Kas ir ērču encefalīta endēmiskie rajoni un kas jāzina, uz tiem ceļojot?

Agnija Roze | 2020.06.25

Šis gads kārtējo reizi ir pierādījis, ka ērces ir nopietns drauds cilvēkiem.

Līdz 2020. gada 1. jūnijam saslimšana ar ērču encefalītu tika konstatēta vienam pacientam, kamēr pērn 78. Turklāt 2019. gadā 32 Latvijas Infektoloģijas centra pacientiem noteikta ērlihioze, bet 27 - Laimas slimība. Par bīstamākajiem rajoniem, kuros ir vislielākā ērču izplatība, ir atzīti Pāvilostas un Alsungas novadi. Tomēr bailes no satikšanās ar ērci nevar būt par šķērsli atpūtai svaigā gaisā, jo, ievērojot dažus priekšnoteikumus, ir iespējams sevi pasargāt no šiem kukaiņiem.

Latvijas klimatiskie apstākļi ir kā radīti ērču izplatībai, turklāt, ņemot vērā, ka ir aizvadīta pēdējās desmitgades siltākā ziema, ērču skaits mežos un parkos ir daudz lielāks nekā citos gados. Viens no izplatītākajiem mītiem par ērcēm ir tāds, ka tās mīt tikai krūmājos, pļavās vai mežos, bet tā nav – tās var sastapt arī pilsētu parkos vai savā piemājas mauriņā.

Ērces pārnēsā divas slimības – ērču encefalītu un Laima slimību. Ja pret Laima slimību vēl nav radīta vakcīna, tad pasargāt sevi ērču encefalīta gan ir iespējams. Pastāv maldīgs uzskats, ka šī nav bīstama slimība. Gluži pretēji – tā ir slimība, kas rada traucējumus centrālajā nervu sistēmā un prasa ilgu atveseļošanās periodu, neizslēdzot iespējamību, ka var tikt radīti neatgriezeniski centrālās nervu sistēmas bojājumi.

Katru gadu Slimību profilakses un kontroles centrs publicē sarakstu ar tā saucamajiem endēmiskajiem rajoniem, proti Latvijas novadiem, kuros ērču encefalīta gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotājiem ir visaugstākais. Šogad par šādiem rajoniem ir atzīti 26 novadi – vislielākais gadījumu skaits novērots Pāvilostas, Alsungas, Dundagas, Kuldīgas un Skrundas novados.

Apdrošināšanas sabiedrības Gjensidige Latvija Personu apdrošināšanas produktu vadītājs Kārlis Eberhards atzīst, ka ir novērojama pastiprināta klientu interese par  ērču pārnēsāto slimību risku, iegādājoties apdrošināšanu. Eksperts uzsver, ka papildus ir izstrādāta arī īpaša apdrošināšanas programma atsevišķai klientu grupai.

"Ir mainījusies arī klientu attieksme pret šīm slimībām. Pavasara periodā parasti ir paaugstināts ērču vakcīnu pieprasījums, ko novērojam veselības polišu atlīdzību pusē. Taču  bieži vien cilvēki izvēlas vakcinēt bērnus un par sevi tik ļoti neuztraucas," stāsta Kārlis Eberhards.

Gjensidige Latvija Personu apdrošināšanas produktu vadītājs Kārlis Eberhards norāda, ka šogad diezgan daudz tiek izsniegtas polises ar šo risku un kompensējamā summa šo slimību gadījumā ir aptuveni 5% no apdrošinājuma summas, kas vidēji sastāda 50 - 100 EUR par saslimšanu.

Lai samazinātu risku inficēties ar kādu no ērču pārnēsātajām slimībām, varam veikt dažas preventīvas darbības. Pirms došanās sēņot vai ogot mežā, vēlams vilkt gaišu apģērbu (tā būs vieglāk savlaicīgi pamanīt ērci), slēgtus apavus, garās bikses un zeķes, kurās ieteicams sabāzt bikšu galus. Tāpat ir jāņem vērā, ka ērces mājās varam ienest arī ar dabas velšu vai mājdzīvnieku palīdzību. Pirms došanās mājās, ir ieteicams kārtīgi aplūkot savāktās dabas veltes, kā arī savu mājdzīvnieku un, protams, arī pārbaudīt sevi un savus tuviniekus.

Gada siltākajā un saulainākajā laikā palielinās to cilvēku skaits, kuri dodas dabā, tāpēc apdrošinātāji arvien biežāk savās apdrošināšanas polisēs iekļauj ērču pārnēsāto slimību risku.

Avots: Ogilvy PR Latvia


celojumubode - 3802
Pārgājiens Alūksnē

Pārgājiens Alūksnē

Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils stāsta atkl

EUR 12 | Alūksnes TIC

Lieldienu brīvdienas Liepājā

Lieldienu brīvdienas Liepājā

Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem.

Liepājas reģiona TIB

Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu!

Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu!

Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi!

Bauskas TIC

Lieldienas Tukuma novadā

Lieldienas Tukuma novadā

Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā!

Tukuma TIC

Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!

Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!

Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus!

Jēkabpils novada TIC

Lieldienas Rīgas Motormuzejā

Lieldienas Rīgas Motormuzejā

Aicinām apmeklēt Rīgas Motormuzeju Lieldienu brīvdienās! 29. martā būs iespēja piedalīties Lieldienu aktivitātēs - olu meklēšanā muzeja ekspozīcijā, balonu aut

Motormuzejs

Zemgales pastalu izstāde

Zemgales pastalu izstāde

No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju

Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju

7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts

Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts

12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas skatīšanos.

EUR 18 | Valmieras TIC

Lielās Piektdienas tirdziņš  Engurē

Lielās Piektdienas tirdziņš Engurē

Visu Lieldienu svētku galdam nepieciešamo, kā arī kaut ko sevis un savu mīļo palutināšanai varēs atrast Lielās Piektdienas tirdziņā Engurē 29.martā no 9:00.

Tukuma TIC

Lielās piektdienas pārgājiens Līgatnē!

Lielās piektdienas pārgājiens Līgatnē!

Aicinām pieteikties atraktīvajam Lielās piektdienas pārgājienam caur Līgatnes mežiem! Gaidāmi pārsteigumi un atrakcijas!

EUR 3 | Cēsu TIC

Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē

Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē

30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu!

Tukuma TIC

Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga

Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga

Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju dīķiem, vērot putnus.

Madonas TIC

Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās!

Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās!

Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos.

Bauskas TIC

Jautrās LIELDIENAS Kandavā

Jautrās LIELDIENAS Kandavā

31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu gatavošanu

Tukuma TIC

Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”

Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”

31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem.

Valmieras TIC

Labi būt pavasarī - Bauskas novadā!

Labi būt pavasarī - Bauskas novadā!

Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām!

Bauskas TIC

Skolēnu pavasara ceļvedis

Skolēnu pavasara ceļvedis

Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē

Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē

Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis!

Cēsu TIC

,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī

,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī

Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē.

Bauskas TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -