Tiek izdots unikālās enciklopēdijas «Muižas Latvijā» 2. sējums

Sintija Priedeslaipa | 2019.12.04

Enciklopēdijas autors, fotogrāfs un kultūras pieminekļu pētnieks Vitolds Mašnovskis, turpinot darbu pie enciklopēdijas "Muižas Latvijā", izdevis 2. sējumu (I-K), kura atvēršanas svētki norisināsies 2019. gada 13. decembrī, pulksten 14:30, "Rīgas Doma" baznīcā. Enciklopēdijas izdevēji SIA "DUE" atklāj, ka 2. sējums ir tapis, pateicoties pārsteidzoši lielajai sabiedrības interesei uzzināt daudz jauna un līdz šim nezināma par muižu arhitektūru, mākslu un vēstures liecībām.

Fotogrāfs un kultūras pieminekļu pētnieks Vitolds Mašnovskis 40 gadu garumā veicis ap 1200 Latvijas muižu kompleksu dokumentālu fotofiksāciju un izpēti. Apjomīgais materiāls joprojām tiek apkopots unikālā enciklopēdiju sērijā "Muižas Latvijā", kuras 1.sējums (A-H) tika izdots 2018.gadā. Šogad ar neatlaidīgu un entuziastisku komandas darbu ir izdots enciklopēdijas 2.sējums, kurā ir ietverti pārskati par muižām no I-K alfabēta burtiem.

V. Mašnovskis: "Gadu pēc pirmā "Muižas Latvijā" sējuma izdošanas un, tuvojoties otrā sējuma atvēršanai, varu teikt, ka šis kultūrvēsturiskā mantojuma izpētes ceļojums ir liels, rūpīgs un kvalitatīvs komandas darbs. Tā nozīmi Latvijas kultūras telpā mēs šobrīd varam tikai nojaust, apzinoties, ka lielāko vērtējumu atstājam nākamajām paaudzēm. Mūsu mērķis, veicot tūkstošiem kilometru pa Latvijas ceļiem, bija pētīt meklēto un visbiežāk drupās atrasto, turpināt sākto pārskatāmo grāmatas shēmu un gatavot nākamos sējumus."

Kā norāda grāmatas autors, 2.sējums ir īpašs ne vien ar apkopoto, unikālo informāciju, bet arī iekļauj vēl neredzētas fotogrāfijas, kuras uzņemtas ar dronu jeb bezpilota lidaparātu: "Šis risinājums deva jaunu, neredzētu telpisku skatījumu uz objektu un tā ietverošo apkārtējo vidi, tāpat palielinājām arī ilustrāciju daudzumu," norāda V. Mašnovskis.

Savukārt, Guntis Gailītis, Rīgas Pieminekļu aģentūras direktors un Rīgas Latviešu biedrības priekšsēdētājs uzsver, ka pārmaiņu laiki, kari, revolūcijas, politiskās cīņas vienmēr ir daudz nodarījušas pāri kultūras vērtībām, pat neglābjami tās iznīcinājušas. "Šodien ir iespēja atkal celt goda vietā šīs vērtības, lai Latvijas unikālais kultūras mantojums – muižas – kļūtu par nozīmīgu faktoru mūsu cilvēku dzīves standarta veidošanā. Svarīga ir pieredze, prasmes un zināšanas, jo tieši pēdējos gados kļuvusi aktuāla kultūras mantojuma nozīme, tās vieta cilvēka ikdienas dzīvē, šī mantojuma aizsardzība, saglabāšana, novērtēšana, izmantošana. To atbalsta un virza arī vairāki jaunākie starptautiskie likumdošanas akti un normatīvi."

Juris Dambis, Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes vadītājs: "Kultūra ir vienīgais Latvijas kā nacionālas valsts pastāvēšanas iemesls ilgtermiņā. Kultūras mantojums ir visu laikmetu radošuma izpausmes nozīmīgāko liecību koncentrēts kopums. Rūpes par kultūras mantojumu ir efektīvākais ilgtermiņa ieguldījums cilvēka dzīves kvalitātes veidošanā un tā apzināšana, izpēte un dokumentēšana ir kultūras mantojuma saglabāšanas darba pamats."

Izdevēja Inta Bērente-Strenga atklāj, ka, pateicoties projektam "Muižas Latvijā", sabiedrība uzzinās kopējo muižu skaitu Latvijā, to vēsturi, kā arī iegūs informāciju par bojā gājušajām celtnēm un citām kultūras mantojuma vērtībām. "Daudzas kungu mājas un saimniecības ēkas īpašnieki pametuši pirms daudziem gadiem, un tās, izlaupītas un izdemolētas, iet bojā. Daudzi īpašumi tiek restaurēti, atjaunoti. Lai izdevumā minētās muižas būtu vieglāk atrodamas, esam publicējuši arī karti ar minēto muižu izvietojumu."

Enciklopēdijas 2. sējuma (I–K) svinīgajā atklāšanā piedalīsies enciklopēdijas autors Vitolds Mašnovskis, Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes vadītājs Juris Dambis, Latvijas Piļu un muižu asociācijas valdes loceklis un Tāšu muižas atjaunotājs Juris Zviedrāns, Latvijas Zinātņu Akadēmijas prezidents Ojārs Spārītis, izdevēja Inta Bērente-Strenga, Rīgas Doma atjaunošanas vadītājs Ronalds Lūsis, savukārt svētku muzikālo noskaņu uzburs soliste Ilze Grēvele – Skaraine un ērģelnieks un Rīgas Doma mūzikas direktors Aigars Reinis.

Enciklopēdijas "Muižas Latvijā" 2. sējuma (I-K) svinīgā atklāšana notiks šī gada 13. decembrī, pulksten 14:30, "Rīgas Domā", Herdera laukumā 6, Rīgā, kur to būs iespējams arī iegādāties. Ieeja pasākumā ir bez maksas.

Avots: Repute


celojumubode - 3803
Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē

Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē

30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu!

Tukuma TIC

,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī

,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī

Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē.

Bauskas TIC

Lieldienas Tukuma novadā

Lieldienas Tukuma novadā

Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā!

Tukuma TIC

Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju

Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju

7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Lieldienas Tukuma Pilsētas parkā

Lieldienas Tukuma Pilsētas parkā

Tradicionālo svētku svinības jau atkal Tukuma pilsētā! Lieldienu izdarības, radošās darbnīcas, spēles, rotaļas, trušu māja un kazlēni, muzikālā programma.

Tukuma TIC

Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”

Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”

31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem.

Valmieras TIC

Jautrās LIELDIENAS Kandavā

Jautrās LIELDIENAS Kandavā

31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu gatavošanu

Tukuma TIC

“Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies!

“Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies!

Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"!

Tukuma TIC

Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga

Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga

Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju dīķiem, vērot putnus.

Madonas TIC

Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas”

Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas”

No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī

Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī!

Bauskas TIC

6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad

6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad

Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu.

EUR 79 | airBaltic

Pārgājiens Alūksnē

Pārgājiens Alūksnē

Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils stāsta atkl

EUR 12 | Alūksnes TIC

Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās!

Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās!

Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos.

Bauskas TIC

Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā

Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā

Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai ģimenei.

Tukuma TIC

Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā

Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā

1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām aktivitātēm

Madonas TIC

Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē

Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē

Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis!

Cēsu TIC

Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!

Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!

Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus!

Jēkabpils novada TIC

Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu!

Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu!

Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi!

Bauskas TIC

Zemgales pastalu izstāde

Zemgales pastalu izstāde

No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -