Pērnavas mols ir viens no savdabīgākajiem tūrisma apskates objektiem pilsētā

visitestonia.com | 2019.06.28

Parasti, ierodoties Pērnavā, ceļotāji galvenokārt uzskata pilsētu par kūrorta un vasaras atpūtas rezidenci. Arī paši igauņi vienmēr ir daudzinājuši, ka Igaunijā ir divas galvaspilsētas - Tallina un Pērnava - kā vasaras galvaspilsēta, jo ne velti lielākā daļa SPA un atpūtas centru ir koncentrējušies tieši Pērnavā.

Šoreiz par to, ka Pērnavā ir arī daudz citu vērtīgu apskates objektu, jo kā nekā tā ir sena jūras pilsēta ar tikpat senu vēsturi. Pērnava saviem apmeklētājiem piedāvā daudz vēsturisku vietu apskatei, tostarp arī molu.

Neapšaubāmi, Pērnavas mols ir viens no interesantākajiem un savdabīgākajiem tūrisma apskates objektiem pilsētā.

Sākotnēji, Pērnavā nebija kārtīgas jūras ostas, taču, attīstoties tirdzniecībai pa jūras ceļiem, pilsētas vadībai nācās meklēt jaunus risinājumus, kā apmierināt lielo tirgotāju prasības pēc ērtākas piekļuves pilsētai.

1863. gadā svinīgi tika ielikts stūrakmens akmens mola celtniecībai. Būvniecības process ritēja vairākus gadus, tādējādi nodrošinot vietējos iedzīvotājus ar darbu, savukārt vietējiem lauksaimniekiem celtniecība deva iespēju atbrīvoties no laukakmeņiem, pie tam vēl saņemot par to atlīdzību. Starp citu - ne tikai vietējiem, arī pierobežas latvieši pamanījās atvest celtnecībai noderīgos laukakmeņus no saviem labības laukiem un saņemt par to atlīdzību. Mola galā tika uzstādīta bāka, kas kalpoja kā ceļvedis ostā iebraucošajiem kuģiem nakts stundās.

Kopumā jaunā mola izbūve un kuģu ceļa padziļināšana upes grīvā tika pabeigta 1869. gadā. Līdz ar šo brīdi Pērnavā uzsākās jūras tirdzniecības uzplaukums gan imoprtējot preces no visas pasaules un ievedot tās tālāk kontinentā, gan arī eksportējot, galvenokārt linu un kokmateriālus.

Ceļš uz molu

Nonākot pie mola, esiet uzmanīgi, jo mitrie laikapstākļi un spēcīgie viļņi, kas sitās gar mola akmeņiem, padara tos slidenus !

Tiem, kas nolēmuši apmeklēt Pērnavas molu, der zināt, ka ik pa laikam mols pilnībā nonāk zem ūdens. Savukārt brīžos, kad ūdens atkāpjas, jūrā ir redzami kādreizējā (vissenākā posma) koka mola baļķu gali.

Kā vēsta kāda sena igauņu tautas leģenda - mīlētājiem esot jādodas kopā, roku rokā sadevušamies līdz pašam mola galam un savas jūtas jāapliecina ar skūpstu. Tas sniedzot mūžīgu mīlestību.

Pērnavas mols svin jubileju

Atzīmējot šo brīnišķo jubileju, Pērnavas pludmales parkā (Rannapark) ir atklātas 8 šūpoles, kas dekorētas ar molu saistītām vēsturiskām fotogrāfijām un dažādiem citātiem no vēstures arhīviem. 2019. gada 7. maijā Pērnavā tika atvērta instalāciju izstāde "Pērnavas mols 150", kurā sniegts plašs pārskats par mola vēsturi un leģendām, kas vijas ap pašu molu un tā celtniecības gaitu. Daļa no šīs izstādes ir pastkartes ar mola veidolu dažādos laikapstākļos. Izstāde būs atvērta līdz pat 2019. gada 30. septembrim.

Avots: Baltictravelnews.com/visitestonia.com


celojumubode - 3814
Summer Sound 2024

Summer Sound 2024

Grandiozākais pludmales festivāls Baltijā “Summer Sound”, kas šogad notiks 2. un 3. augustā Liepājā, papildina pašmāju un starptautisko mākslinieku programmu.

Liepājas reģiona TIB

Balkānu pērle 𝐌𝐄𝐋𝐍𝐊𝐀𝐋𝐍𝐄!

Balkānu pērle 𝐌𝐄𝐋𝐍𝐊𝐀𝐋𝐍𝐄!

Burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras ūdens, neskaitāmas senas pilsētiņas, un, protams, melnkalniešu viesmīlība.

EUR 367 | Latvia Tours

Maroka - Āfrikas eksotika

Maroka - Āfrikas eksotika

Krāsu, aromātu un iespaidu pilna - eksotiskā Maroka. Piedzīvojumu ceļojums - no Kasablankas līdz Marakešai // -20% ekskursiju tūrei, rezervējot aprīlī

EUR 559 | Estravel Latvia

Atpūtas ceļojumi uz Maljorku

Atpūtas ceļojumi uz Maljorku

Brīnišķīga vieta ar saviem ģimenes kūrortiem un klubiem 😎, klusām pilsētiņām un modernām viesnīcām 🌴, patīkamu subtropu klimatu un plašām smilšainām pludmalēm

EUR 692 | Atlantic Travel

️Tunisija😲 Neticamas cenas!

️Tunisija😲 Neticamas cenas!

Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks atpūtai spa un talasoterapijai, siltas saules baudīšanai, aizraujošām ekskursijām un pastaigām gar silto jūras krastu.

EUR 295 | Atlantic Travel

Atlaides auto nomai Ungārijā

Atlaides auto nomai Ungārijā

Nomā auto ar Europcar Budapeštā un saņem atlaidi! Izbaudi Budapeštas daudzveidību.

Europcar

Ekskursiju ceļojums - 𝐆𝐑𝐈𝐄𝐊̧𝐈𝐉𝐀!

Ekskursiju ceļojums - 𝐆𝐑𝐈𝐄𝐊̧𝐈𝐉𝐀!

Pēc jaukā brauciena, tiem, kas Grieķijā vēlas uzturēties ilgāk, iesakām pagarināt savu atpūtu vienā no piedāvātajām Tasas salas viesnīcām.

EUR 1089 | Latvia Tours

Putnu vērošanas pārgājiens Veclaicenē!

Putnu vērošanas pārgājiens Veclaicenē!

Vērosim putnus Peļļu dabas takā. Tikšanās vieta pie Ilgāja dabas mājas 27.aprīlī pulksten 10:00, šeit varēs atstāt arī auto. Koordinātes GPS 57.5903, 26.8627.

Alūksnes TIC

Atlaides auto nomai Reunion salā

Atlaides auto nomai Reunion salā

Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā!

Europcar

MSC kruīzu izpārdošana līdz 23.04.

MSC kruīzu izpārdošana līdz 23.04.

Atlaide vairāk kā 200 kruīziem šajā pavasarī un vasarā! 7 naktis - Vidusjūra, Ziemeļeiropa un Karību salas // rezervējiet līdz 23.04.

EUR 547 | Estravel Latvia

Liepājas restorānu nedēļa aicina

Liepājas restorānu nedēļa aicina

Liepājas ēdināšanas uzņēmumi visus ēdienu mīļotājus un gastronomijas entuziastus aicinās doties īpašā garšu ceļojumā Liepājas restorānu nedēļas ietvaros.

Liepājas reģiona TIB

Nāc un mācies golfu - zaļās kartes kurss !

Nāc un mācies golfu - zaļās kartes kurss !

Jau sen esi vēlējies apgūt golfa spēles pamatus, etiķeti un noteikumus, bet visu laiku gaidi īsto brīdi! Īstais brīdis ir pienācis!Iegūsti zaļo karti jau tagad.

EUR 180 | Jurmala Golf Club & Hotel

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Trakai TIC

Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā

Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā

1 nakts 2 personām, brokastis un vakariņas Michelin ceļvedī ieteiktā restorānā, kā arī spa piedāvājums // līdz 31.05.

EUR 225 | Estravel Latvia

Bērnu un jauniešu teātru festivāls

Bērnu un jauniešu teātru festivāls

19. un 20. aprīlī Valmieras Viestura vidusskolā notiks XVII Latvijas bērnu un jauniešu teātru festivāls “..un es iešu un iešu!”.

Valmieras TIC

Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi

Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi

Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija...

EUR 369 | Estravel Latvia

Itālijas ezeru burvība

Itālijas ezeru burvība

Itālijas ezeru reģiona skaistums, brīnišķīgs klimats, svētvietu noslēpumainība iespaidīgās vietās, ir tikai daži no šī neaizmirstamā maršruta dārgakmeņiem.

EUR 1299 | Latvia Tours

Svinam Vācijas futbola vasaru

Svinam Vācijas futbola vasaru

Apvieno savu futbola braucienu ar apskates ekskursiju pa Vāciju! Mēs piedāvājam ekskluzīvu atlaidi visiem faniem, kas ceļo uz Vāciju, lai atbalstītu savas koman

Europcar

Saulaina atpūta Kosta Blanka

Saulaina atpūta Kosta Blanka

Kā par saulainu atpūtu pašā Kosta Blankas sirdī ar baltām smilšu pludmalēm un kristāldzidru jūru? JAAĀ! Tiešie lidojumi no Rīgas uz Alikanti no 31/05 - 30/09

EUR 715 | Atlantic Travel

Sama modināšanas svētki Koknesē

Sama modināšanas svētki Koknesē

Tradicionālie Sama modināšanas svētki Koknesē norisināsies 10. un 11.maijā.

Aizkraukles novada TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -