Ideja ģimeniskam pārgājienam, kurā var izpētīt Gaujas krastus

tourism.sigulda.lv | 2020.06.28

Siguldas novada Tūrisma informācijas centrs ir sarūpējis pārsteigumiem bagātu pārgājiena maršrutu.

Skata tornītis uz Krimuldas muižas jumta, Mednieku namiņš un Balonu pļavā esošais ganāmpulks liks sajust un piedzīvot jaunas emocijas. Šis ir pārgājiens ar piedzīvojuma devu un uzdevumiem pašiem mazākajiem staigātājiem, lai jautri un interesanti kā viņiem, tā arī jums.  Saule spīd, gaiss ir uzsilis! Kārtojam savas mugursomas, smērējam sviestmaizes, notīrām putekļus no pārgājienu apaviem un dodamies dabā!

Maršruta sākuma un beigu punkts ir stāvlaukums pie Krimuldas Muižas.

Krimuldas viduslaika pilsdrupas

Pils celta ap 1255.gadu un bijusi mazākā no visām trim Gaujas senlejas pilīm. Pēc nodedzināšanas 1601.gadā, pils nav atjaunota, tomēr tā joprojām ir viena no skaistākajām skatu vietām, dēvēta par "Bellevue".

Krimuldas muiža

Firstu Līvenu dzīvojamā māja celta 1822.gadā klasicisma stilā. Muižas kompleksā apskatāma pārvaldnieka māja, ratnīca, klēts, kalte un Šveices māja ar izteiksmīgiem un unikāliem kokgriezumiem.

Lielākā daļa saimniecības kompleksā esošo ēku tapušas laika posmā starp 1893. un 1902.gadu. Šveices māja ir viens no retajiem joprojām esošiem ēku paraugiem pansijas tipa būvei, kas bija raksturīga Siguldas, Krimuldas un Turaidas pusei 19.gadsimtā.

Šajā pavasarī Krimuldas muiža nākusi klajā ar jaunu piedāvājumu – atklāts skata tornītis virs muižas jumta. Uzkāp augšā un baudi elpu aizraujošu ainavu!

No Krimuldas muižas dodies pa kraujas malu Kājnieku tilta virzienā. Gājienu pa kraujas malu turpini līdz sasniedz Mednieku namiņu.

Uzdevums Nr. 1.

Iztēlojoties, ka esi bruņinieks, kas kādreiz ir aizsargājis pili no iebrucējiem. Ejot caur mežu, atrodi divus zemē nokritušus zarus, tie varētu būt tavi zobeni! Izmanto tos kā nūjas – tas palīdz pārvarēt šķēršļus, uzkāpt kalnā, atbaidīt kādu kukaini, kas uzmācās tavā lielajā gājienā!

Mednieku namiņš

Pa ceļam uz Velnalu meža ielokā apskatāma neliela ēka, kas kādreiz saukta par Parka māju – tā celta 1904.gadā kā muižas parka uzrauga namiņš. Šodien ēka pazīstama kā Mednieku namiņš, kas savu pašreizējo nosaukumu ieguvis pēc 1976.gadā šeit izvietotās medību trofeju izstādes.

Šobrīd namiņš pārtapis Brīvdienu mājā "Mednieku Namiņš". Te valda vēsturiska gaisotne. Iepriekš veicot rezervāciju, viesi tiek aicināti izmantot saunu un atpūsties terasē, no kuras paveras gleznains skats uz mežu un Gaujas senleju.

Sasniedzot Mednieku namiņu, gājienu gar kraujas malu nomaini pret prātīgu kāpienu lejā pa koka kāpnēm!

Uzdevums Nr. 2.

Turoties vecākiem pie rokas, saskaiti cik pakāpieni ir šīm trepēm. Vari palūgt vecāku palīdzību skaitīšanā.

Dodies uz priekšu līdz sasniedz taku krustojumu. Krustojumā griezies pa labi virzienā uz Velnalas klintīm. Ejot pa taku, nonāksi Balonu pļavā. Tur līdz jūnija vidum mitināsies mobilā ganāmpulka gotiņas.

Mobilais govju ganāmpulks Balonu pļavā

Tas ir Latvijas Dabas fonda projekta GrassLIFE mobilais ganāmpulks. Tā uzdevums ir noganīt vērtīgās dabiskās pļavas dažādās Latvijas vietās, kuras ir grūti pieejamas pļaušanai vai kādu citu iemeslu dēļ netiek apsaimniekotas tā, kā nepieciešams dabiskajām pļavām. Noganīšana ir viens no labākajiem veidiem, kā palīdzēt pļavām atgūt augu sugu daudzveidību un pierasto pļavu puķu krāšņumu.

Visas takas ir pieejamas, ganībām droši var doties cauri, tomēr jāievēro šādi noteikumi:

- pārliecināties, ka vārtiņi ir aizvērti;

- suns ganību teritorijā jātur pavadā;

- teritorija ir norobežota ar elektrisko ganu, tāpēc aploka tuvumā jābūt uzmanīgiem, jāsargā sevi un bērnus;

- lai arī ganāmpulka gotiņas ir draudzīgas un glītas, tās nevajag glaudīt, barot un kaitināt;

- saudzēt aploku un ganību infrastruktūru.

Ja ievērotas kādas problēmas ganībās, aicinām sazināties ar Latvijas Dabas fondu, zvanot uz tālruņa numuru 29119612 vai rakstīt uz e-pasta adresi [email protected]

Uzdevums Nr. 3.

Saskaiti, cik gotiņas redzi aplokā, būtu jauki, ja katrai izdomātu vārdu un no attāluma pasveicinātu katru personīgi.

Dodies tālāk pa taku Velnalas klints virzienā un pavisam drīz sasniegsi visai interesantu alu, ko sauc par Mazo Velnalu.

Mazā Velnala

Mazā Velnala atrodas Gaujas krastā Piķenes kraujā 1 km augšpus Velnalas klintīm. Kopējais alas garums ir nedaudz vairāk kā 10 metri un alas ieeju sadala pīlārs. Ala zināma jau kopš 19. gadsimta beigām.

Netālu no Mazās Velna alas iztek Gudrības avotiņš, kurā mātes esot nesušas mazgāt bērnus, lai tie augtu gudri.

Uzdevums Nr.4

Vispirms gan pajautā, ko vecāki par to saka. Tur pat no laipiņas, pa kuru staigā, vari mēģināt nomazgāt rociņas avota ūdenī.

Sasniedzot Mazo Velnalu, veiksmīgi varēsi ieraudzīt arī iespaidīgo Piķenes krauju.

Piķenes krauja

Piķenes krauja ir ap 1km garš un 70-80m augsts Gaujas labā pamatkrasta posms, ar blakus esošām nelielām aizām. Dodoties pastaigu maršrutā, iespējams aplūkot vairākas smilšakmens atseguma vietas un nelielu ūdenskritumu.

Piķenes krauju klāj nogāžu meži, kas ir aizsargājami biotopi. Tajos dominē ozols, liepa, kļava un lazdas. Piemērota augu – paparžaugu, ziedaugu, sūnu, ķērpju un arī sēņu vērošanas vieta. Gar Gaujas senlejas krastu ļoti daudz liela izmēra kritalu (vaboļu kāpuru, vārpstiņgliemežu, sēņu un kukaiņu dzīves vide), sausokņu. Redzamas dažādu dzeņu un dzilnu (dzirdamas arī balsis) sugu kalumu pēdas uz koku stumbriem, sēra piepes, bagātīgs sūnu klāsts.

Uzdevums Nr. 5.

Pārbaudi savas un vecāku zināšanas! Ejot pa taku, ko dēvē par Bebru taku, mēģini saklausīt putnu balsis, kādus putnus pazīsti, kādus pazīst tavi vecāki. Varbūt garām lido kāds kukainītis vai tauriņš, kā ar vardēm, vai arī tās te ir? Papēti lapas, kādas kokus pazīsti?

Nākamais apskates objekts tavā pārgājienā ir milzīgs Kājnieku tilts pār Gauju! Vai te esi pirmo reizi? Vari ievēlēties vēlēšanos, jo runā, ja šķērso tiltu pirmo reizi, ievēlētā vēlēšanās piepildās! Šķērsojot tiltu, atradīsiet jauku piknika vietu pie pašas Gaujas. Te var iekurt ugunskuru, ja līdzi esi paņēmis desas cepšanai, vai vienkārši apēst līdzi paņemtos gardumus.

Kājnieku tilts pār Gauju

1979.gadā būvēts tilts pār Gauju ar mērķi izveidot apļveida maršrutu Gaujas senlejas apmeklētājiem. No tilta paveras gleznains skats uz Velnalas klintīm un Gauju.

Tagad esi uz tilta, paveries atpakaļ uz vietu, pa kuru nāci, vai pamanīji klintis Gaujas krastā?

Tās ir Velnalas klintis, tur var saskatīt arī Velnalu. Tajā iekšā tikt gan nav iespējams.

Velnalas klintis un ala

Velnalas klintis ir lielākais iežu atsegums Piķenes kraujā, kas ir gandrīz divus kilometrus garš Gaujas senielejas pamatkrasta posms. Velnalas klinšu atsegums ir 250 metrus garš un ap 15 metrus augsts. Tas sācis veidoties pirms aptuveni 10 tūkstošiem gadu devona laikmetā, taču zināmā mērā veidošanās notiek vēl joprojām – šeit vērojama aktīva sāniska erozija, no klintīm bieži nobrūk lieli smilšakmens bluķi, kas krīt Gaujas dziļajā atvarā.

Klintī 8 metrus virs Gaujas līmeņa atrodas pati Velnala. Tā sākusi veidoties vairāk nekā pirms 10 tūkstošiem. Alas dziļums sasniedz 35 metrus.

Velnala ir sena pagāniska kulta ala. Tās griestos ir seši caurumi, kurus sauc par velna skursteņiem. Teika stāsta, ka velns, laizdamies no Jūdažiem uz Pabažiem, virs Gaujas sadzirdējis gaili dziedam un, meklēdams glābiņu, iebēdzis šinī alā, kur nogulējis līdz nākamajam vakaram. Ar savu dvašu velns apkvēpinājis alas sienas gluži melnas un vakarā pa augšu izmucis ārā, ieskrējis Gaujas atvarā, kur rūkdams un šņākdams reižu reizēm raujot iekšā neuzmanīgos alas apmeklētājus.

Pienācis laiks ieturēt maltīti! Kas var būt labāks par pusdienām svaigā gaisā. Par to ir padomāts. Gaujas krastā ir labiekārtota piknika vieta ar krāšņu skatu.

Uzdevums Nr. 6

Pastaigā, palūkojies apkārt, varbūt zemē ir sakrituši nelieli zariņi. Ieraksti smiltīs savu vārdiņu vai burtiņu.

Ceļš ved atpakaļ uz tiltu pār Gauju. Dodies pa taku augšā kalnā, kamēr sasniedz autostāvvietu. Gājienu turpini pa automašīnām paredzēto ceļu līdz sasniedz pļavu. Gar pļavas malu labajā pusē redzēsi taku. Ej pa turieni. Šī meža taka, kas ved pa kraujas smaili, vedīs tevi atpakaļ uz sākuma vietu, bet pirms atgriešanās netālu no Mednieku namiņa ir vēl viena ļoti skaista vieta, kur atpūsties un baudīt skaistu ainavu uz Gaujas senleju. Mēs to saucam par Vigvamu. Arī šeit var kurt uguni, ieturēt maltīti, līdzi paņemto dzērienu vai vienkārši atpūsties un ieelpot svaigo Gaujas senlejas gaisu!

Uzdevums Nr. 7.

Lai atpakaļceļš būtu aizrautīgs, vari uzspēlēt spēli. Vai zini tādu krāsu spēli? “Es ar savu mazo actiņu redzu kaut ko..” Un tad vari teikt krāsu vai formu, lai tavi līdzgaitnieki uzmin, kas tas ir. Tas var būt jebkas – lapa, zieds, koks, upe, mākonis. Esi radošs!

Kad esi mājās, uzzīmē, kā tev šodien klājās, kas patika visvairāk. Būs skaists atmiņu zīmējums, ko ik pa laikam aplūkot, atcerēties savus piedzīvojumus Siguldā! Ja vecāki ļauj, varbūt vari nofotografēt šo zīmējumu un atsūtīt arī Siguldas novada Tūrisma informācijas centram. E-pasts ir [email protected], vari atnākt arī ciemos uz Siguldas novada Tūrisma informācijas centru. Adrese ir Ausekļa iela 6 un Turaidas iela 2A, Sigulda.

Avots: tourism.sigulda.lv


celojumubode - 3803
Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās!

Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās!

Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos.

Bauskas TIC

Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”

Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”

31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem.

Valmieras TIC

Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas”

Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas”

No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Skolēnu pavasara ceļvedis

Skolēnu pavasara ceļvedis

Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Jautrās LIELDIENAS Kandavā

Jautrās LIELDIENAS Kandavā

31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu gatavošanu

Tukuma TIC

“Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies!

“Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies!

Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"!

Tukuma TIC

Lieldienas Tukuma Pilsētas parkā

Lieldienas Tukuma Pilsētas parkā

Tradicionālo svētku svinības jau atkal Tukuma pilsētā! Lieldienu izdarības, radošās darbnīcas, spēles, rotaļas, trušu māja un kazlēni, muzikālā programma.

Tukuma TIC

Labi būt pavasarī - Bauskas novadā!

Labi būt pavasarī - Bauskas novadā!

Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām!

Bauskas TIC

Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā

Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā

1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām aktivitātēm

Madonas TIC

Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē

Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē

30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu!

Tukuma TIC

Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts

Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts

12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas skatīšanos.

EUR 18 | Valmieras TIC

Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā

Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā

Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai ģimenei.

Tukuma TIC

Lieldienu brīvdienas Liepājā

Lieldienu brīvdienas Liepājā

Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem.

Liepājas reģiona TIB

Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē

Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē

Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis!

Cēsu TIC

Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga

Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga

Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju dīķiem, vērot putnus.

Madonas TIC

Pārgājiens Alūksnē

Pārgājiens Alūksnē

Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils stāsta atkl

EUR 12 | Alūksnes TIC

Svini Lieldienas Bauskas novadā!

Svini Lieldienas Bauskas novadā!

Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss

Bauskas TIC

Pavasaris Lubānas mitrājā

Pavasaris Lubānas mitrājā

Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera

Madonas TIC

Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!

Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!

Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus!

Jēkabpils novada TIC

Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu!

Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu!

Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi!

Bauskas TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -