Vai skaitlim uz svariem ir nozīme?

myfitness.lv | 2019.04.01

Kad sekojam treniņu plānam un ēdam veselīgi, lielāku uzmanību pievēršam arī ķermeņa svaram. Bet, vai skaitlim uz svariem vispār ir nozīme? Patiesībā divi cilvēki ar vienādu ķermeņa svaru (masu) var izskatīties pilnīgi atšķirīgi.

Pirmkārt, lai novērtētu ķermeņa masu, nozīme ir auguma garumam. Varbūt ir dzirdēts tāds termins kā ķermeņa masas indekss – ĶMI, kas raksturo ķermeņa masu attiecībā pret auguma garumu. To aprēķina ķermeņa masu dalot ar augumu metros, kas kāpināts kvadrātā (ĶMI=kg/m2). Vēlamais ķermeņa indekss vidēji ir 18,5 līdz 25. ĶMI ir vienkāršs un plaši izmantots veids, kā novērtēt ķermeņa masu pieaugušajiem, tomēr tikai auguma garums un svars vēl neliecina par nepietiekamu ķermeņa svaru, lieko svaru vai aptaukošanos un ar to saistītajiem veselības riskiem, piemēram, sirds un asinsvadu slimībām.

Jāņem vērā, ka sportiskiem cilvēkiem svars un ķermeņa masas indekss var būt palielināts uz muskuļu masas, nevis tauku rēķina. Ja esi uzsācis aktīvi sportot, vari pamanīt, ka izskaties labāk, bet svars nesamazinās. Tas var būt tāpēc, ka muskuļaudi ir blīvāki par taukaudiem.

Ķermeņa svaram un ĶMI ir viens mīnuss – tie neatklāj ķermeņa uzbūvi jeb kompozīciju. Ķermeņa kompozīciju raksturo ūdens, muskuļaudu, taukaudu un kaulaudu daudzums ķermenī. Tos parasti sadala divās grupās: tauku masā un beztauku masā.

Audu bioelektriskās vadīšanas mērījuma metode jeb bioelektriskā impedance, kas tiek lietota arī MyFitness Ķermeņa uzbūves analīzē ir viena no metodēm, ar kuras palīdzību novērtēt, "kas lācītim vēderā". Mērījumā tiek iegūts ne tikai ķermeņa svars (masa) un aprēķināts ĶMI, bet arī iegūti dati par muskuļu masu, ķermeņa tauku masu un to izvietojumu ķermenī.

Tauki ne tikai glabā enerģijas rezerves, bet arī aizsargā iekšējos orgānus un regulē ķermeņa temperatūru. Pārāk maza vai pārāk liela ķermeņa tauku procenta uzturēšana ilgtermiņā nav veselīga. Ar šo metodi tiek noskaidrots arī aptuvenais kaloriju daudzums, ko organisms patērē miera režīmā diennaktī.

Bioelektriskās impedances analīzes laikā Tev būs jāstāv uz svaru platformas un jātur tāds kā rokturis. Metodē tiek izmantota zema līmeņa elektriskā strāva un tiek mērīta elektriskās strāvas plūsmas pretestība dažādos ķermeņa audos. Speciāla programma novērtē kopējo ūdens daudzumu ķermenī, lieso ķermeņa masu, tad aprēķina arī tauku daudzumu un sniedz citus datus.

Ķermeņa uzbūves novērtēšanas metodes atšķiras atkarībā no precizitātes, uzticamības un pieejamības līmeņa. Dažas ķermeņa uzbūves noteikšanas metodes tiek uzskatītas par precīzākām, piemēram, zemūdens svēršana un osteodensitometrija (DEXA), bet tās ir relatīvi sarežģītas un dārgas. Iepriekš aprakstītā bioelektriskās vadīšanas mērījuma metode vai zemādas tauku krokas biezuma noteikšana ar kaliperu palīdzību un vidukļa – gurnu attiecības novērtēšana pie uztura speciālista ir praktiskāka, pieejamāka un lētāka.

Katrai metodei ir savas stiprās un vājās puses. Bioelektriskās impedances metode var par zemu novērtēt beztauku masu personām ar normālu svaru un pārvērtēt beztauku masu personām ar aptaukošanos salīdzinājumā ar DEXA sniegtajiem datiem, bet tā ir piemērota ķermeņa uzbūves analīzes metode veseliem, jauniem pieaugušajiem. Tā ir ir droša, ātra metode par pieejamu cenu.

Svarīgi ir saprast, ka bioelektriskās impedances laikā iegūst nevis reālus un precīzus, bet teorētiskus un provizoriskus datus. Katrai ķermeņa kompozīcijas analīzes metodei ir savi ierobežojumi, tāpēc vienreizējai analīzei ir tikai informatīva nozīme. Lai novērtētu izmaiņas ķermeņa uzbūvē, pēc pāris mēnešiem atkārto analīzi ar to pašu izvēlēto metodi. Iegūtie dati ļauj objektīvāk izvērtēt ķermeņa uzbūvi dinamikā. Mainīgajiem faktoriem vajadzētu būt pēc iespējas līdzīgiem, lai atspoguļotu patiesās izmaiņas (stingri ievēro uztura norādījumus pirms analīzes, velc tās pašas drēbes u.tml.)

Ķermeņa uzbūves analīze būs interesanta tiem, kurus motivē dažādi dati par savu organismu.

Vai Ķermeņa uzbūves analīze ir katram nepieciešama? Ne obligāti, ja apzinies savus uztura un fizisko aktivitāšu paradumus, redzi sevi spogulī, bildēs un zini savu optimālo ķermeņa svaru. Vari izmantot parastos svarus un mērlenti. Iespējams, Tu izmanto arī vecās bikses, kurās "jāielien". Tomēr ir cilvēki, kuri mērķtiecīgi vēlas uzlabot ķermeņa kompozīciju – samazināt ķermeņa tauku procentu, palielināt muskuļu masu, koriģēt muskuļu disbalansu, vai uzzināt, cik tad aptuveni kaloriju būtu nepieciešams uzņemt, lai sāktu tās skaitīt.

Izmēģināt audu bioelektriskās vadīšanas mērījuma metodi – pieteikties Ķermeņa uzbūves analīzei vari vienā no pieciem MyFitness klubiem – MyFitness Galleria Riga, MyFitness Matīss, MyFitness Imanta, MyFitness Zolitūde, MyFitness Barona Centrs. Lai izmantotu šo pakalpojumu, jābūt aktīvam MyFitness biedra līgumam, vai jāiegādājas 1x apmeklējums.

Avots: myfitness.lv


celojumubode - 3801
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā!

Labi būt pavasarī - Bauskas novadā!

Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām!

Bauskas TIC

"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī

Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī!

Bauskas TIC

Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts

Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts

28.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā senioru vīru kora “Baltie bērzi” 30 gadu jubilejas koncerts. Īpašais viesis: Zigfrīds Muktupāvels.

EUR 5 | Valmieras TIC

Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”

Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”

31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem.

Valmieras TIC

Lieldienas Rīgas Motormuzejā

Lieldienas Rīgas Motormuzejā

Aicinām apmeklēt Rīgas Motormuzeju Lieldienu brīvdienās! 29. martā būs iespēja piedalīties Lieldienu aktivitātēs - olu meklēšanā muzeja ekspozīcijā, balonu aut

Motormuzejs

Zemgales pastalu izstāde

Zemgales pastalu izstāde

No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās!

Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās!

Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos.

Bauskas TIC

Lielās piektdienas pārgājiens Līgatnē!

Lielās piektdienas pārgājiens Līgatnē!

Aicinām pieteikties atraktīvajam Lielās piektdienas pārgājienam caur Līgatnes mežiem! Gaidāmi pārsteigumi un atrakcijas!

EUR 3 | Cēsu TIC

Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē

Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē

30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu!

Tukuma TIC

Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts

Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts

12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas skatīšanos.

EUR 18 | Valmieras TIC

Lieldienas Tukuma novadā

Lieldienas Tukuma novadā

Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā!

Tukuma TIC

Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē

Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē

Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis!

Cēsu TIC

Pārgājiens Alūksnē

Pārgājiens Alūksnē

Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils stāsta atkl

EUR 12 | Alūksnes TIC

“Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies!

“Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies!

Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"!

Tukuma TIC

Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga

Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga

Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju dīķiem, vērot putnus.

Madonas TIC

Dziesmu cikls

Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi"

Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi" korim ar ērģelēm. Piedalās Rihards Dubra un sieviešu koris "Noktirne".

Tukuma TIC

Jautrās LIELDIENAS Kandavā

Jautrās LIELDIENAS Kandavā

31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu gatavošanu

Tukuma TIC

Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!

Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!

Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus!

Jēkabpils novada TIC

,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī

,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī

Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē.

Bauskas TIC

6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad

6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad

Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu.

EUR 79 | airBaltic

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -