Uzzini, kā vari pasargāt savus datus viedtālrunī

Marta Ciprusa | 2019.03.28

20% Latvijas iedzīvotāju apgalvo, ka savā viedtālrunī uzglabā sensitīvus materiālus, un visnepatīkamākā viņiem būtu finanšu datu un privātu fotogrāfiju noplūšana publiskajā telpā, atklāj Samsung Electronics Baltics aptauja*. Līdz ar to ir būtiski parūpēties par drošības risinājumiem, lai šie sensitīvie dati nenonāktu nepareizajās rokās.

"Mūsdienās viedtālruņi ir kļuvuši par ērtiem ikdienas palīgiem, ar ko paveikt dažādus uzdevumus – sākot ar rēķinu apmaksu internetbankā, beidzot ar ģimenes fotogrāfiju uzņemšanu. Taču jāatceras, ka visas šīs ērtības pieprasa arī rūpīgus drošības pasākumus, lai viedtālrunī glabātie dati nenonāktu nelabvēļu rīcībā," brīdina Samsung Electronics Baltics tirdzniecības vadītājs Baltijas valstīs Māris Ķikāns.

Jautāti par to, kuru datu noplūšana publiskajā telpā būtu visnepatīkamākā, 33% atzina, ka tā būtu finansiāla rakstura informācija, 27% - privātas fotogrāfijas, bet 24% - privātā sarakste. Jaunieši vecumā no 18 līdz 29 gadiem visvairāk uztraucas par privātām fotogrāfijām (36%) un sarakstēm (30%), bet mazāk par finanšu informāciju (17%). Vecāka gada gājuma cilvēkus savukārt ievērojami vairāk satrauc finansiāla rakstura informācijas drošība (41%).

"Aptauja uzrāda vēl kādu interesantu faktu – tikai 5% respondentu apgalvoja, ka viņus uztrauktu profesionālās sarakstes noplūde publiskajā telpā. Tas, iespējams, norāda uz to, ka cilvēki nepietiekami nopietni uztver ar darbu saistītās informācijas drošību, tāpēc ieteiktu arī uzņēmējiem izglītot darbiniekus par iespējām aizsargāt profesionālās sarakstes un failus viedtālruņos," stāsta M. Ķikāns.

Viņš iesaka dažus vienkāršus veidus, kā parūpēties, lai nozaudēšanas vai nozagšanas gadījumā svešiniekiem nebūtu iespēja piekļūt datiem jūsu viedtālrunī un izmantot tos nevēlamiem nolūkiem:

•    Noteikti izmantojiet vismaz vienu no viedtālruņa atbloķēšanas metodēm: PIN kodu, figūru, paroli, sejas vai pirkstu nospieduma atpazīšanas funkcijas. Tā varēsiet būt drošs, ka tikai jūs varat atbloķēt savu viedtālruni. Jaunā Samsung S10 viedtālruņa displejā ir iestrādāts ultraskaņas pirkstu nospieduma lasītājs, kas nolasa fiziskā nospieduma 3D kontūras, nevis tā 2D attēlu.

•    Uzstādiet funkciju, kas paredz, ka tīkla uzstādījumus nav iespējams mainīt, ja telefons nav atbloķēts. Tas nozīmē, ka gadījumā, ja ierīce tiek nozagta, zaglis nevar ieslēgt lidojuma režīmu, kas neļauj noteikt telefona atrašanās vietu no attāluma.

•    Svarīgākos failus un lietotnes glabājiet slēgtā mapē. Samsung viedtālruņos ir pieejama īpaša "Secure folder" jeb drošā mape, kurai var piekļūt tikai ar kādu no jūsu izvēlētajām drošības metodēm. Mapē noglabātās privātās fotogrāfijas, video, pieraksti vai sarakstes aizsargās Samsung drošības platforma Knox, kas ir iestrādāta viedtālrunī jau mikročipa līmenī, tā gādājot par drošību augstākajā līmenī.

•    Centieties neizmantot publiskos un ar paroli neaizsargātos Wi-Fi tīklus, jo ļaundari, kas pieslēgušies šim pašam tīklam, var pārtvert jūsu sūtītos datus, tostarp paroles, sarakstes un citus datus.

*Aptauju pēc Samsung Electronics Baltics pasūtījuma veica socioloģisko pētījumu kompānija "Norstat" 2019. gada martā, aptaujājot vairāk nekā 1000 Latvijas iedzīvotāju.

Avots: Komunikāciju aģentūra


celojumubode - 3802
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts

Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts

12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas skatīšanos.

EUR 18 | Valmieras TIC

Pārgājiens Alūksnē

Pārgājiens Alūksnē

Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils stāsta atkl

EUR 12 | Alūksnes TIC

“Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies!

“Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies!

Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"!

Tukuma TIC

Dziesmu cikls

Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi"

Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi" korim ar ērģelēm. Piedalās Rihards Dubra un sieviešu koris "Noktirne".

Tukuma TIC

Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā

Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā

Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai ģimenei.

Tukuma TIC

Jautrās LIELDIENAS Kandavā

Jautrās LIELDIENAS Kandavā

31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu gatavošanu

Tukuma TIC

Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās!

Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās!

Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos.

Bauskas TIC

Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju

Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju

7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad

6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad

Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu.

EUR 79 | airBaltic

,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī

,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī

Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē.

Bauskas TIC

Zemgales pastalu izstāde

Zemgales pastalu izstāde

No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī

Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī!

Bauskas TIC

Lieldienas Rīgas Motormuzejā

Lieldienas Rīgas Motormuzejā

Aicinām apmeklēt Rīgas Motormuzeju Lieldienu brīvdienās! 29. martā būs iespēja piedalīties Lieldienu aktivitātēs - olu meklēšanā muzeja ekspozīcijā, balonu aut

Motormuzejs

Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē

Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē

Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis!

Cēsu TIC

Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga

Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga

Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju dīķiem, vērot putnus.

Madonas TIC

Svini Lieldienas Bauskas novadā!

Svini Lieldienas Bauskas novadā!

Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss

Bauskas TIC

Medus nokrāsās Bauskas novadā

Medus nokrāsās Bauskas novadā

Iepazīsti medu un atklāj tā daudzveidīgās īpašības radošajās meistarklasēs!

Bauskas TIC

Ceļš uz sakārtotu ķermeni un prātu!

Ceļš uz sakārtotu ķermeni un prātu!

Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553

EUR 145 | Via Vitalité

Lielās Piektdienas tirdziņš  Engurē

Lielās Piektdienas tirdziņš Engurē

Visu Lieldienu svētku galdam nepieciešamo, kā arī kaut ko sevis un savu mīļo palutināšanai varēs atrast Lielās Piektdienas tirdziņā Engurē 29.martā no 9:00.

Tukuma TIC

Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!

Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!

Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus!

Jēkabpils novada TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -