Idejas svaigām zāļu tējām vasarā

Inga Cīrule | 2020.06.28

Latvijas daba ir dāsni apveltīta ar dažādām dabas veltēm, no kurām pagatavot garšīgus un veselīgus dzērienus. Gada farmaceite, aptieku tīkla Apotheka Ogres aptiekas vadītāja Ilze Jaudzeme dalās padomos, kurus ārstniecības augus izmantot zāļu tēju pagatavošanai.

"Zāļu tēju klāsts ir patiešām plašs, turklāt tējas var gatavot gan no viena auga, gan samaisot vairākus augus kopā. Turklāt dabas veltes var izmantot gan vēsā laikā, lai sasildītos, gan siltā laikā, lai atspirdzinātos, papildinot istabas temperatūras ūdeni ar dažādiem augiem. Sevi droši var palutināt ar krūzi svaigas zāļu tējas, taču jāatceras, ka ārstnieciska efekta panākšanai nepietiks ar vienkārši aplietu zāļu tēju – ārstniecībā, līdzīgi kā medikamentu lietošanā, stingri jāievēro receptūra un lietošanas ilgums, kārtība," stāsta farmaceite.

Augi, no kuriem ieteicams pagatavot zāļu tēju:

Liepu ziedi

Liepu ziedu tējai ir medaina, saldena garša. Liepziedu tēja ieteicama saaukstēšanās un augšējo elpošanas ceļu iekaisuma gadījumā. Tāpat tā noderēs ārīgai mutes dobuma skalošanai.

Vīgrieze

Vīgriezes tēja ir ļoti aromātiska. Tējai ir nomierinošs efekts un tā ieteicama miega kvalitātes uzlabošanai.  Tāpat tēja noderēs saaukstēšanās gadījumā, jo tai piemīt sviedrējošas, temperatūru pazeminošas īpašības. Vīgriezes tēju nedrīkst dzert cilvēki, kuri nevar lietot medikamentus, kuru sastāvā ir aspirīns vai tā atvasinājumi.

Raudene

Tējai, kas gatavota no raudenes, ir saldeni patīkama garša. Raudenei piemīt nomierinoša, spazmolītika iedarbība, tā mazina iekaisīgus procesus kuņģa-zarnu traktā un uzlabo gremošanas procesus. (Raudene nav ieteicama grūtniecības laikā.)

Kumelīte

Kumelītei ir nomierinošas īpašības, tā ieteicama iekaisumu mazināšanai. Tāpat kumelīti lieto, lai uzlabotu gremošanas procesus. Kumelīte ir viena no visplašāk izmantotajiem ārstniecības augiem, turklāt tā vērtīga arī ārīgai lietošanai – kompresēm, vannām, skalošanai, inhalācijām.

Pelašķis

Pelašķis ir unikāls mūsu klimatiskajai zonai. Šis augs ir labi zināms, taču nepietiekami novērtēts. Pelašķim ir izteikta pretvīrusa iedarbība, tas novērš spazmas, pazemina asinsspiedienu, aptur asiņošanu un veicina brūču dzīšanu. Mazās devās pelašķa garša ir patīkama, bet lielākās devās rūgtena, sīva. (Pelašķis nav ieteicams grūtniecības laikā.)

Melisa

Melisas garša ir līdzīga piparmētrai, taču tā ir maigāka un garšā jūtams citruss. Šim ārstniecības augam piemīt nomierinošas, spazmolītiskas īpašības, turklāt tas pozitīvi ietekmē kuņğa-zarnu trakta darbību.

Lavanda

Lavanda ir viens no ēterisko eļļu piesātinātākajiem augiem, kas visbiežāk tiek lietots ārīgi. Taču lavandu var izmantot arī tējās, tikai jārēķinās, ka sākotnēji tējas garša var likties specifiska. No lavandas pagatavota tēja uzlabos miega kvalitāti, tāpat to iesaka lietot kā palīglīdzekli depresijas novēršanai. (Lavanda nav ieteicama grūtniecības laikā.)

"Lai jebkura tēja vai dzeramais ūdens būtu interesantāks, garšu un krāsu spēlei tiem var pievienot netradicionālākus augus, piemēram, dārza zemeņu kauslapas, meža zemenes, upeņu ogas un lapas, rudzupuķu ziedus, rožu ziedlapas, arī dārzā sastopamos garšaugus, piemēram, ķimenes, izopu," stāsta Ilze Jaudzeme.

Avots: Apotheka


celojumubode - 3802
Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā!

Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā!

Gaidām apmeklētājus mūsu dabas objektos Augšdaugavas novadā.

TAKA

Lieldienu brīvdienas outlet ciematā

Lieldienu brīvdienas outlet ciematā

Lieldienu atrakcijas visai ģimenei ar animatoriem. Pasākuma vadītājs - Lieldienu zaķis. Putnu būrīšu meistarklase. Olu krāsošanas darbnīca.

ViaJurmala

Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos

Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos

6.aprīlī pulksten 11:00 atvērtā ekskursija Kodolraķešu bāzē Zeltiņos ar gidu.

EUR 2.00 | Alūksnes TIC

Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei

Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei

Ģimenes atpūta Ēģiptē - 7 naktis, lidojums, transfēri, AI // 2 pieaugušajiem un 2 bērniem //

EUR 1700 | Estravel Latvia

Pilna Servisa Līzings Passat

Pilna Servisa Līzings Passat

Pilna Servisa Līzinga piedāvājums VW Passat Variant MY24 Elegance.

Europcar

ZIEDOŠĀ HOLANDE! Vēl 10 vietas!

ZIEDOŠĀ HOLANDE! Vēl 10 vietas!

🌷🌷🌷VISSKAISTĀKAIS PAVASARIS IR TUR, KUR IR ZIEDI! Hildesheima, Amsterdama, Keukenhofas ziedu dārzs, Volendama

EUR 350 | Latvia Tours

Zaķim šodien Liela diena

Zaķim šodien Liela diena

30. martā no 11:00 – 15:00 Liepājas Latviešu biedrības nama lielajā zālē ģimenes aicinātas bez maksas apmeklēt Lieldienu pasākumu un aplūkot sīkdzīvniekus.

Liepājas reģiona TIB

Ottes Lieldienas

Ottes Lieldienas

30. martā, 11:00 aicināti uz OTTES LIELDIENAS, – Viktora Ķirpa muzejā “Vidzemes lauku sēta”. Olas nodrošina Alūksnes Putnu fabrika

Alūksnes TIC

Ģimenes Lieldienu atpūta Jūrmalā!

Ģimenes Lieldienu atpūta Jūrmalā!

Pēdējās vietas! - rezervējiet atpūtu pavasara svētkos un izvēlieties DĀVANU no viesnīcas! // 2 naktis ģimenei + atpūtas piedāvājums + izvēlētā dāvana //

EUR 450 | Estravel Latvia

Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī!

Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī!

Debesskrāpji un koloniālā stila savrupmājas, lielveikali un ielu tirdziņi, krāšņi Rietumu modes apģērbi un tradicionālās sarongas, ātri sporta auto un motorikša

EUR 757 | Latvia Tours

6 trending travel destinations for 2024

6 trending travel destinations for 2024

Venture beyond the ordinary and enjoy the picturesque views, historical sights, and pristine nature of the Balkans.

EUR 79 | airBaltic

Lieldienu pasākums mini ZOO

Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši"

Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem.

Talsu novada TIC

Ostrava. Hokeja čempionāts

Ostrava. Hokeja čempionāts

Aviobiļetes un viesnīca. // Nenokavējiet aviobiļešu iegādi uz Otavu - Hokeja Pasaules čempionāts jau drīz! Vietu skaits ierobežots

EUR 545 | Estravel Latvia

Apvienotie Arābu Emirtāti - kūrorti

Apvienotie Arābu Emirtāti - kūrorti

Pēdējās vietas atpūta Dubaijas kūrortos. 24.03. un 31.03. // 8 nakrtis viesnīcā, brokastis

EUR 605 | Estravel Latvia

Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā

Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā

‘’Mājas kafejnīcu dienas 2024’’ Augšdaugavas novadā šogad notiks 27.- 28.jūlijā

TAKA

JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀

JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀

Ceļotāji izvēlas Eviju, lai izvairītos no tūristu burzmas un izbaudītu vietējo kultūru. Šeit tūristiem tiek sniegta autentiska grieķu pieredze.

EUR 539.00 | Latvia Tours

DENISS PASHKEVICH TRIO

DENISS PASHKEVICH TRIO

29. martā pl.19:00 kultūrtelpā Akustika viesosies Deniss Paškevičs, Kaspars Rolšteins un Arkādijs Gotesmans festivāla “JAZZ ROOM FEST ’24” ietvaros.

EUR 20 | Valmieras TIC

💚✈️ MELNKALNE no 365 EUR/pers.!

💚✈️ MELNKALNE no 365 EUR/pers.!

Fantastiskais Kotoras līcis, Skadaras ezers, kuru paši melnkalnieši sauc par savas valsts sirdi un dvēseli, burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras ūdens!

EUR 365 | Latvia Tours

Klasiskās indiešu dejas koncerts

Klasiskās indiešu dejas koncerts

6.aprīlī plkst. 18.00 Līga Saukante aicina uz klasiskās indiešu dejas solokoncertu “Samvadita – Harmonija” Kocēnu Kultūras namā.

EUR 10 | Valmieras TIC

Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas

Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas

Pirmatnīgā un neatkārtojamā - Gotlandes sala // Vietu skaits ierobežots, kruīzs no Tallinas // 2 naktis //

EUR 121 | Estravel Latvia

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -