Igaunijas Jūras muzejs atklāj vēstures faktus aizraujošā un interaktīvā veidā

Marija Makareviča | 2019.12.09

Mūsdienās līdz ar tehnoloģiju attīstību, arī muzejiem ir nepieciešams sekot līdzi jaunākajām tendencēm un pielietot tās ekspozīciju veidošanā. 

Dažādi kustīgi objekti, digitālās vizuālizācijas un spēļu dizaina elementi nesen atjaunotajā Igaunijas Jūras muzejā palīdz atklāt nepieredzētus faktus par vēsturi un piesaista gados jaunākas auditorijas uzmanību.

"Galvenais izaicinājums, veidojot digitālos eksponātus –  ieviest "digitalizāciju" muzejā pēc iespējas nemanamāk, tā, lai neaizēnotu fiziskos eksponātus. Mūsu mērķis ir panākt, lai fiziskās un digitālās ekspozīcijas būtu savstarpēji atbalstošas, nevis katra cīnītos par muzeja apmeklētāju uzmanību," sacīja Jūras muzeja digitālās ekspozīcijas izveidotājs un studijas "Platvorm" direktors Miks Mēlaks (Mikk Meelak). Viņš arī piebilda, ka digitālo un interaktīvo risinājumu iespējas būtībā ir bezgalīgas un muzejiem vienkārši ir nepieciešama drosme eksperimentēt ar dažādiem risinājumiem.

Kā norāda Igaunijas Jūras muzeja pastāvīgo eksponātu kuratore Krislina Kemere (Krislin Kämärä), digitālie un interaktīvie risinājumi tiek izmantoti arvien vairāk, jo tie sniedz iespēju vienkārši un saprotami izskaidrot sarežģītas tēmas, kā arī rada aizrautību un izraisa apmeklētāju zinātkāri. "Tieši digitālās ekspozīcijas palīdz piesaistīt jauniešus, kā arī tos, cilvēkus, kuri neapmeklē muzejus, jo tie šķiet garlaicīgi," skaidro Krislina Kemere

Digitālajām ekspozīcijām ir divas pieejas. "No vienas puses, mērķis ir vizualizēt informāciju ar metodēm, kas nebūtu iespējamas, piemēram, uzdrukājot to uz sienas vai papīra. No otras puses, mērķis ir sniegt pārliecinošu vēstures notikumu pārskatu, papildinot to ar spēļu elementiem," norāda M. Mēlaks.

2,2 miljoni vāveres kažociņu tika nogādatās no Igaunijas līdz Londonai

Labs digitāli vizualizēta risinājuma piemērs atjaunotajā tornī "Resnā Margarēta" ir Dānijas muitas grāmatas, kas vizualizē visus braucienus caur Dānijas jūras šaurumu no 1634. gada, kas sākās vai beidzās tieši Igaunijā. "Šī informācija ir vēsturiskās "big data" piemērs! No ierakstiem, piemēram, izriet, ka 1853. gadā 2,2 miljoni vāveres kažociņu tika nogādātas no Igaunijas salas Hījumā uz Londonu", stāsta Mēlaks.

Viens no "Resnās Margarētas" eksponātiem ir viduslaiku kuģa vraks, kas 700 gadus slēpās Kadriorgas pilī zem zemes. Jau no  muzeja atjaunošanas plānošanas sākuma kļuva skaidrs, ka tikai ar vraka eksponēšanu nebūs gana, lai izskaidrotu tirdzniecības kuģa lomu viduslaiku Tallinas attīstībā. "Lai apmeklētājiem sniegtu labāku ieskatu, mēs vēlējāmies digitalizēt  kuģa modeli, lai parādītu visas mums zināmās detaļas. Piemēram, cik daudz kravas atradās uz kuģa, kā jūrnieki tika galā ar negaisa viļņiem un kā toreiz darbojās ostas," skaidro Krislina Kemere.

Tūristiem patīk muzejs, ja viņi var mijiedarboties ar tā saturu un eksponātiem, kā arī gūt neaizmirstamu pieredzi. Piemēram, ģimenēm un visiem citiem apmeklētājiem ir aizraujoša iespēja uzkāpt uz digitāliem svariem. Saņemtais svars tiek pārveidots zivīs un ekrānā tiek parādīts, cik daudz preces viņi  būtu saņēmuši par šo zivju daudzumu viduslaikos.

Digitālie risinājumi ļauj runāt arī par sarežģītām niansēm, kuras ir grūti saprast uz papīra. Piemēram, lasot vācbaltiešu pētnieku ceļojumu stāstus, ir grūti izsekot, kur viņi savulaik bijuši piedzīvojumos. Digitālajā ekspozīcijā mēs apvienojām stāstus un attēlus ar digitālo globusu, iegūstot patiesi brīnišķīgu iespēju redzēt, cik tālu atklājēji patiesībā nogājuši," sacīja Miks Mēlaks.

Digitālajiem eksponātiem ir jābūt vienkāršiem un viegli saprotamiem

Visbiežāk muzejos tiek stāstīts par vēsturi, bet tajā pašā laikā vizualizācija tiek izmantota arī stāstā par mūsdienām. "Lielāko daļu Igaunijas iedzīvotāju uz Somiju pārvadāja ar kuģi, bet mēs precīzi nezinām, kas notiek uz kapteiņa tiltiņa un kādus navigācijas ierīču norādes uzrauga kuģa apkalpe, lai droši nokļūtu galapunktā. To visu ir iespējams attēlot un parādīt digitāli," sacīja "Platvorma" direktors. Piemēram, lai izskaidrotu mūsdienu navigācijas iekārtu darbību, tika filmēts "Tallink Sea Wind" tirdzniecības kuģa 3 stundu brauciens no Vuosāri ostas Somijā uz Mūgas ostu Igaunijā, sniedzot apmekletājiem reālu kuģa vadības pieredzi. "Bieži tiek uzskatīts, ka digitālajam risinājumam vajadzētu būt kaut kam ļoti sarežģītam, taču šajā gadījumā precīzāk ir teikt, ka šarms ir apslēpts vienkāršībā," piebilda M.Mēlaks.

Artilērijas torņa "Resnā Margarēta" kuratore un ''Platvorm" komanda norāda, ka digitālajam risinājumam, lai tas piesaistītu apmeklētājus, pirmkārt, jābūt skaidram un viegli lietojamam. "Bieži vien muzejos var redzēt risinājumus, kas brošūrā izskatās intriģējoši, bet patiesībā muzeja telpā ir bezjēdzīgi, jo apmeklētājiem ir pārāk sarežģīti tos izmantot," sacīja K. Kemere un piebilda, ka ar digitālajiem eksponātiem nevajadzētu pārspīlēt, jo apmeklētāji vēlas atklāt vēsturi, arī izpētot reālus eksponātus, lasot un klausoties informāciju.

Digitālo risinājumu lielā priekšrocība ir spēja sekot līdzi muzeja attīstībai. "Saņemot jaunu vēsturisko informāciju un datus, muzejs to var nekavējoties integrēt izstādē, negaidot nākamās lielās ekspozīcijas izmaiņas," sacīja M.Mēlaks.

Avots: vilands.lv


celojumubode - 3802
Lieldienas Augšdaugavas novadā.

Lieldienas Augšdaugavas novadā.

Augšdaugavas novada tūrisma objektu darba laiks Lieldienās.

TAKA

Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos

Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos

6.aprīlī pulksten 11:00 atvērtā ekskursija Kodolraķešu bāzē Zeltiņos ar gidu.

EUR 2.00 | Alūksnes TIC

Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei

Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei

Ģimenes atpūta Ēģiptē - 7 naktis, lidojums, transfēri, AI // 2 pieaugušajiem un 2 bērniem //

EUR 1700 | Estravel Latvia

Apvienotie Arābu Emirtāti - kūrorti

Apvienotie Arābu Emirtāti - kūrorti

Pēdējās vietas atpūta Dubaijas kūrortos. 24.03. un 31.03. // 8 nakrtis viesnīcā, brokastis

EUR 605 | Estravel Latvia

Pilna Servisa Līzings Passat

Pilna Servisa Līzings Passat

Pilna Servisa Līzinga piedāvājums VW Passat Variant MY24 Elegance.

Europcar

Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi

Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi

Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija...

EUR 369 | Estravel Latvia

JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀

JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀

Ceļotāji izvēlas Eviju, lai izvairītos no tūristu burzmas un izbaudītu vietējo kultūru. Šeit tūristiem tiek sniegta autentiska grieķu pieredze.

EUR 539.00 | Latvia Tours

Ottes Lieldienas

Ottes Lieldienas

30. martā, 11:00 aicināti uz OTTES LIELDIENAS, – Viktora Ķirpa muzejā “Vidzemes lauku sēta”. Olas nodrošina Alūksnes Putnu fabrika

Alūksnes TIC

Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī!

Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī!

Debesskrāpji un koloniālā stila savrupmājas, lielveikali un ielu tirdziņi, krāšņi Rietumu modes apģērbi un tradicionālās sarongas, ātri sporta auto un motorikša

EUR 757 | Latvia Tours

ZIEDOŠĀ HOLANDE! Vēl 10 vietas!

ZIEDOŠĀ HOLANDE! Vēl 10 vietas!

🌷🌷🌷VISSKAISTĀKAIS PAVASARIS IR TUR, KUR IR ZIEDI! Hildesheima, Amsterdama, Keukenhofas ziedu dārzs, Volendama

EUR 350 | Latvia Tours

Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu

Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu

6.aprīlī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies Danču vakars kopā ar Tautas mūzikas kopu.

EUR 5 | Valmieras TIC

Kemperu noma Eiropā

Kemperu noma Eiropā

Plānojot atvaļinājumu - Kemperu noma Eiropā! Jauns un aizraujošs ģimenes ceļojumam!

EUR 71 | Estravel Latvia

Lieldienu pasākums mini ZOO

Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši"

Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem.

Talsu novada TIC

6 trending travel destinations for 2024

6 trending travel destinations for 2024

Venture beyond the ordinary and enjoy the picturesque views, historical sights, and pristine nature of the Balkans.

EUR 79 | airBaltic

 Populārākais Itālijas pludmales kūrorts

Populārākais Itālijas pludmales kūrorts

Pludmales kūrortā ir smilšu, platas un lēzenas, jūra silta un, turklāt, nav dziļa. Brīnišķīgi attīstīta infrastruktūra ar tradicionāli sirsnīgu itāļu viesmīlību

EUR 495 | Latvia Tours

Atklājam Turcijas sezonu!

Atklājam Turcijas sezonu!

Piedāvājumā mazcenas viesnīcas ar izlidošanu no Rīgas un Viļņas kā arī LUX viesnīcas ar vilinošām sezonas sākuma cenām...

CelojumuBode.lv

💚✈️ MELNKALNE no 365 EUR/pers.!

💚✈️ MELNKALNE no 365 EUR/pers.!

Fantastiskais Kotoras līcis, Skadaras ezers, kuru paši melnkalnieši sauc par savas valsts sirdi un dvēseli, burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras ūdens!

EUR 365 | Latvia Tours

Klasiskās indiešu dejas koncerts

Klasiskās indiešu dejas koncerts

6.aprīlī plkst. 18.00 Līga Saukante aicina uz klasiskās indiešu dejas solokoncertu “Samvadita – Harmonija” Kocēnu Kultūras namā.

EUR 10 | Valmieras TIC

Zaķim šodien Liela diena

Zaķim šodien Liela diena

30. martā no 11:00 – 15:00 Liepājas Latviešu biedrības nama lielajā zālē ģimenes aicinātas bez maksas apmeklēt Lieldienu pasākumu un aplūkot sīkdzīvniekus.

Liepājas reģiona TIB

Mājas kafejnīcu dienas Augšdaugavas novadā

Mājas kafejnīcu dienas Augšdaugavas novadā

Mājas kafejnīcu dienas Augšdaugavas novadā. Pieteikšanās līdz 5.aprīlim.

TAKA

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -