Marta Kive par «Valtera Restorāns»: Trīs stundu ceļojums Latvijas garšu pasaulē

Marta Kive, Biznesa augstskolas "Turība" attīstības direktore

Ja meklējiet labu ideju, kā pavadīt nedēļas nogales vakaru, viennozīmīgi varu ieteikt doties trīs stundu ceļojumā pa visu Latviju, neizbraucot no Rīgas. Tieši tā – Jūs izlasījāt pareizi – ceļojums pa visu Latviju tikai trīs stundās, un to netraucēs izbaudīt pat slikti laikapstākļi. Šādu iespēju piedāvā viens no 2019. gada Latvijas TOP3 restorāniem – "Valtera restorāns". Šī ceļojuma gids - restorāna īpašnieks un šefpavārs Valters Zirdziņš.

65 bildes skatiet šeit.

Vēlos padalīties ar savu pieredzi šajā ceļojumā. Uzreiz gan jāsaka, ka ceļojumam bija daudz "pieturu" un vienā no tām man pietrūka drosmes. Atmosfēra un interjers restorānā ir latviski neitrāli un neuzbāzīgi, kas ļauj visas maņas koncentrēt tikai uz maltīti. Tā sākas ar komplimentiem no šefpavāra, kuru vidū bija gan kraukšķīgi siera cepumi ar paipalu olām, gan nelielas pastētes uzkodas ar redīsu, kuras tika pasniegtas ļoti oriģinālā veidā – sūnās. Raugoties uz šādi pasniegtu komplimentu, rodas tikai viens jautājums – kāpēc tādas neaug arī dabā?! Komplimentu vidū bija iespēja nobaudīt arī atsvaidzinošu tomātu ūdeni, kas lieliski iederētos arī kā papildinājums pikantiem vai sāļiem ēdieniem visas maltītes laikā.

Garšu ceļojuma ietvaros bija iespējams nobaudīt arī mārrutku saldējumu, kas pārkaisīts ar mārrutku skaidiņām. Man, diemžēl, pietrūka drosmes, lai nogaršotu šo ēdienu, jo jau smarža vien liecināja, ka darīšana būs ar kārtīgiem, stipriem Latvijas mārrutkiem.

Lai cik tas dīvaini neizklausītos, starp visām nobaudītajām garšām un ēdieniem, var izcelt arī … maizi. Kā stāstīja Valters Zirdziņš, maize restorānā tiek cepta katru pēcpusdienu, lai viesi to varētu baudīt pēc iespējas svaigāku, turklāt maize tiek cepta tieši tik daudz, cik nepieciešams vienai dienai. Attiecīgi ikviens viesis var būt drošs, ka viņam netiks iedota vakardienas maize. No diviem piedāvātajiem maizes veidiem, īpaši jāatzīmē viens – kāpostu maize. Nobaudot to kopā ar putoto sviestu, biju gatava teikt – man neko citu nenesiet, tikai vēlreiz maizi!

Labi, ka tā neizdarīju, jo tālākie ēdieni pārsteidza ne mazāk. Plānas kāļa šķēlītes, kas pildītas ar sieru, brieža tartars ar tomātu biezeni un pašu gatavotu kartupeļu čipsi, kas maina visus līdzšinējos priekšstatus par čipsiem. Ja parasti, baudot tartaru, var rēķināties arī ar kaperu un citu piedevu garšām, tad šajā gadījumā uzreiz tika pateikts – gaļai pievienoti tikai pipari un sāls, kas sākotnēji rada nelielu apmulsumu, kā gan garšos vienkārši vai, kā tautā saka, plika gaļa?! Grūti teikt, kā būtu bijis, ja klāt netiktu piedāvāts pikantais tomātu biezenis un čipsis, kas piešķīra arī papildus tekstūru. Domāju, ka pašmāju "bembiju" ir vērts nogaršot arī tiem, kuri ikdienā tartaru neēstu!

Sēņu cienītājiem noteikti patiks baraviku un topinambūru salikums – pēc izskata šis ēdiens atgādina klasisko sēņu krēmzupu, tomēr tā nebūt nav. Sēnes saglabātas pietiekami lielos gabalos, lai tās var ne tikai izgaršot, bet arī atpazīt. Tāpēc ēst var droši! Ja sēnes tomēr vēlaties biezzupā vai biezenī, varu ieteikt cepto, pildīto paipalu ar sēņu biezeni. Man kā pārliecinātam gaļas cienītājām bija patīkami uzzināt, ka paipala ir pildīta … ar cita putna gaļu, tā teikt - putns putnā. Varbūt kāds sarauks uzacis, bet es teikšu – labs labu nemaitā, tikai papildina!

Arī gaļas un zivju cienītājiem "Valtera restorānā" būs, ko nobaudīt. Man šoreiz bija iespēja pārliecināties, ka pašmāju asari var pagatavot arī sulīgi, turklāt, kā izrādās, zivis ļoti labi "draudzējas" ar bietēm. No visa nobaudītā topa augšgalā es viennozīmīgi liktu kartupeļu pankūku, kas pildīta ar plūkātu ribiņu gaļu. Lai atsvaidzinātu ēdienu, tas bija papildināts ar zaļajiem salātiem un latviešu interpretāciju par pesto, kas kopā garšoja ļoti labi. Piemērots ēdiens tiem, kam siltākās bērnības atmiņas saistās ar mammas vai omes ceptajām kartupeļu pankūkām. Ja dzīvē vienmēr šķitis, ka neviens nevar pagatavot labāk kā ome, nogaršojiet un iespējams prātā iezagsies doma – kā Valters uzzinājis omes virtuves noslēpumus?

Ceļojums noslēdzās ar desertu, kurš ļāva sajusties kā Ziemassvētkos. Un atzīsimies – mēs taču visi gaidām šos svētkus! Rīsu pudiņš ar Ziemassvētku garšvielām un aveņu sorbertu tiešām radīja svētku garšu un arī smaržu. Pašā, pašā noslēgumā kafija ar beļģu vafelēm un restorāna īpašajiem saldumiem, kā arī pīlādžu ievārījums, lai dzīve nešķistu par saldu.

Šajā ceļojumā noteikti ir vērts doties pat tad, ja šķiet, ka par Latvijas virtuvi un produktiem viss jau zināms! Latvijas garšas viennozīmīgi ir tik plaša un dažāda pasaule, ka to pilnībā iepazīt nav izdevies vēl nevienam. Es noteikti kādreiz atkārtošu šo ceļojumu un, iespējams, saņemšu drosmi arī mārrutku saldējumam.

Avots: Marta Kive

Sventes viesnīca**** un restorāns

Sventes viesnīca**** un restorāns

Restaurētajā muižā valda mājīga un izsmalcināta atmosfēra - silta kamīna gaisma un patīkama mūzika noskaņo uz atpūtu, prom no pilsētas steigas.

TAKA

Komplekss korporatīvajiem pasākumiem

Komplekss korporatīvajiem pasākumiem

Lieliska vieta dažādu sporta un korporatīvo pasākumu, nometņu, treniņu, koncertu, festivālu, baļļu, svētku un citu pasākumu organizēšanai.

TAKA

Komplekss korporatīvajiem pasākumiem

Komplekss korporatīvajiem pasākumiem

Lieliska vieta dažādu sporta un korporatīvo pasākumu, nometņu, treniņu, koncertu, festivālu, baļļu, svētku un citu pasākumu organizēšanai.

TAKA

SLĒPOŠANAS BĀZE “EGĻUKALNS”

SLĒPOŠANAS BĀZE “EGĻUKALNS”

Slēpošanas bāze “Egļukalns” piedāvā izklaidēties trīs trasēs: slaloma trase ar vairākiem tramplīniem, ģimenes un kameršļūkšanas (snow-tube).

TAKA

Krievu romanču vakars

Krievu romanču vakars

8. martā plkst. 19:00 Valmieras Kultūras centrā notiks koncerts "Ilona Bagele. Samsons Izjumovs. Krievu romances". Šajā koncertprogrammā Ilonas Bageles un Samsona Izjumova izpildījumā skanēs populāras un klausītāju iemīļ...

Valmieras Tūrisma informācijas centrs

Latvijas čempionāts standartdejās

Latvijas čempionāts standartdejās

14. martā no plkst. 9:00 aicināti Valmierā, Vidzemes Olimpiskajā centrā apmeklēt Latvijas čempionātu standartdejās, lai klātienē redzētu Latvijas sporta deju pārus, kuri augstus rezultātus uzrādījuši arī starptautiskā ar...

Valmieras Tūrisma informācijas centrs

Tūrisma piedāvājums Daugavpilī

Tūrisma piedāvājums Daugavpilī

Daugavpils ir pievilcīgs un daudzveidīgs tūrisma galamērķis, kas savus viesus sagaida un iepriecina ar plašu tūrisma piedāvājumu klāstu.

TAKA

Sveika, pavasaris! Ardievu, ziema!

Sveika, pavasaris! Ardievu, ziema!

Austrumeiropas tautām ir kāda tradīcija, kas saistītās ar ziemas aizvadīšanu. Sanatorijā “Jantarnij bereg”, ievērojot tradītīciju, tiek rīkoti folkloras svētki

Jantarnij Bereg

Lielais blieziens Valmierā 2020

Lielais blieziens Valmierā 2020

23.maijā Valmierā, Dīvaliņu pļavās norisināsies viens no šī pavasara grandiozākajiem pasākumiem – lielkoncerts “Lielais blieziens Valmierā 2020”, kurā piedalīsies septiņas populāras latviešu grupas: “Pērkons”, “Credo”, “...

Valmieras Tūrisma informācijas centrs

Kalnu Divriteņu maratons 2020

Kalnu Divriteņu maratons 2020

Latvijas valsts mežu Kalnu Divriteņu maratona sezona sāksies 26. aprīlī ar posmu no Cēsīm līdz Valmierai.

Valmieras Tūrisma informācijas centrs

Minizoo JuRita

Minizoo JuRita

Šeit iespējams apskatīt, pabarot, paglaudīt alpakas, lamas, ķengurus, kamieli, dambriežus, punduraitas, ēzeļus, poijus, zirgus, trušus un citus dzīvniekus.

TAKA

Vidzemes Uzņēmēju dienas 2020

Vidzemes Uzņēmēju dienas 2020

22. un 23. maijā Valmierā laukumā starp Valmieras Kultūras centru un t/c “Valleta” norisināsies tradicionālās “Vidzemes Uzņēmēju dienas”.

Valmieras Tūrisma informācijas centrs

Vidzemes fitnesa diena

Vidzemes fitnesa diena

7. martā no plkst. 11:00 līdz 15:00 Valmieras peldbaseina ēkā notiks fitnesa pasākums kustību entuziastiem - Vidzemes fitnesa diena 2020.

Valmieras Tūrisma informācijas centrs

Itāļu Restorāns un Egles Villa

Itāļu Restorāns un Egles Villa

Restorāns Latgalē vilina savus viesus ar izsmalcinātiem, itāļu garšas tradīciju piesātinātiem ēdieniem, kas gatavoti tikai no augstas kvalitātes produktiem

TAKA

Tikšanās ar personību. Jānis Rozenbergs

Tikšanās ar personību. Jānis Rozenbergs

5. martā no plkst. 17:00 līdz 19:00 LIAA Valmieras biznesa inkubatorā norisināsies pasākums - diskusija "Tikšanās ar personību. Jānis Rozenbergs.".

Valmieras Tūrisma informācijas centrs

Baudām Cēsu pilsētas šarmu

Baudām Cēsu pilsētas šarmu

Ceļojums ar autobusu! Izbraukšana 05.09.20 - 1 Diena. Cēsis, Cēsu Viduslaiku pils, Cēsu Jaunais pils, maizes ceptuvē „Cēsu maize” un alus darītavā „Trimpus”

EUR 85 | AP SAULI

Kristīnes Guršpones gleznu izstāde

Kristīnes Guršpones gleznu izstāde

Valmieras Integrētajā bibliotēkā, Cēsu ielā 4, līdz 2020.gada 2.aprīlim skatāma Kristīnes Guršpones gleznu izstāde “Mazliet ziemas”.

Valmieras Tūrisma informācijas centrs

Zemgales pērles

Zemgales pērles

Ceļojums ar autobusu! Izbraukšana 27.06.20 - 1 Diena. Zemgales pērles – Saulainā Dobele, Krāšņās Rundāles pils dārza svētki un īsts gardēžu piedzīvojums Blūdžo

EUR 29 | AP SAULI

Pētera Postaža izstādes atklāšana

Pētera Postaža izstādes atklāšana

14. februārī plkst. 16:00 Valmieras muzeja Izstāžu namā tiks atklāta gleznotāja Pētera Postaža darbu izstāde "Gleznošana ir mans mūžs".

Valmieras Tūrisma informācijas centrs

Visi Lidojumi - AvioKases.lv

Visi Lidojumi - AvioKases.lv

Visi Galamērķi. Visas Vietas. Lidojumu Cenu Eksperti. Ryanair, Wizzair, easyJet, Norwegian aviobiļetes.

EUR 23 | AvioKases.lv

BalticTravelnews.com
+371 26551169
info@travelnews.lv