Latgales romantiskā jūgendstila pērle Lūznavas muiža aicina svinēt pavasari

Iveta Balčūne | 2020.02.26

2020. gada pavasarī Latgales romantiskā jūgendstila pērle Lūznavas muiža aicina uz mākslas un mūzikas piepildītiem notikumiem – dažādu mākslas žanru izstādēm un tikai Lūznavas muižā iecerētām koncertprogrammām.

Te skanēs māsu Kristīnes un Margaritas Balanas vijoles un čella stīgas, Čurļoņa pieskāriens lietuviešu tautasdziesmās, elektroniskās mūzikas un Ilzes Grudules čella saspēle programmā "Magnetic Bach" un citi koncertnotikumi.

Baibas Feoktistovas personālizstāde "Sieviete ir"

Izstāde skatāma no 1. februāra līdz 8. martam

Baiba Feoktistova rada darbus eļļas un akrila tehnikā, tiem pievienojot zelta foliju, kas kopā ar košām un kontrastējošām krāsu paletēm veido krāšņu un izteiksmīgu akcentu. Autore vērtīgu pieredzi un telpisku domāšanu apguvusi, mācoties juveliera profesijā pie Oļega Auzera, tāpat izcila pieredze gūta, mācoties pie gleznotāja Artūra Auzera, taču absolūti lielāko daļu iemaņu apguvusi pašmācības procesā, kopš bērnības izrādot lielu interesi par mākslu un ieguldot ļoti daudz laika savu prasmju izkopšanā. Autores darbi atrodas privātkolekcijās Latvijā. Šī ir autores ceturtā personālizstāde. Izstādē Lūznavas muižā apskatāmo darbu tapšanas procesā liela koncentrēšanās tiek virzīta uz sievietes tēla izkopšanu un tās skaistuma cildināšanu. Daiļā dzimuma pārstāvju identitātes tēma tiek atveidota un pētīta izsenis. Autore sievietes tēlu izvēlas attēlot kā mistisku, iekārojamu, intriģējošu, kā arī bērnišķīgi naivu.  Tā arī radies izstādes nosaukums "SIEVIETE IR". Katrs darbs tiek radīts, mācību procesā pētot, studējot, galvenokārt anatomiju, krāsas uzklāšanas tehnikas un kompozīciju.

Jānis Igoveņs. Darbu izstāde "Latgales ainavas"

Izstāde no 22. februāra līdz 30. martam

Mākslinieks Jānis Igoveņs dzimis Rēzeknes novada Kaunatas pagasta Lielo Batņu ciemā 1941. gadā. No 1992. līdz 2005. gadam Igoveņs vadījis Rēzeknes Lietišķās mākslas vidusskolas Koka mākslinieciskās apstrādes nodaļu, 1994. gadā Latvijas Mākslas akadēmijā ieguvis mākslas maģistra grādu vizuāli plastiskās mākslas apakšnozarē. J. Igoveņa talants izpaužas koktēlniecībā, koka restaurācijā, glezniecībā, reklāmmākslā un kultūras norišu organizēšanā. Mākslinieks izstādēs piedalās jau kopš 1967. gada. Gleznās poetizētas dzimtās Rāznas āres: zaļo mežu, zemes gaišo ceļu, saules izrotāto zilo ezeru ūdeņu cikli. Mākslinieks mīl pārsteigt ar veiksmīgiem eksperimentiem eļļas krāsās. Dekoratīvajā glezniecībā J. Igoveņam svarīgs ir ne tikai zīmējums. Gleznieciskās emocijas viņš mēdz risināt gan dekoratīvā otas triepienā, gan intīmā, savdabīgā svītrinājuma manierē, radot telpiski ažūrainu ilūziju.

Baroka čelliste Ilze Grudule un elektroniskās mūzikas duets "Blue Divided by Blue" (Šveice): Vincent Flückiger & Fred Chapuis. Koncerts "Magnetic Bach".

15. marts, plkst. 15.00.

Baha Svītas čellam solo ir kļuvušas par nu jau kulta repertuāru. Projekts "Magnetic Bach" (Magnētiskais Bahs) ir piedzīvojums ausij. Koncerttelpas akustika un klasiskā mūzika kopā ar elektronisko, daudzviet improvizētu mūziku magnētiski apvienojas, kas iespējama vien nekonvencionālā koncertizpildījumā. Trīs mūziķi – čelliste Ilze Grudule, semplu mākslinieks Vincents Flikigers un moog-sintezatora un elektronikas mākslinieks Freds Šapuī – jau vairākkārt pēdējo gadu laikā radījuši kopprojektus starp klasisko, akustisko un moderno, elektronisko mūziku. Mūziķi iedvesmu smeļ abstrakto impresionistu mākslā, 20. gadsimta tēlotājmākslas virziena estētikā, kura viens no spilgtākajiem pārstāvjiem ir Marks Rotko. Koncerta programmā skan Johana Sebastiāna Baha svītas čellam nr. 3 un nr. 6 dialogā ar Flikigera veidotajām semplu un Šapuī elektroniskajām kompozīcijām.

Kristīne Balanas (vijole) un Margarita Balanas (čells). Koncertprogramma "Māsas Balanas".

5. aprīlis, plkst. 15.00.

Lūznavas muižas Sarkanajā zālē koncertā satiksies māsas – vijolniece Kristīne un čelliste Margarita Balanas. Māsas augušas Dobelē, bet nu dzīvo Lielbritānijā, un abas ir vienas no spožākajām savas paaudzes mūziķēm. Laikraksts "The Times" raksturojis latviešu vijolnieci Kristīni Balanas kā "žilbinoši virtuozu" mūziķi. Viņa ir viena no visstraujāk plaukstošajiem talantiem uz pasaules skatuvēm, prestižās Latvijas Lielās mūzikas balvas laureāte kategorijā "Gada jaunais mākslinieks". Savukārt čelliste Margarita Balanas ir viena no aizraujošākajām un daudzpusīgākajām šī laika māksliniecēm, kura ar savu meistarību apbur klausītājus visā pasaulē. Margarita ir daudzu starptautisku konkursu laureāte un aktīvi koncertē kā soliste Eiropā un pasaulē. Abu māsu apburošo skatuves harizmu un meistarību varēs novērtēt arī klausītāji Lūznavas muižā, skanot koncertprogrammai, kurā tiks atskaņoti Halvorsena, Vaska, Ravēla un Baha skaņdarbi.

Izstādes "Mežģīņu šarms un noslēpumi" pasākums, 18. aprīlis, plkst. 14.00, bezmaksas.

Izstāde skatāma no 5. aprīļa līdz 7. jūnijam.

Izstāde, kas Lūznavas muižā būs skatāma no 5. aprīļa līdz 7. jūnijam, veltīta vienai no vissmalkākajām amatu prasmēm, kas izkopta Eiropā – mežģīņu darināšanai. To veido četri lieli tematiski bloki, kas ļaus izsekot mežģīņu tehnikas attīstības galvenajiem posmiem, sākot ar to darināšanas pirmsākumiem Venēcijā līdz pat mežģīņu rūpnieciskajai aušanai un to izmantošanai konkrēti sieviešu veļas ražošanā; iepazīties ar galvenajām mežģīņu, konkrēti franču, formām un izgatavošanas tehnikām; to mainīgajai vietai vīriešu un sieviešu apģērbu modē un, visbeidzot, ar mežģīnēm kā mūsdienu mākslinieku radošās iedvesmas avotu. Izstādes idejas autore un kuratore Anna Kamijī atlasījusi īpašus eksponātus, kas tapuši laika periodā no 16. gs. līdz pat mūsu dienām un pieder prestižiem Francijas un Latvijas valsts muzejiem un privātkolekcijām.

Pianists Roks Zubovs un Čurļoņa mājas koris (Viļņa). Koncertprogramma "Čurļoņa ceļā".

18. aprīlis, plkst. 15.00.

Pavasaris nu jau tradicionāli ir arī Lūznavas muižas un lietuviešu komponista Mikaloja Konstantīna Čurļoņa satikšanās laiks mūzikā, ko īstenot arī šogad palīdzēs komponista un mākslinieka mazmazdēls, lietuviešu pianists un Kauņas Mūzikas akadēmijas profesors Roks Zubovs. Šoreiz koncertprogrammā "Čurļoņa ceļā" pianists un Viļņas Čurļoņa mājas koris izpildīs M. K. Čurļoņa apdarinātās lietuviešu tautasdziesmas. Čurļoni vēsturiski ar Lūznavas muižu saista muižnieku Kerbedzu dzimta, kuras īpašumos slavenais lietuvietis savulaik radis iedvesmu un atpūtu, bet simbolisko draudzības ceļu mūsdienās ļauj turpināt tieši Roks Zubovs.

Latgales podnieku dienu 2020 izstādes atklāšana.

25. aprīlis plkst. 12.00, bezmaksas

Lūznavas muiža piekto reizi kļūs par daļu no tradicionālajām Latgales podnieku dienām – notikuma, bez kura nav iedomājams Latgales kultūras pavasaris. Podnieku dienas tradicionāli ir keramiķu un viņu darba cienītāju satikšanās, tās apvieno visus Latgales māla meistarus – tos, kas amatu mācījušies skolās, podniekus, kas māla prasmi apguvuši pie kāda vecmeistara, un tādus, kas pašmācības ceļā cenšas iepazīt māla īpašības. Izstādē, kurā piedalīsies Latgales podniecības meistari ar pēdējā laikā darinātajiem keramikas traukiem, būs skatāma gan krāšņi glazētā un niansēm bagātā reducētā (melnā) keramika, gan virpoti un lipināti trauki, kā arī ikdienā lietojamā un dekoratīvā keramika.

Ģitārists Gints Smukais. Koncertprogramma "Vēls atkusnis".

10. maijs plkst. 15.00.

"Atkusnis ir tad, kad daba aizskalo visu lieko, lai atdzimtu jaunās krāsās. Atkusnis ir arī tad, kad pārplūst mūsu iekšējais trauks ar ikdienas raizēm, lai ievilktu spēcinošu elpu jaunā kvalitātē," aicinot uz jauno koncertprogrammu, to raksturo ģitārists Gints Smukais. Pasaulē atzītais un godalgotais latviešu ģitārists Gints Smukais aicina uz koncertu siltā gaisotnē, ieskandinot jaunas kompozīcijas no sava otrā albuma "Atkusnis", kā arī aranžijas no pazīstamām Latviešu un ārzemju komponistu melodijām. Koncertā skanēs Zigmara Liepiņa "Ķiršu lietus", Imanta Kalniņa "Apvij rokas", Andeja Jurjāna "Pūt, vējiņi" Ginta Smukā apdarēs. Tāpat programmu caurvīs atpazīstamas un ļoti mīlētas citzemju autoru melodijas – Andy McKee "For My Father", Harold Arlen "Somewhere over The Rainbow" u. c. Koncerta apmeklētājiem mākslinieks savu īpašo stāstu stāstīs arī caur oriģināldarbiem, tādiem kā "Turning Pages", "Thaw", "Dot", "Blue Secrets", "My Shadow Work" u. c.

Avots: Lūznavas muiža


celojumubode - 3802
Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās!

Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās!

Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos.

Bauskas TIC

Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā

Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā

Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai ģimenei.

Tukuma TIC

Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju

Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju

7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Zemgales pastalu izstāde

Zemgales pastalu izstāde

No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!

Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!

Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus!

Jēkabpils novada TIC

Pārgājiens Alūksnē

Pārgājiens Alūksnē

Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils stāsta atkl

EUR 12 | Alūksnes TIC

Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu!

Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu!

Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi!

Bauskas TIC

Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas”

Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas”

No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Svini Lieldienas Bauskas novadā!

Svini Lieldienas Bauskas novadā!

Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss

Bauskas TIC

Skolēnu pavasara ceļvedis

Skolēnu pavasara ceļvedis

Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Labi būt pavasarī - Bauskas novadā!

Labi būt pavasarī - Bauskas novadā!

Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām!

Bauskas TIC

Jautrās LIELDIENAS Kandavā

Jautrās LIELDIENAS Kandavā

31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu gatavošanu

Tukuma TIC

Pavasaris Lubānas mitrājā

Pavasaris Lubānas mitrājā

Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera

Madonas TIC

Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē

Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē

30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu!

Tukuma TIC

Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts

Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts

12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas skatīšanos.

EUR 18 | Valmieras TIC

Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā

Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā

1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām aktivitātēm

Madonas TIC

Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga

Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga

Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju dīķiem, vērot putnus.

Madonas TIC

Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē

Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē

Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis!

Cēsu TIC

“Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies!

“Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies!

Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"!

Tukuma TIC

Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”

Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”

31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem.

Valmieras TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -