Agnese Delatoni: «Ražotāja uzdevums nav pārdot» un citas klasiskas ražotāju kļūdas

Kitija Balcare | 2019.04.23

Agnese Delatoni, latviešu izcelsmes ASV starpvalstu tirdzniecības praktiķe (trade ambassador) ar pieredzi modernās produktu tirdzniecības jomā darbā ar ikdienas patēriņa preču segmentu ASV, Centrālamerikā un Rietumeiropā; tirdzniecības un juridisko pakalpojumu uzņēmuma “Waltz&Tailor” eksperte


Nereti nākas dzirdēt, ka ražotāja uzdevums nav pārdot, bet ražot. Jā, piekrītu. Ražotāja uzdevums nav pārdot. Ražotāja uzdevums ir radīt tādu produktu, kuru pirks. Un tad, kad dzirdu, ka “mums nav naudas, ko ieguldīt pārdošanā”, man ir gatavs pretjautājums: “Vai jūs varat atļauties nepārdot savu produktu?”

 

Vietējais tirgus ir mazs. Viennozīmīgi, ražotājs tiecas iet tālāk, bet atduras pret spēles noteikumu nezināšanu citos tuvākos un tālākos tirgos par Latviju. Pirmā kļūda ir neizpētīt tirgu. Tā vietā, lai šķērdētu ražotāja makam tik nozīmīgos līdzekļus, saņemot abstraktus statistikas datus par kādas valsts tirgu vai doties izpētes braucienos uz izstādēm, neesot spēcīgi sagatavotiem ar jau gatavu piedāvājumu, vērtīgākais ceļš tirgus izpētei ir runāt ar tiem, kas jau strādā konkrētā tirgū.


Otra, tikpat klasiska, bet tikpat maldīga pieeja no ražotāja puses ir uzskatīt, ka esošais produkts pašreizējā veidolā un iepakojumā strādās arī citos tirgos. Ar steigu jāmaina deficīta laiku domāšana, atmetot domu, ka visam, ko saražošu, pakaļ stāvēs rinda. Nē, rindas pēc jūsu produkta nebūs. Astoņdesmitie ir laimīgi pārdzīvoti. Brīvais tirgus ir pilns ar ēdienu, apģērbu, kosmētiku un citām preču grupām, kuras patiesībā ir daudz fleksiblākas par lielajām ražošanas industrijām. Tas ļauj konkurences piesātinātajā tirgū startēt ar atšķirīgu piedāvājumu. Taču te atkal ar sarkanu jāpasvītro tipiska ražotāju kļūda.


Trešais ieradums, kas jāmaina, pozicionējot savu produktu tirgū: nav vērts stāstīt, cik jūsu produkts ir labs, ja ne labākais savā kategorijā. Šī “sacensība” ir lieka. Mūsdienu pircējs nemeklē labāko savā produktu kategorijā, bet meklē to produktu, kurš iederēsies pircēja ikdienas dzīvē, papildinot tā dzīvesstilu.


Taču arī te var paklupt nezināšanā, kas tik bieži novērojama sarunās ar ražotājiem. Viņi stundām ilgi var stāstīt par sevi un savu produktu, bet pavisam īsi un diezgan vispārīgi spēj atbildēt, kas tad ir šī produkta pircējs? Portreti ir miglaini, viduvēji, nekonkrēti. Ja nezinām, kam gribam pārdot, tad nezinām, ko ražot, kā iepakot un kā pārdot. Citiem vārdiem sakot, kā atrast vietu plauktos, kas lūst aiz pārpilnības, spējot izstāstīt savu atšķirīgo stāstu.

Lai palīdzētu izvairīties no šīm un citām tik klasiskām ražotāju kļūdām ar mērķi palīdzēt topošajiem, esošajiem un pasauli mainīt gribošajiem biznesa ideju radītājiem un īpašniekiem efektīvi iestartēt savas ieceres, radot jēgpilnus produktus pārdošanai pasaules lielajos tirgos, 24. aprīlī Latvijas Universitāte rīko atvērto meistarklasi “Kā savai biznesa idejai piesaistīt  uzmanību, investīcijas un pircējus?”*. Tas kā jauns zināšanu pārneses piemērs no praktiskās pieredzes lauka uz akadēmisko un biznesa vidi ir ātrs un efektīvs veids, lai mācītos no tām kļūdām, ko jau pieļāvuši citi.


*Bezmaksas meistarklasi “Kā savai biznesa idejai piesaistīt  uzmanību, investīcijas un pircējus?” 24. aprīlī no plkst. 15.00 līdz plkst. 18.00 Latvijas Universitātes Zinātņu mājā rīko Latvijas Universitātes Studiju attīstības un pārvaldības pilnveides programma un tā ir viens no pasākumiem, kas norisinās pateicoties Eiropas Sociālā fonda atbalstam Latvijas Universitātes īstenotam projektam SAM 8.2.3. “Labākas pārvaldības nodrošināšana Latvijas Universitātē”. Dalība pasākumā ar iepriekšēju pieteikšanos: docs.google.com/forms/d/1A1zKOGFLg0NV469ZGm8KGshl65nw72tJ5eEEIwlH5R8/edit.


Avots: Latvijas Universitāte


celojumubode - 3815
Atlaide auto nomai Bahreinā

Atlaide auto nomai Bahreinā

Persijas līča debeszilajos ūdeņos atrodas apslēpts dārgakmens, kas gaida izpēti — Bahreina. Nepalaid garām, rezervē tūlīt un saņem 20% atlaidi.

Europcar

Putnu vērošanas pārgājiens Veclaicenē!

Putnu vērošanas pārgājiens Veclaicenē!

Vērosim putnus Peļļu dabas takā. Tikšanās vieta pie Ilgāja dabas mājas 27.aprīlī pulksten 10:00, šeit varēs atstāt arī auto. Koordinātes GPS 57.5903, 26.8627.

Alūksnes TIC

Pārgājienu seriāls

Pārgājienu seriāls "Izpēdo Dienvidkurzemi"

“Izpēdo Dienvidkurzemi” ir aizraujošs pārgājienu seriāls, kas piedāvā neaizmirstamu piedzīvojumu un brīnišķīgu laika pavadīšanu svaigā gaisā.

Liepājas reģiona TIB

Dzīvas mūzikas vakars restorānā PLAZA

Dzīvas mūzikas vakars restorānā PLAZA

Nobaudi vakaru restorānā "Plaza" ar grupu "Nostalgie"! Dzīva mūzika un Daugavpils ainava no viesnīcas 10. stāva papildinās nesteidzīgo atpūtas vakara atmosfēru! Galdiņu rezervācija +371 65404912 Esat mīļi gaidīti!

Park Hotel Latgola

Tet Rally Latvia

Tet Rally Latvia

Liepājā notiks pilsētas ātrumposms, Tet Rally Latvia uzvarētāju noskaidros Dienvidkurzemes novada Vecpils autotrasē.

Liepājas reģiona TIB

 Vislatvijas golfa diena 5.maijā!

Vislatvijas golfa diena 5.maijā!

Vislatvijas Golfa Dienas – atklāj golfa spēles burvību! Aicināts ir ikviens pie mums Jurmala Golf Club & Hotel!

Jurmala Golf Club & Hotel

4.maija svētki Alūksnē

4.maija svētki Alūksnē

Atzīmējot Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienu, š.g. 4.maijā Bānīša zemē svinēs jaudīgi jeb kā saka vietējie “ar pilnu tvaiku”.

Alūksnes TIC

𝐌𝐞𝐥𝐧𝐤𝐚𝐥𝐧𝐞 būs lieliska izvēle!

𝐌𝐞𝐥𝐧𝐤𝐚𝐥𝐧𝐞 būs lieliska izvēle!

Ceļojums piemērots visiem, kurus valdzina krāšņa, masu tūrisma neizpostīta daba un jūtams vietējās kultūras piesitiens.

EUR 369 | Latvia Tours

Liepājas pēdas Latvijā

Liepājas pēdas Latvijā

Lai aktīvi un erudīti atzīmētu Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu, liepājnieki un pilsētas viesi aicināti pieteikties orientēšanās spēlēm.

Liepājas reģiona TIB

Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā

Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā

No 2024. gada 6. aprīļa līdz 29. maijam Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma tekstilmākslinieces Anitas Celmas personālizstāde “Atgriešanās”.

Valmieras TIC

Ekskursija Valmieras novadā

Ekskursija Valmieras novadā

5.maijā aicinām atklāt Valmieras novada stāstus pirmajā no Lielās Valmieras novada autobusu ekskursijām - "Uz saldējuma galvaspilsētu" Rūjienas pusē!

EUR 35 | Valmieras TIC

Plāno kāzas Bauskas novadā!

Plāno kāzas Bauskas novadā!

Iedvesmojies populārākajām laulību slēgšanas vietām Bauskas novadā!

Bauskas TIC

ALBĀNIJA jau no 30.05.

ALBĀNIJA jau no 30.05.

Klimats ir ideāli piemērots tiem, kam patīk siltums un saule, bet kas nevēlas karstumu. Temperatūra vasarā svārstās no 25 līdz 28 grādiem pēc Celsija

EUR 589 | Latvia Tours

Iedvesmojies savam sapņu ceļojumam!

Iedvesmojies savam sapņu ceļojumam!

NORĀDI VĒLMES -> SAŅEM PIEDĀVĀJUMU ČARTERCEĻOJUMAM 30 MIN LAIKĀ MĒS PALĪDZĒSIM SAPŅIEM ĪSTENOTIES! ;)

Latvia Tours

Saulaina atpūta Kosta Blanka

Saulaina atpūta Kosta Blanka

Kā par saulainu atpūtu pašā Kosta Blankas sirdī ar baltām smilšu pludmalēm un kristāldzidru jūru? JAAĀ! Tiešie lidojumi no Rīgas uz Alikanti no 31/05 - 30/09

EUR 715 | Atlantic Travel

 Jāņa Šipkēvica koncerts

Jāņa Šipkēvica koncerts

3. maijā, 22:00 ielūdzam uz SHIPSEA | Jāņa Šipkēvica koncertu balsij, klavierēm un neredzamam korim.

EUR 25 | Valmieras TIC

4 personām - aktīva atpūta Igaunijā

4 personām - aktīva atpūta Igaunijā

1 nakts 4 personām aktīvās atpūtas kūrorta viesu mājā, brokastis un atpūtas piedāvājums

EUR 370 | Estravel Latvia

Aktuālās izstādes Liepājā

Aktuālās izstādes Liepājā

Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies!

Liepājas reģiona TIB

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Trakai TIC

Atpūtas ceļojumi uz Maljorku

Atpūtas ceļojumi uz Maljorku

Brīnišķīga vieta ar saviem ģimenes kūrortiem un klubiem 😎, klusām pilsētiņām un modernām viesnīcām 🌴, patīkamu subtropu klimatu un plašām smilšainām pludmalēm

EUR 692 | Atlantic Travel

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -