Iespēja nokļūt visur un ērti – sabiedriskā transporta veiksmes pamats

Kristīne Jankoviča | 2019.08.15

Viena no galvenajām problēmām sabiedriskā transporta jomā mūsdienās ir “pēdējās jūdzes” nodrošināšana – tā secina Starptautiskā sabiedriskā transporta asociācija jeb UITP.

Pašlaik daudzas pilsētas pasaulē cīnās ar pieaugošo iedzīvotāju skaitu un to radīto piesārņojumu, vienlaikus cenšoties cilvēkiem piedāvāt tādu komfortu, ērtības un pakalpojumus, kādus pieprasa mūsdienu sabiedriskā transporta lietotājs. Par spīti izaicinājumiem jau šobrīd ir redzami daudzi veiksmīgi piemēri tam, kā ar moderniem risinājumiem tiek panākts, ka cilvēki arvien biežāk privātā transportlīdzekļa vietā izvēlas sabiedrisko transportu.

Viena no problēmām lielpilsētās ir “pirmā vai pēdējā jūdze”, respektīvi, tas, ka novecojušās transporta sistēmas nespēj nogādāt cilvēkus no viņiem nepieciešamā punkta A uz punktu B un līdz transportam ir pārāk tālu jāiet. Tāpēc daudzviet tiek veidoti dažādi risinājumi, lai radītu integrētu transportu sistēmu, kurā dažādi transportu veidi viens ar otru nevis konkurē, bet papildina. Veiksmīgs multimodāls transporta tīkls, piemēram, darbojas Francijas pilsētā Lionā, kur paralēli pieejami seši dažādi transporta veidi – metro, tramvajs, funikulieris, trolejbuss, autobuss un autonomi transportlīdzekļi, līdzīgi kā mikroautobusi Rīgā. Pilsētas sabiedriskais transports pēdējos gados tiek attīstīts tā, lai tas pārspētu privāto autotransportu, un pirmie rezultāti ir jau redzami – 2018. gadā publiskā transporta izmantošana pieauga par 5 %.

“Cilvēku pārvilināšana viennozīmīgi ir liels izaicinājums jebkurai pilsētai ar komplicētu sabiedriskā transporta shēmu, kāda ir arī Rīga. Lai padarītu sabiedrisko transportu pievilcīgu tiem, kas labprātāk pārvietojas ar privāto autotransportu, nepieciešams izveidot tādu transporta piedāvājumu, kas ļauj ērti nokļūt uz nepieciešamo galamērķi no jebkura punkta pilsētā. Tas nozīmē, ka ir jānodrošina ērts transports tiem iedzīvotājiem, kas dzīvo vai strādā mazāk apdzīvotajās Rīgas vietās. Mēs redzam, ka tieši mikroautobusi un ekspresautobusi ir šis risinājums “pēdējās jūdzes” problēmai Rīgā. Arī tāpēc esam nesen pārplānojuši vairākus maršrutus tā, lai tie mazāk dublētu pārējo sabiedrisko transportu un palielinātu sabiedriskā transporta pieejamību cilvēkiem, kam līdz šim līdz transportam bija jāmēro garāks ceļš ar kājām,” norāda Andris Logins, Pilnsabiedrības “Rīgas mikroautobusu satiksme” maršrutu plānošanas/kontroles nodaļas vadītājs.  

Arī Indijas galvaspilsētā Deli, kur dzīvo aptuveni 17 miljoni cilvēku, viens no izaicinājumiem, tāpat kā daudzviet pasaulē, ir “pēdējās jūdzes” nodrošināšana sabiedriskā transporta sistēmā. Lai dotu iespēju cilvēkiem nokļūt tieši līdz nepieciešamajam galamērķim, tur tiek piedāvāts nepieciešamos attālumus veikt ar elektriskajām rikšām – mūsdienīgu rikšu alternatīvu, kas palīdz nokļūt vajadzīgajā vietā, turklāt pārvadāšanas procesā nepiesārņo gaisu.

Cīņa pret gaisa piesārņojumu ir aktuāla ikvienā pilsētā, kur pieaugusi privātā autotransporta popularitāte. Itālijas pilsēta Milāna šobrīd virzās uz to, lai 2030. gadā viss sabiedriskais transports būtu elektrizēts un cilvēkiem būtu iespējams nokļūt jebkur pilsētā, ērti izmantojot sabiedrisko transportu, tajā skaitā ieviešot velosipēdu nomu kā daļu no pilsētas transporta pakalpojumiem. Arī Rīga ir veiksmīgs piemērs tam, kā var pilsētas sabiedriskā transporta sistēmā lielu vietu atvēlēt tādiem pārvietošanās līdzekļiem, kas neveido izplūdes gāzes – tramvajiem un trolejbusiem.

Arī latviešu autosportists, OSC ceha direktors un vairākkārtējs Dakaras rallija dalībnieks Andris Dambis, kurš ir viens no elektriskā mikroautobusa radītājiem, atzīst, ka, lai samazinātu transportlīdzekļu skaitu, nepieciešams veidot tam atbilstošu pilsētvidi, radot tādus apstākļus, lai jebkurš varētu un vēlētos braukt ar sabiedrisko transportu. “Tas būs ieguvums visiem. Taču jāņem vērā, ka sabiedriskajam transportam ir jābūt ideālam, lai kāds savu Golf markas privāto automašīnu vēlētos nomainīt pret biļeti Mercedes markas autobusā,” uzsver A.Dambis.

Piemēram, Melnburnā tiek investēti lieli līdzekļi sabiedriskajā transportā, lai panāktu, ka cilvēki labprāt pārsēžas no savām automašīnām, un lai integrētu sabiedriskā transporta sistēmu. Kā atzīst pilsētas pārstāvis - sabiedriskais transports ir pilsētas asinsrite, tāpēc pilsētas mērķis ir tuvākajos gados pārveidot sistēmu tā, lai apmierinātu vajadzības ne vien šodienas, bet arī nākotnes melnburniešiem.

Kā norāda UITP ģenerālsekretārs Mohameds Mezgani (Mohamed Mezghani), šis ir laiks, kad sabiedriskais transports tiek definēts no jauna, tāpēc jebkurai pilsētai vajadzētu saprast, kā to izdarīt un kāpēc tas ir vajadzīgs. Sabiedriskā transporta jēga ir uzlabot cilvēku dzīves kvalitāti, nodrošinot pēc iespējas lielāku pieejamību darbavietām, izglītībai un kultūrai.


Avots: KPMS


celojumubode - 3813
Aktuālās izstādes Liepājā

Aktuālās izstādes Liepājā

Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies!

Liepājas reģiona TIB

Summer Sound 2024

Summer Sound 2024

Grandiozākais pludmales festivāls Baltijā “Summer Sound”, kas šogad notiks 2. un 3. augustā Liepājā, papildina pašmāju un starptautisko mākslinieku programmu.

Liepājas reģiona TIB

Liepājas restorānu nedēļa aicina

Liepājas restorānu nedēļa aicina

Liepājas ēdināšanas uzņēmumi visus ēdienu mīļotājus un gastronomijas entuziastus aicinās doties īpašā garšu ceļojumā Liepājas restorānu nedēļas ietvaros.

Liepājas reģiona TIB

Lux Express

Lux Express

"Lux Express" no 2. maija uzsāks pasažieru komercpārvadājumus maršrutā Rīga-Liepāja.

Liepājas reģiona TIB

Ierobežots piedāvājuma - Hotel Jūrmala SPA

Ierobežots piedāvājuma - Hotel Jūrmala SPA

Esiet vieni no pirmajiem, kas bauda atpūtu Renovētajā Hotel Jūrmala SPA numurā un saņemiet dāvanu - neierobežotu Wellness Oasis apmeklējumju// līdz 31.05.

EUR 94 | Estravel Latvia

Augšdaugava.Tūrisma sezonas atklāšana.

Augšdaugava.Tūrisma sezonas atklāšana.

Augšdaugavas novada pašvaldības iestāde ‘’TAKA’’ aicina 26. aprīlī plkst. 10.00 apmeklēt tūrisma sezonas atklāšanas pasākumu.

TAKA

Balkānu pērle 𝐌𝐄𝐋𝐍𝐊𝐀𝐋𝐍𝐄!

Balkānu pērle 𝐌𝐄𝐋𝐍𝐊𝐀𝐋𝐍𝐄!

Burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras ūdens, neskaitāmas senas pilsētiņas, un, protams, melnkalniešu viesmīlība.

EUR 367 | Latvia Tours

4.maija svētki Alūksnē

4.maija svētki Alūksnē

Atzīmējot Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienu, š.g. 4.maijā Bānīša zemē svinēs jaudīgi jeb kā saka vietējie “ar pilnu tvaiku”.

Alūksnes TIC

Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā

Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā

1 nakts 2 personām, brokastis un vakariņas Michelin ceļvedī ieteiktā restorānā, kā arī spa piedāvājums // līdz 31.05.

EUR 225 | Estravel Latvia

MOTIVĒJOŠIE BRAUCIENI!

MOTIVĒJOŠIE BRAUCIENI!

👉VEIDOJIET POZITĪVA UZŅĒMUMA TĒLU. 👉APBALVOJIET LOJĀLOS KLIENTUS, DARBINIEKUS. 👉MOTIVĒJIET JAUNIEM PANĀKUMIEM. 👉SALIEDĒJIET KOLEKTĪVU, SADARBĪBAS PARTNERUS

Latvia Tours

Izstāde

Izstāde "Laika dārzs" Valmieras muzejā

No 6. aprīļa līdz 29. maijam, Valmieras muzejā skatāma Birutas Jansones, Antras Galzones, Gitas Sirmās un Lailas Stradas mākslas darbu izstāde.

Valmieras TIC

Ekskursiju tūre Itālijā - no Rīgas

Ekskursiju tūre Itālijā - no Rīgas

Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 3* viesnīcā, puspansija un ekskursiju programma // 24.05.-31.05.2024. // Vietu skaits ierobežots

EUR 1299 | Estravel Latvia

TUNISIJA no 295 EUR/pers!

TUNISIJA no 295 EUR/pers!

Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks SPA un talasoterapijas procedūrām, siltiem saules stariem, pastaigām un ekskursijām!

EUR 295 | Latvia Tours

Itālijas ezeru burvība

Itālijas ezeru burvība

Itālijas ezeru reģiona skaistums, brīnišķīgs klimats, svētvietu noslēpumainība iespaidīgās vietās, ir tikai daži no šī neaizmirstamā maršruta dārgakmeņiem.

EUR 1299 | Latvia Tours

Plāno kāzas Bauskas novadā!

Plāno kāzas Bauskas novadā!

Iedvesmojies populārākajām laulību slēgšanas vietām Bauskas novadā!

Bauskas TIC

Kļūsti par sesto spēlētāju!

Kļūsti par sesto spēlētāju!

Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību!

EUR 180 | SKY24.LV

Padastes muiža - romantiska atpūta

Padastes muiža - romantiska atpūta

2 naktis 2 personām, brokastis un 1 vakariņas, kā arī atpūtas piedāvājums - atpūta vienā no labākajām Igaunijas viesnīcām

EUR 335 | Estravel Latvia

ALBĀNIJA jau no 30.05.

ALBĀNIJA jau no 30.05.

Klimats ir ideāli piemērots tiem, kam patīk siltums un saule, bet kas nevēlas karstumu. Temperatūra vasarā svārstās no 25 līdz 28 grādiem pēc Celsija

EUR 589 | Latvia Tours

Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā

Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā

No 2024. gada 6. aprīļa līdz 29. maijam Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma tekstilmākslinieces Anitas Celmas personālizstāde “Atgriešanās”.

Valmieras TIC

Būsim pazīstami Latgale, Sēlija!

Būsim pazīstami Latgale, Sēlija!

Skolēnu ekskursijas Augšdaugavas novadā!

TAKA

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -