Viesmīlības un izmitināšanas sektora uzņēmumiem darbības atsākšanai piedāvā 2 pakāpju atbalsta mehānismu

em.gov.lv | 2020.05.21

Ekonomikas ministra Jāņa Vitenberga vadītajā Ekonomikas Attīstības grupā šodien tika izskatīts priekšlikums atbalsta pasākumiem tūrisma nozares komersantiem ēdināšanas un izmitināšanas sektoros, kuru zaudējumi kopš marta vidus sastāda vismaz 77 milj. EUR  un vislielākās problēmas šobrīd rada apgrozāmo līdzekļu trūkums.

Abos sektoros tiešā veidā ir cietuši aptuveni 4 000 mazie un vidējie uzņēmumi, radot katastrofālu situāciju darba spēka jomā – ietekmēti ir apmēram  40 tūkstoši darbinieku.

"Kopējā situācija valstī šobrīd ļauj atsāk darbu vietējā tūrisma pakalpojumu sniedzējiem, ievērojot nepieciešamās veselības drošības prasības. Kopā ar tūrisma nozari esam pārrunājuši un pārskatījuši visus iespējamos variantus atbalsta mehānismiem, lai nozare var atgūties no vīrusa izraisītā piespiedu apstāšanās punkta, turpināt nodrošināt darba vietas un būtu gatavi tūrisma sezonas uzsākšanai. Papildus tiks īstenotas visaptverošas vietējā tūrisma un tuvāko kaimiņvalstu reklāmas kampaņas, lai stimulētu vietējo pieprasījumu. Šobrīd sniedzot tiešu un reālu atbalstu, mēs atbalstīsim Latvijas tūrisma uzņēmumus, nodrošināsim darba iespējas mūsu iedzīvotājiem un  panāksim ekonomisko izrāvienu tūrisma nozarē, it īpaši reģionos," norāda ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs.

Ekonomikas ministrija piedāvā īpašus atbalsta mehānismus izmitināšanas un ēdināšanas sektoriem, kuriem līdz ar ārkārtējās situācijas izsludināšanu valstī praktiski bija apstājusies darbība. Lai veicinātu uzņēmējdarbības atsākšanu tūrisma sezonā, tiek piedāvāts divu pakāpju atbalsta mehānisms – nodarbinātības veicināšanai gan izmitināšanas un ēdināšanas sektoros, gan tūrisma operatoru pakalpojumu sniedzējiem tiek piedāvāts ieviest 3 mēnešu grantu uzņēmuma saimnieciskās darbības saglabāšanai; savukārt saimnieciskās darbības atsākšanai un jaudas palielināšanai komersantiem tiks izstrādāts mehānisms bezprocentu aizdevumu saņemšanai.

Divu pakāpju atbalsta mehānisms darbības atsākšanai:

1. Grants nodarbinātības veicināšanai uzņēmējiem, kas sniedz izmitināšanas, viesmīlības vai tūrisma operatoru pakalpojumus. Atbalstu uzņēmējs var izmantot dažādu operacionālo izmaksu segšanai, tai skaitā darbinieku algām, telpu nomai, preču iepirkšanai, utt. Paredzams, ka atbalsts tiks piešķirts 3 mēnešu periodā pēc tekošās algas un nodokļu nomaksas.

2. Bezprocentu nenodrošināts apgrozāmo līdzekļu aizdevums saimnieciskās darbības atjaunošanai.

Tūrisma nozares atbalsta plānā Ekonomikas ministrija vēl ir paredzējusi vērtēt, kā risināt tūrisma operatoru un aģentūru nodrošināto, bet nenotikušo ceļojumu un braucienu kompensācijas jautājumu klientiem, piedāvāt darbinieku apmācības pārkvalifikācijai rudens/ziemas sezonā, un citi.

Kā zināms, sadarbībā ar tūrisma nozari, Ekonomikas ministrija jau ir izstrādājusi virkni atbalsta pasākumu tūrisma nozarei. Konceptuāli ir atbalstīta izmaksu segšana 788 334, 85 EUR apmērā tiem komersantiem, kas godprātīgi veica repatriācijas reisus, atgriežot izceļojošos tūristus pirms ārkārtas apstākļu iestāšanās.

Kopā ar Veselības ministriju un Slimību un profilakses kontroles  centru ir izstrādātas drošas ceļošanas vadlīnijas tūrisma pakalpojuma sniedzējiem un ceļotājiem, kuras jau šonedēļ prezentēs Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra. Tāpat šonedēļ tiks uzsākta kampaņa "Atklāj Latviju droši", aicinot iepazīt un atklāt Latvijas interesantākās un noslēpumainākās vietas, tādējādi atbalstot vietējā tūrisma uzņēmumus un stimulētu vietējo pieprasījumu.

Avots: em.gov.lv


celojumubode - 3802
“Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies!

“Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies!

Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"!

Tukuma TIC

Zemgales pastalu izstāde

Zemgales pastalu izstāde

No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Jautrās LIELDIENAS Kandavā

Jautrās LIELDIENAS Kandavā

31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu gatavošanu

Tukuma TIC

Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju

Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju

7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Ceļš uz sakārtotu ķermeni un prātu!

Ceļš uz sakārtotu ķermeni un prātu!

Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553

EUR 145 | Via Vitalité

Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”

Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”

31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem.

Valmieras TIC

Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu!

Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu!

Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi!

Bauskas TIC

Lieldienas Rīgas Motormuzejā

Lieldienas Rīgas Motormuzejā

Aicinām apmeklēt Rīgas Motormuzeju Lieldienu brīvdienās! 29. martā būs iespēja piedalīties Lieldienu aktivitātēs - olu meklēšanā muzeja ekspozīcijā, balonu aut

Motormuzejs

Skolēnu pavasara ceļvedis

Skolēnu pavasara ceļvedis

Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās!

Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās!

Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos.

Bauskas TIC

,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī

,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī

Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē.

Bauskas TIC

Dziesmu cikls

Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi"

Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi" korim ar ērģelēm. Piedalās Rihards Dubra un sieviešu koris "Noktirne".

Tukuma TIC

"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī

Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī!

Bauskas TIC

Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē

Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē

30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu!

Tukuma TIC

Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga

Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga

Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju dīķiem, vērot putnus.

Madonas TIC

Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts

Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts

12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas skatīšanos.

EUR 18 | Valmieras TIC

Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā

Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā

1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām aktivitātēm

Madonas TIC

Svini Lieldienas Bauskas novadā!

Svini Lieldienas Bauskas novadā!

Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss

Bauskas TIC

Lieldienu brīvdienas Liepājā

Lieldienu brīvdienas Liepājā

Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem.

Liepājas reģiona TIB

Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts

Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts

28.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā senioru vīru kora “Baltie bērzi” 30 gadu jubilejas koncerts. Īpašais viesis: Zigfrīds Muktupāvels.

EUR 5 | Valmieras TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -