Atklāj Latvijā pirmo Santjago ceļa gliemežvāka zīmi pie Sv. Jēkaba katedrāles

Sandra Rone | 2019.08.02

2019. gada 25. jūlijā Sv. Jēkaba dienā Latvijas Sv. Jēkaba ceļa asociācija kopā ar ciemiņiem  no Lietuvas (Camino Lituano) un Polijas (Camino Polaco), kas  Santjago ceļa posmus savās valstīs jau izveidojuši, veica kopīgu izpētes pārgājiena posmu no Jaunmārupes līdz Rīgai ar svinīgu noslēgumu pie Sv. Jēkaba katedrāles.

Tika atklāta un iesvētīta Latvijā pirmā gliemežvāka simbola zīme un izsniegta pirmā Latvijas svētceļnieka pase latvietim Bruno Skaram, kas 2010. gadā paveica šo ceļu no Sv. Jēkaba katedrāles līdz Santjago de Kompostela Spānijā 6 mēnešu laikā.Kā pirmais goda pārstāvis viņš tika ierakstīts mūsu asociācijas dāvātajā svētceļnieku reģistra grāmatā, kas kalpo kā statistikas, drošības un uzskaites sistēma ikvienā vietā, kur tiek izsniegta  pase.

Latvijas Romas katoļu baznīcas Rīgas arhidiecēzes palīgbīskaps Andris Kravalis savā uzrunā sacīja : "Cilvēki, kas ir ceļā, ir tie, kas izmaina pasauli,  Sv. Jēkaba ceļš vieno mūs visus no tik dažādām tradīcijām , ļauj atgādināt, ka tu šajā pasaulē esi svētceļnieks. Un pateicoties  mūsu viesu ( Lietuvas un  Polijas) aktivitātei, varam iekļauties šajā ceļa posmā, kas ir daļa no kopējā Baltijas Santjago ceļa".

Latvijas evaņģēliski luteriskās vecās Sv. Ģertrūdes baznīcas mācītājs Krists Kalniņš, kurš pats pirms pāris gadiem veicis Santjago ceļu Spānijā un šodien šajā ceļā devās arī viņa sieva, izteica mums vēlējumu sajust sirdī Santjago ceļa noslēpumu, to brīnumu, kas atkal un atkal sauc ceļā, kur tu saproti, ka esi tikai tu, tava mugursoma, ceļš un Dievs. "Svētceļojums ir kā dzīve, kurā ar pārsteigumu atklāj, ka Tevi Mīlošais Dievs ir tepat līdzās, un ka Tu vari Viņam uzticēties it visā. Svētceļojumā neviens par Tevi nav augstāks, vai zemāks, bet katrā cilvēkā pamani vēlmi, būt Vienotībā ar sevi un Dievu! Svētceļojums ir satikšanās vieta. Un kad vien vēlies iegūt jaunus draugus, jaunas atziņas un pateicību Dievam par dzīvi, kuru vari svinēt katru dienu, ņem savu mugursomu un dodies ceļā, "novēlēja Krists Kalniņš kā arī Latvijas vētceļnieku pasei uzrakstīja ceļa svētības vārdus.

Rīgas Domes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Oļegs Burovs sveicināja visus klātesošos un viesus, atgādinot, ka Rīgas siluetu veido Baznīcu torņi,ko daudzi pazīst visā pasaulē. Un tagad pie vienas no šīm baznīcām -Sv. Jēkaba katedrāles - gliemežvāka zīme būs apliecinājums tam,ka Latvija pievienojas kopējam Santjago ceļam, ar pateicību klātesošajiem viesiem un ceļa veidotājiem.

LIAA tūrisma departamenta direktore Inese Šīrava, ar kuru sadarbībā strādājam no ceļa veidošanas sākuma pirmajiem brīžiem, konsultējoties un apspriežot situācijas, saviļņoti priecīga pavēstīja, ka līdz šim "gliemežvāks" ir dzīvojis mūsu sirdīs un atmiņās, un beidzot tas ir arī Latvijā, ka tā ir iespēja "Latviju uzlikt uz lielās pasaules un  Eiropas kartes".

Nacionālā Kultūras mantojuma pārvaldes kultūras mantojuma politikas daļas vadītāja Baiba Mūrniece atgādināja, ka Latvija ir 33. valsts, kas šogad pievienojas EP iniciatīvai par Eiropas kultūras ceļiem un Santjago ceļš ir vecākais no tiem.Tiekam aicināti kopīgi novērtēt un saglabāt mūsu kultūras mantojumu, to piedzīvojot, stāstot un parādot to citiem, jo kā zināms Santjago ceļu iet cilvēki no visas pasaules. Tas nesīs Latvijas vārdu tālu aiz mūsu robežām.

Kopā ar ikvienu interesentu svinējām turpinājumu ar viesu vēlējumiem, dāvātu svētītu maizi no Lietuvas, Svētbrīdi baznīcā , tortes ēšanu un dalīšanos piedzīvotajā Santjago ceļa veidošanā Latvijā un  pasaulē - no sirds uz sirdi draudzīgā atmosfērā,  visu vakaru. Skatījām fotogrāfiju izstādi, iedrošinājām šaubīgos un stāstījām paši par savām grūtībām.

Avots: Latvijas Sv. Jēkaba ceļa asociācija


celojumubode - 3802
Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā

Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā

1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām aktivitātēm

Madonas TIC

Lieldienu brīvdienas Liepājā

Lieldienu brīvdienas Liepājā

Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem.

Liepājas reģiona TIB

Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts

Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts

12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas skatīšanos.

EUR 18 | Valmieras TIC

Svini Lieldienas Bauskas novadā!

Svini Lieldienas Bauskas novadā!

Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss

Bauskas TIC

Lielās piektdienas pārgājiens Līgatnē!

Lielās piektdienas pārgājiens Līgatnē!

Aicinām pieteikties atraktīvajam Lielās piektdienas pārgājienam caur Līgatnes mežiem! Gaidāmi pārsteigumi un atrakcijas!

EUR 3 | Cēsu TIC

Lieldienas Tukuma novadā

Lieldienas Tukuma novadā

Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā!

Tukuma TIC

Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā

Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā

Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai ģimenei.

Tukuma TIC

Zemgales pastalu izstāde

Zemgales pastalu izstāde

No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Medus nokrāsās Bauskas novadā

Medus nokrāsās Bauskas novadā

Iepazīsti medu un atklāj tā daudzveidīgās īpašības radošajās meistarklasēs!

Bauskas TIC

Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu!

Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu!

Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi!

Bauskas TIC

,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī

,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī

Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē.

Bauskas TIC

Lieldienas Rīgas Motormuzejā

Lieldienas Rīgas Motormuzejā

Aicinām apmeklēt Rīgas Motormuzeju Lieldienu brīvdienās! 29. martā būs iespēja piedalīties Lieldienu aktivitātēs - olu meklēšanā muzeja ekspozīcijā, balonu aut

Motormuzejs

Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts

Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts

28.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā senioru vīru kora “Baltie bērzi” 30 gadu jubilejas koncerts. Īpašais viesis: Zigfrīds Muktupāvels.

EUR 5 | Valmieras TIC

“Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies!

“Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies!

Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"!

Tukuma TIC

Jautrās LIELDIENAS Kandavā

Jautrās LIELDIENAS Kandavā

31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu gatavošanu

Tukuma TIC

Skolēnu pavasara ceļvedis

Skolēnu pavasara ceļvedis

Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Labi būt pavasarī - Bauskas novadā!

Labi būt pavasarī - Bauskas novadā!

Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām!

Bauskas TIC

Ceļš uz sakārtotu ķermeni un prātu!

Ceļš uz sakārtotu ķermeni un prātu!

Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553

EUR 145 | Via Vitalité

Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas”

Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas”

No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Pārgājiens Alūksnē

Pārgājiens Alūksnē

Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils stāsta atkl

EUR 12 | Alūksnes TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -