Sāk vērtēt «Latvijas Gada auto 2020» titula pretendentus

Māris Ozoliņš | 2019.08.07

2019. gada 20. jūlijā maršrutā t/c Mols - Kungu rija (Turaidā) – t/c Mols norisinājās pirmais konkursa "Latvijas Gada auto 2020" mediju testa brauciens, kura laikā konkursa žūrija un mediju pārstāvji varēja izmēģināt deviņus no konkursam līdz šim pieteiktos jaunākos auto modeļus. Kādi ir iespaidi?

"Latvijas Gada auto" konkursa dalībnieku rindas ļoti labi atspoguļo jaunu automobiļu tirgus tendences un pircēju pieprasījumu. Šogad teju visi konkursam "Latvijas Gada auto 2020" patlaban pieteiktie dalībnieki ir kādas apvidus auto klases pārstāvji – tikai 4 no 15 nav ‘apvidnieki’. Arī sestdien notikušajā braucienā, lielākā daļa bija apvidus automobiļi. Varētu domāt, ka konkurss kļuvis par vienveidīgu sacensību, taču nav tik vienkārši. Šodien šī automobiļu kategorija ir izplētusies arvien dažādākos virzienos. Apvidus automobiļi var nebūt ar milzīgu klīrensu un pilnpiedziņu, jo lielākā daļa no tiem pārsvarā tiek lietoti civilizētos apstākļos. Jau kādu laiku tāda ir tendence un tāds ir pircēju pieprasījums. Līdz ar to visi apvidus automobiļi nav liekami vienā kastītē, un tāpēc arī pagājušā gada konkursā tika ieviesta nominācija "Pilsētas apvidus auto". Un atcerēsimies, ka pēdējos divos gados uzvaras laurus tomēr plūca kompaktklases ne apvidus klases modeļi. Kurš būs "Latvijas Gada auto 2020", uzzināsim 6. decembrī!

Interesants un daudzveidīgs bija pirmo desmit automobiļu pulks, kas sestdien tika izmēģināts "Latvijas Gada auto 2020" mediju testa braucienā. Divi kompaktklases modeļi, četri kompaktās apvidus klases modeļi, divi vidējās apvidus klases automobiļi un divi mazās apvidus auto klases pārstāvji. Kompakto klasi pārstāvēja izskatīgie ŠKODA Scala, KIA ProCeed. Savos iespaidos par jaunu ŠKODA Scala modeli dalās konkursa "Latvijas Gada auto 2020" žūrijas biedrs, auto žurnālists Guntars Pulss: "ŠKODA Rapid universāļa pēctecis padevies tiešām augstvērtīgāks gan dizaina, gan tehniskā izpildījuma ziņā. Pēc sajūtām tas praktiski ir kompaktklases auto, kas acīmredzot ir bijis Scala veidotāju mērķis." Bet par KIA ProCeed stāsta žūrijas biedrs Agris Staņēvičs: "Bravo! Jau pagājušo gadu priecēja kompaktklases KIA Ceed uznāciens. Gan eksterjerā, gan īpaši interjerā jūtama kvalitāte. Ļoti atsaucīgs (es teiktu sportisks)1,6l 204 Zs dzinējs ar 7-pakāpju automātisko kārbu. Automobilī ir patīkami uzkavēties."

Savu individualitāti parādīja arī katrs no kompaktās apvidus auto klases. Ietilpīgs un praktisks ir Seat Tarraco, kas priecē ar klusu salonu, pieklājīgu dinamiku un teicami absorbē nelīdzenos asfalta lāpījumus. Ar augstu komforta līmeni izcēlās arī interesantais Citroën C5 Aircross. Par šo modeli stāsta konkursa žūrijas biedrs Jānis Mežulis: "Apskatot C5 Aircross, nevar noliegt diezgan lielo ārējo līdzību ar mazajiem brāļiem C3 Aircross un C4 Cactus, par kuriem iepriekš rakstīju ne pārāk glaimojošas piezīmes. Tāpēc ar lielu kritisku piesardzību uzsāku braucienu, tomēr šajā modelī vairs nevarēju atrast nekādus uzkrītoši vājos punktus. Drīzāk pretēji. Pat bez dārgās pneimatiskās piekares tas brauc pa granti gluži kā pa sliedēm un slīd pāri mazajai pretīgajai grants trepei. Kā man paskaidroja markas dīlera pārstāvis, Citroën izmanto vienkāršu lodveida moduli iebūvētu amortizatorā, kas pildīts ar eļļu un pilda sava veida papildus bufera lomu. Gluži kā tenisa bumbiņa. Pielietotie materiāli saskarsmes vietās ir pieņemami. Nekas negrabēja un neļurkājās. Mīkstie sēdekļi papildus piešķīra braucienam mierīgāku un pārliecinošāku raksturu. 130 zs nav nekāda sporta granāta, taču neradās sajūta, ka esi kā apdalīts jaudas un dinamikas ziņā. Arī ļoti gaumīgi izveidotais digitālais mērinstrumentu panelis lika rasties pārliecībai, ka auto būvēts ar sirdi."

Savukārt ātrākie un azartiskāk vadāmie kompaktās apvidus auto klases modeļi šajā braucienā bija Cupra Ateca ar  300 Zs un Porsche Macan S ar 354 Zs jaudu. Par Cupra Ateca radītajiem iespaidiem stāsta žūrijas biedrs Intars Vizbulis: "Cupra ir auto, kurš tevi neieliek nekādos rāmjos. Cupra zīme uz radiatora restes var radīt apjukumu daudziem, kuri nespēs saprast, kas tā par marku. Sajūtu līmenī kā kartings, tikai augsts un liels. Ja grib kādu noķert, tad noteikti ar šo. Braucot mierīgā gaitā motors klusi dūc, taču piespiežot pedāli var panākt pat būkšķi, kas rada rallija auto piesitienu. Salons moderns, taču tai pat laikā priekšējais panelis vienkāršs, pat, salīdzinot ar Seat, liekas pārāk vienkāršs. Varēja tomēr būt kāda odziņa. Labs 4x4 krosovers ar 300Zs. par 40-50 tūkstošiem Eiro" Bet par Porsche Macan S stāsta Guntars Pulss: "Porsche debija Latvijas Gada auto konkursā notiek ar markas bestsellera Macan atjaunoto versiju. Lai gan tas par divām trešdaļām sastāvot no Audi Q5 detaļām, jāteic, ka Porsche aura tomēr ir sajūtama - it īpaši šā zīmola apjūsmotājiem, pie kuriem zināmā mērā pieskaitu arī sevi."

Savukārt vidējo apvidus auto klasi pārstāvēja BMW X5 un Mercedes-Benz GLE. Abiem modeļi piedāvā augstu komfortu, modernākās tehnoloģijas un arī spējas braukt sarežģītākos ceļa un bezceļa apstākļos. X5 vairāk provocē tā vadītāju veikt kādu straujāku manevru, bet GLE vairāk orientēts uz rāmu kruīzu. Par GLE stāsta Agris Staņēvičs: "Nu grūti ko iebilst pret Mercedes-Benz izvirzītajiem (un realizētajiem) kvalitātes un komforta standartiem. Vēl atmiņā pagājušajā gadā testētie CLS un A-klase. Arī tagad testētais GLE ar 2 litru dīzeļdzinēju un 245 Zs (eleganta dinamika), un 9-pakāpju automātisko pārnesumu kārbu nenoliedzami norādīja – tas ir Mercedes-Benz! Piekare uz mūsu lielceļiem strādā perfekti. Komforts pāri visam - salons veidots īpaši ergonomiski, ir ļoti ērta un komfortabla sēdēšana aizmugurē (cik tas ir aktuāli apvidus auto?). Un tas viss par 60 000 EUR."

Spilgti automobiļi šajā braucienā bija no mazās apvidus auto klases – Volkswagen T-Cross un Suzuki Jimny. T-Cross ir īstens pilsētas apvidus auto, kas ar spilgto krāsojumu viegli izcelsies pārējo automobiļu vidū. Par šo modeli stāsta Intars Vizbulis: "Runājot par krāsu paleti, tā noteikti izcelsies starp populāriem baltiem un melniem auto. Panelis moderns, kā jau VW. Plastikāta piegarša gan ir jūtama visapkārt - durvju apšuvumā, priekšējā panelī un visur citur. Audums dažādiem izšuvumiem piešķirts tikai sēdekļiem. Bagāžas nodalījums nav īpaši liels, taču zem grīdas ir paslēptas vēl 3-4 nodalījuma kastītes, kur var šo to salikt, lai neripinās pa bagāžas nodalījumu. Sēdēšana aiz sevis ir iespējama, un pat galvai un ceļiem pietiek vietas. Mazais viena litra dzinējs ar 115zs. diezgan labi tiktu galā pilsētas režīmā, taču uz šosejas gribētos ko jaudīgāku." Suzuki Jimny gan konkursā nepiedalījās, bet bija sarūpēts kā preses auto. Tomēr pēc Jimny izmēģināšanas, lielākā daļa brauciena dalībniekiem bija smaids līdz ausīm. Šis auto savā vienkāršībā ļoti kontrastē ar pārējiem jaunajiem auto modeļiem, kuri ir bagātīgi aprīkoti ar dažādajām tehnoloģijām. Tā stihija ir izbraukt vietas, kur neviens cits auto to nespēj izdarīt. Un tas Jimny ļoti labi padodas.

Konkursam "Latvijas Gada auto 2020" šobrīd pieteikti 15 automobiļi: Mitsubishi ASX, Mitsubishi L200, BMW X5, Mercedes–Benz GLE, Mercedes–Benz CLA, Seat Tarraco, Cupra Ateca, Jeep Wrangler, Citroën C5 Aircross, KIA Xceed, KIA ProCeed, ŠKODA Scala, Volkswagen T-Cross, Porsche Macan S un Hyundai i30 Fastback N. Pretendentu pieteikšana "Latvijas Gada auto 2020" titulam turpināsies līdz šī gada 7. novembrim, bet uzvarētāju apbalvošanas ceremonija notiks 6. decembrī.

Avots: Latvijas Gada auto


celojumubode - 3802
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē

Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē

Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis!

Cēsu TIC

Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā

Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā

1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām aktivitātēm

Madonas TIC

“Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies!

“Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies!

Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"!

Tukuma TIC

Svini Lieldienas Bauskas novadā!

Svini Lieldienas Bauskas novadā!

Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss

Bauskas TIC

Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!

Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!

Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus!

Jēkabpils novada TIC

Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās!

Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās!

Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos.

Bauskas TIC

Lieldienas Tukuma Pilsētas parkā

Lieldienas Tukuma Pilsētas parkā

Tradicionālo svētku svinības jau atkal Tukuma pilsētā! Lieldienu izdarības, radošās darbnīcas, spēles, rotaļas, trušu māja un kazlēni, muzikālā programma.

Tukuma TIC

Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu!

Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu!

Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi!

Bauskas TIC

Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā

Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā

Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai ģimenei.

Tukuma TIC

Pārgājiens Alūksnē

Pārgājiens Alūksnē

Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils stāsta atkl

EUR 12 | Alūksnes TIC

Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”

Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”

31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem.

Valmieras TIC

Jautrās LIELDIENAS Kandavā

Jautrās LIELDIENAS Kandavā

31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu gatavošanu

Tukuma TIC

Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts

Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts

12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas skatīšanos.

EUR 18 | Valmieras TIC

"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī

Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī!

Bauskas TIC

Zemgales pastalu izstāde

Zemgales pastalu izstāde

No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Skolēnu pavasara ceļvedis

Skolēnu pavasara ceļvedis

Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas”

Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas”

No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē

Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē

30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu!

Tukuma TIC

Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga

Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga

Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju dīķiem, vērot putnus.

Madonas TIC

Lieldienu brīvdienas Liepājā

Lieldienu brīvdienas Liepājā

Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem.

Liepājas reģiona TIB

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -