienas Romā un Vidusjūras kruīzs

9 naktis - 2 naktis Romā un 7 nakšu kruīzs ar MSC Vidusjūrā // Īpašais piedāvājums

EUR 1058 | Estravel Latvia

Pārgājienu seriāls

Pārgājienu seriāls "Izpēdo Dienvidkurzemi"

“Izpēdo Dienvidkurzemi” ir aizraujošs pārgājienu seriāls, kas piedāvā neaizmirstamu piedzīvojumu un brīnišķīgu laika pavadīšanu svaigā gaisā.

Liepājas reģiona TIB

Zudušais un atklātais Bānīša ceļā!

Zudušais un atklātais Bānīša ceļā!

ptuveni 30km velo tūre “Zudušais un atklātais Bānīša ceļā” piemērota gan draugu kompānijām, gan ģimenēm ar bērniem. Apļveida brauciens stars pulksten 11:30

Alūksnes TIC

𝐌𝐞𝐥𝐧𝐤𝐚𝐥𝐧𝐞 būs lieliska izvēle!

𝐌𝐞𝐥𝐧𝐤𝐚𝐥𝐧𝐞 būs lieliska izvēle!

Ceļojums piemērots visiem, kurus valdzina krāšņa, masu tūrisma neizpostīta daba un jūtams vietējās kultūras piesitiens.

EUR 369 | Latvia Tours

Pavasara brīvdienas TURCIJĀ

Pavasara brīvdienas TURCIJĀ

Pieejamās cenas, lielisks serviss, siltā jūra, grezna dabas vide - viss jums un jūsu komfortam.

EUR 425 | Atlantic Travel

ALBĀNIJA jau no 30.05.

ALBĀNIJA jau no 30.05.

Klimats ir ideāli piemērots tiem, kam patīk siltums un saule, bet kas nevēlas karstumu. Temperatūra vasarā svārstās no 25 līdz 28 grādiem pēc Celsija

EUR 589 | Latvia Tours

Balkānu pērle 𝐌𝐄𝐋𝐍𝐊𝐀𝐋𝐍𝐄!

Balkānu pērle 𝐌𝐄𝐋𝐍𝐊𝐀𝐋𝐍𝐄!

Burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras ūdens, neskaitāmas senas pilsētiņas, un, protams, melnkalniešu viesmīlība.

EUR 367 | Latvia Tours

Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā

Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā

1 nakts 2 personām, brokastis un vakariņas Michelin ceļvedī ieteiktā restorānā, kā arī spa piedāvājums // līdz 31.05.

EUR 225 | Estravel Latvia

ĒĢIPTE tikai no 339 EUR/personai!

ĒĢIPTE tikai no 339 EUR/personai!

Kamēr ziema aiz loga vēl mēģina izspēlēt aprīļa jokus, aicinām siltā piedzīvojumā uz saulaino Hurgadu vai Šarmelšeihu!

EUR 339 | Latvia Tours

Padastes muiža - romantiska atpūta

Padastes muiža - romantiska atpūta

2 naktis 2 personām, brokastis un 1 vakariņas, kā arī atpūtas piedāvājums - atpūta vienā no labākajām Igaunijas viesnīcām

EUR 335 | Estravel Latvia

Iedvesmojies savam sapņu ceļojumam!

Iedvesmojies savam sapņu ceļojumam!

NORĀDI VĒLMES -> SAŅEM PIEDĀVĀJUMU ČARTERCEĻOJUMAM 30 MIN LAIKĀ MĒS PALĪDZĒSIM SAPŅIEM ĪSTENOTIES! ;)

Latvia Tours

Plāno kāzas Bauskas novadā!

Plāno kāzas Bauskas novadā!

Iedvesmojies populārākajām laulību slēgšanas vietām Bauskas novadā!

Bauskas TIC

TŪRISMA TRIATLONS VIŠĶOS 12.MAIJĀ

TŪRISMA TRIATLONS VIŠĶOS 12.MAIJĀ

Šī gada 12. maijā visi tiek laipni aicināti piedalīties ikgadējā Tūrisma triatlonā, kurš šogad pirmo reizi norisināsies Višķos.

TAKA

4.maija svētki Alūksnē

4.maija svētki Alūksnē

Atzīmējot Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienu, š.g. 4.maijā Bānīša zemē svinēs jaudīgi jeb kā saka vietējie “ar pilnu tvaiku”.

Alūksnes TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -