Kā pareizi uzkopt telpas, kurās uzturējies ar Covid-19 inficējies cilvēks?

spkc.gov.lv | 2020.04.16

Slimību profilakses un kontroles centrs publicējis ieteikumus, kuri sagatavoti, balstoties uz Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra (ECDC) pagaidu vadlīnijām un Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ieteikumiem.

To mērķis ir sniegt norādes par telpu uzkopšanu iestādēs, kuras nesniedz medicīnas pakalpojumus (piemēram, dažādās sabiedriskajās iestādēs, skaistumkopšanas salonos, birojos, viesnīcās, skolās utt.), kur varētu būt uzturējies pacients ar apstiprinātu COVID-19 infekciju.

Telpu tīrīšanas metodes

COVID-19 slimības izraisošais vīruss (SARS-CoV-2) pieder lielai koronavīrusu grupai. Ņemot vērā to, ka vīruss spēj izdzīvot vairākas dienas atrodoties uz virsmām, kā arī telpās, kurās uzturējies cilvēks ar apstiprinātu COVID-19, pirms telpu atkārtotas lietošanas ir nepieciešama virsmu un telpas dezinfekcija, izmantojot dezinfekcijas līdzekļus.

Ir pārbaudīti vairāki dezinfekcijas līdzekļi, kas iedarbojas pret dažādiem koronavīrusa izraisītājiem (sk. tabulu zemāk). Tādas aktīvās vielas kā nātrija hipohlorīts (sadzīvē lietojamā balinātāja sastāvdaļa) un etanols (etilspirts), ir pieejami izmantošanai sadzīves apstākļos.

Saskaņā ar pētījumu rezultātiem, efektīvākie līdzekļi, kurus izmantot virsmu un telpu dezinfekcijai, ir 70 % etanola šķīdums un nātrija hipohlorīta šķīdums kā arī citi dezinfekcijas līdzekļi, kas ir efektīvi pret apvalkotajiem (corona) vīrusiem, piemēram, 50% izopropanolu saturoši līdzekļi.

Tabula. Dezinfekcijas līdzekļi, kas darbojas pret dažādiem koronavīrusiem.

Tīrīšana un dezinfekcija

Pirms dezinfekcijas tiek rekomendēts veikt telpu mitro uzkopšanu ar sadzīvē lietojamu tīrīšanas līdzekli. Savukārt dezinfekcijai tiek rekomendēts sagatavot 0,5% nātrija hipohlorīta šķīdumu. Lielākā daļa sadzīves balinātāju satur 5% nātrija hipohlorītu. Šķidrajā balinātājā hlors ir dažādās koncentrācijās. Dezinfekcijas šķīduma pagatavošanai var izmantot jebkuras koncentrācijas balinātāja šķīdumu, izmantojot šādu formulu:

(X% pieejamajā balinātāja šķīdumā : X% vēlamā hlora) - 1= dezinfekcijas līdzeklim pievienojamais ūdens apjoms.

*Šajā formulā X% vēlamā hlora = 0,5 %.

Piemēram, ja 1 litrā balinātāja hlora koncentrācija ir 5%, tad dezinfekcijas šķīduma pagatavošanai nepieciešamo ūdens daudzumu aprēķina šādi: (5 % : 0,5%) - 1 = 9 l.

Tas nozīmē, ka esošajam balinātāja apjomam jāpievieno 9 litri ūdens, kā rezultātā tiek iegūti 10 litri dezinfekcijas šķīduma, ka satur 0,5% hlora.

Virsmas, kuras varētu bojāt nātrija hipohlorīts, attīrīšanai pēc tīrīšanas ar neitrālu mazgāšanas līdzekli ir nepieciešama tīrīšana ar 70% etanola šķīdumu. Vēršam uzmanību, ka lietojot dezinfekcijas līdzekļus, ir jāievēro ražotāja instrukcija par to sagatavošanu un lietošanu. Izmantojot ķīmiskos dezinfekcijas līdzekļus, ir svarīgi vēdināt telpu, lai aizsargātu uzkopšanas personāla veselību.

Tīrīšana ir jāveic, izmantojot atbilstošus individuālos aizsardzības līdzekļus (IAL). Ieteicams izmantot vienreizlietojamus IAL, kuri pēc lietošanas jāapstrādā kā iespējami infekciozs materiāls un jāiznīcina kā bīstami infekciozi atkritumi. Vairākkārt izmantojamie IAL jāattīra, izmantojot dezinfekcijas līdzekļus (piemēram, 0,1% nātrija hipohlorītu vai 70% etanolu).

Veicot tīrīšanas darbus telpās, kas var būt piesārņotas ar COVID-19, tiek rekomendēts izmantot šādus IAL līdzekļus:

  • Sejas maskas (FFP), 2. vai 3. klases respiratorus (FFP2 vai FFP3);

  • Aizsargbrilles vai sejas aizsargu;

  • Vienreizlietojamu, ūdensizturīgu halātu ar garām piedurknēm;

  • Vienreizlietojamus cimdus.

Papildu informācija par uzvilkšanas un novilkšanas procedūrām un piesardzības principiem ir atrodama ECDC tehniskajā dokumentā "Individuālo aizsardzības līdzekļu droša lietošana, ārstējot infekcijas slimības ar  īpašu riska potenciālu".

Svarīgi ir rūpīgi attīrīt un dezinficēt visus priekšmetus un virsmas, kurām bieži pieskaras cilvēki, piemēram, durvju rokturus, krānus, sienas un logu virsmas, virsmas tualetēs un vannas istabās, kā arī tālruņus, planšetdatorus, u.c. Nelielu virsmu apstrādei ieteicams lietot 70% etanola šķīdumu. Visus tekstilmateriālus (piemēram, gultas veļu, dvieļus, aizkarus utt.) jāmazgā ar veļas mazgāšanas līdzekli, izmantojot veļas mazgājamās mašīnas karstā ūdens ciklu (90°C). Ja auduma īpašību dēļ nevar izmantot karstā  ūdens  ciklu,  mazgājot  tekstilmateriālus,  jāizmanto  veļas  mazgāšanas  līdzekļi  ar  dezinficējošu iedarbību (piemēram, balinātāju vai veļas mazgāšanas līdzekļus, kas satur nātrija hipohlorītu). Veļu savāc piesardzīgi, atsevišķā maisā, to nepurinot, t.i. neinficējot pārējo veļu. Virsmu tīrīšanai izmanto vienreiz lietojamas drānas/švammes, lupatiņas, salvetes vai mopus un, beidzot telpas uzkopšanu, veic arī telpu uzkopšanas aprīkojuma tīrīšanu un dezinfekciju.

Avots: spkc.gov.lv


celojumubode - 3814
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā!

Iedvesmojies laivot Bauskas novadā!

Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā!

Bauskas TIC

Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā

Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā

Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un apkārtnē!

Tukuma TIC

Uz Tukumu pēc literatūras!

Uz Tukumu pēc literatūras!

Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem.

Tukuma TIC

Aktīvās tūrisma sezonas atklāšana Jelgavā

Aktīvās tūrisma sezonas atklāšana Jelgavā

20.aprīlī 12 - 17 ikviens aicināts uz aktīvās tūrisma sezonas atklāšanas pasākumu Dzīvesziņas un arodu sētā.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā!

Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā!

Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā!

Cēsu TIC

KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS

KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS

No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku tirdziņš U.C.

Tukuma TIC

Golfa diena Madonā

Golfa diena Madonā

Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu.

Madonas TIC

Radi Tukku Magi TALKA TUKUMĀ

Radi Tukku Magi TALKA TUKUMĀ

20. aprīlī aktīvie tukumnieki un viesi aicināti uz Tukku Magi pagalma sakopšanas talku no pulksten 9:00 Pasta ielā 26.

Tukuma TIC

Sama modināšanas svētki Koknesē

Sama modināšanas svētki Koknesē

Koknesē modinās diženo Daugavas iemītnieku - Samu. Svētki Koknesē norisināsies 10. un 11.maijā.

Aizkraukles novada TIC

Zemgales pastalu izstāde

Zemgales pastalu izstāde

No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Māra Upmane – Holšteine un Goran Gora

Māra Upmane – Holšteine un Goran Gora

19. aprīlī, 19:00 "Akustika" ielūdz uz unikālu un sirsnīgu tikšanos mūzikā ar Astro’n’out solisti Māru Upmani – Holšteini un viņas vīru, mūziķi Goran Gora.

EUR 20 | Valmieras TIC

Stādu dienas

Stādu dienas "Dzērvēs" 20.aprīlī!

Bauskas TIC

27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā

27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā

Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un laukos.

Madonas TIC

Nāc copēt vimbas un pavasara sauli Bauskā!

Nāc copēt vimbas un pavasara sauli Bauskā!

Bauskas TIC

Jauna dabas taka Ērgļos.

Jauna dabas taka Ērgļos.

Atklāšanas pasākums Ērgļu "Dabas Spēka Takai" ar izzinošiem elementiem un uzdevumiem. 20.aprīlī (sestdiena) 10.00 iesim PĀRGĀJIENĀ!

Madonas TIC

Ar vilcienu uz Madonu, Cesvaini un Gulbeni

Ar vilcienu uz Madonu, Cesvaini un Gulbeni

Kāp Rīgā vilcienā un, vērojot ainavas aiz loga, brauc uz Vidzemi, kur tevi sagaidīs bagātīgs tūrisma maršruts visas dienas garumā.

EUR 17 | Madonas TIC

Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam

Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam

Apskates objektu un muzeju darba laika un cenu apkopojums 2024.gadam.

Bauskas TIC

Rīko konferences un seminārus Bauskā!

Rīko konferences un seminārus Bauskā!

Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu!

Bauskas TIC

Kandavā tikšanās ar

Kandavā tikšanās ar "Nelūgtajiem viesiem"

Sarunu vakars ar Leldi Kovaļovu un Andri Daugaviņu - Kandavas vīna namā 20.aprīlī.

Tukuma TIC

Īpašs piedāvājums ģimenēm

Īpašs piedāvājums ģimenēm

Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā akcijā ģimenēm.

Gulbenes novada TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -