19. jūnijs vēsturē: Tiek rīkota pasaulē pirmā beisbola spēle

Jānis Pēteris Bērziņš | 2023.06.19

Lai arī Latvijā beisbols neierindojas starp populārākajiem sporta veidiem (taču atsevišķi entuziasti atrodami arī Latvijā – un Latvijā pat ir dibināta beisbola federācija), šis sporta veids ir otrs populārākais sporta veids otrpus okeāna – Amerikas Savienotājas Valstīs, atpaliekot tikai no amerikāņu futbola.

Beisbols ir komandu sporta veids, kuru spēlē ar bumbiņu un īpaši veidotu nūju. Kad bumbiņa tiek atsista, komandas spēlētājiem ar pārskrējieniem ir jāvirzās no bāzes uz bāzi, kamēr aizsardzībā esošā komanda vēl nav nogādājusi atsisto bumbiņu atpakaļ attiecīgajā bāzē. Spēles pirmsākumi meklējami Eiropā - beisbols izveidojies no senās angļu spēles "rounders" – un sākumā beisbolu pārsvarā spēlēja bērni.

Savukārt mūsdienu beisbols, tāds, kādu mēs to pazīstam šodien, radās Amerikā, 19. gadsimtā. Tad arī norisinājās jau minētā pirmā beisbola spēle – ar jau mūsdienās pazīstamiem noteikumiem. Šajā spēlē piedalījās Ņujorkas "Knickerbockers" – pilsētas augstās vidusklases pārstāvju izveidots klubs, kā arī Ņujorkas "Deviņi". "Knickerbockers" komanda bija tā, kura bija izveidojusi spēles noteikumus – taču tas viņiem nepalīdzēja un pirmajā beisbola spēlē pasaulē, šī komanda zaudēja saviem sāncenšiem ar 23:1.

Gadsimta otrajā pusē sākās beisbola tālāka attīstība, un radās pirmās amatieru komandas. 1846.gada 19. jūnijā norisinājās pirmā beisbola spēle pasaulē. 1869.gadā, ASV pilsētā Sinsinati, tika nodibināts pirmais profesionālais beisbola klubs – "Cincinnati Red Stockings". Savas darbības sākumā tas spēlēja vairākus mačus ar vietējām pusprofesionālajām un amatieru komandām. Jaundibinātais profesionāļu klubs palika nepārspēts. Tālākajos gados beisbola popularitāte strauji auga, un amerikāņu avīzes nodēvēja beisbolu par "nacionālo izklaidi" un "nacionālo spēli". 1876.gadā izveidoja "Nacionālo Līgu", kura pastāv vēl šodien – tā gan ir papildinājusies un pārveidojusies, taču šobrīd veido ASV MLB – "Major League Baseball".

Beisbola popularitāti un apjomu var novērtēt arī ar to, ka desmit vislabāk apmaksātie šī sporta veida spēlētāji katrs saņem vairāk nekā 23 miljonus ASV dolāru sezonā (1.vieta pat 33 miljonus). Spēlētājs, kurš karjerā guvis vislielākos ienākumus ir Aleks Rodrigezs – viņš 18 gadu laikā nopelnījis 354 miljonus ASV dolāru.

Septiņās Olimpiskajās spēlēs (1912., 1936., 1952., 1956., 1964., 1984., un 1988. gada spēlēs) beisbols bija iekļauts kā demonstrācijas sporta veids, no 1992. gada Vasaras Olimpiskajām spēlēm līdz 2008. gada Vasaras Olimpiskajām spēlēm beisbols bija oficiālajā vasaras olimpisko spēļu programmā. Taču 2005.gada jūlijā, 117. Starptautiskās Olimpiskās komitejas kongresā tika nolemts, ka 2012. gada Vasaras spēlēs Londonā beisbola un softbola turnīri vairs netiks rīkoti. Līdz ar to tas kļuvis par otro sporta veidu olimpiādes vēsturē, kas ticis izslēgts no olimpisko sporta veidu saraksta (1936. gadā no Olimpiskās programmas tika izslēgts polo).

Avots: BalticTravelnews.com/History.com/Wikipedia


celojumubode - 3802
Ottes Lieldienas

Ottes Lieldienas

30. martā, 11:00 aicināti uz OTTES LIELDIENAS, – Viktora Ķirpa muzejā “Vidzemes lauku sēta”. Olas nodrošina Alūksnes Putnu fabrika

Alūksnes TIC

Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei

Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei

Ģimenes atpūta Ēģiptē - 7 naktis, lidojums, transfēri, AI // 2 pieaugušajiem un 2 bērniem //

EUR 1700 | Estravel Latvia

Lieldienu prieki lieliem un maziem

Lieldienu prieki lieliem un maziem

Lieldienu svētdienā, 31. martā, aicinām apmeklēt ģimenes branču un nobaudīt plašo svētku gardumu klāstu. Mazos Lieldienu svinētājus gaida tematiskas izklaides.

Baltic Beach Hotel & SPA

JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀

JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀

Ceļotāji izvēlas Eviju, lai izvairītos no tūristu burzmas un izbaudītu vietējo kultūru. Šeit tūristiem tiek sniegta autentiska grieķu pieredze.

EUR 539.00 | Latvia Tours

Kemperu noma Eiropā

Kemperu noma Eiropā

Plānojot atvaļinājumu - Kemperu noma Eiropā! Jauns un aizraujošs ģimenes ceļojumam!

EUR 71 | Estravel Latvia

Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā

Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā

‘’Mājas kafejnīcu dienas 2024’’ Augšdaugavas novadā šogad notiks 27.- 28.jūlijā

TAKA

Liepājas restorānu nedēļa

Liepājas restorānu nedēļa

Liepājas restorānu nedēļa norisināsies desmit dienas, divas nedēļas nogales – no 12. līdz 21. aprīlim un tajā piedalīsies 23 Liepājas ēdināšanas uzņēmumi.

Liepājas reģiona TIB

💚✈️ MELNKALNE no 365 EUR/pers.!

💚✈️ MELNKALNE no 365 EUR/pers.!

Fantastiskais Kotoras līcis, Skadaras ezers, kuru paši melnkalnieši sauc par savas valsts sirdi un dvēseli, burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras ūdens!

EUR 365 | Latvia Tours

Apvienotie Arābu Emirtāti - kūrorti

Apvienotie Arābu Emirtāti - kūrorti

Pēdējās vietas atpūta Dubaijas kūrortos. 24.03. un 31.03. // 8 nakrtis viesnīcā, brokastis

EUR 605 | Estravel Latvia

Klasiskās indiešu dejas koncerts

Klasiskās indiešu dejas koncerts

6.aprīlī plkst. 18.00 Līga Saukante aicina uz klasiskās indiešu dejas solokoncertu “Samvadita – Harmonija” Kocēnu Kultūras namā.

EUR 10 | Valmieras TIC

Daiļslidošanas sacensības

Daiļslidošanas sacensības

No 6. līdz 7. aprīlim Valmieras Olimpiskā centra ledus hallē notiks starptautiskas daiļslidošanas sacensības “Wolmar Spring Cup 2024”.

Valmieras TIC

Mājas kafejnīcu dienas Augšdaugavas novadā

Mājas kafejnīcu dienas Augšdaugavas novadā

Mājas kafejnīcu dienas Augšdaugavas novadā. Pieteikšanās līdz 5.aprīlim.

TAKA

Aktuālās izstādes Liepājā

Aktuālās izstādes Liepājā

Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies!

Liepājas reģiona TIB

Lieldienu pasākumi Alūksnē!

Lieldienu pasākumi Alūksnē!

Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot un ripināt olas

Alūksnes TIC

Ostrava. Hokeja čempionāts

Ostrava. Hokeja čempionāts

Aviobiļetes un viesnīca. // Nenokavējiet aviobiļešu iegādi uz Otavu - Hokeja Pasaules čempionāts jau drīz! Vietu skaits ierobežots

EUR 545 | Estravel Latvia

Jautrās Lieldienas Katiņkalnā

Jautrās Lieldienas Katiņkalnā

1. aprīlī 14.00 Veclaicenes pagasta “Katiņkalnā” Jautrās Lieldienas – April, april! Ripināsim, krāsosim olas un brauksim ar Pupsikbāni!

Alūksnes TIC

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Trakai TIC

Riga Reggae Acoustic

Riga Reggae Acoustic

6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae Acoustic!

EUR 15 | Valmieras TIC

Lieldienas Valmierā “Zaķim pa pēdām”

Lieldienas Valmierā “Zaķim pa pēdām”

1.aprīlī no pl.11-16 ar prieku gaidīsim ikvienu – mazus un lielus uz Lieldienu svinēšanu Valmierā!

Valmieras TIC

Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī!

Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī!

Debesskrāpji un koloniālā stila savrupmājas, lielveikali un ielu tirdziņi, krāšņi Rietumu modes apģērbi un tradicionālās sarongas, ātri sporta auto un motorikša

EUR 757 | Latvia Tours

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -