Aprīļa vidū plānots pabeigt remontdarbus Lielā Liepukalna skatu tornī

Dabas aizsardzības pārvalde | 2019.03.21

Dabas aizsardzības pārvalde (turpmāk – Pārvalde) plāno līdz aprīļa vidum pabeigt remontdarbus Lielā Liepukalna skatu tornī Rāznas Nacionālajā parkā, lai līdz ar aktīvās pavasara un vasaras tūrisma sezonas sākumu dabas draugiem atkal būtu iespēja baudīt ainavas, kas paveras no Latgales augstākā kalna.


Koka skatu tornis ar desmit platformām Lielajā Liepukalnā ir pirmais dabas infrastruktūras objekts, ko Pārvalde uzbūvēja Kohēzijas Fonda finansētā projekta “Antropogēno slodzi samazinošās un informatīvās infrastruktūras izveide Natura 2000 teritorijās” ietvaros.  Tornis tika pabeigts 2011.gadā un tobrīd tā  bija augstākā šāda veida konstrukcija Latvijā.

 

Koka būvju kalpošanas laiks  ir ierobežots, tādēļ tās regulāri jāuzrauga un jānovērtē.  Pagājušā gada rudenī  apsekojot skatu torni un pārbaudot pārseguma sijas , Pārvaldes speciālisti konstatēja koksnes trupes bojājumus un izdrupumus, kas mazināja konstrukcijas nestspēju, tādēļ  drošības apsvērumu dēļ tornis uz laiku tika slēgts.

 

Lai nodrošinātu drošu torņa turpmāku ekspluatāciju, Pārvaldes uzdevumā patlaban notiek tā remontdarbi. Tiek mainītas skatu platformas pārseguma sijas, grīdas segums, kāpņu laides un margas, bet jaunajam grīdas segumam un pakāpieniem ir paredzēts izveidot rievotu virsmu, kas mazina slīdēšanu. Tiek laboti un nostiprināti arī konstrukcijas pamati un savelkošās un nostiprinošās detaļas. Vienlaikus atjaunos arī takas segumu un koka konstrukcijas pie ugunskura vietas. Skatu torņa remontdarbus plānots pabeigt līdz 15.aprīlim.

 

Dabas aizsardzības pārvalde atvainojas par sagādātajām neērtībām un vienlaikus pauž gandarījumu, ka  jau Lieldienu brīvdienās apmeklētājiem būs iespēja apmeklēt vienu no iecienītākajām skatu vietām Rāznas Nacionālā parka teritorijā.

“Lielais Liepukalns un  skatu tornis ir viens no Rāznas Nacionālā parka centrālajiem apskates objektiem. Katru gadu to apmeklē vairāki tūkstoši cilvēku un ir svarīgi, ka tas ir pieejams un drošs.  No skatu torņa paveras skats uz vienu no unikālām vietām Latvijā - ar skaistām dabas ainavām bagāto Latgales augstienes Rāznavas pauguraini. Te no putna lidojuma augstumiem var lūkoties uz mežu un lauku raibo paklāju, vērot vareno Rāznas ezeru. Skaidrā laikā var saskatīt desmitiem pakalnu un ezeru Latvijas austrumu pierobežā,” pauž Pārvaldes Latgales reģionālās administrācijas direktore Anda Zeize.

 

Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansētā un Dabas aizsardzības pārvaldes koordinētā projekta „Antropogēno slodzi samazinošās un informatīvās infrastruktūras izveide Natura 2000 teritorijās” ietvaros Rāznas nacionālā parka dabas lieguma zonā Lielajā Liepukalnā ir uzbūvēta autostāvvieta, uzstādītas tualetes un uzbērta taka ar vairākiem pieturas punktiem dabas vērtību iepazīšanai, izvietotas nojumes, lapenes, soli, galdi, koka konstrukcijas bērnu aktivitātēm, ugunskura vieta un pašā lielpaugura virsotnē - kāpnes un skatu tornis.

 

Lielais Liepu kalns ir 289,3 metrus virs jūras līmeņa augsts un tas ir Latgales augstākā un Latvijā trešā augstākā virsotne.

 

 

Avots: www.daba.gov.lv


celojumubode - 3814
Atlaides auto nomai Igaunijā

Atlaides auto nomai Igaunijā

Vai esi gatavs piedzīvot neaizmirstamas brīvdienas Igaunijā? Tagad ir lieliska iespēja iegūt izdevīgu auto nomas piedāvājumu!

Europcar

4 personām - aktīva atpūta Igaunijā

4 personām - aktīva atpūta Igaunijā

1 nakts 4 personām aktīvās atpūtas kūrorta viesu mājā, brokastis un atpūtas piedāvājums

EUR 370 | Estravel Latvia

Atlaide auto nomai Bahreinā

Atlaide auto nomai Bahreinā

Persijas līča debeszilajos ūdeņos atrodas apslēpts dārgakmens, kas gaida izpēti — Bahreina. Nepalaid garām, rezervē tūlīt un saņem 20% atlaidi.

Europcar

Zudušais un atklātais Bānīša ceļā!

Zudušais un atklātais Bānīša ceļā!

ptuveni 30km velo tūre “Zudušais un atklātais Bānīša ceļā” piemērota gan draugu kompānijām, gan ģimenēm ar bērniem. Apļveida brauciens stars pulksten 11:30

Alūksnes TIC

Orientēšanās sezona sākas jau 16.aprīlī!

Orientēšanās sezona sākas jau 16.aprīlī!

Orientēšanās pasākumam HORIZONTS šogad lieli svētki - uzsākta 40.jubilejas sezona. Tiekamies jau otrdien, takās kas bija tik populāras!

EUR 2.00 | Alūksnes TIC

Māra Upmane-Holšteine un Aigars Apinis

Māra Upmane-Holšteine un Aigars Apinis

19.maijā pl.16.00 aicinām uz Stāstnieku Pēcpusdienu Akustikā kopā ar mūziķi Māru Upmani-Holšteini un aktieri Aigaru Apini.

EUR 40 | Valmieras TIC

Svinam Vācijas futbola vasaru

Svinam Vācijas futbola vasaru

Apvieno savu futbola braucienu ar apskates ekskursiju pa Vāciju! Mēs piedāvājam ekskluzīvu atlaidi visiem faniem, kas ceļo uz Vāciju, lai atbalstītu savas koman

Europcar

Larnaka, Kipra. Aviobiļetes

Larnaka, Kipra. Aviobiļetes

Lidojums Rīga - Larnaka - Rīga // 1 x nedēļā // 7 naktis Kiprā // Pēdējā brīža cenas meklējiet ŠEIT

EUR 199 | Estravel Latvia

Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa

Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa

Vidusjūras kruīzs ar Costa / no Savonas uz Romu / 6 naktis / aprīlis - maijs / pilna ēdināšana

EUR 519 | Estravel Latvia

Liepājas pēdas Latvijā

Liepājas pēdas Latvijā

Lai aktīvi un erudīti atzīmētu Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu, liepājnieki un pilsētas viesi aicināti pieteikties orientēšanās spēlēm.

Liepājas reģiona TIB

Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā

Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā

No 2024. gada 6. aprīļa līdz 29. maijam Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma tekstilmākslinieces Anitas Celmas personālizstāde “Atgriešanās”.

Valmieras TIC

Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā

Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā

Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”.

Liepājas reģiona TIB

Sezonas atklāšanas Grill ballīte pludmalē

Sezonas atklāšanas Grill ballīte pludmalē

18. maijā, atklājot sezonu, aicinām visus uz garšīgu un smaržīgu Grill ballīti pludmalē. Plašs grilēdienu klāsts, muzikāli priekšnesumi un izklaides bērniem.

Baltic Beach Hotel & SPA

 Jāņa Šipkēvica koncerts

Jāņa Šipkēvica koncerts

3. maijā, 22:00 ielūdzam uz SHIPSEA | Jāņa Šipkēvica koncertu balsij, klavierēm un neredzamam korim.

EUR 25 | Valmieras TIC

Plāno kāzas Bauskas novadā!

Plāno kāzas Bauskas novadā!

Iedvesmojies populārākajām laulību slēgšanas vietām Bauskas novadā!

Bauskas TIC

Aktuālās izstādes Liepājā

Aktuālās izstādes Liepājā

Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies!

Liepājas reģiona TIB

Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI”

Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI”

Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI”

Trakai TIC

Izstāde

Izstāde "Laika dārzs" Valmieras muzejā

No 6. aprīļa līdz 29. maijam, Valmieras muzejā skatāma Birutas Jansones, Antras Galzones, Gitas Sirmās un Lailas Stradas mākslas darbu izstāde.

Valmieras TIC

Padastes muiža - romantiska atpūta

Padastes muiža - romantiska atpūta

2 naktis 2 personām, brokastis un 1 vakariņas, kā arī atpūtas piedāvājums - atpūta vienā no labākajām Igaunijas viesnīcām

EUR 335 | Estravel Latvia

Sala ar unikālu skaistumu!

Sala ar unikālu skaistumu!

Korfu pludmales ir vienas no labākajām un tīrākajām, aptuveni 30 no tām piešķirts Zilais karogs.

EUR 469.00 | Latvia Tours

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -