Valmieras Sv.Sīmaņa baznīcas tornī uzstādīs atjaunotos zvanus

Zane Bulmeistare | 2019.06.03

2019. gada 4.jūnijā, darbus sākot plkst.9.00, Valmieras Sv.Sīmaņa baznīcas tornī tiks uzstādīti atjaunotie zvani. Pašlaik zvanus ikviens interesents var apskatīt dievnamā.

Darbu veikšanas laikā stāvlaukumā pie baznīcas būs daļēji ierobežota transportlīdzekļu iebraukšana un izbraukšana.

Apmēram 480kg un 350kg smagie bronzas zvani no torņa tika nocelti 2018. gada 29. novembrī, lai tos transportētu uz Nīderlandi atjaunošanas darbu veikšanai.

Saplaisājušo zvanu restaurēšanai tika izmantota īpaša tehnoloģija, lai piešķirtu zvaniem to kādreizējo izskatu, tostarp gravējumus. Atjaunots ir arī zvanu skanējums, turklāt mazākais zvans bija klusējis jau vairākus gadus.

Plānots, ka zvani tiks pieslēgti elektroniskai zvanu sistēmai, kas dienas laikā iezvanīs katru stundu. Taču zvanu mēli iešūpināt noteiktā ritmā, lai ieskandinātu dievkalpojumu sākumu, varēs arī ierastajā kārtībā, to darot zvaniķim.

Pašlaik norit darbi baznīcas tornī – kāpņu, zvanu un pulksteņu nodalījuma pārbūve, iekštelpu logu, durvju, grīdu un elektroinstalācijas atjaunošana, ierīkota ugunsdrošības signalizācija un videonovērošana, plānots izveidot interaktīvo izstādi. Uz torņa atklāšanu interesenti aicināti Valmieras pilsētas svētku laikā, 26.jūlijā plkst.11.00.

1624. gadā Valmierā bija divi zvani. Viens atradies tornī, bet otrs – virs pils vārtiem. Kad 1702.gadā visa pilsēta smagi cieta Krievijas cara Pētera I karadarbības dēļ, ugunsgrēkā izkusa pat baznīcas zvans, bet no dievnama saglabājās tikai mūri. Baznīcu atjaunot sāka 1703.gadā, darbus pabeidzot 1739.gadā.

Lielākais baznīcas zvans, kura augstums ir 70cm, bet diametrs – 95cm, atliets 1754.gadā. Uz tā ir uzraksts “Gerhard Meyer fecit, Holmiae Anno 1754” (izgatavojis Gerhards Meijers Stokholmā, 1754.gads). Mazākais zvans, kura augstums ir 70cm, bet diametrs – 82cm, iegādāts 1713.gadā. To 1799.gadā Rīgā pārlēja H.E.Begrovs. Ap 1900.gadu zvans pārplīsa, tad to pārlēja Rīgas meistars J.Švenns 1902.gadā.

Valmieras Sv.Sīmaņa baznīca ir viens no vecākajiem Latvijas dievnamiem, celts 1283.gadā. Baznīca ir Valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. 17.gadsimtā zvanu tornis ieguva izskatu, kāds tas saglabājies līdz mūsdienām. Torņa 4.stāvā ir zvanu telpa, kas skatītājiem bija norobežota ar necaurredzamu sienu, bet pēc atjaunošanas tā būs pieejama apskatei.

Lai varētu veikt torņa iekštelpu atjaunošanu, Valmieras Sv.Sīmaņa luterāņu draudze kā partneri piedalās Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansētajā projektā “Kultūra, vēsture, arhitektūra Gaujas un laika lokos”. Tas paredz, ka astoņas Vidzemes pašvaldības atjaunos un attīstīs kopumā deviņus kultūrvēsturiskā mantojuma objektus, radot vietu jauniem kultūras un tūrisma pakalpojumiem. Kopējā projekta summa tiek plānota ap 170 000 EUR. Paredzams, ka par ERAF līdzekļiem būs iespējams segt 75% no torņa iekštelpu atjaunošanas izmaksām. Pārējās izmaksas draudze plāno segt ar ziedotiem līdzekļiem, kā arī Valmieras pilsētas pašvaldības līdzfinansējumu. Valmierā šī projekta laikā tiks arī būvēts pils kultūrvides centrs, ļaujot iepazīt pils astoņus gadsimtus ilgo vēsturi un dodot telpu kultūras mantojuma apzināšanai, pētniecībai un izziņai.

Pasākuma laikā var tikt fotografēts un filmēts. Fotogrāfijas un videomateriāli var tikt izmantoti Valmieras pilsētas pašvaldības publicitātes vajadzībām.

Avots: visit.valmiera.lv


celojumubode - 3802
Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts

Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts

28.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā senioru vīru kora “Baltie bērzi” 30 gadu jubilejas koncerts. Īpašais viesis: Zigfrīds Muktupāvels.

EUR 5 | Valmieras TIC

Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē

Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē

Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis!

Cēsu TIC

Lieldienas Rīgas Motormuzejā

Lieldienas Rīgas Motormuzejā

Aicinām apmeklēt Rīgas Motormuzeju Lieldienu brīvdienās! 29. martā būs iespēja piedalīties Lieldienu aktivitātēs - olu meklēšanā muzeja ekspozīcijā, balonu aut

Motormuzejs

Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju

Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju

7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Jautrās LIELDIENAS Kandavā

Jautrās LIELDIENAS Kandavā

31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu gatavošanu

Tukuma TIC

Lieldienas Tukuma novadā

Lieldienas Tukuma novadā

Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā!

Tukuma TIC

Ceļš uz sakārtotu ķermeni un prātu!

Ceļš uz sakārtotu ķermeni un prātu!

Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553

EUR 145 | Via Vitalité

Pārgājiens Alūksnē

Pārgājiens Alūksnē

Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils stāsta atkl

EUR 12 | Alūksnes TIC

Lielās piektdienas pārgājiens Līgatnē!

Lielās piektdienas pārgājiens Līgatnē!

Aicinām pieteikties atraktīvajam Lielās piektdienas pārgājienam caur Līgatnes mežiem! Gaidāmi pārsteigumi un atrakcijas!

EUR 3 | Cēsu TIC

Svini Lieldienas Bauskas novadā!

Svini Lieldienas Bauskas novadā!

Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss

Bauskas TIC

Skolēnu pavasara ceļvedis

Skolēnu pavasara ceļvedis

Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Dziesmu cikls

Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi"

Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi" korim ar ērģelēm. Piedalās Rihards Dubra un sieviešu koris "Noktirne".

Tukuma TIC

Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās!

Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās!

Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos.

Bauskas TIC

Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts

Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts

12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas skatīšanos.

EUR 18 | Valmieras TIC

Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!

Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!

Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus!

Jēkabpils novada TIC

Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas”

Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas”

No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Zemgales pastalu izstāde

Zemgales pastalu izstāde

No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī

Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī!

Bauskas TIC

Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga

Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga

Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju dīķiem, vērot putnus.

Madonas TIC

,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī

,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī

Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē.

Bauskas TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -