Idejas, ko darīt Peipusa ezera apkārtnē

Santa Bivbāne | 2020.09.01

Igauņiem Peipusa ezers ir ļoti nozīmīgs simbols, kas atspoguļots arī tautas eposā – galvenais varonis brida tam pāri pēc dēļiem. Mūsdienās gan tā vairs neviens nedara, taču ezers ir patiesi milzīgs un spēj piedāvāt tik daudz interesanta, ka pirmajā mirklī dažas lietas var palikt nepamanītas.

Kauksi

Viena no Igaunijas populārākajām pludmalēm atrodas Peipusa ziemeļu galā, nevis jūras ziemeļu vai rietumu krastā. Smilšainā josla, kas sākas pie Kauksi, stiepjas līdz pat Vasknarvai, veidojot garāko pludmali visā valstī. Silto un tīro ūdeni katru gadu bauda daudzi vietējie atpūtnieki, kam nepatīk jūras sāļums.

Kauksi ciemā joprojām ir saglabājusies pagājušā gadsimtā 30. gados celtā Rannapungerja bāka, no kuras paveras lielisks skats uz ezeru. Katru vasaru, kad tiek rīkots tradicionālais Bākas koncerts, no tās atskan brīnišķīgas melodijas. Šogad tas notiks 25. jūlijā 2020.

Apkārtnē atrodas vairāki telšu laukumi, pārgājienu takas un dabas centri. Pavisam netālu 10 minūšu brauciena attālumā ir unikāls tilts. Patiesībā ziemeļu kaimiņiem tādi ir vairāki, taču tikai viens ar jumtu – gandrīz 26 metrus garo Jeruskas koka tiltu uzcēla 2013. gadā.

Sīpolu ceļš

Ezera rietumu krasta Sīpolu ceļš piedāvā daudz vairāk, nekā tikai gleznainu braucienu gar ezera malu. 17. gadsimtā no Krievijas atbēgušie vecticībnieki joprojām šeit dzīvo pēc saviem tikumiem un paražām, ar ko labprāt iepazīstina arī visus interesentus.

Garā ceļa malās sarindotie ciemi no Varnjas līdz Kallasei apbur jau no pirmā mirkļa un atklāj apkaimes bagāto vēsturi. Nogaršot vietējo sīpolu pīrādziņus, nopirkt zeltaini dzelteno sīpolu virtenes un gardas zivis no vietējo zvejnieku loma ir katra šīs teritorijas apmeklētāja gandrīz vai obligāts pienākums.

Pīrisāre

Pīrisāres sala atrodas Peipusa un Lemmijerva savienošanās vietā. Ziemā šajā pārsvarā vecticībnieku apdzīvotajā salā mitinās apmēram 30–40 iedzīvotāju, toties vasarā to skaits sasniedz 300. Līdzās dzīvojamajām ēkām šeit atrodas vecticībniekiem lūgšanu nams, pareizticīgo baznīca, kas mūsdienās gan vairs nedarbojas, un trīs kapi.

Siltajā gadalaikā no trešdienas līdz svētdienai uz Pīrisāri var nokļūt ar Laksāres ostas prāmi, kas līdz galamērķim aizvedīs 45 minūtēs. Tā kā sala ir ļoti maza, automobili var atstāt kontinentā un salu vienas dienas laikā izstaigāt kājām. Noteikti ņemiet līdzi piknika grozu, jo veikala tur nav.

Alatskivi

Neskatoties uz nelielo miestiņu, šeit ir viss: rokdarbu veikals, antikvariāts, vairākas ēdināšanas vietas, viesu nams un... Igaunijas greznākā pils. Proti, Alatskivi ciemā atrodas Skotijas Balmorāla pils mazākais brālis. Patlaban 19. gadsimtā celtajā skaistajā muižas ēkā atrodas restorāns, apmeklētāju centrs, rokdarbu darbnīcas, dabas centrs un arī viesnīca.

Setu zeme

Igaunijas dienvidaustrumu stūrī atrodas Setu zeme, kas sniedzas līdz pat Pleskavas ezeram aiz Krievijas robežas. Lai gan oficiālās valstu robežas gadsimtu gaitā ir daudzreiz pārbīdītas, Igaunijas etniskās grupas setu vienotība nav mazinājusies. Pēc aplēsēm, Igaunijā un Krievijā patlaban dzīvo apmēram 10 000 setu, kas ar lepnumu runā savā valodā.

Setumā gada lielākais notikums ir vasaras Karaļvalsts svētki, kuros tiek kopīgi dziedāts, dejots, gatavotas maltītes un uz gadu ievēlēts setu karalis ülemsootska, kas ir viņu dieva Peko vietnieks uz zemes. Krāšņais pasākums, kurā var piedalīties visi interesenti, šogad notiks 5. augustā Luhamā.

Voremā

Pa ceļam no Tartu līdz Mustvē, izmetot līkumu, jūs nonāksiet Voremā. Cieši cita pie citas saspiedušās izstieptas gravas un ezeri ir pēdējā ledus laikmeta rezultāts, kas priecē ar gleznainām dabas ainavām. Voremā ir vieta, kur radušās daudzas teiksmas, kas gadu gaitā izplatījušās un iekļautas arī igauņu tautas eposā "Kalevipoegs".

Ja gadās nonākt Voremā, noteikti jādodas uz Elistveres dzīvnieku parku, kur iespējams vērot savvaļas dzīvniekus dabiskai videi maksimāli līdzīgos apstākļos. Līdzās vietējiem lāčiem, lūšiem un aļņiem te dzīvo arī eksotiskie ziemeļbrieži un sumbri.

Avots: Baltictravelnews.com/visitestonia.com


celojumubode - 3814
Balkānu pērle 𝐌𝐄𝐋𝐍𝐊𝐀𝐋𝐍𝐄!

Balkānu pērle 𝐌𝐄𝐋𝐍𝐊𝐀𝐋𝐍𝐄!

Burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras ūdens, neskaitāmas senas pilsētiņas, un, protams, melnkalniešu viesmīlība.

EUR 367 | Latvia Tours

Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI”

Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI”

Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI”

Trakai TIC

ĒĢIPTE tikai no 339 EUR/personai!

ĒĢIPTE tikai no 339 EUR/personai!

Kamēr ziema aiz loga vēl mēģina izspēlēt aprīļa jokus, aicinām siltā piedzīvojumā uz saulaino Hurgadu vai Šarmelšeihu!

EUR 339 | Latvia Tours

️Tunisija😲 Neticamas cenas!

️Tunisija😲 Neticamas cenas!

Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks atpūtai spa un talasoterapijai, siltas saules baudīšanai, aizraujošām ekskursijām un pastaigām gar silto jūras krastu.

EUR 295 | Atlantic Travel

Atpūtas ceļojumi uz Maljorku

Atpūtas ceļojumi uz Maljorku

Brīnišķīga vieta ar saviem ģimenes kūrortiem un klubiem 😎, klusām pilsētiņām un modernām viesnīcām 🌴, patīkamu subtropu klimatu un plašām smilšainām pludmalēm

EUR 692 | Atlantic Travel

Liepājas pēdas Latvijā

Liepājas pēdas Latvijā

Lai aktīvi un erudīti atzīmētu Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu, liepājnieki un pilsētas viesi aicināti pieteikties orientēšanās spēlēm.

Liepājas reģiona TIB

Larnaka, Kipra. Aviobiļetes

Larnaka, Kipra. Aviobiļetes

Lidojums Rīga - Larnaka - Rīga // 1 x nedēļā // 7 naktis Kiprā // Pēdējā brīža cenas meklējiet ŠEIT

EUR 199 | Estravel Latvia

Augšdaugava.Tūrisma sezonas atklāšana.

Augšdaugava.Tūrisma sezonas atklāšana.

Augšdaugavas novada pašvaldības iestāde ‘’TAKA’’ aicina 26. aprīlī plkst. 10.00 apmeklēt tūrisma sezonas atklāšanas pasākumu.

TAKA

Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā

Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā

Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”.

Liepājas reģiona TIB

Atlaides auto nomai Igaunijā

Atlaides auto nomai Igaunijā

Vai esi gatavs piedzīvot neaizmirstamas brīvdienas Igaunijā? Tagad ir lieliska iespēja iegūt izdevīgu auto nomas piedāvājumu!

Europcar

Ekskursija Valmieras novadā

Ekskursija Valmieras novadā

5.maijā aicinām atklāt Valmieras novada stāstus pirmajā no Lielās Valmieras novada autobusu ekskursijām - "Uz saldējuma galvaspilsētu" Rūjienas pusē!

EUR 35 | Valmieras TIC

Svinam Vācijas futbola vasaru

Svinam Vācijas futbola vasaru

Apvieno savu futbola braucienu ar apskates ekskursiju pa Vāciju! Mēs piedāvājam ekskluzīvu atlaidi visiem faniem, kas ceļo uz Vāciju, lai atbalstītu savas koman

Europcar

Pārgājienu seriāls

Pārgājienu seriāls "Izpēdo Dienvidkurzemi"

“Izpēdo Dienvidkurzemi” ir aizraujošs pārgājienu seriāls, kas piedāvā neaizmirstamu piedzīvojumu un brīnišķīgu laika pavadīšanu svaigā gaisā.

Liepājas reģiona TIB

Dzīvas mūzikas vakars restorānā PLAZA

Dzīvas mūzikas vakars restorānā PLAZA

Nobaudi vakaru restorānā "Plaza" ar grupu "Nostalgie"! Dzīva mūzika un Daugavpils ainava no viesnīcas 10. stāva papildinās nesteidzīgo atpūtas vakara atmosfēru! Galdiņu rezervācija +371 65404912 Esat mīļi gaidīti!

Park Hotel Latgola

Zudušais un atklātais Bānīša ceļā!

Zudušais un atklātais Bānīša ceļā!

ptuveni 30km velo tūre “Zudušais un atklātais Bānīša ceļā” piemērota gan draugu kompānijām, gan ģimenēm ar bērniem. Apļveida brauciens stars pulksten 11:30

Alūksnes TIC

Atlaide auto nomai Bahreinā

Atlaide auto nomai Bahreinā

Persijas līča debeszilajos ūdeņos atrodas apslēpts dārgakmens, kas gaida izpēti — Bahreina. Nepalaid garām, rezervē tūlīt un saņem 20% atlaidi.

Europcar

Pavasara brīvdienas TURCIJĀ

Pavasara brīvdienas TURCIJĀ

Pieejamās cenas, lielisks serviss, siltā jūra, grezna dabas vide - viss jums un jūsu komfortam.

EUR 425 | Atlantic Travel

Rallistu ielas stāsti

Rallistu ielas stāsti

25.aprīlī plkst. 18.00 bijušā PMK aktu zālē neformālā gaisotnē aicināti tikties visi rallija cienītāji, lai dalītos ar saviem stāstiem par ralliju Valdemārpilī.

Talsu novada TIC

MOTIVĒJOŠIE BRAUCIENI!

MOTIVĒJOŠIE BRAUCIENI!

👉VEIDOJIET POZITĪVA UZŅĒMUMA TĒLU. 👉APBALVOJIET LOJĀLOS KLIENTUS, DARBINIEKUS. 👉MOTIVĒJIET JAUNIEM PANĀKUMIEM. 👉SALIEDĒJIET KOLEKTĪVU, SADARBĪBAS PARTNERUS

Latvia Tours

Saulaina atpūta Kosta Blanka

Saulaina atpūta Kosta Blanka

Kā par saulainu atpūtu pašā Kosta Blankas sirdī ar baltām smilšu pludmalēm un kristāldzidru jūru? JAAĀ! Tiešie lidojumi no Rīgas uz Alikanti no 31/05 - 30/09

EUR 715 | Atlantic Travel

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -