«Baltās nakts» ietvaros būs apskatāmi pasaules atzinību guvuši projekti

Indra Vilde | 2019.09.06

Naktī no 7. uz 8. septembri Rīgā notiks ikgadējais Mūsdienu kultūras forums "Baltā nakts". Tas ir daļa no starptautiska projekta "Eiropas Baltās naktis", ko pirms 16 gadiem aizsāka piecas Eiropas galvaspilsētas – Brisele, Madride, Parīze, Rīga un Roma, bet šodien šim tīklam ir pievienojušās daudzas Eiropas un pasaules metropoles. Rīgā "Baltās nakts" ietvaros būs apskatāmi starptautiski un pasaules atzinību guvuši projekti.

Britu mākslinieks Lūks Džerams (Luke Jerram) Rīgā viesojas atkārtoti, 2017. gadā "Baltās nakts" apmeklētāji novērtēja viņa darbu "Mēness muzejs".  Šogad mākslinieks Kronvalda parkā viesus pārsteigs ar mākslas darbu "Gaia" jeb Zemes instalāciju. Instalācija uzbur pārredzamības sajūtu, kāda rodas, astronautiem atrodoties izplatījumā, redzot planētas Zeme vietu Visumā, tās niecīgos izmērus un trauslumu, salīdzinot ar citām planētām. Mākslas darbs sniedz iespēju redzēt mūsu planētu trīsdimensiju attēlā. Instalācijas diametrs ir 7 metri, un to klāj detalizēti NASA veidoti Zemes fotouzņēmumi. "Gaia" instalāciju pavada BAFTA balvu ieguvušā komponista Dena Džonsa (Dan Jones) īpaši veidota skaņu kompozīcija.

Par 21.gadsimtu liks aizdomāties Kanādas mākslinieka Robina Mūdija (Robyn Moody) konceptuāla audiovizuālā instalācija "Viļņu traucējumi". Neredzamie viļņi, kuru uztverei vajag īpašas iekārtas, par sevi neliek manīt līdz brīdim, kad ar tiem saskaramies. Viļņi no katras radiostacijas, mobilā telefona zvana, Wi-Fi signāla un dažādām iekārtām izplatās ik brīdi. Instalācija rāda skaistu un elegantu ikdienā nejūtamo viļņu vīziju, ko papildina pakāpeniski mainīgs melanholisku skaņu celiņš. Mākslas darbs būs apskatāms "Rīgas mākslas telpā", arī pēc "Baltās nakts" no 8. līdz 22. septembrim izstāžu zāles darba laikā.

Francijas radošās asociācijas "Picto facto" veidotās košās un dzīvespriecīgās vides instalācijas atdzīvinās Vērmanas dārzu. Instalācija "Vairāk nekā dārzs" sniedz ilgstoša pavasara sajūtu, aizbaida vienmuļu laiku, liekot priecāties par ziedēšanu un košumu. Instalāciju "Vairāk nekā dārzs" ik pa brīdim atdzīvinās trīs dzīvespriecīgi aktieri, tērpušies pārsteidzošos, ar gaisu pildītos leļļu tērpos un aprīkojušies ar skaņas sistēmu.

Mūsdienu kultūras foruma "Baltā nakts" laikā uzstāsies arī viesmākslinieki, mūziķi, komponisti un režisori no dažādām valstīm. Audiovizuālā koncertprogramma "Videogrāfija" demonstrēs ASV, Francijas, Lielbritānijas un Latvijas vizuālās, video un audio mākslinieku priekšnesumus uz vienas skatuves. Savukārt, "Skaņu mežs" savu "Baltās nakts" koncertvakaru kā allaž ir nolēmis veidot kā minifestivālu, pieaicinot mūziķus un komponistus no Portugāles, Zviedrijas, Francijas un Kopenhāgenas. Baltijas īsfilmas un dzejas performancē "Mehāniskā dienasgrāmata" būs skatāma starptautiskā festivāla 2Annas īsfilmu programma ar dzejas lasījumiem, bet grāmatu veikalā "Robert's Books" Dzirnavu ielā 51-1 atzīmēs amerikāņu dzejnieka, dramaturga, gleznotāja, izdevēja un aktīvista Lorensa Ferlingeti 100 gadu jubileju ar dzejas lasījumiem gan latviešu, gan angļu valodā.

"Baltās nakts" laikā apmeklētājiem būs iespēja apskatīt izstādi "Izcilie modernisti". Tas ir pilnīgi jauns un satriecošs visā pasaulē atzīts multimediju šovs. Izstādē skatāmi 16 visnozīmīgāko modernisma pārstāvju – Kloda Monē, Edgara Degā, Pola Gogēna, Anrī Ruso, Anrī de Tulūza-Lotreka, Gustava Klimta, Pola Sinjaka, Pīta Mondriāna, Amedeo Modiljāni, Vinsenta van Goga, Pjēra Ogista Renuāra, Huana Grīsa, Paula Klē, Franča Marka, Vasilija Kandinska un Kazimira Maļeviča – darbi. Ieeja pasākumā tikai ar ielūgumiem!

"Baltās nakts" laikā no 16.00 līdz 3.00 Rīgas centrā Brīvības laukumā (pie Laimas pulksteņa) darbosies informācijas centrs.

Avots: Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienība


celojumubode - 3813
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā!

Iedvesmojies laivot Bauskas novadā!

Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā!

Bauskas TIC

Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā!

Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā!

Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā!

Cēsu TIC

Zemgales pastalu izstāde

Zemgales pastalu izstāde

No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Aktīvās tūrisma sezonas atklāšana Jelgavā

Aktīvās tūrisma sezonas atklāšana Jelgavā

20.aprīlī 12 - 17 ikviens aicināts uz aktīvās tūrisma sezonas atklāšanas pasākumu Dzīvesziņas un arodu sētā.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Skulptūru stāsti Cēsīs!

Skulptūru stāsti Cēsīs!

Piesakies ekskursijai Cēsīs! Izzini skulptūru ceļu no Cēsu vecpilsētas līdz pat Meža kapiem un atpakaļ, tēlnieka Matiasa Jansona pavadībā!

EUR 6 | Cēsu TIC

Nāc copēt vimbas un pavasara sauli Bauskā!

Nāc copēt vimbas un pavasara sauli Bauskā!

Bauskas TIC

Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā

Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā

Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā.

Tukuma TIC

Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu!

Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu!

Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi!

Bauskas TIC

Sama modināšanas svētki Koknesē

Sama modināšanas svētki Koknesē

Koknesē modinās diženo Daugavas iemītnieku - Samu. Svētki Koknesē norisināsies 10. un 11.maijā.

Aizkraukles novada TIC

Golfa diena Madonā

Golfa diena Madonā

Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu.

Madonas TIC

Radi Tukku Magi TALKA TUKUMĀ

Radi Tukku Magi TALKA TUKUMĀ

20. aprīlī aktīvie tukumnieki un viesi aicināti uz Tukku Magi pagalma sakopšanas talku no pulksten 9:00 Pasta ielā 26.

Tukuma TIC

27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā

27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā

Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un laukos.

Madonas TIC

Uz Tukumu pēc literatūras!

Uz Tukumu pēc literatūras!

Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem.

Tukuma TIC

Pilnvērtīgs laiks sev!

Pilnvērtīgs laiks sev!

Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553

EUR 145 | Via Vitalité

Satiec savu meistaru Tukuma pusē

Satiec savu meistaru Tukuma pusē

Tukuma pusē no 13.aprīļa līdz 21.aprīlim varēs iepazīt 12 meistaru stāstus tuvplānā!

Tukuma TIC

Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā

Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā

Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un apkārtnē!

Tukuma TIC

Svini kāzas Jaunpils pilī!

Svini kāzas Jaunpils pilī!

Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām neaizmirstamus.

Tukuma TIC

Kandavā tikšanās ar

Kandavā tikšanās ar "Nelūgtajiem viesiem"

Sarunu vakars ar Leldi Kovaļovu un Andri Daugaviņu - Kandavas vīna namā 20.aprīlī.

Tukuma TIC

Ar vilcienu uz Madonu, Cesvaini un Gulbeni

Ar vilcienu uz Madonu, Cesvaini un Gulbeni

Kāp Rīgā vilcienā un, vērojot ainavas aiz loga, brauc uz Vidzemi, kur tevi sagaidīs bagātīgs tūrisma maršruts visas dienas garumā.

EUR 17 | Madonas TIC

Stādu dienas

Stādu dienas "Dzērvēs" 20.aprīlī!

Bauskas TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -