Izstādē «Riga Food 2019» noskaidro Latvijas labākos pavārus

2019. gads ir ļoti īpašs Latvijas kulinārajā dzīvē, jo starptautiskās pārtikas izstādes "Riga Food 2019" Ķīpsalā no 4. līdz 6. septembrim norisinājās pavisam 6 pavāru konkursi, kuros kopā startēja 43 dalībnieki.

Vēl jo vairāk – Latvijā pirmo reizi notika pasaules prestižākā pavāru konkursa Bocuse d'Or nacionālā atlase, kas ir viens solis tuvāk starptautiskai atpazīstamībai un kulinārijas kvalitātes celšanai. Piektdienas, 6. septembra, novakarē VEF kvartāla kamerzālē biedrība "Pavāru klubs" pulcināja kopā visus konkursantus, savus draugus un atbalstītājus, lai svinīgā atmosfērā, baudot gardus ēdienus un dzērienus, apbalvotu visu konkursu laureātus. Trīs dienu garumā konkursus vērtēja starptautiska un ļoti pieredzējusi žūrija, kuri dalīja pienākumus dažādos konkursos, bet visi piedalījās Bocuse d'Or Nacionālās atlases vērtēšanā. Žūrijā bija: Jo Nelissens /Beļģija/, Fransiane Tartari /Apvienotā Karaliste/, Aleksandrs Prokopovičs /Krievija/, Gerts Kletzke /Zviedrija/, Dmitrjs Demjanovs /Igaunija/, Pavelss Gurjanvs /Igaunija /, Jorns Lie /Norvēģija/, Emannuelle Wille /Igaunija/ un Tarvo Stints /Iguanija/.

Latvijas gada pavārs noskaidrots jau 16. reizi.

4. septembris Ķīpsalā iesākās īpaši rosīgi, jo te jau no agra rīta konkursam gatavojās seši pavāri – Jānis Osis, Artūrs Bilzens, Pāvels Skopa, Jegors Porulevs, Mārtiņš Pupurs, Roberts Bedikers Bērtulis –, kuri pretendēja uz titulu "Latvijas 2019. gada pavārs" un seši pavāra palīgi – Laimons Ričards Gerliņš, Gustavs Raubiško, Daniels Damanis, Nikita Buslajevs, Sandis Damarovskis, Toms Fridrihsons –, kuri ne tikai centās palīdzēt saviem pavāriem, bet arī sacentās nominācijā "Latvijas pavārzellis 2019". Šogad Reaton zelta pavrnīcu un čeku 700 eiro vērtībā ieguva Pāvels Skopa (restorāns "Koya"), otrajā vietā atstājot Jāni Osi (restorāns "Fifty Six Twenty Four"), bet trešajā – Jegoru Porulevu (restorāns "Hügge" Igaunijā). Labākais pavārzellis izrādījās Nikita Buslajevs, kurš gan ikdienā, gan konkursā strādā kopā ar J. Porulevu. Kā atzina žūrijas pārstāve Frainsiane Tartari, par pavāru konkursa uzvarētāju domas sakritušas visiem pieciems žūrijas locekļiem, tāpēc viņš uzsktāms par pārliecinošu uzvarētaju. Tiesa gan, tiesnese piebilda, ka, salīdzinot ar konkursu, ko viņa vērtēja pirms diviem gadiem, konkursantu līmenis esot nedaudz krities: "Gatavošanās procesā pavāriem vairāk vajadzētu testēt savu ēdienu garšas – dot tos baudīt gan draugiem, gan restorāna klientiem, uzklausīt viņu viedokli un uzlabot to, kas nav sanācis. Nevajag baidīties no kritikas – tā palīdzēs vairāk nekā pašpārliecinātība!"

Sacenšas "dinozauri"

Visvairāk skatītāju Ķīpaslas hallē pulcināja konkurss "Meistarpavārs 2019", ko paši tā dalībnieki jau iesaukuši par "dinozauru konkursu". Sevi par dinozauriem sauc Latvijas vadošie šefpavāri, kuri ne tikai jau gadiem strādājuši, lai veidotu restorānu kultūru Latvijā, bet arī gozējušies dažādos televīzijas šovus un iesaistijušies arī biedrības "Pavāru klubs" veidošanā. Raimonds Zommers, Valters Zirdziņš, Māris Jansons, Jānis Zvirbulis un Ingmārs Ladigs konkursā piedalījās divu svarīgu iemeslu dēļ – pirmkārt, aktualizēt pavāru profesijas nozīmīgumu un prestižu, otrkārt, pierādīt, ka "dinozauri" ne tikai labi izskatās žurnālu lapaspusēm, bet vēl joprojām ir lieliski sava amata meistari. Šefpavāru uzdevums bija gana izaicinošs – stundas laikā jāpagatavo maltīte no "melnās kastes" produktiem, ko nodrošināja uzņēmums "Augļu serviss" – proti, ēdiena sastāvdaļas konkursanti pirms tam nezināja, viņiem nācās gatavot to, ko saņēma konkursa sākumā melnajā kastē. Meistarpavāru sacensībās kārtējo reizi sevi pierādīja daudzu konkursu laureāts Raimonds Zommers, kurš nav zaudējis savu ķērienu konkursos, neskatoties uz to, ka šobrī lielāko daļu šefpavāra laika aizņem viņa restorāns "Entresol".

Noskaidrots Bocuse d'Or Nacionālās atlases uzvarētājs.

Konkursu Bocuse d'Or mēdz dēvēt par pavāru olimpiskajām spēlēm – tas ir pats prestižākais pavāru konkurss, kas vairākās kārtās divu gadu garumā visā pasaulē atlasa labākos pavārus, no kuriem paši labākie pulcējas Francijas pilsētā Lionā uz konkursa finālu, kur konkurences cīņa un garšu bagātība sit augstu vilni. Kā apbalvošanas ceremonijā atzina "Pavāru kluba" valdes priekšsēdētāja Svetlana Riškova, Latvijai vajadzēja 11 gadus, lai mēs beidzot varētu tikt paši līdz savai nacionālajai atlasei. Konkursā piedalījās divi pavāri – Dinārs Zvidriņš un Juris Latišenoks – ar saviem palīgiem – Tomu Fridrhsonu un Danu Ivanovu. Sacensība bija gana sīva, un līdz pat apbalvošanas brīdim bija redzams, ka abi konkursanti ir ļoti determinēti un ļoti vēlas uzvarēt, taču uzvaras lauri pienācas tikai vienam – Dināram Zvidriņam. Ņemot vērā Bocuse konkursa lielo nozīmību, Live Riga bija parūpējušies par īpašu dāvanu laureātam – braucienu uz Parīzi, lai tur klātienē vērotu Francijas nacionālās atlases sacensības. Turpretī uzņēmums "Promo Cash&Carry" rūpējas, lai mūsu konkursantam būtu iespēja pienācīgi sagatavoties nākamajai konkursu kārtai, tāpēc viņi nodrošina profesionāli vidi pavāra treniņiem līdz konkursam. Žūrija vērtēja arī pavāra palīgus, par labāko atzīstot J. Latišenoka palīgu Danu Ivanovu. Lai kaut nedaudz kliedētu 2. vietas ieguvēja skumjas, Semarah Hotels tīkls J. Latišenokam dāvināja mierinājuma balvu – iespēju atpūsties Lielupes viesnīcā. Žūrijas pārstāvis Jo Nelissens, vērtējot abu konkursantu sniegumu, godīgi atzina: "Labās ziņas ir tādas, ka te vēl ir ļoti daudz vietas izaugsmei… Godīgi sakot, šobrīd neviens no pretendentiem nav sasniedzis Bocuse līmeni, taču šis ir pirmais solis, lai tam tuvotos. Trenēties noteikti vajadzētu daudz vairāk, jo katrai kustībai jābūt mērķtiecīgai un atstrādātai, katrai garšai pārbaudītai – te vēl ir ļoti daudz darāmā!"

Baltijas konkurss gan komandām, gan studentiem

Par tradīciju jau sāk veidoties Baltijas komandu konkurss "Baltijas kulinārais mantojums", kur jau atkārtoti par labāko tika atzīta Latvijas komanda, taču skatītāju simpātiju ieguva lietuvieši. Latvijas komandā startēja trīs pavāri – Kristīne Strode, Baiba Brasle un Aigars Sīlis – un viņu menedžeris Viesturs Lasmanis. Lai šī konkursa tradīciju vēl vairāk nostprinātu, apbalvošanas ceremonijas laikā tika parakstīts trīspusējs sadarbības memorands, kas nosaka, ka turpmāk šis konkurss "ceļos" no vienas Baltijas valsts uz otru, tātat Latvijā to atkal sagaidīsim pēc 3 gadiem.

Iespējams, par tradīciju kļūs arī Baltijas skolu konkurss "Zero Waste Challange", kas aicina jaunos pavārus aizdomāties par klimata pārmaiņām, ko rada arī ēdiena izniekošana, tāpēc konkursa mērķis bija atstāt pēc iespējas mazāk atkritumu. No katras Baltijas valsts konkursā piedalījās divas skolas, un labākā šoreiz izrādījās Igaunijas kulinārā skola "Teko". Svetlana Riškova atzīst: "Līdz šim mūsu valstu kulinārās skolas ir dzīvojušas katra savā nodabā, starp tām trūka sadarbības, un šī konkursa lielais mērķis patiesībā ir savest šīs skolas kopā – dot iespēju gan skolotājiem, gan skolēniem savstarpēji iepazīties un uzsākt pieredzes apmaiņu jau tagad."

"Pavāru klubs" izsaka vislielāko pateicību visiem konkursu sponsoriem un atbalstītājiem, bez kuriem šie lielie kulinārijas notikumi nebūtu iespējami.

Avots: chef.lv

Turība - 3450
IDEJAS PASTAIGĀM DABĀ

IDEJAS PASTAIGĀM DABĀ

Esam apkopojuši brīnišķīgas vietas Daugavpils novadā, kur ļauties nesteidzīgām pastaigām, uzlabojot omu un stiprinot veselību.

TAKA

VELOMARŠRUTS NR. 778 “AUGŠZEMES EZERU LOKI

VELOMARŠRUTS NR. 778 “AUGŠZEMES EZERU LOKI

Izzinošs velomaršruts, kas ietver sevī gan Daugavpils pilsētas Grīvas mikrorajonu ar savu savdabīgo apbūvi, gan lauku apvidu.

TAKA

Kvadraciklu un Bagiju noma

Kvadraciklu un Bagiju noma

Atīvās atpūtas trase “Burtnieki” ir lieliska vieta aktīva dzīvesveida piekritējiem, atpūtai kopā ar ģimeni, draugiem vai kolēģiem.

TAKA

Itāļu Restorāns un Egles Villa

Itāļu Restorāns un Egles Villa

Restorāns Latgalē vilina savus viesus ar izsmalcinātiem, itāļu garšas tradīciju piesātinātiem ēdieniem, kas gatavoti tikai no augstas kvalitātes produktiem

TAKA

Atpūtas bāze ''Vīrogna

Atpūtas bāze ''Vīrogna"

Ja vēlaties izbaudīt Latgales dabas valdzinājumu un pavadīt jaukus mirkļus rāmā Vīragnas ezera krastā, esiet laipni aicināti atpūtas bāzē “Vīrogna”!

TAKA

Daugavpils novada dabas objekti

Daugavpils novada dabas objekti

Daugavpils novads ir bagāts ar skaistiem un daudzveidīgiem dabas un kultūrvēsturiskajiem objektiem, kuros var nesteidzīgi pavadīt brīvo laiku.

TAKA

IDEJAS PASTAIGĀM DABĀ

IDEJAS PASTAIGĀM DABĀ

Esam apkopojuši brīnišķīgas vietas Daugavpils novadā, kur ļauties nesteidzīgām pastaigām, uzlabojot omu un stiprinot veselību.

TAKA

Egļukalna meža taka

Egļukalna meža taka

Jaunais pastaigu maršruts vijas ap Egļukalnu, kas sniedzas 220 metrus virs jūras līmeņa un ir augstākā virsotne Augšzemes augstienē.

TAKA

Tūrisma piedāvājums Daugavpilī

Tūrisma piedāvājums Daugavpilī

Daugavpils ir pievilcīgs un daudzveidīgs tūrisma galamērķis, kas savus viesus sagaida un iepriecina ar plašu tūrisma piedāvājumu klāstu.

TAKA

Simjūda gadatirgus

Simjūda gadatirgus

10. oktobrī Valmierā norisināsies viens no rudens gaidītākajiem notikumiem pilsētā – Simjūda gadatirgus, kurā ik gadu pulcējas gan tuvāki, gan tālāki tirgotāji.

Valmieras Tūrisma informācijas centrs

Raiņa māja Berķēnelē

Raiņa māja Berķēnelē

Berķeneles pusmuižā pagājusi Latvijas izcilā dzejnieka, tulkotāja, drāmas meistara, politiskā un sabiedriskā darbinieka Raiņa (1865 – 1929) bērnība.

TAKA

Izbaudi Jūrmalas vasaru!

Izbaudi Jūrmalas vasaru!

Pelde baseinā ar siltu jūras ūdeni, dziedinoša atpūta sāls istabā, brokastis ar skatu uz mūžīgi mainīgo jūru, kā arī salds miegs ērtā Deluxe numurā diviem!

EUR 169 | Baltic Beach Hotel & SPA

VELOMARŠRUTS NR. 779 “LUKNAS EZERA LOKS”

VELOMARŠRUTS NR. 779 “LUKNAS EZERA LOKS”

Izzinošs maršruts, kas ietver sevī Višķu pagasta saimnieciski aktīvāko un ainaviski spilgtāko daļu.

TAKA

JEZUPOVAS (JUZEFOVAS) MUIŽAS PARKS

JEZUPOVAS (JUZEFOVAS) MUIŽAS PARKS

Jezupovas (Juzefovas) parks ir veidots 19. gadsimtā holandiešu stilā un vēl līdz 19. gadsimta beigām šajā parkā būtu atrodama arī muiža.

TAKA

Komplekss pasākumu organizēšanai

Komplekss pasākumu organizēšanai

Lieliska vieta dažādu sporta un korporatīvo pasākumu, nometņu, treniņu, koncertu, festivālu, baļļu, svētku un citu pasākumu organizēšanai.

TAKA

Atpūtas kompekss Lielbornes muiža

Atpūtas kompekss Lielbornes muiža

Vienīgais muižas komplekss, kas saglabājies dabas parka „Daugavas loki“ teritorijā.

TAKA

SILENE RESORT & SPA****

SILENE RESORT & SPA****

Offers everything necessary for unforgettable holiday: comfortable accommodation, relaxing SPA treatments, restaurant, entertainment activities.

TAKA

Basketbola turnīrs “Valmiera Summer Cup”

Basketbola turnīrs “Valmiera Summer Cup”

No 24. līdz 29. augustam Valmierā, Vidzemes Olimpiskajā centrā norisināsies ikgadējais basketbola turnīrs jauniešiem “Valmiera Summer Cup".

Valmieras Tūrisma informācijas centrs

Izpletņlēcēju Sporta Klubs “D.I.S.K.”

Izpletņlēcēju Sporta Klubs “D.I.S.K.”

Lēciens–atrakcija ar apaļo izpletni, lēcieni tandēm sistēmā, pasažieru vizināšana ar AN -2 un JAK 18t lidmašīnu, izpletņlēcēju paraugdemonstrējumi.

TAKA

Atpūtas parks

Atpūtas parks "Stalkers"

Īpaši labiekārtotais parks atrodas gleznainā vietā Daugavas krastā meža ielokā dabas parka “Daugavas loki” teritorijā.

TAKA

BalticTravelnews.com
+371 26551169
info@travelnews.lv