Latgalīšu volūdys draugus aicynoj raksteit diktatu latgaliski

Vineta Vilcāne | 2019.11.09

Sevkurs latgalīšu volūdys draugs i entuziasts ir aicynuots 2019. goda 9. novembrī uzraksteit diktatu latgalīšu rokstu volūdā. Tys itūgod nūtiks jau trešū reizi, sasadorbojūt Latgalīšu kulturys ziņu portalam i Latvejis Radejis Latgolys studejai. Diktats skanēs Latvejis Radejis 1 raidejumā "Kolnasāta" pl. 18.15, bet uzraksteitū tekstu varēs puorbaudeit portalā lakuga.lv.

Pasauļa diktats latgalīšu rokstu volūdā itūgod nūtiks jau trešū reizi. Ideja par tuo veiduošonu roduos portala lakuga.lv redaktorei Vinetai Vilcānei ar mierki aktualizēt latgalīšu volūdys lītuojumu i pīvērst sabīdreibys uzmaneibu raksteitprasmei latgaliski. Koč ari īspiejis vuiceitīs latgalīšu rokstu volūdu ir stipri īrūbežuotys, tys namazynoj sabīdreibys gribiešonu komunicēt latgaliski, eipaši jaunuokuo paaudze tū izavielej kai sazinis volūdu dažaidūs socialajūs medejūs.

Latgalīšu volūda itūšaļt teik aktivi izmontuota dažaiduos kulturys izpausmēs, kai muzykā, literaturā, kino i teatrī, medejūs, ari turismā i uzjiemiejdarbeibā. Saskaņā ar pādejuos tautys skaiteišonys datim kasdīnā latgalīšu rokstu volūdu, kas ir viesturisks latvīšu volūdys paveids, izmontoj ap 8,8% Latvejis īdzeivuotuoju.

Pasauļa diktats latgalīšu rokstu volūdā trešū reizi skanēs 9. novembrī 18.15 stuņdēs Latvejis Radejis 1. programys latgaliskajā raidejumā "Kolnasāta" (vysuos LR1 frekveņcēs i internetā vysā pasaulī). Diktatu byus īspiejams pīraksteit, ari pīsaslādzūt socialajā teiklā Facebook.com Lagolys studejis kontam facebook.com/LatgalesStudija. Sevkurs interesents seve pīraksteitū tekstu varēs puorbaudeit portalā lakuga.lv ci ari uzraksteitū tekstu īsyuteit eipašā tīšsaitis sistemā i sajimt atbiļdi e-postā jau ar klaidu lobuojumim.

Raidejuma "Kolnasāta" vadeituojs Ēriks Zeps, aicynojūt raksteit diktatu, soka: "Navajag uzatraukt par sovom rokstu volūdys zynuošonom. Saprūtams, ka daudzim nu myusu, ari maņ, tuos nav speidūšys, jo nav bejuse vareiba latgalīšu volūdu vuiceitīs školā. Diktata raksteišona vaira ir kai pīdzeivuojums i ari aplīcynuojums latgalīšu volūdys eksistencei, pīruodejums tam, ka latgalīšu rokstu volūda ir tikpat skaneiga i vierteiga kai latvīšu literaruo volūda."

Itūgod diktatam izraudzeits fragments nu Egitys Kancānis stuostu gruomotys "Syltuo mola", tū skaiteis muziks, grupys "Baritoni" dalinīks Muorteņš Strods. Diktata teksts sagataveits, īvārojūt 2007. godā apstyprynuotūs Latgalīšu raksteibys nūsacejumus.

Video aicynuojums pīsadaleit:


Latgaliešu valodas draugus aicina rakstīt diktātu latgaliski

Ikviens latgaliešu valodas draugs un entuziasts ir aicināts 9. novembrī uzrakstīt diktātu latgaliešu rakstu valodā. Tas šogad notiks jau trešo reizi, sadarbojoties Latgalīšu kulturys ziņu portalam lakuga.lv un Latvijas Radio Latgales studijai. Diktāts skanēs Latvijas Radio 1 raidījumā "Kolnasāta" pl. 18.15, bet uzrakstīto tekstu varēs pārbaudīt portālā lakuga.lv.

Pasaules diktāts latgaliešu rakstu valodā šogad notiks jau trešo reizi. Ideja par tā veidošanu radās portāla lakuga.lv redaktorei Vinetai Vilcānei ar mērķi aktualizēt latgaliešu valodas lietojumu un pievērstu sabiedrības uzmanību rakstītprasmei latgaliski. Lai gan iespējas iemācīties latgaliešu rakstu valodu ir stipri ierobežotas, tas nemazina sabiedrības vēlmi komunicēt latgaliski, īpaši jaunākā paaudze to izvēlas kā saziņas valodu dažādos sociālajos medijos.

Latgaliešu valoda šobrīd aktīvi tiek izmantota dažādās kultūras izpausmēs kā mūzikā, literatūrā, kino un teātrī, medijos, arī tūrismā un uzņēmējdarbībā. Saskaņā ar pēdējās tautas skaitīšanas datiem ikdienā latgaliešu rakstu valodu, kas ir vēsturisks latviešu valodas paveids, izmanto ap 8,8% Latvijas iedzīvotāju.

Pasaules diktāts latgaliešu rakstu valodā trešo reizi skanēs 9. novembrī plkst. 18.15 Latvijas Radio 1. programmas latgaliskajā raidījumā "Kolnasāta" (visās LR1 frekvencēs un internetā visā pasaulē). Diktātu būs iespējams pierakstīt, arī pieslēdzoties sociālajā tīklā Facebook.com Latgales studijas kontam Fb.com/LatgalesStudija. Ikviens interesents sevis uzrakstīto tekstu varēs pārbaudīt portālā lakuga.lv vai arī uzrakstīto tekstu iesūtīt īpašā tiešsaistes sistēmā un saņemt atbildi e-pastā jau ar kļūdu labojumiem.

Raidījuma "Kolnasāta" vadītājs Ēriks Zeps, aicinot rakstīt diktātu, saka: "Navajag uzatraukt par sovom rokstu volūdys zynuošonom. Saprūtams, ka daudzim nu myusu, ari maņ, tuos nav speidūšys, jo nav bejuse vareiba latgalīšu volūdu vuiceitīs školā. Diktata raksteišona vaira ir kai pīdzeivuojums i ari aplīcynuojums latgalīšu volūdys eksistencei, pīruodejums tam, ka latgalīšu rokstu volūda ir tikpat skaneiga i vierteiga kai latvīšu literaruo volūda."

Šogad diktātam izraudzīts fragments no Egitas Kancānes stāstu grāmatas "Syltuo mola", to lasīs mūziķis, grupas "Baritoni" dalībnieks Mārtiņš Strods. Diktāta teksts sagatavots, ievērojot 2007. gadā apstiprinātos Latgaliešu rakstības nosacījumus.

Diktātu finansiāli atbalsta Latvijas Radio un biedrība "Latgolys Studentu centrs" projekta "Mazāklietotās valodas, lielās iespējas. Sadarbība pētniecībā, kopienu iesaistīšana un inovatīvi mācīšanas rīki – COLING" (projekta līgums Nr. 778384).

Avots: lakuga.lv


celojumubode - 3801
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu!

Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu!

Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi!

Bauskas TIC

Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē

Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē

Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis!

Cēsu TIC

Pārgājiens Alūksnē

Pārgājiens Alūksnē

Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils stāsta atkl

EUR 12 | Alūksnes TIC

“Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies!

“Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies!

Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"!

Tukuma TIC

Medus nokrāsās Bauskas novadā

Medus nokrāsās Bauskas novadā

Iepazīsti medu un atklāj tā daudzveidīgās īpašības radošajās meistarklasēs!

Bauskas TIC

Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts

Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts

28.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā senioru vīru kora “Baltie bērzi” 30 gadu jubilejas koncerts. Īpašais viesis: Zigfrīds Muktupāvels.

EUR 5 | Valmieras TIC

Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā

Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā

Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai ģimenei.

Tukuma TIC

Pavasaris Lubānas mitrājā

Pavasaris Lubānas mitrājā

Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera

Madonas TIC

"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī

Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī!

Bauskas TIC

Lielās piektdienas pārgājiens Līgatnē!

Lielās piektdienas pārgājiens Līgatnē!

Aicinām pieteikties atraktīvajam Lielās piektdienas pārgājienam caur Līgatnes mežiem! Gaidāmi pārsteigumi un atrakcijas!

EUR 3 | Cēsu TIC

Lielās Piektdienas tirdziņš  Engurē

Lielās Piektdienas tirdziņš Engurē

Visu Lieldienu svētku galdam nepieciešamo, kā arī kaut ko sevis un savu mīļo palutināšanai varēs atrast Lielās Piektdienas tirdziņā Engurē 29.martā no 9:00.

Tukuma TIC

Ceļš uz sakārtotu ķermeni un prātu!

Ceļš uz sakārtotu ķermeni un prātu!

Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553

EUR 145 | Via Vitalité

Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju

Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju

7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga

Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga

Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju dīķiem, vērot putnus.

Madonas TIC

Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas”

Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas”

No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad

6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad

Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu.

EUR 79 | airBaltic

Lieldienas Rīgas Motormuzejā

Lieldienas Rīgas Motormuzejā

Aicinām apmeklēt Rīgas Motormuzeju Lieldienu brīvdienās! 29. martā būs iespēja piedalīties Lieldienu aktivitātēs - olu meklēšanā muzeja ekspozīcijā, balonu aut

Motormuzejs

Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā

Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā

1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām aktivitātēm

Madonas TIC

Skolēnu pavasara ceļvedis

Skolēnu pavasara ceļvedis

Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Lieldienu brīvdienas Liepājā

Lieldienu brīvdienas Liepājā

Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem.

Liepājas reģiona TIB

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -